16 Haz 2014

PILOT Elite 95S Deep Red - PILOT Iroshizuku tsukushi


Yoğun işlerim ve çekiliş yüzünden birazcık ara vermem gerekti umarım beni mazur görmüşsünüzdür… Verdiğim küçük ara sırasında koleksiyonuma yeni üyeler eklendi… Bugünkü yazımda da yeni üyelerden birini tanıtmayı uygun buldum… Bugün neler varmış bakalım...

Dolma kalem ve mürekkep ikilisi Pilot ailesinden; Pilot Elite 95s ve Iroshizuku Tsukushi mürekkep…


Pilot Elite 95S boyut olarak oldukça küçük bir kalem… Dolma kalem dünyasında 'shorty' diye adlandırılan boyutlarda… Karşılaştırma için bu boyutlarda bir kalem kullanmak istedim ve herkes tarafından bilinen Kaweco' yu tercih ettim…

Pilot Elite S serisi ilk olarak 1968 yılında piyasaya sürülmüş… O yıllarda Pilot daha çok hediyelik olabileceğini düşünmüş bu serinin… 95S Elite S serisinin ikinci nesili olarak geçmekte… 95S ilk olarak 1975 yılında piyasada yerini almış…


İşte bu kadar köklü bir tarihi olan Pilot Elite 95S, Pilot' un yıldönümü kutlamaları kapsamında tekrar piyasaya sürüldü… Bu kısa, cep kalemi oldukça şık eskiye ithafen retro bir görünüme sahip… Dolma kalem Pilot' un hediyelik kutusunda satılmakta...

Kapalı haliyle küçük gibi görünen Pilot Elite 95S kapağı arkasına takıldığında hatırı sayılır bir boyuta sahip oluyor. Küçük kalemleri seviyorsanız bu kalemi de seveceğinizi ve rahatça kullanabileceğinizi düşünüyorum.

Pilot Elite 95S akrilik reçine gövdeye sahip… Kapak ve gövde bileziğinde metal kullanılmış. Kapak metal olmasına rağmen gövde oldukça hafif. Gövde üzerindeki kapak bileziği kalemi kapattığınızda ve de kapağı arkaya taktığınızda kapağın gövdeye oturmasını sağlıyor… 


Gövde ve kapak kompakt bir tasarıma sahip… Gövde şekli biraz balina formuna benziyor. Ele iyi oturuyor… Klik sistemli bir kapağı var. Kapak üzerinde altın rengi üzerinde Pilot yazan bir de klips bulunuyor. Kapakta Pilot ve Elite yazıları da yerini almış…

Piyasada Pilot Elite 95S' in gövde ve kapağı tamamen siyah ve de benimki gibi kapak metal, gövde ise koyu bordo (deep red/burgundy) renkli iki türü bulunuyor…

Dolma kalemin ölçülerini merak ediyorsanız kapalı haliyle; 12 cm, kapaksız haliyle 10,5 cm, kapağı arkasına taktığınızda ise 14,7 cm geliyor. Gövde çapı maksimum 12,7 mm kadar. Kalemin ağırlığı ise yaklaşık olarak 12 g…


Pilot Elite 95S' in dolum sistemi kartuş veya Con20 konvertör/pompa/dönüştürücü yardımı ile oluyor… Con50 konvertör uyumlu değil… Dolma kalemin ucu yarı kapalı uç (semi-hoodedi andırıyor diyebilirim) şeklinde… 14 K altın oldukça güzel bir ucu var. Pilot' taki uçların hiçbiri şimdiye kadar beni yanıltmadı açıkçası… Bu uç da fevkalede… Çok yumuşak kağıt üzerinde sorunsuz hareket etmenizi sağlıyor…  Uç üzerinde 14 K, Pilot ve Japan yazıları yer alıyor. Piyasada EF,F,M uç boyutlarına sahip şekilde satılıyor… Benim tercihim ise M' den yana oldu...

