2 Oca 2014

Pilot COCOON & Pilot IROSHIZUKU Kon-Peki


Yılın ilk yazısı için ne yazsam diye düşünürken elimin altında sürekli bulunan kalemlerden birini yazmadığımı farkettim ve mavileriyle bu yukarıdaki ekip ortaya çıkmış oldu… Arada takım yapma dürtüme yenik düştüğüm serilerden biri Pilot Cocoon… Öncelikle tabiki her zamanki gibi dolma kalemi yakından incelemeyle başlıyoruz…


Pilot Cocoon aslında hepimizin yakından bildiği Avrupa' da satışta olan Pilot Metropolitan (MR) serisinin Japon versiyonu… Dolma kalemin Avrupa' daki versiyonundan birkaç farkı var… Öncelikle Pilot Cocoon üstte gördüğümüz şeffaf, zarif bir kutu içinde geliyor (ve tabiki karton korumasıyla)...

Gövde yapısı MR gibi pirinçten imal edilmiş kısacası metal… Metal gövdenin üstüne bir çeşit plastik kaplama uygulanmış… Direkt metal hissi algılanmıyor ilk dokunuşta… Ben alışverişim sırasında Cocoon'un MR dan farklı bir rengini tercih ettim bir çeşit petrol mavisini andırıyor… Gövdenin orta kısmında hafif bir kalınlaşma var, hafif tombik kalemleri sevmiyorsanız birazcık zorlanabilirsiniz… Bende başta biraz alışma sorunu yaşadım… Kapak klipsinde ve tutma yerindeki bilezikte metal detaylar kullanılmış… Kalemin aksine tutma yeri plastikten yapılmış… Yuvarlak tutma yeri uzun süreli kullanımda eli yormuyor...

Kalemin boyutları MR' la aynı yine de bakacak olursak; boy uzunluğu 13.9 cm, kapaksız hali ile 12.6 cm, kapağı arkaya takacak olursak 15.3 cm gelmekte… Ağırlığı ise yaklaşık olarak 24 g, tamamen metal olmasına rağmen ağırlığı fazla değil...


Sıra geldi uca… Pilot Cocoon dolma kalem Avrupa'daki versiyonunun aksine Japon karakterli uca sahip… Uç malzemesi çelikten… Uç yine Japon piyasasına uygun olarak yapıldığından incelikleri de farklı… O yüzden genellikle tercih ettiğim gibi yine tercihim M uçtan yana oldu… Uzak doğu stili uç oldukça yumuşak bir yazım konforu sağlıyor… 

Dolma kalemin dolum sistemi de farklı… Dolumu için Pilot kartuş veya konvertör/dönüştürücü kullanılabiliyor… Kutu içeriğinde de bir adet siyah Pilot kartuş çıkıyor… Konvertör/dönüştürücü için yine Uzak doğu tipi tercih edilmesi gerekiyor… Pilot Con 20 veya Con 50 konvertör/dönüştürücü kullanılıyor.


Yazının başında bahsettiğim gibi Pilot Cocoon' u takım yapmak istediğimden  0.5 mekanik kalemini de edindim… Mekanik kalem koleksiyonuma oldukça güzel bir renk getirdi… 


Mekanik kalemin detaylarına uzman olmadığımdan fazla girmek istemiyorum ama silgisi var mı nereden uç konuluyor gibisinden merak edenler olabilir diye yakın fotoğrafını eklemek istedim… 


Sıra geldi en sevdiğim mürekkeplerden birine… Iroshizuku Kon-Peki mürekkebe… Çekiliş yaparken incelemesini yapmadığımı farkettim… İncelemesi de ikinci şişeyi açtığım yılın ilk günlerine denk gelmiş oldu :)

Kon-Peki oldukça gizemli bir mavi… İngilizce adıyla Deep Cerulean Blue... İroshizuku serisinin en sevdiğim renklerinden biri diyebilirim… Biraz gece mavisi ,birazcık saks mavisi, birazcık da adı gibi gökyüzünün derinliklerini andıran bir tonu var :)

Oldukça canlı, berrak ve mavinin de bir o kadar etkileyici bir tonu kendileri… Mavi delisi olan benim vazgeçilmezlerimden… Yazımı, kağıt üzerinde bıraktığı mavi tonları oldukça doyurucu…


Kitaplardan notlar aldığım ve çantamdan ayırmadığım defterlerimden Clairefontaine spiralli A6' ya aldığım küçük notla yazıma son veriyorum… Biraz uzun ve bir o kadar da fotoğraflı bir yazı oldu umarım sıkmamışımdır:)

Herkese şimdiden mutlu haftasonları :)





11 yorum:

  1. Sıkmadınız, söz konusu Japon kalemleriyse ben sıkılmam en azından. :)
    mr'ın en çok tasarımını seviyorum. Çok şık gerçekten

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim beğenmenize sevindim, ben de Japon kalemlerini çok seviyorum. Tasarım da gerçekten oldukça şık..

