26 Eki 2015

KONUK YAZAR ETKİNLİĞİ 8 / SHEAFFER IMPERIAL 440 İncelemesi

Konuk Yazar Etkinliği' mizin bu ayki yazısı Ayşe Nur Aydın'a aittir.

Merhabalar Sevgili Mürekkep Faresi Müdavimleri,

Öncelikle bana kalbi kadar temiz Blogger sayfasını ayırdığı için Sevgili Mürekkep Faresi'ne çok teşekkür ederim. Her ne kadar sadece çekilişlerde yorum yapsam da beni öyle bilmemenizi isterim. Sadece fırsatım olmuyor diyebilirim. Bilirsiniz ki söz konusu dolma kalem ve mürekkep olunca çok ciddi yorumlar gerekir. Baştan savma yapılmamalı diye düşünüyorum. Sizlere hayatımdaki en değerli dolma kalemimden bahsedeceğim. Yazı hatalarım olacaktır, şimdiden af buyurun.


Kalemlere olan alakam 13-14 yaşlarımda başladı. Dolma kalemlere olan alakam ise henüz 1.5 senedir var. Çok geç kaldığımı düşünüyorum ama güç olmaması önemliydi. Çok şükür dolma kalem veya versatil kalemlerde kısmetim bol. Hediyeler olsun ya da arakladıklarımla bana göre bir hayli kalemim var. Dolma kalemin zevkini antika pazarlarından bulduklarımla tattım. Özellikle ucuz, temiz ve artık üretilmeyen kalemlerin bağımlılık yaptığına inanıyoruz. Artık üretilmeyenlerin inadına onları bulacağımıza da inanıyoruz. Evet, bugün bahsedeceğim o muhteşem dolma kalem SHEAFFER 440 IMPERIAL YEŞİL. 

Yıl 1912, Yer: Madison –Iowa, W.a Sheaffer tasarruflarını kullanarak, kendisinin müthiş fikri, kaldıraç sistemini kullanan kalem- dolum aparatını üretmek için, W.a Sheaffer şirketini kurar.  Sheaffer 440 Imperial dolma kalem Amerikan yapımı, artık üretimde olmayan, nadir bulunan fakat bulması imkânsız olmayan, naif, samimi bir modeldir. Bu modele sahip olmayanların çok şey kaybettiklerini söylemem gerekiyor, maalesef. Özellikle yeşil rengini bulmanız imkânsız gibi görünüyor, en azından ikincisini göremedik daha. Lakin dünyada milyon tane de olsa, bu kalem benim ve çok değerli, başka bir sebebe ihtiyacım yok bu denli sevmem için:)



Öncelikle kalemimizin kapak kısmından başlamak istiyorum. Fotoğrafta da görüldüğü gibi kapağı fırçalanmış çeliktir, klipsi kısa yapılmıştır. Klipsinin kısa yapılışının nedenini bir düşünmek lazım? Ya klipsi olmaz ya da normal boyutta olur, Sheaffer neden kısa yapmayı tercih etti?Bunun nedeni kompakt bir dizayn oluşturmak ve kaleme daha spor bir hava katmak bana göre. Uç kısmına gelince, Sheaffer tarafından 'inlaid uç' olarak tescil ettirilen uca ‘Short Diamond’ da deniyor. ‘Küçük Elmas’ dendiğine göre şeklen benzetmiş olmalılar uç üzerindeki metal detay da bunu destekliyor gibi.


Yumuşak yazıyor, akışkan yazmanıza yardımcı oluyor. Beni ise en çok bu kısmı ilgilendiriyor diyebilirim. Çünkü yazarken takılan kalemlerin gerçekten vakit kaybı olduğunu düşünüyorum. Sheaffer’da birkaç mürekkep denemesi yaptığım oldu, hiç birinde sorun yaşamadım. Yani mürekkeplerle barışık diyebilirim. Sıkma tip pompasıyla mürekkep dolumunu ve temizlemesini kolaylaştırıyor. Touchdown’lardan daha kullanışlı bu kalem çünkü konvertör veya kartuşla kullanılabiliyor. Gövdesi Lake, krom aksesuarları var. Kalem bütünüyle zümrüt yeşili, iç ve uç kısmı çelik renginde.

Kalemin boyutlarına gelince yaklaşık olarak;
Kapalı haliyle; 13 cm
Kapağı arkasına takılı; 14,5 cm
Kapaksız haliyle;  11,5 cm.


Uç üzerinde marka ve üretim yeri dışında bir ibare yok..  Ucunun F olduğunu düşünüyorum. İçine mürekkep çektikten kısa bir süre sonra sizi zorlamadan yazmaya başlıyor. Çantamda bulundurduğum kalemlerden bir tanesidir. Yolda bırakmıyor beni ve başta da söylediğim gibi çok değerli.

