22 May 2014

Sheaffer Imperial II Deluxe - Private Reserve Gray Flannel


Dolma kalem koleksiyonumda son zamanlarda vintage kalemler ağırlık kazanmaya başladı her eski şeye benim gibi özlem duyuyor ve merak edip araştırıyorsanız bu halimin olağan olduğunu anlayabilirsiniz aslında…

Her neyse lafı uzatmayalım bugünkü konuklardan biri vintage girişten de anlaşıldığı üzere… Sheaffer Imperial II Deluxe… Blogta yazmadığım farklı bir marka mürekkep seçtim bu şık kalem için Private Reserve' den Gray Flannel… İki güzelliği bir araya getiren unsur yani defter ise Ciak' tan…


Sheaffer oldukça eski bir Amerikan markası… Sheaffer Imperial II ise 1960' lardan kalma… Kullanılmamış deneme için bile mürekkep çekilmemiş olan bu kalemlere yeni-eski stok denilmekte…

Sheaffer Imperial Deluxe' un gövdesi lacivert sert plastikten… Gövde genel itibariyle yuvarlak hatlara sahipken gövde bitişinde farklı bir form vermek için açılı bir bitiş tercih edilmiş… Gövde boyutu ile ilgili fikir sahibi olmanız açısından fotoğraflarken Scrikss 84 ve Pilot 78g den yararlandım.


Dolma kalemin kapağında krom kullanılmış… Parlak krom yerine matlaştırılmış/fırçalanmış/buzlu krom kullanılmış kapakta bence iyi de olmuş daha şık görünüyor… Kapak üzerinde parlak, küçük bir klips bulunuyor klipsin tepesinde Sheaffer' larda genelde bulunan küçük beyaz bir nokta var… Gövde üzerinde yine Sheaffer ve 'made in usa' yazıları yerini almış… Eski olmasına rağmen de hala etiketi mevcut kapakta… Etiketin üzerine ise model numarası ve uç boyutu yazılmış... Grip kısmı yuvarlak formda olduğundan yazım sırasında konforu yerinde…

Dolma kalemin boyutlarını merak edenler için kapaklı haliyle; 13,7 cm, kapağı arkasına taktığınızda 14,8 cm, kapaksız haliyle ise 12 cm kadar… Ağırlığı ise oldukça iyi 19 g.


Sheaffer Imperial II Deluxe' un farklı yanlarına geldi sıra… Triumph denilen Sheaffer' ın genelde kullandığı uç sistemine sahip… Koni şeklinde paladyum bir ucu var dolma kalemin… Bu kalemde F i seçtim ama ince olmasına rağmen hiçbir sorun yaşatmadı… Sanırım kullandığım en yumuşak uçlardan diyebilirim… Yazdıkça yazmak istiyorsunuz:)

Dolma kalemin diğer farklı yanı ise dolum sistemi… Sheaffer Imperial II Touchdown denilen bir dolum sistemine sahip… Yeni dolma kaleme başlayanlar için biraz sıkıntılı olabilir… Latex mürekkep haznesinin üzerindeki metal korumayı geriye doğru çekip tekrar yerine ittiğinizde hazne mürekkeple doluyor… Biraz sıkma tipe benzese de dolum sistemi bir miktar daha uğraştırıcı… 

Dolumu uğraştırıcı da olsa mükemmel yazımı, yazım sırasındaki sağladığı konforla vintage sever koleksiyonlara tavsiye edebileceğim bir kalem açıkçası…


Private Reserve mürekkeplerden daha önce bahsetmemişim… Bugün renge dolma kalemin rengine uyacağını düşündüğümden Amerikan malı Private Reserve' ün 53 renginden biri olan 'Gray Flannel' i seçtim… 

Private Reserve mürekkepler 66 ml' lik cam şişelerde satılmakta… Cam şişeyi koruması açısından gördüğünüz karton kutularda satışa sunulmuş… Mütevazi bir şişeye sahip Private Reserve...


Formülüyle biraz Avrupa tipi mürekkepleri andırıyor Private Reserve… Çok olmasa da bir miktar kuruluk var yani… 

Gray Flannel biraz gri biraz yeşille harmanlanmış bir renk… Mat laciverte bile benziyor yer yer… 

Gri seviyorsanız biraz da farklı renkler içersin diye düşünüyorsanız bu mürekkebi sevebilirsiniz diyebilirim… Günlük kullanım için kullanılabilir diye düşünüyorum ben severek kullanıyorum…


Olmazsa olmaz yazı örneğinde sıkça kullandığım defterlerden birini kullandım  İtalyan Ciak marka 12X17 cm boyutlu lastik korumalı, kareli, ivory, 100 gsm asitsiz kağıtlı defterini kullandım. Daha önceki kullandığım Ciak defterden bir hayli farklı çıktı maalesef. 100 gsm olmasına rağmen kırçıllanma, kanama, arkaya geçirmeleriyle beni bir miktar şaşırttı ve üzdü… 

Defter, dolma kalem ve mürekkep üçlümüzden bugünlük bu kadar… İyi bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle...





