6 Şub 2014

PARKER Sonnet Gt France III Mat Siyah & DIAMINE Golden Brown


Bugün tesadüfen bulduğum bir güzelliği tanıtmaya çalışacağım… Bazı markalara fazlaca odaklanınca farklı markalara daha az şans verdiğimi farkettim bugünlerde… Ne alsam ne denesem derken aklıma bir Parker edinmek geldi…

Kısacası bugünkü tanıtım yazımın kaynağı Parker Sonnet Gt France III oldu… Yakından incelemeye başlayalım...


Parker Sonnet oldukça fazla modeli olan bir dolma kalem… 1993 yılında Fransa' da "Yazarların Kalemi" lansmanı ile piyasaya sürülen Parker Sonnet' in hedef kitlesi orta sınıf dolma kalem kullanıcılarıydı… Zamanla gövde malzemesi değiştirilerek gümüş kaplama ve de Çin Lakesi kullanılarak hedef kitlesi  genişletilmeye çalışılmış... Elimdeki bu model 1993 - 2004 yılları arasında  Parker Sonnet Gt serisi adı altında piyasaya sunulmuş… 

Dolma kalem metal bir gövdeye sahip… Üzerinde Pilot MR' larda olduğu gibi metal hissini ortadan kaldırmak için bir çeşit plastik kaplama kullanılmış… Mat siyah renginde kaplama elde iken oldukça pürüzsüz, satenimsi… Dolma kalemin krom olduğunu gerçekten hissettirmiyor. İlk seride gümüş rengi ve gördüğünüz mat siyah piyasaya sürülmüş...

Dolma kalemin grip / tutma yerinde plastik kullanılmış… Grip kısmının tutma yerinin plastik olması metal gövdenin ağırlığının da fazla olmamasını sağlar nitelikte… Yuvarlak gövde elde uzun süreli kullanımda rahatsızlık vermiyor…


Dolma kalemin klipsinde, tepe kısmında ve kemerinde altın kaplama metal kullanılmış… Dolma kalemin kapaklı hali yaklaşık olarak 13,4 cm, kapaksız hali yaklaşık olarak 12 cm, kapağını arkasına takarak kullanmak istediğimizde ise yaklaşık olarak 14,2 cm gelmekte… Metal gövdesine rağmen ise dolma kalem oldukça hafif yaklaşık olarak 22 g geliyor… 

Dolma kaleme yakından baktığımızda kapaktaki yazı ilgi çekiyor… Siyah mat kapağın üzerine parlak harflerle Parker Sonnet France III yazılmış… Kapaktaki altın kaplama klips klasik Parker okundan nasibini almış :) 

Dolma kalem kartuş veya dönüştürücü ile kullanılabiliyor. Ben tercihimi yine dönüştürücüden yana kullanıyorum.


Sıra geldi uç kısmına… F uçlu tercihim ve Parker kalitesi, sonuç mükemmele yakın diyebilirim. Oldukça yumuşak dokunuşlarla mürekkebi kağıt üzerine aktaran uç altın kaplama çelikten… Uç üzerine de büyük harflerle Parker yazılmış. 

Orta karar bir dolma kalem arıyorsanız, hatta birazcık da vintage tarzı olsun diyorsanız ihtiyacınızı karşılayabilecek nitelikte… Belki inceliği ve bir miktar küçüklüğü tercihleri karşılamayabilir ama oldukça rahat olmasını da göz önünde bulundurmakta yarar var diye düşünüyorum… Bu dolma kalemde yadsınamaz bir gerçek varsa bu şıklığın kaynağı Fransız işçiliğidir diye düşünmekteyim:)



Siyah yerine sıradışı bir rengin bu şık dolma kaleme farklı bir hava katacağını düşündüğümden bir süredir mürekkep olarak Diamine Golden Brown' u tercih ediyorum. 

30 ml' lik şirin şişesiyle Golden Brown altın, hardal rengi, turuncu, kahverengi  hatta biraz khaki-köstebek karışımı bir renk sunuyor… Sıradışı bir renk belki günlük kullanım için hoş olmaz diye düşünebilirsiniz. Bu aralar farklılık işine takıldığımdan beni pek rahatsız etmiyor.

Klasik Diamine formülündeki mürekkebin bir miktar kuru bünyesi, hafif gölgeleriyle kağıtta oldukça şık durduğunu düşünüyorum…



Clairefontaine' in 90 g 'lık, kareli, beyaz kağıtlarında Golden Brown' a kısa bir bakış attıktan sonra küçük bir haberi sizlere vererek bugünkü yazımı da sonlandırmak istiyorum:)

murekkepfaresi.blogspot.com ' a bir de tr uzantınsı eklenerek daha da uzatıldığı şu son günlerde bir arkadaşım sayesinde murekkepfaresi.com adresine blogumu yönlendirdik :) Kısacası benim yazılarıma ulaşmak için artık blogspot uzantısı olmaksızın adres çubuğuna direkt murekkepfaresi.com  yazarak  da ulaşabilirsiniz…

Herkese güzel sürprizlerle dolu mutlu bir hafta sonu diliyorum :)










17 yorum:

  1. Daha önce kırtasiyeci bir arkadaşın deposundan çıkan Scrikss ağırlıklı kalemlerden bahsetmiştim, kalemlerden biri de buydu. Pek almak istemedim ama bir deneyeyim deyip almıştım.

    Sanırım bendeki kalem bir üst model, parlak lake kaplama, işlemeli 18K ve oldukça esnek bir ucu var. Ben de sizin gibi kalemi kullanmaya başladıktan sonra çok sevdim, sürekli dolu tuttuğum kalemlerden.