Bu güzel kaleme mürekkep olarak bordo düşündüm başta ama gövde bordodan çok kahverengiye dönük diye kahverengi bir mürekkep seçtim… Pilot Iroshizuku serisinden tsukushi ile tanıtım yazısını yazmak istedim…


Tsukushi İngilizce çevirisiyle 'horsetail' anlamına gelmekte… Bu mürekkep de Iroshizuku' nun 50 ml'lik cam şişesinde satılıyor… Doğal renklerden esinlenilerek üretilen Iroshizuku serisindeki bence en hoş kahverengi… Gölgelenmesi, kağıttaki duruşu beni fazlasıyla hoşnut ediyor… Günlük kullanımda kullandığım renklerden biri. Kuruma süresi uzun değil… Kuruma sonrası bulaşma yapmıyor.

Pilot Elite 95S ile de iyi anlaştıkları kanısındayım. Ton olarak hafif kızıl kahvelik de barındırıyor yer yer ucun kalınlığına bağlı olarak bitter çikolata kadar siyah da olabiliyor… Kahverengi mürekkeplerim arasında en sevdiklerimden kesinlikle…


Yazı örneği için Rhodia deneme defterlerimden birini kullandım bugün… Rhodia N.6 defter A5 boyutunda, 80 g/m2'lik, beyaz renkte çizgili kağıtlara sahip… Ucuz ama kaliteli defter arayanlara gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim…

Bugünlük benden bu kadar herkese neşeli ve sağlıklı haftalar diliyorum:)



27 yorum:

  1. Adıyla uyumlu çok şık bir kalemmiş... Bitmeden edinmek lazım. Güzel günlerde kullanın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim gerçekten çok güzel tavsiye ederim:)

      Sil
  2. Kalem bir göz yanilmasi yaptı bende sanırim uzun gibi duruyor sanki, kapak uzunluğundan olabilir belkide bu, çok şık bir kalemmiş açıkçası ve mürekkep olarak borda yerine kahve olması doğru bir tercih olmuş katılıyorum size... Yazılar kısalamaya mı başladı ne sanki biraz? İnceleme için emeğinize sağlık , iyi haftalar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapak biraz uzun dediğiniz gibi ondan göz yanılgısına düşmüş olabilirsiniz. Tercihimi beğenmenize sevindim. Yazı kısa değil gibi neden böyle bir düşünceye kapıldınız bu aralar fazla mı okuyorsunuz yoksa incelemelere mi doyamıyorsunuz:)Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
    2. Belkide kalemin boyutundaki düştüğüm göz yanılgısı gibi yazının boyutunda da bir yanılgıya kapılmış olabilirim, bundaki etken muhtemelen doyumsuzluktur :)

      Sil
    3. Yaz tatiline girmicek blog neyseki… Umarım ilk günkü heyecanınızla ve hevesinizle yazılarımı okumaya devam edersiniz:)

      Sil
  3. Pilot'un küçüğü büyüğü eskisi yenisi farketmez her türlüsü makbüldür demişti bir tanıdığım ve zamanla kullandığım Pilot larda bunun gerçek olduğunu anladım.Kahverengi mürekkepler hep aklımı çeliyor ama alıp kullanmaya başlayınca vazgeçmeme neden oluyor, kim bilir belki de kahverengiler benim renklerim arasında yer almıyor.
    İnceleme ve yazı için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pilot gerçekten de hiç yanıltmıyor insanı şimdiye kadar alıp da beğenmediğim kalemi olmadı benim de… Kahverengi mürekkepler güzeldir aslında belki sizin daha çok kırmızı tonlarını sevmenizden kaynaklanıyordur vazgeçmeniz aldıktan sonra soğuk geliyordur:) Ama ivory kağıtta inanılmaz güzel durur kahverengi biraz eskitme gibi biraz melankolik kısacası hoştur yani… Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  4. Güzel gözüküyor. Yazımı kolay mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir sıkıntı yaşamadım Yasemin Hanım :) küçük kalemlerle aram iyidir elimde büyük olmadığından kapaksız da gayet rahat kullanıyorum. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  5. Kalemde pişti olmuşuz...

