22 Ara 2014

KONUK YAZAR ETKİNLİĞİ 3 / PICASSO Art Line French Dove Dolma Kalem ve SANTORO Gorjuss Not Defteri

Konuk Yazar Etkinliği' mizin bu ayki incelemesi Ferzan Özyaşar(farlimas)' a aittir.

Mürekkep Faresi' nin ilk kadın konuk yazarı olarak bugün sizlere naif zarafetiyle kalbimi çalan, Uzakdoğulu, minyon bir güzeli tanıtmak istiyorum. Parlak siyah gövdesine pek güzel bir barış güvercini nakşedilmiş, bu da yetmezmiş gibi klipsinde, meraklısının Pink Floyd’un Division Bell albümü kapağından da hatırlayacağı yüz yüze bakan büstler detayının kullanıldığı bu kalem, Çin Menşeili Shanghai firmasının, Picasso Art Collection serisinden French Dove modeli. 


Ara ara kırtasiyelerde görüp, ince hatlarına hayranlıkla bakıp, hakkında pek bilgi sahibi olmadığımızdan satın almasız çıkışa yönlendiğimiz Picasso Art Collection serisinin sunuşu, resimlerden de göreceğiniz üzere gayet başarılı. İç kapaktaki origamik detaylarla olsun, mıknatıslı kapağında, kırmızı ve sarının Uzakdoğu stili beraberliğini kullanmasıyla olsun,  Picasso serisinin kutulamasında, abartısız bir estetikle göze hitap eden bir tarz yakalanmış. İnce hatlı, parlak siyah (kırmızı, sarı ve beyazı da bulunuyor aynı French Dove deseninin), dore detaylı kalem beyaz satenin içinde pek şık duruyor. Bu modeller aslında, evde unuttuğumdan fotoğraflayamadığım, gene üzerinde Picasso yazan, çevirmeli bir dönüştürücüyle geliyor ve kutudan kartuş çıkmıyor. 


Kalemi aldığım gün bir tane de Picasso marka kartuş almıştım. Merak edenler için söyleyeyim; Parker Quink siyah karakterinde hızlı kuruyan, hafiften gri alt tonları taşıyan bir mürekkepti ve kalemle iyi anlaşıyordu. Picasso’nun 14 ayar altın kaplama, çift renkli, işlemeli ve hatta logolu ucunun kendine has bir tadı var. Kuru deseniz değil, ıslak deseniz değil. Yumuşak bir yazımı var. Kısa süreli açık bırakmalarda hemen kurumuyor, kurusa da kısa bir atlama sonrası hemen eski performansına kavuşuyor. Ve ilginç şekilde her türlü mürekkeple, inatla aynı orta ıslaklıkta yazıyor. 


Mesela, resimde görülen yazı örneğinde, vaktiyle Mürekkep Faresi' nin çekilişinden kazandığım Pelikan Edelstein Garnet kartuşunu kullandım (buradan da anlıyoruz ki bu kalemle uluslararası, dev kartuşlar rahatça kullanılıyor.) Edelstein mürekkep serisi fazlasıyla akışkan. Şöyle ki, aynı çekilişte kazandığım pek sevgili Faber Castell Loom marka kalemle ıslaklığı fazla geldiğinden kullanamamıştım.  


Picasso ile ise hiçbir sorun yaşamadım. Picasso’nun boyutları için en genel manada, ‘hafif ve küçük’ denebilir. Tutma yeri ince ve gövdeyle aynı materyal kullanılmış. Özel bir ergonomik dizayn kullanılmamasına rağmen, uzun süreli kullanımlarda eli (bu noktada ellerinizin pek büyük olmadığını var sayıyorum) yormuyor, kaymıyor. Kapağı arkaya sağlam şekilde takılabiliyor ama şahsi kanaatimce kapaksız yazdığınızda daha dengeli bir his veriyor. Röportaj ya da ders notu almak gibi hız ve süreklilik gerektiren işlerde şahsen severek kullandığım bir kalem.


Yazı örneğinde kullandığım defter, ismini vermek istemediğim zincir kitapçılarda 25 TL civarına bulunabilen, Santoro’nun Gorjuss serisinden. Defterin yanında kapak temasıyla uyumlu bir de tükenmez kalem geliyor. 


Kapak deseniyle uyumlu, minik animasyon karakterler defterin yapraklarında da fazla göze batmayacak şekilde kullanılmış. Defterin bana göre tek sorunu, çantaya atıp çıktığınızda derli toplu durmasını sağlayacak geniş bir lastik yerine, sadece kalemin takılacağı küçük bir lastik kullanılması. Bu kısa lastiğe klipsinden taktığınız kalemin çoğu boşta kaldığından, defteri kalabalık bir çantadan çıkarırken genellikle kalem içeride bir şeylere takılıp sorun yaratabiliyor. Gramajı belirsiz, ince, ideal perdahlı, kaliteli bir kağıdı var. Kağıdın renk tonu, defterin kapağına göre değişiyor. 


