9 Haz 2014

MERLIN Merlina - Diamine Eau de Nil


Bugün benim için çok özel birinden, geçmiş doğum günüm sebebiyle gelen bir dolma kalemi paylaşmaya karar verdim… Farklı marka arayışında olanlar ve vintage severlerin beğeneceğini umuyorum...

Dolma kalem vintage sayılan eski -NOS- kalemlerden Merlin' in Merlina  modeli, mürekkep ise -pek uygun olmadı farkındayım ama- hoş bir mavi tonu… Nil' in Rengi; Diamine Eau de Nil… Sırayla mercek altına alalım:)

Yabancı kaynaklara bakıldığında 1940-1950' li yıllarda Almanya' da kalem üretiminde bulunan çok sayıda küçük aile şirketi olduğu görülüyor… Merlin firması da bunlardan biri… 

1950' li yıllarda varlığını sürdüren Merlin; ürettiği kalemleri Hollanda' ya satmaktaymış… Bu yüzden kalemin farklı model ve markalarına Hollanda' da oldukça sık rastlanmakta… Merlin Merlina dışında markanın daha çok model no:33 ' ü piyasada bulunuyor… Model no:33 ' ün 57 rengi olduğu söylenmekte…


Merlin Merlina; Merlin ailesinin en küçük kalemlerinden… Tahmini üretim yılı yine 50' ler… Kalemi piyasada bulunan ince ve küçük boyutlu dolma kalemlerle karşılaştırdığımda - Reform 1745, Pelikan m300 ve Pelikan m150 ile- gövdenin bir hayli ince ve kısa olduğunu görüyoruz… 

Merlina' nın gövde ve kapağı siyah çizgilerle ayrılmış inci renginde selüloitten üretilmiş… Piston kapağında siyah renkte selüloit kullanılmış… Bütün halde  bakıldığında kalemin gövde üzerindeki siyah çizgilerle piston kapağının uyum sağladığını görüyoruz… Aynı zamanda siyah piston kapağındaki selüloit kapak tepesinde ve grip kısmı/tutma yerinde de kullanılmış… Dolma kalemdeki metal detaylarda; klips ve bilezikte altın kaplama kullanılmış… Klips üzerinde MERLIN yazısı bulunuyor…. Gövde üzerineyse el yazısı fontuyla altın rengi Merlina yazısı işlenmiş… 



Dolma kalemin boyutu kapaklı haliyle; 11,6 cm, kapaksız haliyle ise 10,9 cm geliyor. Kapağı arkaya takılabilir şekilde tasarlanmış onu da taktığımızda 13,8 cm gelmekte…  Merlina' nın ağırlığı ise yalnızca 10 g. Gövde çapı yaklaşık olarak 8 mm.

Merlina' ın siyah renkteki grip kısmı/tutma yeri rahat, eliniz küçük ise ve küçük -ince kalemleri kullanmayı seviyorsanız kolaylıkla kullanabilirsiniz. İnce kalemlerden hoşlanmayanlar biraz zorlanabilir. Kapak vidalı/yivli olarak açılıp kapanıyor...



Merlin Merlina' ın dolum sistemi Parker Duofold dolma kalemlerde - bu türde en çok bilinen Parker Duofold olduğu için söz etmesem olmazdı- olduğu gibi düğmeli dolum sistemine sahip… 

Mürekkep şişesine daldırırken düğmeyi basılı tutup içerdeki havayı boşaltmanız gerekiyor sonra ise parmağınızı çekerek boşalan havanın yerine mürekkep dolmasını sağlıyorsunuz. Biraz sıkma tip doluma benziyor…



Bu küçük ve zarif dolma kalemin en şaşırtıcı kısmını sona saklama gereği hissettim… Dolma kalemin ucu 14 K altından imal edilmiş… Boyut olarak gövdesine yakışır şekilde oldukça küçük bir ucu var…

Merlin' in bazı modellerinde tamamen esnek uca rastlayabiliyorsunuz. Merlina yarı esnek formda… Yazarken harfler yerine göre form değişebiliyor oldukça yumuşak, pürüzsüz bir yazım deneyimi sunuyor. Dolma kalemin uç derecesi hakkında kalemde bir ibare/yazı bulunmuyor Tahminim üzerine uç F-EF arasında gidip gelmekte… Uç üzerinde Merlin' in amblemi olduğunu tahmin ettiğim güneş benzeri bir şekil bulunuyor. Ayrıca 14 K ve 585 yazıları da işlenmiş… 



Günün mürekkebinde Diamine var… Eau de Nil aslında biraz Diamine Teal' i de andırıyor mavi yeşil arası bir renk tonu var. Birazcık kuru… Kağıt üzerinde kuruduktan sonra bulaşma yapmıyor. Gölgelenmesi sırasında lacivertlere de rastlabiliyorsunuz. Sevdiğim, günlük hayatta kullandığım renklerden… 

İlk önce deneme amaçlı 30 ml' lik alsam da ardından 80 ml' liğini alıp yedekledim bile… Taşıması kolay olduğundan plastik 30 ml' lik şişe boşaldıkça 80 ml' lik şişeden takviye ediyorum:)



Yazının sonuna da böylece gelmiş bulunuyoruz… Yazı örneği için beyaz, standart, 80 g/m2' lik fotokopi kağıdını tercih ettim. Gölgelenme ve kalemin ucunun esnediği yerleri görebilmeniz adına umarım yararlı olmuştur…

Sevgi dolu mutlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle...



