3 Mar 2014

LAMY Vintage Ratio 46P & Visconti Burgundy


Eskiye merakım her zaman olmuştur eski objeler, plaklar, posterler, kitaplar, kutular kısacası çok şey biriktiririm… İlk başlarda eski kalem sıkıntılı olur diye uzak dursam da bu durum son zamanlarda dolma kalemlere de fazlası ile yansır oldu… Böyle bir giriş yaptığımdan ve başlıktan da anlaşılacağı üzere bugünün konusu tahmin edersiniz ki vintagelardan geliyor;

Lamy Ratio 46P ve dolma kalemin rengine uyum sağladığını düşündüğüm, Visconti Burgundy mürekkep...



Gördüğümde şaşırdığım ve oldukça beğendiğim, her vintage kalemde olduğu gibi zarafetine hayran kaldığım bir dolma kalem Lamy Ratio 46P… Alıştığımız Lamy Safari, Lamy Al Star, Studio, Accent, Lamy 2000 gibi modellerinin yanında Lamy Ratio 46P o kadar farklı ki…

Bu koyu kırmızı/bordo güzelliğin tarihi 1960-1962' lere kadar dayanıyor… Aynı dolma kalemin Lamy  Ratio 46N diye bir de pistonlu versiyonu bulunmakta… Yabancı sitelerde dolma kalemin tarihi hakkında bilgiler ararken aynı modelin koyu yeşil rengine de rastladım.

Lamy Ratio 46P oldukça tatlı, bordoya çalan koyu kırmızı sert plastik bir gövdeye sahip... Kapak tepesinde beyaz renkli bir daire içerisinde Lamy' nin L' si gövde ile aynı renkte yazılmış. Dolma kalemin klipsinde de büyük harflerle LAMY yazısı bulunmakta...


Eski dolma kalemlerde alışıldığı üzere dolma kalemin markası, modeli ve uç kalınlığı gövde üzerine kazılarak işlenmiş… Dolma kalemin metal kısımlarında  klips, gövde vidalama sistemleri, kapak tepesi gibi yerlerde çelik malzeme kullanılmış. Gövde üzerinde mürekkep penceresi yer almıyor maalesef. 



Lamy Ratio 46P' de beni şaşırtan en ilginç özellik gövdenin birden fazla parçaya ayrılması oldu… Bunun asıl amacını pek çözemesem de yıkamada oldukça kolaylık sağladığını söyleyebilirim... Gövdedeki el işçiliği ve sağlamlık takdire değer… Gövdenin ayrılan parçasındaki vidalarda sağlam olması için sert plastiğin aksine metal vidalama sistemi kullanılmış. Gövde gibi kapağın da vidalı olduğunu söylemeden geçmeyim…

Lamy Ratio 46P' nin boyutlarına bakalım. Kapaklı haliyle yaklaşık 13 cm' lik bir boyuta sahip. Kapağını çıkardığımızda ise yaklaşık olarak 12 cm gelmekte… Kapağını arkaya takarak kullanırım derseniz ise yaklaşık olarak 13,8 cm geliyor. Ağırlığı dolum sisteminin kartuşlu/konvertörlü olması, sert plastik gövde gibi etkenler sayesinde oldukça hafif yaklaşık olarak 12,1 g gelmekte…



Bu zarif dolma kalemin ucu da oldukça hoş bir formda… Eski dolma kalemlerde sıklıkla rastladığımız üzeri yarı kapalı bir uca sahip. Sökülüp takılamıyor, yekpare formda… Uç kalınlığı ise EF… EF olmasına bağlı olarak bekleneceği üzere oldukça ince… Çelik yapıda olmasına rağmen uç oldukça yumuşak takılma, mürekkebi sıkma gibi bir problem yaşatmıyor. Bir de F olsaymış mükemmel olacakmış:)

Dolum sistemi daha önce sözünü ettiğim gibi kartuş veya konvertörle olmakta… İçerisinden her ikisi de çıkmadı ben de deneme yanılma ile standart Lamy Safari' lerle de uyumlu olan Z24 konvertörünü kullandım… 



Lamy Ratio' nun koyu kırmızı/bordomsu rengi ile uyum sağlayacağını düşündüğüm bir mürekkep seçtim bugün. Farklı şişeli mürekkeplerden biri daha… Visconti Burgundy… Farklı formdaki şişesi maalesef plastikten yapılmış...

Visconti Burgundy' nin kağıt üzerinde bir miktar yaptığı gölgelenme sayesinde bordo-pembe arası renkler görmek mümkün… Daha kalın uçlarda gölgelenme daha net görünüyor EF olunca pek rengini yansıtamadı gibi… Kuruma süresi oldukça çabuk kağıtta bulaşma  da yaşamıyorsunuz… Yine bir miktar kuru Avrupa mürekkebi sınıfında yer alıyor...



