13 Şub 2014

REFORM 1745 & DE ATRAMENTİS Saharagrau


Bugün biraz eskilere gitmek istedim bunun için de piyasada özellikle yabancı sitelerde oldukça sık rastlanan bir dolma kaleme yakından bakacağız… Reform 1745' e… Bu NOS (New Old Stock) dolma kaleme uygun olacağını düşündüğüm için de mürekkep olarak yine bir Alman markası tercih ettim… De Atramentis Saharagrau… 


80' lerin sonlarında 90'ların başlarında ülkemizde de satışları bulunan, hatta hala kıyıda köşede kalmış kırtasiyelerde şans eseri rastlayabileceğiniz Reform hakkında çok net bilgiler yok maalesef… Araştırmalarım sonucu elde ettiğim kısıtlı şirket tarihine yine de küçük bir giriş yapmakta fayda görüyorum…

İlginç ama firmanın temelleri Kaweco' ya dayanmakta… II. Dünya Savaşı sıralarında Kaweco' dan ayrılan bir grup çalışan küçük bir işletme kurdu. Bu küçük işletme ekonomik krize rağmen zoru başardı. 1938 yılında daha büyük bir fabrika inşa ederek Nieder Ramstadt ile birlikte Reform adını aldılar. 

Reform; Geha , Herlitz , Rotring , AT Cross, Elysee , Dunnhill , Dupont , Cartier , Caran d'Ache, Christian Dior gibi diğer bazı tanınmış firmaların tam yazı sistemleri ve parçalarını üretmeye başladılar. Ne yazık ki bütün bu ünlü şirketlere parça üretmelerine rağmen tanınmıyorlardı. 

1963 yılında firmayı Kaweco' nun sahipleri tekrar himayesi altına aldı. 1999 yılına gelindiğinde ise Kaweco bünyesindeki binaları satıldı. 90' larda Reform' un Lamy' nin 4 katı fazla üretim yaptığı yani 10 milyon kadar dolma kalem ürettiği biliniyor. Bütün bu başarıya rağmen 2003 yılında yine de üretimde kullanılan makineleri Uzak Doğu' ya satılmaktan kurtulamadı. 


Şuan piyasada oldukça fazla üzerlerinde ''İridium Point Germany'' yazan Reform 1745' ler dolaşıyor fakat bunların eski ürünler mi yoksa yine bir Uzak Doğu taklidi mi olduğu maalesef net değil…

Bütün bu çelişkili firma tarihini bir kenara bırakıp gelelim dolma kalemin teknik özelliklerine… Reform 1745 gövde olarak eski Pelikan' lara benzer yeşil-siyah plastik bir forma sahip… Kapağı ise gövdesiyle uyumlu olacak şekilde siyah… Gövde üzerinde mavi bir mürekkep penceresi bulunmakta… Metal kısımlarında kapak bileziği, klipsi, kapak tepesinde, vs altın kaplama tahminen krom kullanılmış. Vidalı bir kapağa sahip. Klipsinin üzerinde italic olarak Reform yazısı işlenmiş… Ayrıca foroğraflarda da görüldüğü üzere gövde üzerindeki etkikette de markası ve model no bulunmakta...

Kapalı haliyle yaklaşık olarak 12,9 cm, kapaksız haliyle yaklaşık olarak 12,1 cm, kapağı arkaya taktığımızda ise yaklaşık olarak 15 cm uzunluğa erişiyor. Ağırlık olarak ise plastiğin vermiş olduğu hafiflik sayesinde 10 g kadar geliyor… Grip/tutma yeri yuvarlak formda, hem hafif oluşu hem de yuvarlak hatları sayesinde elinizi uzun süreli yazılarda zorlamıyor oldukça rahat... 


Dolma kalemin dolum sistemi ise pistonlu… Bence bu dolma kalemin en iyi özelliği Pelikan benzeri pistonlu oluşu… Ucu ise iridyum topa sahip... İki renkli bir ucu var… Altın kaplama çelik… Bendeki F uçlusu zaten piyasada da en çok F uçlusuna rastlıyorsunuz. Maalesef biraz müdahale isteyen bir ucu var bir miktar pürüzlü… Yazarken biraz zorluyor mürekkep iletimi de başta biraz sıkıntı veriyor yazdıkça açılıyor… 

Hafif gövdesi ve görünüşüyle biraz öğrenci kalemi olarak üretildiği kanısındayım.  Gövde olarak Pelikan mk10' u da andırıyor.


