14 Tem 2014

PELIKAN 120 - KAWECO Palm Green


Haftaya birazcık eskilere giderek başlamak istedim… Bugün incelemeye çalışacağım kalem, yıllar önce ilkokuldayken öğretmenimin elinde görüp hayran hayran izlediğim dolma kalemlerden biri…

Haftanın ilk dolma kalemi bir vintage… Pelikan 120… Yeşil-siyah gövdesine yeşil bir mürekkep olmazsa olmazdı bu güzelliğin… Günün mürekkebi; Kaweco Premium Ink Palm Green…


Pelikan 120, bir üst modeli Pelikan 140 kadar bilinen bir dolma kalem değil maalesef… 120; ilk olarak 1950 - 1960' lı yıllarda öğrenci odaklı üretilen dolma kalemlerden… Bu serinin üretimi 60' larda sona erse de 1973 yılında yeniden üretilen Mertz & Krell versiyonu da piyasada bulabiliyorsunuz… Mertz & Krell versiyonundaki fark gövdenin tamamen reçine olması ve kapak bileziğinde Pelikan 120 yazısının bulunması diyebilirim. Buna ek olarak Mertz&Krell' in kapağındaki Pelikan 120 yazısı daha kalın ve büyük puntolarda kapağa işlenmiş uç da biraz daha farklı formda...

Daha önceki incelemelerimden Pelikano' nun öncü versiyonlarından MK10' a göre daha klasik bir görünümü var Pelikan 120' nin… Yeni seri Souveran kalemlerle yaklaşık ebatlarda…

Pelikan 120' nin kapaksız haliyle boyutu 11,5 cm, kapağı kapalıyken ise 12,5 cm geliyor. Kapağını arkasına taktığımızda (kapak arkasına takılabiliyor) boyutu 14,5 cm oluyor. Ağırlığı ise 14,8 g kadar...


Pelikan 120 yeşil - siyah selüloit kapak ve gövdeye sahip… Gövde üzerinde Pelikan vintage kalemlerin çoğunluğunda olduğu gibi yeşil, şeffaf, plastik bir mürekkep penceresi mevcut… Grip kısmı/tutma yeri ve piston kapağı dolma kalemin kapağı gibi siyah renkte… Yuvarlak formdaki tutma yeri her zamanki gibi çok kullanışlı…

Dolma kalemin kapak tepesi piston kapağı gibi hafifçe sivriltilmiş… Benim aldığım kalem Nos olduğundan gördüğünüz üzere fiyat ve uç derecesinin bulunduğu etiketler olduğu gibi korunmuş. 

Dolma kalemin gaga formlu klipsi metal olduğundan zamanla hafifçe kararmaya başlamış… Zamanın izlerini taşıması benim hoşuma gittiğinden parlatma gereği duymadım. Pelikan 120' nin modeli kapak üzerine el yazısı ile işlenmiş. Kapak vidalı olarak açılıp kapanıyor... 


Pelikan 120' nin ucu beni biraz şaşırttı açıkçası… 1950 üretimi Pelikan 120' lerde normalde çelik uç bulunuyor… Benim kalemimde ise 14K 585 dereceli altın uç bulunuyor… Araştırmalarıma göre maliyeti düşürmek için çelik uç yapılmış bendekinin altın uçlu olması ise emin olamasam da bana biraz hedef kitleyi genişletme çabası gibi geliyor… İlk önceleri üzerindeki uç Pelikan 140 ucu mu diye düşünsem de ucun 140 kadar esnemiyor olması tezimi birazcık çürütmüş oldu… Uç diğer kaset formundaki Pelikan uçlar gibi gövdeden kolayca sökülüp takılabiliyor...

Bendeki Pelikan 120' nin uç derecesi EF, ucu ince olsa da gerçekten çok yumuşak bir yazımı var tıkanma ya da cızırdama gibi bir sorun yaşamadım. Mürekkep iletimi de oldukça iyi ilk mürekkep doldurmam sırasında bile bir sıkıntı olmadı… Uç üzerinde derecesi, Pelikan logosu ve Pelikan yazısı ve altın olduğuna dair ibareler mevcut...