18 yorum:

  1. Mart ayından beri iki aydan fazla süre gelen, bir uzakdoğu bir avrupa kalemleri inceleme silsilesi, stipula model t den sonra bir amerikan kaleminin incelenmesinin ardından bitmiş oldu sanırım.. -Bu istatiki verinin ardından-sanırım bu ara  vintage lere karşı olan algıda seçiciliğim bu incelemeye daha bir pür dikkat kesilmeme sebep oldu diyebilirim kalem vintagelere göre daha bir spor gbi sanki değilmi... Mürekkebi ise ilk defa gördüm yeni bir şey öğrendim rengi herhangi bir mürekkeple kiyaslayamadim ilginçmis:) defter gerçekten arkaya geçirme çok yapmış iki sayfada kullanılmaz böyle ki 100g lik bir defter nasıl böyle performans sergiledi ki merak ettim? Sabah sabah yazımızı da okuduk ajandamızda günün ilk işi olan kutucuğa  bir tik atarak diğer rutin işleri yapmaya rahatlıkla başlayabiliriz artık,emeğinize sağlık, mutlu ve eğlenceli bir haftasonu dilerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstatiki veri ve dikkatiniz takdire şayan… Biraz sportif haklısınız gövde tamamen metal olsa ya da tamamen plastik olsa biraz daha klasik havaya bürünmesine sebep olabilirdi. Mürekkep gerçekten çok güzel farklı tonlar ilgimi fazlasıyla çekmekte… Deftere gelince 100 g/m2' lik olsa da iyi perdahlanmamış diye düşünüyorum biraz yumuşak kağıtlara sahip F uçta böyleyse kalın uçlarda nasıldır tahmin bile etmek istemiyorum… Yorumunuz ve beğeniniz için çok teşekkür ederim.

      Sil
    2. Amerikanlar bu mürekkep işinde baya iyiler Noodler's ta bizi bunu kanıtlıyor hem renk hemde ton çok, bununda yapısındaki alkol oranı Noodler's gibi yüksek mi?:) doğru söylüyorsunuz kalın uçlarla çıkacak sonuç bir felaket olabilir F te böyle ise, Ciak tan beklenmeyen bir kağıt kalitesi olmuş demek ki her şey gsm değilmiş..

      Sil
    3. Alkol oranı Noodlers kadar bariz belli değil onda şişeyi açtığınız anda kokusundan hissediyorsunuz alkolü:)

      Sil
  2. Yıllar önce bir arkadaşımın babasından aynı kalemin kesik uçlu versiyonu hediye gelmişti. Bu yazıda denildiği kadar var uç kalitesi. Gerçekten yumuşak, prüzsüz ve kesik uç olmasından dolayı çok tatlı yazı varyasyonları sergiliyordu. Ama meraktan işte, orasını burasını inceleyeyim derken bozdum zavallı kalemi. Şimdi yatıyor. Mürekkebe gelince, yurt dışındaki dolmakalem inceleyen bloglardan iyi tanıdığım bir renk Gray Flannel. Hiç kullanmasam da hakkında çok müsbet şeyler duydum. Adında gri geçiyor ama fotoğraflarınızdan da anlaşıldığı üzere direk gri demek zor bu mürekkebe. Daha nostaljik, yıllar önce not alınan blue-black tarzında bir renk. içini rahatlatıyor insanın. Elinize sağlık, güle güle kullanın. Teşekkürler inceleme için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalemleri kurcalama merakının sonuçları acı olabiliyor maalesef:( Umarım tamir edilebilir bir seviyededir.Gray Flannel vintage kalemle birlikte nostaljik bir hava yarattı haklısınız. Biraz melankolik, gizemli bir havası var…Yorumunuz ve beğeniniz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  3. Harika bir kalem.Zaten ne varsa eskilerde var.Babamın uzun zaman önce Amerikadan getirttiği bir imperial 444 var bende de f uçlu.Mükemmel yazıyor kullanmak keyif veriyor.
    Size de bu keyifli yazı için teşekkür ediyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sheaffer birkaç tane eski modeli elimde var gerçekten de iyi iş çıkarıyorlar yazım ve performans konusunda 444 denemedim ama eminim güzeldir. Beğeniniz ve yorumunuz için çok teşekkür ederim:)

      Sil
  4. Kalemi ve mürekkebi nereden buldunuz öğrenebilir miyim , kalem hoşuma gitmedi degil :) bu arada tanıtım icin bizi bilgilendirdiginiz için ayrıca teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim her ikisi de Türkiye'deki alışveriş sitelerinden birinde mevcut bulunuyor. Yorumunuz için teşekkür ederim:) Detaylı bilgi isterseniz e-maille ulaşabilirsiniz.