    Parker 51 ve Parker Sonnet alıp Parker ailesini büyütmek niyetim var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim bir adet vintage Parker' im daha var son zamanlarda piyasaya sürülen dolma kalemlerine alışamasam da vintageleri oldukça şık ve kullanışlı geliyor. Sizin de hemfikir olmanıza sevindim dediğiniz gibi lake versiyonu bir üst modeli oluyor benim de bildiğim kadarıyla.Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  2. Parkerla tanışmam yıllar önce Vector sonra da Frontier olmuştu. Genel itibariyle uç kısmı aynı olan sadece gövde değişikliğinden dolayı değişik model üreten kalemlerden uzak duruyorum. Zira uç aynı uç. Bunu TWSBI'de yapıyor Lamy'de. Halbu ki yazım konforu hemen hemen aynı. Frontier'ı eye-dropper olarak da uzun süre kullanmıştım. Çelik uç olsa da yazım zevki muhteşem. Vintage dediğiniz kalem Duofold mu yoksa Vacumatic mi? Her kolleksiyonda olması gerekenlerden bence. Onun da incelemesini bekleriz. Teşekkürler incelemeniz için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için ben teşekkür ederim.Tüyo veremiyorum maalesef elimde ne olduğu ile ilgili bekleyip görmek lazım :)

      Sil
  3. Paker sonnet mürekkep kalem kulladım ama dolma kalemini kullanmak hiç nasip olmadı.İnceleme için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Mürekkep tam altın rengi, sanki kalemin altın ucu kağıda akmış.
    Yeni domain'iniz hayırlı olsun. Bu zamana kadar .tr uzantısını fark etmemişim bile. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten güzel uyum oldu mürekkep ve uç arasında… Teşekkür ederim tr uzantısı ekleneli çok olmadı farketmemeniz doğal:)

      Sil
  5. Bu renkleri gündelik hayatta kullanmak bazen çok eğlenceli sonuçlar doğurabiliyor yazı için teşekkürler bu arada bu tarz kalemlerle ilgili gelen her yeni yazı sonrasında listeye alinmak üzere bir kalem daha ekliyorum lakin yurdum esnafı bazen gerçekten moral bozucu olabiliyor ne yapsak acep oyun hamuru bakarken aaaa kalem deyip fiyat mi istesek zira özellikle model belirtiğimiz zaman abartı fiyatlar veriliyor misal geçenlerde bir hero için amcam 50TL istedi.
    Yeni alan adınız hayırlı olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı renkler oldukça eğlenceli bence de:) Bir de benim dolma kalem listemi görseniz gün geçtikçe artıyor istekler dolma kalem hobi olmaktan çıkıp tutku oluyor bir süre sonra…Alışveriş olayına gelince sanırım size bunu söylemiştim hiç satılmayan bir dolma kalem hatta tozlu raflarda kalmış kimsenin yüzüne bakmadığı bir mürekkep şişesi bile siz ilgilenince astronomik rakamlara ulaşabiliyor maalesef...Hero'ya 50 tl istemelerine şaşırmadım o kadar çok karşılaşıyorum ki bu durumla :)) Teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  6. Diamineler çok güzel mürekkepler gerçekten :) bu rengi de güzelmiş bu aralar turuncu tonlarına doğru bakıyorum Sunset ve Amber üzerine sipariş verecek olursam bu rengi de listeye ekleyeceğim kesin :)
    Yeni URLniz hayırlı olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diamine' i ben de çok seviyorum yeni almaya başladığınız için çok fazla aynı tonda mürekkep almayın bence:) Teşekkür ederim.

      Sil
  7. Bu değişiklik iyi geldi valla birde montblac'i tanıtsanız çok iyi olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim teşekkür ederim.

      Sil
  8. Mavinin o yumuşak tonu kalem üzerinde muhteşem durmuş. Belki de fotoğraf becerinizden kaynaklanıyordur ;)

    Kalem öylesine Baoer 388'e benziyor ki. Pardon, tam tersi olmalı. Baoer birebir kopyası adeta. Kopyasından bile hoşlandığım bir kalemin aslı nasıldır düşünemiyorum.

    Diamine'ın mavi dışındaki tonlarına da çıkmaya başlamak için incelemeniz çok cesaretlendirici. En azından bu 30ml boyuttaki şişeler deneme zevkini tattırmak için gayet mantıklı duruyor. Kartuş işine ısınamadığımdan belki.

    Teşekkürler ve hayırlı olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fotoğraf konusunda bir iddiam yok pek becerikli olduğumu söyleyemem birçok kare alıp içinden en uygununu seçiyorum sadece:) Baoer bu dolma kalemin bir üst versiyonunun kopyası bildiğim kadarıyla. Bu aralar biraz farklı tonlar arıyorum yazarken Golden Brown' da mürekkep alırken aklımı çelenlerden olmuştu:) 30 ml' lik şişeler birden fazla renk almak istiyorsanız güzel bir miktar oluyor. Kartuşlardan ben de pek hoşlanmıyorum şişe mürekkep gibi olamaz hiçbiri:) Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  9. Güzel bir inceleme olmuş. Elinize sağlık. Kalem ve mürekkep lügatimiz genişliyor sayenizde =)
    Yeni adresinizde hayırlı olsun. Gerçekten zor oluyordu bloga girmek, bu sayede daha kolay oldu. Teşekkürler arkadaşınıza =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim beğenmenize sevindim.Haklısınız oldukça uzun bir blog ismim vardı böyle çok iyi oldu:) Gerçekten teşekkür ediyorum burdan arkadaşıma tekrar:)

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.