Yazı örneğini standart, beyaz, A4 fotokopi kağıdı üzerinde yapmak istedim.  Rengi yansıtması için beyaz ve düz olmasını tercih ettiğimden arada fotokopi kağıdı kullanıyorum…

Umarım severek okuduğunuz keyifli bir yazı olmuştur… Güzel bir hafta olması dileğiyle… Herkese  sendromsuz mutlu pazartesiler :)

21 yorum:

  1. Lamy'de "Vintage" denince aklıma "2000"den başka bir modeli gelmiyordu. Şahsen yazıyı okuyunca acaba daha hangi markaların bilmediğimiz vintageları vardır diye düşündüm. Pilot, Sailor, Platinum gibi markalara oldukça uzağız mesela. Vintage düşündüğümüzde genelde Avrupa ya da Amerikan malı dolmakalemler geliyor. Teşekkür ederim yazınız için. Kalem ile mürekkep de her zamanki gibi uyumlu, çok güzel görünüyorlar. İyi haftalar size de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2000' den geriye gitmek hiç aklımıza gelmemiş sanırım ben de o yüzden bu kalemi ilk gördüğümde Lamy olabileceği ihtimalini vermemiştim:)) Dediğiniz gibi kimbilir hangi markalarda nasıl vintagelari vardır… Beğenmenize sevindim ilginize teşekkür ederim.

      Sil
  2. Yine mi bordo :) mürekkep şişesine bayıldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nadir olarak bulunan vintage bir dolma kalemde takdir edersiniz ki pek fazla renk seçeneği olmuyor. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
    2. Ben de bordoyu severim, o yüzden öyle dedim :)

      Sil
    3. Beğenmenize sevindim öyleyse:)

      Sil
  3. İlk gördüğümde scrikss sandım ama sonradan lamy olduğunu anladım. Çok güzel bir kaleme benziyor, ayrıca mürekkebe bayıldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Scrikss erken dönem Alman kalemlerine benzer kalıplar kullandığı için Lamy Ratio 46P de haklısınız oldukça fazla benziyor. Beğenmenize sevindim yorumunuz için teşekkür ederim:)

      Sil
  4. Yeni kaleminiz hayırlı olsun,
    Bu arada visconti'ye ilk adımı atmışsınız artık dolma kalemini de bekleriz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :)

      Sil
    2. kalemin en ilgi çeken yeri ucu, bu tip uçlar insanın yazısının stilini bile değiştirir sanrım bende olmadığı için bilemiyorum ama tahminim böyle, detaylı ve güzel bir inceleme teşekkürler:) bu arada mavi mi,bordo mu derken emin oldum bordo sizin renginiz.Mutlu haftalar:D

      Sil
    3. Teşekkür ederim bu kalemde renk seçim şansım olsa yeşilini alırdım :D hala maviyi çok seviyorum:)) uç ise dediğiniz gibi bir müddet sürekli kullansam benim bile yazımı düzeltebilir gerçekten.Vakit ayırıp okuduğunuz için ben teşekkür ederim.Size de mutlu haftalar:)

      Sil
    4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  5. Ucu oldukça değişik geldi. Hoş Lamy olsun taştan olsun misali :) Güzel bir inceleme yazısı olmuş.Keyifle kullanmak dileğiyle... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Lamy olsun da ne olursa olsun diyenler için birebir:) Uç eski dönem kalemlerin belirgin bir kısmında böyle aslında :) Teşekkür ederim güzel dileğiniz ve yorumunuz için.

      Sil
  6. Daha önce de söylemiştim; vintage olsun çamurdan olsun... Ruhu yeter kalemin.

    Mürekkebe gelince, sadece turkuaz rengi var, o kadar cafcaflı şişenin plastik olduğunu görünce soğudum Visconti mürekkeplerden. Sanırım yurtdışında aynı formda cam şişeleri de varmış.

    Bu arada size bahsettiğim yerli imalat Midori defteri tamamladım, fotoğraflarını paylaşırım sizinle. Ama şunu farkettim deri kabı bulmak işin en kolay kısmıymış. Defterleri kestim falan ama hala istediğim incelikte lastik bulamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mürekkep cam şişede olsa dediğiniz gibi daha hoş olurdu maalesef Türkiye'de sadece plastik satılıyor. Midori fotoğraflarınızı bekliyorum oldukça merak ettim. Lastik oldukça basit nasıl bulamadınız acaba şapka lastiği adı altında satılıyor o lastikler ve her rengi mevcut aslında.

      Sil
    2. Mete Beyin,
      Azimli çalışmalarının ikinci etabı mürekkebler üzerine olacak, ufukta gözüküyor

      Sil
    3. Gelecek var diyorsunuz yani Ali Bey… Sizin icatlar sayesinde çalışır-üretir dolma kalemseverler olmaya başladık gibi ufkumuz genişledi:)

      Sil
    4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  7. Sakıncası yoksa nereden buldunuz böyle tertemiz :) belki aylardır arıyorum ama malesef

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.