    Cumartesi elime geçti kalem, elimde ondan fazla Pilot olmasına rağmen hiçbiri altın uçlu veya üst seviye değildi. Zaten sevdiğim Pilot markasına hayranlığım arttı.

    Ben de Iroshizuku ile mürekkepledim, kalem bildiğim Pilot M standartlarından kalın yazıyor, bundan cesaretle kıvamlı olarak bildiğim Caran d'Ache ile deneme yapacağım. Siz çok daha fazla çeşitli mürekkep kullanıyorsunuz, kıvamlıdan geriye sıralama yapabilirmisiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlı olsun kaleminiz Mete Bey bende bir süredir var ama tanıtım yazısı kısmet bugüne oldu... Bilmiyorum benim altın uçlularım da olduğu için bana kalın gelmedi mürekkebin de etkisi olmuş olabilir:) Bu birazcık kıvamlı gibi koyu renk olduğundan sanırım... Kıvamlılarda Avrupa mürekkepleri çoğunlukta Caran d'ache denemedim ama biraz kuru karakterde olduğundan bana zorlar gibi de geliyor. Gördüğüm en kıvamlı Aniki siz de kullanıyorsunuz bildiğim kadarıyla deneyebilirsiniz. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  6. Kalem güzelmiş, zaten pilot ve sailor kalemlerde henüz burun kıvırdığım bir kaleme rastlamadım. Kahverengi mürekkepleri sevmeme rağmen KaWeCo kahverengiisinden bir de kırmızı siyah 4001 karıştırıp yaptığım kahverenginden başka kahve tonlu mürekkebim hiç olmadı. en kısa zamanda deneyeceğim. Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim Alper Bey Uzak doğu kalemleri genelde yanıltmıyor Platinum da tavsiye ederim. Ben mürekkepleri karıştırmıyorum zaten farklı markaların mürekkeplerini karıştırmamak gerektiği kanısındayım en son bir arkadaşımın başına kötü bir hadise geldi bununla ilgili kalem boydan boya çatladı.Dikkat etmekte fayda var:)

      Sil
    2. Teşekkürler dikkate alacağım önerinizi.
      Selamlar.

      Sil
  7. Kalem çok şıkmış, eskiden böyle klasik görünümlü kalemleri sevmezdim ama şimdilerde bu tarz dolma kalemler de dikkatimi çekmeye başladı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dolma kalem merakı sizi de sarıyor ondandır:)) Çok zarif bir kalem ama beğenmemek mümkün değil bence… Yorumunuz için teşekkür ederim:)