Ve mürekkep… Bugün farklı bir marka seçtim mürekkep olarak da… De Atramentis' in Saharagrau' unu… De Atramentis de bir Alman markası… Dr Franz-Josef Jansen tarafından elde üretiliyor… Oldukça fazla mürekkep serisi var, benim seçtiğim standart serisinden… Mürekkep 35 ml' lik şık bir cam şişeye sahip. Almanca Sahara grisi olarak adlandırlan mürekkep bir miktar askeri yeşil belki biraz da zeytin yeşiline benzemekte… Sarıdan yeşile kadar değişen geniş bir renk skalasına sahip...


Benim severek kullandığım mürekkepler arasında… Yeşilde bu tonları hemen hemen her alanda kullanmayı seviyorum dolayısıyla yazı için mürekkep tercihlerimin de arasında yer alıyor… Bu tonlarda birkaç şişe mürekkep her zaman elimin altında bulunuyor kısacası... 

Mürekkebin formülü bir miktar kuru, kağıtta açıklı koyulu güzel bir gölgelenme sağlıyor.


Yazı denemesi F uç sayesinde mürekkebin bir miktar açık tonlar sergilemesini sağladı. Açıkçası bu hali bile benim çok hoşuma gidiyor:) Denemeyi standart beyaz A4 fotokopi kağıdı üzerinde gerçekleştirdim. Bakalım sırada ne var?

Şimdiden güzel bir haftasonu geçirmeniz dileklerimle gelecek incelemede görüşmek üzere :)


21 yorum:

  1. Elinize sağlık hem kalem hem de mürekkep çok doğru tercihler olmuş.
    Reform 1745 benim her daim elimin altında bulunan bir günlük kullanım kalemi. Dediğiniz gibi piyasada (özellikle Almanya/Avusturya menşeili satıcılarda) zebil gibi mevcut. Ancak ucu ile çok hafif uygulama ile doyurucu bir yazım kalitesi sunduğu kanaatindeyim. (Yumuşak yazımda bir MB değil ama bendekiler gayet akıcı/ıslak ve ne kadar hızlı yazarsanız yazın asla atlama yapmıyor).
    Mürekkep olarak da şahsi olarak merak ettiğim DeA. mürekkepleri seçmişsiniz. Yüksek maliyetine rağmen piyasadaki en kaliteli mürekkeplerden olduğunu duymuştum. DeA. 'nın özellikle mutlak siyah olarak tabir edebileceğimiz arşiv mürekkebini merak etmekteyim. Çok farklı renkleri olduğunu bilmiyordum, sayenizde görmüş olduk. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için ben teşekkür ederim. Reform 1745' e bir miktar düzeltme gerekiyor gerçekten ben sadece almayı düşünenlerin ilk başta mükemmel bir yazım kalitesi ile karşılaşmayacaklarını söylemeye çalıştım:) Damak değil ama ucu birazcık düzeltme istiyor. De Atramentis' in ise tahmin edemeyeceğiniz kadar çok çeşidi var kokulular, özel seriler ve dediğiniz gibi arşivlik olanlar… Tavsiye ederim:)

      Sil
  2. Reform daha çok öğrenci kalemi olarak tabir edilmesine rağmen birçok ihtiyacı da karşılayabilecek özellikte bir kalem. Kaweco'dan ayrılanlar tarafından üretildiğini öğrenince şaşırdım, Pelikan çok benziyor çünkü. Ucunun yarı esnek olması ise bu kalemin en büyük artısı bence. Ucu fine olmasına rağmen yeterince de ıslak bir kalem. Tek kötü yanı, kalemin çok ince olması. Ama o da tolere edilebiliyor. Esnek yazılmaya çalışıldığında ben arka pistonu açıyorum genelde, yoksa piston kapalıyken "railroading" denilen yazmadaki kesilmeleri çok yapıyor. Sonuç itibariyle fayda-maliyet açısından çok ideal bir kalem. Teşekkürler incelemeniz için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalı yorumunuz için ben teşekkür ederim esneklik konusunda sizin kadar uzman değilim:) Yalnız edindiğim bilgilere göre piyasadaki her Reform 1745' te esnek uç yokmuş. Bendeki de yarı esnek Uzak Doğu faktörü sanırım uçtan anlaşılıyor elimde çok sayıda olmadığından bir karşılaştırma şansım olmadı.Ama iki çeşit ucun varlığı mevcut 2 renkli ve tek renkli şeklinde… Dolma kalemin inceliği benim için sorun teşkil etmiyor çoğunlukla m300 kullanınca alışılıyor.

      Sil
    2. Bendeki Reformda çift renk uca sahip ve yarı esnek diye geçiyor. Ama bir m200 kadar yumuşak olmadığını gördüm, bilmem ne düşünürsünüz. Yani çizgi varyasyonu yakalamak için (kağıda bastırmadan yazmayı severim) az olmayan bir güç uyguluyorum.

