6 Tem 2015

KONUK YAZAR ETKİNLİĞİ 6 / Dans Eden Harfler

Konuk Yazar Etkinliği' mizin bu ayki incelemesi Kalp ile Kalem' e aittir.


       Merhaba Mürekkep Faresi müdavimleri, çocukluğumdan beri kalem ve defter tutkunu olmak ile birlikte nasıl uzaklaştığımı bilemiyorum bu sevdadan ama kendime güzel bir dolma kalem ararken bu blog sayesinde içimdeki yazma tutkusu canlandı ve kaligrafi (güzel yazı) maceram 6 ay önce başladı.Benim gibi ya da en azından denemek isteyenler için ben de bu konuda bu süre içinde tecrübe edindiğim kadar başlangıç seviyesinde konuk yazar etkinliğinde ufak bir iki bir şeyler yazmak istedim.

       Mürekkep Faresi bloğuna bu fırsat için teşekkür ediyorum.
Ben bu gün size kaligrafi kalemleri  Pilot Parallel Pen ve Brause Bandzug 2.5 uç ve ona uygun mürekkep Schmincke Aero Color serisinden Sapphire Blue’dan bahsedeceğim. Ve ek olarak Clairefontaine Age-Bag Spiralli Defter.


Öncelikle herkesin bir şekilde bilgi sahibi olduğu Web’te de çok sık karşımıza çıkan PİLOT PARRALEL PEN ile başlıyorum. Kaligrafi için son derece seri ve taşınması da kullanması da çok rahat kalemlerdir. Pilot’un kesik uçlu dolmakalem serisi 1.5mm, 2.4mm, 3,8mm, ve 6 mm ölçüler ile Türkiye pazarında çok kolayca ulaşabilirsiniz. Gövde ve kapak kısmı plastik kapak vidalı sistemden oluşuyor. Uç ise çelik oldukça sağlam ve aşınması çok zaman alır bol bol yazabilirsiniz yani. 

Kalem ile ilgili tek sorun  mürekkep, gerçekten tam bir mürekkep içici. Bu yüzden kartuşları bittiğinde atmayıp tekrar şırınga yardımı ile doldurabilirsiniz. Standart dolmakalem mürekkebi ile kullanıyorum sorun yaşamadım. Ucu iki paralel plakadan oluşur. mürekkep akıtan uç noktasal değil çizgiseldir. Yazım açısına göre en inceden maksimum (belirtilen) milimetreye kadar geniş yazım yapar. Aşağıda kalem ölçülerine göre oluşturdukları yazıları gösteren standart fotosunu görebilirsiniz.


Kutu içerisinden Kalem, 2 adet siyah ve kırmızı olmak üzere kartuş temizleme tüpü ve gereci bulunuyor. Gerçi su ile temizlemek daha kolay.

Gelelim gerçekten kaligrafi için ve bu işi keyfini alarak yapmak için biçilmiş kaftan Divit uçlara. Asıl aşk burada alevleniyor. Ben açıkçası divitimi mürekkebe bandırmayı sevenlerdenim. Brause bandzug uçları herhangi bir sanat malzemeleri satan yerde ulaşabilirsiniz. Başlangıç için 2.5mm öneririm. Yukarıda Parallel Pen çizgi örneklerindeki gibi divit sapına takıp kağıda 45 derecelik açı ile yazı yazılır. Bir de her ikisini de zorlanmadan kullanmak ve iyi sonuç almak istiyorsanız normal kalem ile yazar gibi değil omuz hareketleri ile kullanacaksınız yani bileğinizi unutuyorsunuz bu kalemlerde.  


Uçlar çelik değil metal ve kullandıktan sonra temizlenmesi çok önemli çünkü kaligrafi mürekkepleri dolmakalem mürekkepleri gibi değil zamk veya sentetik pigment gibi tutucu özellikleri nedeni ile uç üzerine yapışıp nihayetinde canım uç çöp oluyor. İşte divit uçları ile birlikte ahenkle kullanabileceğimiz Schmincke AERO COLOR Professional, suya dayanıklı, son derece yoğun pigmentlerden üretilmiş canlı renklerde sıvı akrilik mürekkepleridir.


             Bu resimde Brause Bandzug 2.5 uç ile Schmincke Sapphire Blue kullanarak yazmış olduğum standart alfabe harfleri ve Pilot Parallel Pen kullanarak yazdığım italic form yazı örneği mevcut biraz kötü olmuş ama idare edin. Defter özellikle Clairefontaine seçtim çünkü kaligrafi mürekkepleri bahsettiğim gibi çok yoğun ve kuşe kağıt dışında kullanıldığında aslında kötü yazmasanız da  berbat sonuçlar çıkıyor. Resmini çekmemişim ama yapraklar kuşeden neredeyse farksız arakasında gölge veya herhangi bir sızıntı yok. Ben işyerinde alıştırma yapmak için çantamda taşıyabileceğim boyutlarını tercih ediyorum karamalarda. Kareli olmasının da sebebine gelince resimdeki birbirini takip eden kutucuk halindeki çizgiler yani nib merdiveni yeni başlayanlar için uçların kaç kareye tekabül ettiği ve yazı düzenini kaybetmemek için yardımcı oluyor. Çizdiğim çizgileri de silmedim mantık anlaşılsın diye. Ve Clairefontaine tamamen geri dönüşümlü olması da en güzel yanlarından.

          İleride edindiğim ileri seviye deneyimlerimi de paylaşmaktan zevk duyarım. Benden şimdilik bu kadar ilk yazı deneyimim olması ve kısıtlı zamanım nedeni ile eksiklerimi mazur görürsünüz umarım. Herkese iyi haftalar.