      Sil
  5. Aynı model miydi hatırlamıyorum ama, Eminönü'ndeki Murat Usta'ya kalem tamiri için gittiğimde Sheaffer'ın bu dolum sistemine sahip bir modelini göstermişti bana. Sıkmalı sisteme benzediği için ilgilenmedim. Temizliği zor oluyor.

    Bu arada, tamire götürdüğüm kalemlerimden biri Scrikss 84 idi. Tutma yerinde çatlak vardı, gövde yekpare olduğu için parça değişimi anlamsızdı. Kalem, benzer soruna sahip Level 65 ile birlikte tekaüde ayrıldı. :)

    Mürekkep yeşil/mavi alt tonlar barındırıyor gibi geldi bana. Mistik bir tercih olabilir. Yazı için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sheaffer touchdown dolum sistemine sahip çok fazla modeli var aldığınızda üzerinde model yazmıyorsa biraz araştırma gerektirebiliyor. Sıkmalı tiplerde temizlik çok da zor değil aslında uzun süreli mürekkebi içinde tutmamak lazım tabi… Scrikss 84' ünüze yazık olmuş geçmiş olsun. Mürekkepte dediğiniz gibi yeşil ve mavi tonları bulunuyor. Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  6. Dolmakaleme bir şekilde bulaşan ya da kalemden az çok anlayan kişilere hep tavsiye ediyorum; bir yerlerde kullanılmamış ya da temiz eski üretim Sheaffer, Parker veya Pelikan bulursanız kaçırmayın diye, beğenmezseniz ben alırım diyorum. Dört tane Parker 45, üç tane Sheaffer (Targa, Imperial ve Touchdown) kalemim var, bazen bu kalemleri kullanırken yeni aldığım bazı kalemlere verdiğim paraya acıyorum. Özellikle altın uçlu Parker 45'ler ve Sheaffer Targa harika.

    Tanıttığınız kalemi birbuçuk yıl kadar önce Emre beyden almıştım, halen severek kullanırım. Sheaffer'ın yeni modeli Taranis'i de merak ediyorum ama sadece meraktan o kadar para veremem, bir de kalem fazla süslü geldi gözüme.

    Mürekkebi görünce aklıma geldi, bir yıl kadar önce ben de almıştım ama aynı dönemde Edelsteinler yığılınca pek kullanamamıştım, aklıma gelmişken kullanacağım mürekkeplerin ilk sırasına alayım.

    Son İzmir alışverişimde adına sıkça rastladığım Ciak defterlerden bir tane de ben almıştım. Ambalaj kapalı olduğu için -biraz da aceleyle- üzerindeki kareli şekilleri yabancı forumlarda bazen gördüğüm minik karelilerden sanarak kareli aldım, ama açınca normal kareli olduğunu gördüm. Defteri henüz kullanmadım ama kağıda dokununca pek tat vermeyeceğini anlamıştım, demekki ya karelilerde var sıkıntı ya da sorunlu bir seriye denk geldik.

    YanıtlaSil
  7. Aslında Mete Bey'in söylediği gibi ne yapıp edip biraz eskilerden edinmek gerekli , bu da öylesi bir model işte gerek uç kalitesi (1864te Duncan Cameron tarafından icat edilen ancak Sheafferlarda 1940lara kadar kullanılmayan Waverly uca sahip ) gerekse dolum sistemi ile kendine hayran bırakıyor.

    Ben yamuk yumuk yazdığımdan uygun açıyı bir türlü bulamadım, umarım siz bulabilmişsinizdir.
    İnceleme için teşekkürler.

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  8. Uygun açıyı bulamadım derken uygun açıda yazamıyorum demek istedim

    YanıtlaSil
  9. @Mete KÜÇÜKÇAKIR dediğinizde kesinlikle haklısınız birçok kaleme para verdiğine üzülüyor insan eski kalemlerin yeri kesinlikle bir başka… Sheaffer Valor' e pek ısınamamıştım vintage 3 kalemi var 3 ünü de zevkle kullanıyorum… Taranis' i ben pek sevemedim dediğiniz gibi fazla detay var kalemde gerçekten süslü olmuş.Private Reserve gray flannel gerçekten iyi seveceğinize eminim sakladığınız yerden çıkarmanın zamanı gelmiş:) Ciak ise gerçekten çok şaşırttı beni bundan önceki kullandığım iki defterde de böyle kötü kağıda rastlamamıştım karelilerde sorun vardır belki deneyince yazarsanız en azından almak isteyenler bilgi sahibi olabilir. Yorumunuz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  10. @ R.H. Yazarken açı ile ilgili bir sıkıntı hissetmedim sizin yazınız hiç de yamuk yumuk değil bence... Bana demiş olsanız anlardım:)

    YanıtlaSil
  11. Gene deniyelim. Sabahki yorumumum yayinlanmadi sanirim

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.