Benden şimdilik bu kadar sayın takipçiler. İlk yazı deneyimi fırsatını bana sunduğu için öncelikle Mürekkep Faresi'ne, hatalarımın bulunduğunu düşündüğüm ilk yazımı zaman ayırıp okuduğunuz için sizlere çok teşekkür ediyorum. Hatalarımdan dolayı lütfen mazur görünüz.

Sevgiler, Saygılar…

Ayşe Nur Aydın

22 yorum:

  1. Sheaffer Imperial 440' ın yeşilini ben de görmemiştim çok şanslısınız:) Hata olayına gelince bence oldukça başarılı bir yazı olmuş Sheaffer'larla aram çok iyi olmasa da klips, uç gibi ilginç birkaç detayı sizin sayenizde keşfetmiş oldum. En çok da 'Lakin dünyada milyon tane de olsa, bu kalem benim ve çok değerli, başka bir sebebe ihtiyacım yok bu denli sevmem için' cümleninizi sevdim:) Konuk Yazar Etkinliği' ne katıldığınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana bu firsati sundugunuz icin asil ben tesekkur ederim :) begenmeniz beni cok mutlu etti.

      Sil
  2. Yıl 1998 veya 99, Kütahya'da işyerinin alışverişini yaptığımız kırtasiyenin vitrininde bir dolmakalem var. İlkokulda kullandığım dolmakalemlerle ilişkim biteli 12-13 yıl olmuş, kalemi almak istiyorum ama maaşımın beşte biri gidecek. Her geldiğimde kaleme baktığımdanmı bilmem kırtasiyeci biraz indirim yapınca kalemi aldım. Uzun süre işyerinde alay konusu olmuştum. Tekrar memlekete dönüş, evlilik falan üç dört kez taşınma sonucu kalem ortadan kayboldu. Üç yıl önce kadar dolmakaleme tekrar döndüğümde aklıma geldi ama kalemi bulamadım. Tam umudu kesmiştim ki işyeri temizliğinde bir dolaptan çıkmış kalem, arkadaşlar direk benim olabileceğini düşünüp getirdiler. Modeli şimdilerde daha az bulunan Sheaffer Targa...

    Biraz uzun oldu ama Sheaffer'ın bende de anlamı büyüktür, şeklinden dolayı uçlarını çok severim, bedeki Targa modeli elime geçen 5-6 Imperial ve bir Touchdown modelinin aksine M uçlu. Bu da kalemi benim için daha değerli yapıyor.

    Inlaid deyimini duymuştum ama Short Diamond deyimini ilk kez duydum. Bir de yeşil renklisinin nadir olduğunu bilmiyordum. Beş altı ay kadar önce elime kullanılmamış bir yeşil geçti, takasta kullanırım diyordum ama ayırayım kendime.

    Daha eski üretimden Flat-Top ve Balance modellerini takip ediyorum, denkgetirebilirsem özellikle turuncu bir Flat-Top mutlaka almak istiyorum.

    Elinize sağlık, teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mete Bey, yeşil kalemleriniz varsa kiymetini bilin derim cunku gercekten kiymetli oluyorlar, bulmasi daha zor nedenini bilmesem de bunu cok yasadim :) Sheaffer yesil daha da guzel, kendinize saklayin derim. Ben tesekkur ediyorum, iyi aksamlar.

      Sil
  3. Short diamond terimi 330 ve 440 imperial modellerinde kullanılan ucu tarif etmek için kullanılıyor. Bu modeller 60 lar ile 70 lerde üretiliyor yanılmıyorsam. Sonra 90 larda yeniden bu tarz kalemler üretiliyor, adı triumph imperial oluyor, ucuna da long diamond deniyor. Yani triumph imperial ler 440 ların torunu. Şekil ve uç olarak birbirlerine aşırı benziyor bu kalemler ve hep karıştırılıyor, arada bazı farklar var biri de uçlarda. 440 ların uçlarındaki kalemin gövdesine doğru olan v şeklindeki metalik kısım kısa iken, triumph lardaki v biraz daha uzun, Short diamond- long diamond ayrımı buradan geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgilendirmeniz icin tesekkur ediyorum Furkan Bey. Öğrenmem iyi oldu, iyi aksamlar.

      Sil
  4. Burası epey hareketlenmiş! Demek ki daha sık takip etmeliyiz. :)

    İlk yazınızı tebrik ediyor, verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ediyorum. Furkan Beyin verdiği ilave bilgi için de teşekkürler.

    El yazısı denemenizin başlangıcı Eski Türkçe mi?