12 yorum:

  1. Bir baktım mermerden bir kalem duruyor masada , ne güzelmiş desenler :) dolum sistemi ilginçmis , ve ucun altın olmasını beklemiyordum güzel bir kalemmis gerçekten iyi günlerde kullanmanız ve kaleminiz gibi güzel bir hafta geçirmeniz dileğiyle, emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk elime aldığımda ben de sedef mi acaba diye kurcalamıştım :) Bu tür dolum sistemini daha önceleri açıkçası hiç sevmiyordum zamanla alışılıyormuş oldukça kolay geliyor artık. Beğenmenize sevindim yorumunuz için teşekkür ederim:)

      Sil
    2. Birde, ben pek dikkat etmem kalem mürekkep uyumuna , kalemin tipiyle tezat mürekkeplerde kullanırım sıkça, sürpriz gibi bir şey oluyor 'aa bu renk demek bu kaleme' o yûzden hoş bir şey bence...Eau de nil de hoşuma gitti, ama sizin bu uyumu sevdiğinizi, dikkat ettiğinizi ve kalemin grimsi siyah çizgilerini göz önüne alınca koyu gri bir mürekkebin yakışacagina eminim merline, bence harika bir uyum olur:)

      Sil
    3. Benim kalem-mürekkep uyumu biraz takıntı halinde sadece değişiklik yapmaya çalıştım bu yazıda:) Mavi evrensel bir renk sonuçta dolma kalem dünyasında… Her markada fazlasıyla mavi tonu bulunuyor:)

      Sil
  2. Ben de siteyi ilk açtığımda historian gibi mermer bir kalem hissine kapıldım. Detayları okudukça oldukça değerli bir kalem olduğunu gördüm. Ucu ise altın olması böyle şık bir kalemde olmazsa olmazdı bence..
    Bir de bir şey sormak istiyorum: mürekkep örneği verdiğiniz fotoğrafta o şekli nasıl yapıyorsunuz? Bir kulak çubuğuyla falan mı?
    Bir şey daha sormak istiyorum. Plastik mürekkep şişesi içerisinde kimsayal bir malzeme olmasından dolayı zamanla bir sıkıntı yaşatmaz mı? Gerçi siz bittikçe dolduruyorum demişsiniz ama..
    İnceleme ve bilgiler için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ucu da kendi de oldukça şık dediğiniz gibi:) Mürekkep gösterimini tahmin ettiğiniz üzere kulak çubuğuyla yapıyorum. Plastik şişe konusunda haklısınız bu tür şişeleri sadece seyahatler ve bir yere taşıma sırasında kullanıyorum uzun süreli bu şişelerde mürekkep barındırmıyorum. 80 ml' lik şişesini koysam daha da iyi olabilirdi ama kalem küçük olunca yanında dev bir şişe ile fotoğraflamak biraz garip durdu:)) Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  3. Kalem gerçekten çok şık. Güle güle kullanın.

    YanıtlaSil
  4. Son günlerde en çok merak ettiğim kalemlerden bir tanesi Merlin. Esnek uçlara hayranlığımdan olsa gerek, araştırmalara dalayım derken baktım bizim Türk bloğunda. Inceliğine üzülmedim değil, reform 1745'in ucu ve esnekliği hoşuma gitmesine rağmen kullanmamamın başlıca nedeni gövdesinin ince olması. Merlin 33 de hemen hemen aynı kalınlıkta diye söyleniyor. Belki biraz daha kalın modeline denk gelirsem kalemliğime girmesini isterim. Güzel bir doğum günü hediyesi olmuş, güle güle kullanın, teşekkürler inceleme için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef yazıda da belirttiğim gibi ince kalem sevmeyenler için pek uygun değil sizin için de öyle olması üzücü olmuş.Ucunu seveceğinizden eminim ama... İnce olmasına takılmazsanız mükemmel yazımına odaklanırsanız severek kullanırsınız. Bir denemekte fayda var Reform' a biraz müdahale gerekiyor uç cızırtılı bunda öyle bir sorun yok:) Yazıyı beğenmenize sevindim çok teşekkür ederim.

      Sil
  5. Ne güzel bir ilgi alanı, ne güzel bir fikir!

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.