Pelikan 120 incelemenin giriş kısmında görsel özelliklerinden bahsederken yazdığım gibi pistonlu… Piston kolu onca geçen zamana rağmen gayet kolay işliyor… Benim henüz bakım yapmama gerek olmadı. 

Yeşil - siyah gövde için siyah mürekkep yerine bu güzel kalem için yeşili tercih ettim. Günün mürekkebinin özelliklerine geldi sıra


Kaweco' nun bu yıl çıkardığı şişe mürekkeplerinden biri Palm Green… Geçen gün kırtasiye alışverişim sırasında raflarda görünce almadan edemedim. Pek özellikli bir renk gibi durmasa da benim sevdiğim yeşil tonlarından birisi Palm Green' in tonu… Kağıt üzerinde açıklı koyulu hoş bir gölgelenmeye sahip…

Kaweco Palm Green Avrupa tarzında üretildiğinden formülü bakımından birazcık kuru… Kağıt üzerinde kuruma süresi ise oldukça hızlı… Kaweco yeşil kartuşlarla aynı tonda... Palm Green, 30 ml'lik cam şişelerde emniyet bandı ile satılıyor. Şişeyi ilk önce siz açıyorsunuz. Yurtdışı satışlarında emniyet bandının yırtılmaması için ayrıca plastik şeffaf bir kutuda satılsa da benim bu haftasonu aldığım yerde plastik kutusuz satılıyordu…


Yazı örneğinde Rhodia N.16, 80g/m2'lik, A5 boyutlu çizgili defteri kullandım… Uç EF olsa da gölgelenmelere ara ara rastlamak mümkün… Bunun nedeni ucun yarı esnek olması… 

90. yazının da sonuna geldik… Mutlu bir hafta geçirmek dileğiyle...







23 yorum:

  1. Gerçekten çok hoş bir dolma kalem, Pelikan markasını nedense oldum olası sevmişimdir; ben yeşil pek sevmem ama bu ton çok hoş görünüyor. Bu arada ilkokul denince benim de aklıma Pilot kalemler geliyor =) Benim de öğretmenimin elinde görüp çok sevdiğim, arkadaşlarla "öğretmen kalemi" dediğimiz klasik Pilot kalemler =) İlkokul öğretmenlerinin üzerimizdeki etkisi ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım kırtasiye merakımızın kaynaklarından biri de öğretmenler olmuş… İlkokul öğretmenimin kullandığı kalemlere bile dikkat ediyor olmama şaşırıyorum şimdi gerçi dikkat edilmeyecek gibi değildi... Pilot kalem pek sevmezdi bizimki ders aralarında uzun uzun mürekkep doldururdu nasıl temizlerdi de hiç elleri leke olmazdı diye düşünüyorum arada:) Dolma kalemlerinden biriyle hatıra defterime yazdığı küçük bir yazı var hala saklıyorum.

      Pelikan' ı sevmemek pek mümkün değil gibi o kadar güzel kalemleri var ki… Mürekkebin pek olağanüstü bir rengi yok ama sevdim yine de ben de :) Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  2. Gerçekten de 140 kadar bilinmemesi haksızlık bu kaleme , klasik pelikan uclarindan daha farkli dedğiniz gibi , kalın hatlara sahip gibi geldi bana uç, ayrıca hedef kitleyi baz alırsak sizdeki uç az bulunur cinsten olabilir gibi geldi bana...Ben vintage kalemlerin ince formda olmasına daha bir alışkınım belkide eskilerin zerafetini yansıttığını düşündüğüm içindir böylece, mürekkep renk ve ton olarak benimde yeşilin sevdiğim tonlarından:) 90.yazınızı tebrik ederim bu arada gözümden kaçmadı bu ayrıntı, emeginize sağlık bütün yazılarınız gibi severek okuduğum bir yazı oldu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı kalemler daha ön planda olsa da keşfedilmeyen güzellikler de çıkabiliyor arada bu kalemde olduğu gibi:) Gövde çapı olarak farkettiğiniz üzere daha kalın hatlara sahip öğrenci kalemi olmasındandır belki de diye düşünüyorum. Vintage ince kalemler hoştur ama 120 de fena sayılmaz… Mürekkep Sabahattin Ali yeşili gibi:) Güzel sözleriniz ve yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
    2. Haklısınız, 120 fena sayılmaz değil, tabiki güzel bir kalem:) tabiriniz çok hoşuma gitti,sabahattin ali diyince akan sular durur, benimde bir kalemim hep yeşile ayrılıdır:)