    Bu arada, dikkatli okuyucu bulmacası olarak :) yazınızın içine itina ile yerleştirdiğininz iki hatayı da tespit ettim:

    1) Baştan sağma değil, baştan savma
    2) Lowa değil, Iowa

    Saygılarımla,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman ayirip dikkatli okudugunuz icin ben tesekkur ediyorum Fehim Bey. Hata duzeltmelerini de yaptik, uyariniz icin tesekkurler. El yazisi denemem Arapça. Arapça ile ilgilendigim icin sevdigim bir sozu hem Turkce hem de Arapca olarak yazdim. İyi aksamlar.

      Sil
  5. konuk yazar etkinlikleri ayrı bir tat, ayrı bir doku oluyor. Teşekkürler yazınız için. Benden başka o kısa klipse karşı karışık duygular besleyen var mı oralarda? Bir bakıyorum beğenmiyorum, bir bakıyorum fena da değil diyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben tesekkur ederim Sayin Farlimas.. Kisa klipsin Sheaffer'a ayri bir hava kattigini dusunuyorum, bence de fena degil :) iyi aksamlar.

      Sil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Ayşenur hanim, emek verip bizlere sunduğunuz yazınız için çok teşekkürler. Sevgili mürekkep faresi sağolsun konuk yazar etkinliği ile isteyen herkese, kendisinin geniş okuyucu kitlesine hitap etme şansını sunuyor siz de bu sayede kolları sıvamış bir emek vermiş ve bizleri bilgilendirmişsiniz bu sebeple ufak tefek hatalar varsa ,bunun yanında bir önemi olduğunu düşünmüyorum. Son zamanlarda dolma kalemde daha çok vintage kalemlere yönelmiş biri olarak ;dolma kalem diyince aklıma vintage, vintage diyince de aklıma ilk gelen markalardan biri de sheaffer oluyor ee kalem bir de yeşil olunca daha da diyecek bisey bulamıyorum... Kısa klips olayı gömlek cebinde çok hoş duran bir detay tıpkı ucunun yazarken insanin gözune yanisyan güzel bir detay olması gibi. Güzel yazınız için tekrar teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben tesekkur ederim zamaninizi ayirip okuyup birde yorum yaptiginiz icin. Sheaffer klipsinin kucuk olmasi erkeklere yonelik diye bir ara dusunmustum, gomlek ceplerinde guzel durur. Gercekten özenle üretilmis bir model oldugunu dusunuyorum ve elbette yesil olmasi ayricaligi. İyi Aksamlar.

      Sil
  8. Öncelikle bu misafir kalem etkinliği müthiş birşey. Tebrik ve takdir ediyorum sayın mürekkepfaresi. Çok farklı dolmakalemseverlerin kendilerine has heves ve düşüncelerini okumuş oluyoruz.
    Ayşenur hanim kaleminize sağlık. Sheaffer markalı bir kalemim yok simdilik ama alınacaklar.listesine üst sıradan girdi. Murekkeplerinden oldukça memnunum ayrıca. Sırada blog yazınızı ve misafir kalem yazınızı merakla bekliyorum. İyi aksamlar.

    YanıtlaSil
  9. Çok tesekkur ediyorum, ilginiz ve yorumunuz icin. Kesinlikle bir Sheaffer dolma kaleminiz olmali. İyi gunler

    YanıtlaSil
  10. Akıcı ve açıklayıcı bilgilendirmeniz için tesekkur ederiz Aysenur Hanım. Yazınız da hata falan yok bence, elinize sağlık. Yeşil Sheaffer'ınızı da çok beğendim, aman nazar değmesin. Güle güle kullanın. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkurler Emre Bey. Bence de nazar degmesin, aman aman.. Saolun, iyi geceler.

      Sil
  11. Klips kısalığı bana göre bu kalemin tükenmez kaleminde saklı.Şöyle ki 440 modelin tükenmezleri klips kısmına baskı uygulayınca açılıp kapanmakta.Tasarım bu şekilde düşünülmüş.Tükenmez kalem ile dolma kalem takım olunca bütünlük bozulmasın diye dolma kalemlerin klipsleri de buna göre yapılmış.Haliyle kısa. Gömlek cebi için kalem boyunun kısa olması gerekir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel ve mantikli dusunulmus. Tukenmez kalemini gormemistim, bakacagim ona. Bilgilendirdiginiz icin tesekkurler.

      Sil
  12. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  13. Yanılmıyorsam www.kalemhediye.com sitesinde hiç kullanılmamışı mevût...

    YanıtlaSil
  14. Güzel yorumunuz için tesekkürler. Kalem F uca sahip, gövde bölümünün bittigi yerde, F yazisi görülebiliyor. Bu sene babam, zamaninda aldigi fakat hic kullanmadigi kalemini bana hediye etmisti. Kucuk bi katkida bulunmak istedim.

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.