Çok ince uçlu ve ıslak kalemlerde, hızlı yazmazsanız hafif derecede kanama yapabiliyor ancak resimlerden de görüleceği gibi Picasso ve Edelstein ikilisiyle gayet güzel anlaştı. Kırçıllanma, kanama, arkaya geçirme gibi her hangi bir sorun yaşatmadı. Gölgelenme bile varla yok arası oldu diyebilirim. Mavi ve yeşil mürekkep sayfa rengiyle daha uyumlu oluyor, o ayrı :)

Şimdilik bu kadar, defteri de kalemi de naçizane tavsiye eder, hepimize mürekkep lekeli günler dilerim….


Ferzan Özyaşar (farlimas)

15 yorum:

  1. Bloga konuk olup bu sevimli ikiliyi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Abartmadan söyleyebilirim ki şimdiye kadar okuduğum en sıcak en eğlenceli incelemeydi:) Bir daha konuk yazar olmanızı hevesle bekliyorum.

    Kalem hakkında benim de çekincelerim vardı görüp de almadığım markalardan biriydi... Sanırım bu ön yargımı kırdınız. Deftere gelince önceden benim de kullanıp memnun kaldıklarımdan... Blogta fazla cicili bicili olacağını düşündüğümden tanıtmamıştım bu açığı da kapattığınız için tekrar teşekkür ederim. Emeğinize sağlık, mürekkepli günler dilerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle düşündüğünüze sevindim :) İlerleyen dönemde Sailor procolor 500 sakura ve İnoxcrom markasının minik renkli plastik modellerini de tanıtmak isterim nacizane. Cicili bicili defteler güzeldir, gündelik

      Sil
    2. Her zaman beklerim :) Tekrar çok teşekkür ederim.

      Sil
  2. Detayli ve samimi inceleme icin tesekkurler, uc konusunda farkli secenekler var mi acaba ?
    Tekrar tesekkurler guzel haftalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler yorumunuz için :) Ucta kalınlığa dair her hangi bir işaret bulamadım. Şu ana kadar gördüğüm tüm Picasso art line serisi kalemler de aynı kalınlıga (klasik bir Avrupa ölçeğinde M kalınlığı) sahipti.

      Sil
  3. çok güzel bir inceleme olmuş picasso uzun zamandır aklımda olupta alamadığım kalemlerden en kısa sürede bir tane alacağım. Deftere gelince sayfalardaki figür ve kapak çok tatlı çok güzel. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğeniniz için teşekkürler :) Aynı serinin sert kapaklı, değişik modelde kalemli versiyonları da bulunuyor.

      Sil
  4. harika; sicak, samimi bir anlatim.picasso nun ve duke marka kalemlerin performanslari bende hala istikrar anlaminda kaygi uyandiriyor.mesela japonjada uretilen tuek markasi steelpen imi ne buyuk hayallerle almisken ucun teneken oldugunu ogrenip hafif bir baskiyla yamulduguna sahit olunca cok uzulmustum.ayni huznu sanki bu kalemlerde de yasarim gibime geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Steelpen'ler bende de pek kaliteli bir hissiyat bırakmadı. Ama picasso'lar, fiyatlarının da çok uçuk olmadığı düşünülürse bir şans vermeye değer bence. Bu arada, kartuş yerine dönüştürücüsüyle kullanıldığında daha verimli oluyor. Onu da ekleyeyim buraya.

      Sil
  5. bu picasso kalemin fiyati nedir?sormasi ayiptir.

    YanıtlaSil
  6. Ben yurtdışından 70 TL'ye denk gelen bir fiyata almıştım. Buradaki fiyat aralığını hatırlamıyorum

    YanıtlaSil
  7. Bazı markalara karşı ön yargimızı kırmamızın İyi olacağını gösteren faydalı bir yazı olmuş, kutunun özeni de büyük markaların bakıp da biraz ders alması gereken nitelikte bence. Defter fiyatı güncel mi acaba ? Dün söylediğiniz rakamın yaklaşık 2 katı fiyata gördüm, benim için kapağı fazla sevimli kaçsada; kağıt kalitesi,ıslak yazıma sahip edelstein bile sadece gölgeli bir sonuç biraktıgina göre oldukça iyi gibi , diğer kuru mürekkepler ile daha da iyi sonuç alınır demek ki. Emeğinize ve kaleminize sağlık teşekkür ederiz inceleme için.

    YanıtlaSil
  8. yorumunuz için teşekkürler. Santoro Gorjuss serisinin bir sürü defter modeli var. Ufak tefek kozmetik degisiklikler fiyatı 2 kat artırabiliyor. bu modelin aynısı gecen hafta baktıgımda da 24.5 TL idi. Bende murekkepten cok kaleme gore değişik sonuçlar verdi. M ya da A uçlarla hep iyi anlaştı diyebilirim.

    YanıtlaSil
  9. Ferzan Hanım incelemeniz için çok teşekkürler. Yeni incelemelerinizi de merakla bekliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler :) umarım ilerleyen dönemde inoxcrom markasını da buraya taşırım. Bir de pek sevgili F uçlu Sailor Procolor 500'ümden bahsedesim var :)

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.