      Sil
    3. Aynı şekilde benim de yeşil mürekkepli bir kalemim mutlaka oluyor elimin altında:)

      Sil
  3. Pelikanı Pelikan yaoan kalem diye düşünüyorum 120 modelini. Bu yazıyı okuyan herkes gibi beni de sasirtti 120nin ucu. Altın olnasinin yaninda esnek olmamasi da ilginc :) herhalukarda mukemmel bi kalem. Kalem ve murekkep uyumu da her zamanki gibi yerinde, güle güle kullanin. Teşekkürler inceleme için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 120' nin ucu bir muamma oldu açıkçası gördüğünüz gibi fazla da esnemiyor 140 gibi esnese 140' ın ucunu takmışlar diyecektim yazıda da dediğim gibi:) Pelikan' ın değeri anlaşılmayan kalemlerinden biri bence... Yorumunuz ve beğeniniz için teşekkür ederim.

      Sil
  4. Amaniin, bu babamın 70'lerin başında öğrenciyken muhasene defteri tuttuğu kalem :) Sonunda bizimkinin 1973 yapımı olduğunu da öğrenip rahatladım, teşekkürler bilgi için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 73 yapımı Mertz&Krell ise iyi bakın derim birazcık limited olmuş gibi:)) Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
    2. fotograftaki diğer 3 kalemin modelini de alabilir miyiz nacizane?

      Sil
    3. Tabiki soldaki Pelikan mk10 sağdakiler de Pelikan m205 ve m400 :)

      Sil
  5. Kaweco yeşilini oldu bitti hep çok sevdim! Teşekkürler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için ben teşekkür ederim kartuş kullanmayı pek sevmiyordum şişesinde aynı tonu edinmek çok iyi oldu benim için:)

      Sil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim vintagesiz olmuyor:)) Montblanc mürekkep artık eskisi kadar almıyorum son kullanma tarihinin oluşu ve standart mürekkeplerinin fazla miktarlarda satılması biraz beni uzaklaştırdı açıkçası. Rengi güzeldir ama haklısınız.

      Sil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Montblanc mürekkepler koruyucu içermediğinden son kullanma tarihleri bulunan mürekkeplerden… Kartuşlarından kullanmadım ama bildiğim kadarıyla tonları aynı… Kartuş alıp deneyebilirsiniz:)

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Yardımcı olabildiğime çok sevindim ben teşekkür ederim:)

      Sil
  8. merhabalar,
    bir çok kaynaktan 120 kalemin sadece ve sadece çelik uç ile geldiği bilgisine sahibim.
    elinizdeki uca baktığımızda 1952 - 1965 arasında üretilen 140 uçlarından olmadığını anlayabiliyoruz. bu uçlardaki sağ ve soldaki enine 2 çizgi orta kesiğe kadar ulaşır. sizdeki uç bu üretim yıllarındaki uçlar kadar esnek değildir. ki zaten tecrübe etmişsiniz.
    fotoğraflardan seçemiyorum fakat, elinizdeki ucun kalınlık bilgisi eğer italik yazıyorsa 1980 sonrası üretim, eğer normal font ile yazıyorsa 1965 sonrası üretim olduğunu anlayabiliriz. en iyi ihtimal ile 1965 sonrası üretim olacak ve pelikan 120nin üretim tarihinin dışına çıkacak elinizdeki nib. :) ve elinizdeki kalemin ucunun değişmiş olduğundan yine emin olacağız...
    selamlar,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba sözünü ettiğiniz kaynaklara ben de rastlamış olacağım ki aynı bilgilere ben de sahibim. Ucun değişip değişmediğinden İtalya için üretilen buna benzer bir seri olduğundan emin olamıyorum. O yüzden kesin bilgi vermemiştim. Okurlar için vermiş olduğunuz tarihsel bilgiler için de ayrıca teşekkür ederim:)

      Sil
    2. esas ben güzel bloğunuz için teşekkür ederim... selamlar,

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.