      Sil
  2. Keşke biraz daha uzun olsaydı çabuk bitti bu yazı. Pilot MR'nin günlük kullanımda en pratik kalemlerden biri olduğunu çok duydum. Belki de vidalı kapak olmadığındandır. Merak ettiğim husus ise ucu. Acaba esneklik payı var mıdır? Dayanamıyorum esnek uçlara :) Kon-Peki'yi bugün deneyeceğim nasip olursa :) Platinum Cool banyo yaptı, paklandı kendisini bekliyor :) Teşekkürler incelemeniz için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günlük kullanım için pratik olması fiyat ve performansına da bağlıdır diye düşünüyorum, tabi kapağın vidalı olmamasının da payı vardır. Maalesef ucu esnek değil damak yapısı ve uç kanatlarındaki açıklık standart, esnek olabilecek bir taraf bırakmamışlar :)Farklı kargo şirketi kullanmanın zararı oldu maalesef size kavuşamadı hala Kon-Peki:( Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  3. Güzel bir kalem ve mürekkep uyumu.
    Ürünü nereden aldınız ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim yurtdışından edindim.

      Sil
  4. Kutular güzelmiş. Ben sıkmalı Con-20'yi sevmediğim için kartuşları şırıngayla dolduruyorum. Siyah MR'ın klasik görüntüsü yüzünden Pelikan 4001 Brilliant Black'ten başka mürekkep çekemedim gerçi.
    İkinci şişe, iyiymiş. :D Günde 8 saat mürekkep kullanmama rağmen bitirebildiğim şişe olmadı henüz. (Pelikan Black dışında ama o primary mürekkebim olduğu için üvey evlat muamelesi görüyor biraz. :) )
    Yazı güzel olmuş, sizden alışık olmadığımız bir şekilde uzun. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben genelde Con 50 kullanıyorum zaten çevirmeli tip:) Mavide en çok kullandığım kon-peki olunca ikinci şişeye geçtim sonunda en az 2 dolma kalemimde kon peki olunca sürekli normal sanırım:)) Güzel yorumunuz için de teşekkür ederim beğenmenize sevindim… Okuyucuları sıkmamak adına kısa kesiyorum genelde yazılarımı bunda bir de mekanik kalem ekleyince bir tık arttırmış bulundum yazının uzunluğunu… Olumlu dönüşlere bakılırsa uzatmamda sıkıntı olmayacak gibi:)

      Sil
    2. Merhaba, fazla yorum bırakmamakla beraber (çekilişler yüzünden değil yanlış anlaşılmasın :)) blogunuzu takip ediyorum. Ben de daha uzun ve ayrıntılı yorumlar yapmanız taraftarıyım. Yorumlarınız genelde kalem-mürekkep-kağıt üçlüsü şeklinde, ama bir mürekkebin farklı kağıtlar üzerinde nasıl davrandığını yazsanız çok makbule geçer. Özellikle standart fotokopi kağıtları teste dahil edilirse mürekkepler ile ilgili daha fazla fikir sahibi oluruz. Zira benim gibi sürekli dolmakalem kullanan ve iş dolayısıyla kağıdını seçme şansı olmayanlar için çok faydalı olacaktır.
      Bu arada Kon-Peki almaktan vazgeçip Tsuki-Yo almıştım, şimdi acaba Kon-Peki mi alsaydım diye düşünüyorum. Bir de oversize kalem tercih eden birisi olarak bu kalem istisna olarak dikkatimi çekti. Keşke şu Pilot distribütörü artık sesimizi duysa da dolmakalem getirmeye başlasa. Biraz uzun oldu sanırım kusura bakmayın. Sevgiler.

      Sil
    3. Ben hemen güzel haberi vereyim. :) Bu kalemin aynısı Pilot MR adıyla bazı kırtasiyelerde satılıyor. (Burada yazamıyoruz.) Cocoon'dan tek farkı sadece siyah, gümüş ve altın rengi olması ve sadece M ucu olması. Cocoon'un kardeşi diyebiliriz, hem de international cartridge kullanıyor. :)
      Kağıt konusuna katılıyorum, en azından kötü kağıtta feathering'e bakılabilir incelemelerde. :)

      Sil
    4. Merhaba mpenguin zaten kulak çubuğuyla yaptığım renk göstergelerinde kullandığım fotokopi kağıdıdır… Defter incelemesi yapmamın nedeni Türkiye'de benim en çok sıkıntı çektiğim konunun defter olduğu yüzündendir… Belki bu defterlerin zor bulunduğunu düşünüyor olabilirsiniz ama aksine çoğunlukla bu defterleri Türkiye'den tedarik ediyorum… Normalde derslerde not çıkarırken genelde ben de fotokopi kağıdı kullanıyorum zaten… Berk Bey' in de dediği gibi Cocoon'un Avrupa'daki versiyonu Pilot MR ülkemizde var uluslararası kartuş/dönüştürücü aracılığı ile kullanılıyor ama ikisinin ucu oldukça farklı… Pilot MR tamamiyle Avrupa standartlarında bir uç Cocoon ise klasik Japon ucu kullanıyor… Tsuki-Yo ya gelince o birazcık mavi siyaha benziyor ondan da bende var ama Kon-Peki' yi daha çok seviyorum :) Yorumlarınız için teşekkür ederim:)

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.