23 Ara 2013

Platinum Balance Cool PGB-3000A & Iroshizuku Kosumosu


Yeni bir hafta yeni bir dolma kalem ve yeni bir mürekkeple yine karşınızdayım:)

Bugünkü ikili yine Uzak Doğu menşeili… Dolma kalem bir Japon markası; Platinum… Platinum' un Balance serisinin şeffaf formundaki kalemlerinden… Şeffaf seride mavi, pembe ve renksiz/beyaz formda 3 farklı renk bulunmakta… Bence şeffaf tasarımlı kalemler için oldukça az renk tercih edilmiş... Bendeki  'krystal pink' yani pembe şeffaf parlak bir gövdeye sahip… Kalem gördüğünüz üzere kendi gibi şeffaf bir kutuda 1 adet Platinum kartuşla gelmekte...


Dolma kaleme yakından bakacak olursak tamamı ile sert plastik gövdeden imal edilmiş... Kapalı haliyle yaklaşık olarak 13.7 cm gelmekte… Kapağını arkasına taktığımızda ise yaklaşık olarak 15 cm oluyor… Kapaksız kullanmak isterseniz de boyutu azımsanmıcak kadar uzun yaklaşık olarak 12.7 cm… Ağırlığına bakacak olursak sert plastik gövdenin avantajı ile oldukça hafif olduğunu görüyoruz… Sadece 16 g ağırlığa sahip… Dolma kalemdeki metal kısımlar çelikten imal edilmiş… Klik sistemli kapağa sahip… Kolay açılır kapanır dolma kalemleri sevenler için ideal...

Kalemin tutma yeri yuvarlak formda aynı zamanda şeffaf olduğundan mürekkep akışı kolayca görülmekte… Ve tabiki yuvarlak formda olduğundan eli uzun süreli kullanımda yormayan kalemlerden… Elde herhangi bir ize de neden olmuyor…


Uç kısmı yine çelikten üretilmiş… Orta esneklikte bir uca sahip… Genelde Uzak Doğu kökenli kalemlerde tercih ettiğim üzere bu kalem de M uçlu oldu… 

Kalemi Platinum'un kartuşları ve dönüştürücü/konvertörüyle kullanmak mümkün… Benim tercihim her zamanki gibi dönüştürücüden yana oldu...


Damak yapısı birçok kalemden farklı olarak şeffaf yapıda mürekkep iletimini görmek oldukça keyifli oluyor… Uç performansı gayet iyi, çoğu Uzakdoğu kökenli dolma kalemde olduğu gibi herhangi bir sıkıntı çıkarmıyor… Yumuşak bir yazımı var… Tabi yazım kalitesinde yarı esnek uç olmasının da etkisi var diye düşünmekteyim… 


Dolma kalem şeffaf pembe olunca mürekkep seçimim de yine pembeden yana oldu… Iroshizuku Kosumosu - Cosmos' u tercih ettim. Adını kozmos çiçeğinden almış sevimli pembe tonda bir mürekkep... Pembe ile aram çok da iyi olmasa da Iroshizuku'nun pembesi ve de son çıkan 4 renginden biri olduğu için satın almıştım… Bu canlı pembe dolma kalemle de oldukça güzel bir uyum sağladı… Kosumosu, canlı berrak bir tona sahip… Şeker pembesi tabir edilen renge yakın… Hatta şeker pembesi desek yalan olmaz sanırım:) 


Böyle canlı fosforluya benzer bir pembe tonu olunca da uzun uzun yazı yazmaktan çok küçük notlar almakta ve bişeylerin altını çizmekte oldukça kullanışlı bir ikili oldular… Yani ben daha çok bu amaçla kullanıyorum:)

Yılın son günlerinin bütün bir yılı kıskandıracak kadar güzel geçmesi dileklerimle bugünlük de benden bu kadar:)



12 yorum:

  1. Geçen hafta Cultpens'ten sipariş ettiğim ve hevesle beklediğim bir kalem kendisi. Gerçekten de ucu hakkında şimdiye kadar söylenmiş olanlar gayet güzeldi. Sizin de bunu onaylamanız beni sevindirdi.

    Benimki renksiz olacaktı. Kullanacağım mürekkebin renginin daha belirli olması için renksiz tercih ettim. Birkaç yorumda da okuduğum, o beyaz renkli iç kapağın kalemin ucunu gizlemesi dışında olumsuz bir şey söyleyen duymadım. Gerçekten de sanki o kapak içi parça da şeffaf olabilseymiş tadından yenmeyecekmiş.