      Sil
  8. Ben de kalemi sipariş verenlerdenim. Cuma günü teslim edilecekti fazkat ofis dışında olduğum için bugün teslim edilecekmiş. İncelemesini sitenizde görünce, kalemi bekleme hevesim daha da arttı diyebilirim. Ben de bordolusundan sipariş ettim. Iroshizuku yama-budo ile mürekkeplerim diyordum ama tsukushi de iyi bir seçim olacakmış gibi görünüyor.
    Dur ben bir daha okuyayım bu yazılanları :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi bir tercih olmuş sevindim umarım bir an önce gelir de kaleminizi kurcalamaya başlarsınız yurtdışından gelmesini beklemenin üzerine bir de dağıtımı beklemek oldukça zor oluyor kendimden biliyorum:)) Kalem pek bordo durmuyor vişne çürüğü sanki biraz kahverengiye kaçmış gibi geldi bana o yüzden kahverengi seçtim:) Güle güle kullanın kaleminizi yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
    2. İlk defa bir ürünüm gümrük kontrolüne girdi. Yasal değerin altındaydı paket ama teslimatın 1 hafta kadar sarkmasına neden oldu.
      Efendim, şimdi birkaç saattir yeni kalemi kurcalıyorum. Sizin incelemenizin altına naçizane birkaç da ben görüş bildirmek isterim:
      - Ağırlık konusunda görüdüğüm fotoğraflardan ben biraz daha ağır olacakmış gibi hissettim ama kalem oldukça hafif. Kapak ise gerçekten oldukça hafif.
      - Ayrıca kapakla ilgili bir diğer hoşuma giden şey kalemin ucuna ya da arkasına takarken yavaşca ve kayarak yerine oturması. Yavaşlatma için kapak içerisine bir kıskaç mekanizması koymuşlar onun sayesinde yumuşak bir kapanış elde edebiliyorsunuz.
      - Damak yapısı ve uç kısmı da benim daha çok eski kalemlerde gördüğüm şekilde. Gövdeyle beraber gelen uçlar benim oldulça hoşuma gidiyor. Bu oalyın belki özel bir ismi vardır ama ben bilmiyorum.
      - Bu tarzda reçine gövdeye sahip kalemlerin kapakları da genellikle aynı malzemeden üretiliyor. Ancak buradaki metal ve altın sarısı rengi oldukça hoş. Hatta ben bu rengi iPhone 5s'in gold rengine oldukça benzettim.

      Sil
    3. Doğru tesbitler eski kalemlere benziyor dediğiniz gibi Sheaffer ve Parker'larda böyle metal kapaklı modeller var hatta shortpenler de var oldukça başarılı bir kalem olmuş:) Uç hooded diye adlandırılıyor bu kalemde tam hooded sayılmadığından ben yarı kapalı uç demiştim.Iphone 5s gold dediğiniz gibi iyi aklınıza geldi. Görüşlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim.

      Sil
  9. Paylaştığınız şeyler ve anlatımınız gerçekten çok güzel.Paylaştığınız ürünleri çok beğeniyorum.Ben İstanbul'da oturuyorum.Paylaştığınız ürünleri nerede bulabilirim? Yardımcı olursanız sevinirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Sakura Hisa ben reklam yapmamak adına burada aldığım yerleri paylaşmıyorum. Sağ taraftaki menüden yardım ve iletişimde mail adresimi bulabilirsiniz merak ettiğiniz ürünlerle ilgili detaylı bilgiyi mail yoluyla verebilirim:)

      Sil
  10. Bu kalemin 95 modelini ilk olarak dolmakalem bloglarını takip etmeye başladığım yıllarda görmüştüm. Hatta o zamanlar baya baya hayallerimde yer almıştı. Neden sonra unutmuşum, aklımdan çıkmış, ta ki burda görene kadar. Benim açımdan hem nostalji oldu, hem de bir tebessüm yarattı. Görünüşü harika, yazılana göre performansı da öyleymiş. Ne demeli, umarım bize de nasip olur :) Güle güle kullanın, teşekkürler inceleme için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski serinin yeniden üretilmesi çok iyi oldu vintageini bulamasak da özel seri adı altında yenisinden edinebiliyoruz:) Piyasada azalıp fiyatları artmadan edinmenizi öneririm esnek olmadığı halde çok seveceğinizi tahmin ediyorum:) İyi dilekleriniz ve yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  11. Emre bey ben Bizansbeyi'nin blogunda görüp sormuştum; M90 cevabını alınca bakındım. Yurtdışında bir arkadaşta vardı ama 330 dolar istiyordu, kalem uzun süre satışta kalınca indirip yap alayım dedim ama yapmadı. Başka bir arkadaş 300 dolar vermiş ona da vermemiş. Tamamen düz olan M90 (sanırım Myu da deniyor) hala ilgimi çeker.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pek satma niyetli çıkarmamış da fiyat araştırması yapıyormuş gibi geldi bana satan arkadaş. Umarım daha uygun fiyatlısı karşınıza çıkar MU/M90' ın sadece 9000 adet üretildi diye biliyorum o serinin de...

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.