      Öte yandan belirtmekte fayda var; uç takımı aynı pelikanlardaki gibi vidalı. Bu yüzden çok rahat temizleme imkanı var.

      İncelik konusunda : Kalem kalınlığı tam 1cm (kalemin orta noktası), kalemin neredeyse birebir kopya edildiği Pelikan m151 ise 1.21cm (M200 1.2cm).

      Sil
    3. Esneklik uyguladığınız basınçla kendini belli ediyor ben de bastırmadan yazıyorum o yüzden yazımda pek farkedilmiyor maalesef. Kaset formunda ucu var evet ben de yerine farklı bir uç deneyebilir miyiz diye araştırıyorum Scrikss 419+Pelikan m150 uç gibi yani… Ölçüler için teşekkür ederim:)

      Sil
  3. İnceleme için tşk ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vakit ayırıp okuduğunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  4. Eski üretim NOS kalemleri seviyorum, markası modeli ne olursa olsun yazımı keyif veriyor. O dönemlerde fiyat ne olursa olsun uç kalitesi-yazım konforu üst düzeyde tutuluyormuş galiba.

    Yalnız birşey dikkatimi çekti, yeşil siyah gövde, şeffaf pencere her markanın olmazsa olmazıymış sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de eski üretimleri çok severek kullanıyorum. O dönemde görünümden çok işlevsellik ön planda dolayısıyla da yazım konforu ve uç kalitesi herşeyden üstün tutuluyor. Yeşil-siyah gövde evet birçok markada kullanılmış mürekkep penceresi de pistonlarda olmazsa olmaz bir özellik:) Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  5. Bende iki Reform var... Biri sizin de yazdığınız gibi uçta sorun yaptı ve çok fazla mürekkep seçiyor:) İkincisinde ise mürekkep penceresi etrafında küçük çatlaklar oluştu ve oralardan mürekkep sızdırmaya başladı. Kullanan başka bir arkadaşımın kaleminde ise uç yanında çatlama oldu. Gövde kesinlikle dayanıksız ve el altında kullanılacak bir kalem değil. Ben yıkadım, temizledim kaldırdım. Uzaktan seyrediyorum şimdi. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oldukça sorunlu olduğu tecrübeyle sabit uç beni tatmin etmedi kesinlikle bir müdahale gerektiriyor daha önce değindiğim gibi… Çatlama da kesinlikle üzücü bir durum sürekli kullanımda yedeklerde tutmak en iyisi sanırım bilgilendirici yorumunuz için teşekkür ederim Nihat Bey:)

      Sil
  6. Geç gördüm, yine retro takılıyorsunuz bakıyorum :)
    Sizin beyaz-sarı uclu kalemlerini seviyorum ben, keyifle okuyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Retrosuz olmaz tavsiye ederim size de herhangi bir markanın eski kalemlerinden bulmaya çalışın kesin yaşadığınız şehirde eski kırtasiyelerden birinde tozlu raflarda sizleri bekleyen bişeyler vardır:) Teşekkür ederim takip ettiğiniz için.

      Sil
    2. Peki öyle bir kırtasiye buldum diyelim, dolma kaleminiz var mı? Diye mi sorcam yoksa gezebilirmiyim mi diyecegim ? Hic şansıma denk gelmez öyle şeyler ama bugünden sonra gözümü daha açık tutarım :)

      Sil
    3. Trendeki sohbetlerinizi okuduğuma göre bir yolunu bulup muhabbet açabilirsiniz:)

      Sil
    4. Haklısınız, öyle bir yer görürsem mutlaka şansımı deneyeceğim

      Sil
  7. Benim anlamadığım bir konu var şimdi. Bir Montegrappa incelemesi (~€400 gibi birşey miydi o?) sonra bir Reform (~$12), sonra bir Mont Blanc, bir başkası... Fiyata takılmamak mı lazım yani? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fiyata takılmamak lazım… Aradaki Reform da vintage sınıfında zaten ayrıca bu ara her yazının başında söylediğim gibi farklı markalara yer vermeye çalışıyorum:)

      Sil
  8. merhaba forumunuzu okumak çok keyifli bu yazınızda geçen GEHA marka dolmakalemim hakkında pek bir bilgi bulamadım. yapısı itibariyle pelikano'lara benzese de uç kısmıyla onlardan ayrılıyor. elinizde GEHA marka bir kalem varsa incelemenizi rica edeceğim. Yazma azminiz hiç kırılmasın.
    Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba GEHA hakkında evet pek fazla bilgi yok maalesef bazı markalar unutulmaya yüz tutmuş kaybolup gitmiş zamanla... Bunun maalesef 2. Dünya Savaşıyla ve ekonomik krizlerle de alakası var. Elbette bir ara incelemesini yapmaya çalışırım.Güzel dileğiniz ve yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.