    Ben kalemim için Sailor Jentle Ultramarine saklıyorum. O besleme ünitesi içinde parlak mavi rengiyle dolaşması için daha iyi bir seçenek gelmedi aklıma. Belki bir de kendi karışımım Waterman Mor ve Mavi (2:3) karışımı mürekkebim gider bu şeffaf gövdede. Erkek adam moru ne de olsa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim umarım siz de severek kullanırsınız:) Evet iç kapak şeffaf değil bu biraz göze batıyor haklısınız… Uç kesinlikle oldukça iyi dediğiniz gibi mürekkep olarak ben de mor koymayı düşünüyorum Kosumosu'dan sonra :) Kalem için renk skalası biraz daha geniş olsaymış keşke 3 renk bana az geldi açıkçası..

      Sil
    2. Kalem bu hafta elime ulaştı. Öncelikle benim beraberinde aldığım Platinum-International kartuş dönüştürücüsü ile bir Diamine mürekkep ile (Asa Blue) denedim. Fazla aceleci davrandığımdan mıdır, Avrupa mürekkebi Japon kalemiyle tam anlaşamadığından mıdır bilmiyorum kalem biraz tutuk başladı. Daha sonra bu mürekkebi çıkarıp iyice bir yıkadıktan sonra Sailor Jentle serisinden Ultramarine ile devam ettim. Bu sefer nispeten daha rahat bir yazım verdi. Şimdi sıkıntı olmadan yazabiliyorum.

      Yalnız kalemin ucunun benim daha acemisi olduğum bir özelliği var. Esnekliği. Kalemi biraz bastırırsanız gayet ıslak ve geniş yazabiliyor. Basıncı kaldırdığınızda ise daha ince. Şimdilik en güzel yazabildiğim kalemim değil ama bir alıştıktan sonra bu çizgi varyasyonunu lehime kullanıp diğerlerinden de güzel yazabileceğimi umuyorum.

      Sil
    3. Bence sabrediniz. Esnek uçların tadini alinca kalemi elinizden birakasaniz gelmiyor. Aniki ve diamine (Majestic Blue) murekkeplerle uçuşa geçiyor kalem. Bilginize. Hayirli olsun. Guzel gunlerde kullanin.

      Sil
    4. Esnek uca alışmak ilk başta birazcık sabır istiyor. Emre Bey'in de dediği gibi bir müddet sonra her kalemde esneklik arayışına geçiyorsunuz zamanla memnun kalacağınıza eminim hayırlı olsun Seçkin Bey :)

      Sil
    5. Teşekkür ederim, Emre Bey, Sayın Fare :)

      Gerçekten de çok uzun sürmüyor alışmak belki ama hakkını vermek için biraz daha özenmek gerekeceği kesin.

      Sil
  2. Güzel bir kalem ve mürekkep ikilisi acaba bu kalemi nereden alabilirim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:) Maalesef ülkemizde yok bildiğim kadarıyla yurtdışı alışveriş sitelerinden temin edebilirsiniz.

      Sil
    2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

      Sil
    3. @cenk ergiler reklam yapmıyorum dolayısıyla sizin de bana sormadan link atmanız pek hoş olmadı bu amaçla yorumunuzu sildim bilginize...

      Sil
  3. Şahsen esnek uçlu kalemlere bayılıyorum. Brian Goulet'in http://www.youtube.com/watch?v=u51HSPFterw videosuna dayanarak (çizgi varyasyonu belli olsun diye) Fine uçlusunu aldım ben de. Gouletpens'de 42 dolar olan fiyatı Engeika.com'da 27 dolar idi. Ben de ENgeika'dan aldım. Japonların fine ucu bize göre çok ince olduğundan ucu takılmalar yapıyor. Ama esneklik açısından son derece memnunum. Şu sıralar Diamine Majectic Blue ile takılıyorlar. Maşallah, araları bozulmasın gayet iyiler. Teşekkürler yazınız için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de takılma olabileceğini düşünerek direkt M almıştım oldukça güzel bir kalem her ne kadar şu ara highlighter olarak kullansam da esnekliği oldukça güzel :) Majestic Blue sayenizde aldığımdan bu yana benim de vazgeçilmezlerim arasında:) Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.