Kalp ile Kalem

18 yorum:

  1. Öncelikle Konuk Yazar Etkinliğine katıldığınız için çok teşekkür ederim.Benim ve okuyucular açısından oldukça farklı ve bir o kadar da güzel bir yazı yazmışsınız.Açıkçası benim galiba birazcık sabırsızlıktan birazcık da tembellikten uzak durduğum alanlardan kaligrafi:)Bu açığı kapatmak ve yeni başlayanlara yardımcı olabilmek adına güzel bir anahtar oldu yazınız ne kadar teşekkür etsem azdır... Ve tabiki bahsetmeden geçmek istemedim sıkça sorulan kaligrafi mürekkeplerini dolma kalemlerde kullanabilir miyiz sorusuna da açıklık getirmiş oldunuz. Ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim, evet kaligrafi sabır ve emek istiyor ama inanın geceleri herkes yatınca mürekkepleri karıştırarak yazmaya bayılıyorum. Masa lambasının ışığı ile gece gökkuşağı gibi güzel renkler çıkıyor. Evet kaligrafi mürekkepleri kesinlikle dolma kalemlerde kullanmamalıyız ama tam tersi dolma kalem mürekkeplerini istediğiniz divit ucu ile çok az miktar arap zamk'ı ekleyerek kaligrafi için uygun hale getirebilirsiniz.

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Elinize sağlık, çok hoş bir yazı olmuş, yeni kaligrafi çalışmalarınızı merakla bekliyoruz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elimden geldiği kadarı ile aldığım bilgileri paylaşacağım. Bununla ilgili blog hazırlığındayım

      Sil
  4. Bende kaligrafik uçları seviyorum ve ilgileniyorum, paralel penin geniş mm uçları , pilot mürekkepleri çok ıslak bir karaketere sahip olabliyor, dediğiniz şırınga yöntemi ile içine doldurulan mürekkep daha kuru bir mürekkep seçilirse, misalen Montblanc , güzel bir birliktelik ortaya çıkabiliyor :) divit uçları kullanıp , temizlemeyi ihmal edince uç küfleniyor , dikkatli olmak lazım. Emeginize sağlık güzel bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıyı beğenmenize sevindim. Dediğiniz gibi Pilot mürekkepleri ıslak yazıma sahip. Montblanc denemedim ama memnun kaldıysanız denerim. Ben divit uçlarımı aseton yardımı ile rahat bir şekilde temizliyorum.

      Sil
  5. Her ne kadar özel bir kaligrafi merakım olmasa da divit görmek çok hoş bir değişiklik oldu. Fırça uçlu kalemlerde kullanılan mürekkepler hakkında da bilgisi olan var mı diye bir sorayım o zaman buradan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bildiğim kadarı ile çini - çizim ve rapido mürekkepleri kullanılabiliyor. Hızlı kuruma sağladıkları ve asıl amaçları manga ve kontür çizimi olduğu için Zig Kureteka olabilir. Fakat renk seçeneği için internette çini - çizim mürekkebi diye arayabilirsiniz.

      Sil
  6. İlgilendiğiniz için teşekkürler öncelikle. Peki ya bunlara evde dolmakalem için stokladığım, ne bileyim waterman ya da pelikan 4001 serisinden koysam akıtma gibi bir sorun olur mu sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pilot parelel pende Sheaffer ve picaDor kullanıyorum beğenmesemde sorun yok.pelikan 4001 kullananlar da var parelel ile.

      Sil
    2. Pilot parelel pende Sheaffer ve picaDor kullanıyorum beğenmesemde sorun yok.pelikan 4001 kullananlar da var parelel ile.

      Sil
  7. Bu konuda kendini geliştirmek isteyenlere tavsiyeleriniz nedir acaba? Bir kitaptan mı çalışıyorsunuz yoksa ders mi alarak başladınız? Ozel değilse ve paylaşorsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnternetde çok örnek var gözlem ve taklit zaten daha sonra kendi tarzınızı yakalayıp devam edersiniz. Tavsiye değil de ilk başlama standardında standart alfabenin anatomik kurallarına göre yazımı ile başlanması gerekiyor. Daha sonra eğik (italik) harfler. Kitap tavsiyem Türkçe yok maalesef yani o gördüğünüz iç içe girmiş süslerin çoğu Kaligrafi kuralları dışında kalıyor anlatması biraz zor. Ama Etem Çalışkan, Ömer Faruk Dere çalışmalarını incelerseniz ne demek istediğimi anlarsınız. Bu arada mail ile iletişime geçebilirsiniz benimle bir şeyler paylaşabilirim isterseniz.

      Sil
    2. Ya nedense kimsenin mail adresini göremiyorum ben. Artık pes edip sizden yardım istiyorum. Buraya kendi mail adresimi yazsam siz bana gönderebilir misiniz acaba? MF hanım bu tür şeylere pek sıcak bakmıyor biliyorum ama.

      Sil
    3. Benim mail yoluyla izleyicilerin birbirinden bilgi almalarına karıştığım hiç olmadı onu nerden çıkardınız anlamadım?Ben sadece reklam yapılmasına karşı çıkıyorum.

      Sil
    4. Anlayışınıza teşekkür ederim, nedense öyle kalmış aklımda. Benim mail adresim yesariteke@gmail.com.

      Ben malesef sizinkine ulaşamadım Kalp ile Kalem. Siz bana bu adresten paylaşmak istediklerinizi gönderebilir misiniz acaba?

      Teşekkür ederim,

      Sil
    5. :) Yunus bey paylaşmak her zaman güzeldir ama kiminle neyi paylaşacağını bilmek lazım. dilek.ozde@gmail.com mail adresim bu arada.

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.