16 Ara 2013

Kaweco Student & J.HERBIN Cacao Du Brésil


Yılın son haftalarına da geldik… Bu haftaya elimde uzun süredir var olan severek kullandığım kalemlerden biriyle başlamak istedim… Kalem görmeye alıştığımız Kaweco Sport modellerinden farklı olarak Kaweco'nun başka bir modeli... Kaweco Student… 


Başlangıç seviyesi dolma kalemler arasında sayılabilecek olan Kaweco Student, Kaweco' nun benim çok sevdiğim vintage tarzı metal kutusunda geliyor… Gövde olarak ben beyazını tercih ettim ama kırmızı, siyah ve koyu mavisi de piyasada mevcut…

Özelliklerine bakacak olursak dolma kalem parlak, sıkıştırılmış akrilik gövdeden yapılmış… Açıklamalarında gövdenin elde cilalandığından bahsedilmiş… Kalemin klips, kapak kubbesi ve yüzüğünde/halkasında Kaweco logo ve yazısı yer almakta… 


Metal aksamlar krom kaplama… Tutma yeri yine krom kaplama… Biraz soğuk his verse de uzun süreli kullanımda aynı zamanda yuvarlak formda olmasından dolayı elde iz bırakmıyor ve de yormuyor… Akrilik gövde ve metal aksamlar biraz kalemi ağırlaştırmış… Boyut olarak Kaweco Sport' lardan daha uzun   kapalı haliyle yaklaşık olarak 13.1 cm, kapaksız haliyle yaklaşık olarak 11,9 cm, kapağı arkasına taktığımızda ise yaklaşık olarak 15,9 cm geliyor… Doğal olarak uzun olunca benim için kapakla kullanımı pek gerektirmiyor… Kapak vidalı formda, çevrilerek açılıyor… 

Dolum sistemi ilk aldığımda maalesef sadece kısa tip kartuşluydu birçok Kaweco gibi… Kutunun içinden de standart bildiğimiz Kaweco kartuş çıkıyor zaten… Kartuş kullanmayı pek sevmediğimden ben de yeni çıkan Kaweco sıkma/squeeze tip dönüştürücülerden/konvertörlerden edindim… Kısa tip kartuşlardaki belirli renklerden de böylelikle kurtulmuş oldum :)


İridyum toplu, krom kaplama çelik ucunun kalınlığı aldığım yerde başka kalınlığı olmaması nedeniyle M… Kaweco' da zaten M de kullandığım için sorun olmadı açıkçası… Yazımı oldukça yumuşak… Kağıt üzerinde zorluk çıkarmıyor, tıkanma, mürekkep iletmede de herhangi bir sıkıntı olmadı… 

Gelelim mürekkebe uzun süredir elimde biriken J.Herbin mürekkeplerinden birini seçtim bu şık kalem için… J.Herbin' in 30 ml' lik şişelerini tercih ediyorum genelde… Cacao Du Brésil de 30 ml' lik şişesinde...


J. Herbin Cacao Du Brésil adından da anlaşılacağı üzere kakao renginde… Kakao çekirdeklerinin renginden esinlenilen mürekkep oldukça koyu, mat bir kahverengi tonuna sahip… Alıştığımız Avrupa tipi mürekkeplerde olduğu gibi bu mürekkep de bir miktar kuru… Yazım sırasında Kaweco ile iyi bir uyum sağladı… Harf kıvrımlarında açıklı-koyulu kahverengi tonlarını görmek mümkün oluyor… 


Defter olarak ise bugün; Teneues Green Journal serisinden Maria Holmer Dahlgren tasarımı sert kapağa sahip, 10X15 cm boyutlu, 192 sayfalık düz/çizgili, 80 gsm' lik bu defterini tercih ettim… Teneues dolma kalemlerle oldukça güzel uyum sağlayan markalardan… Bugünlük de bu kadar...

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, mutlu haftalar!

28 yorum:

  1. Hmm, benim için yeni oldu bu, teşekkürler.

    Kaweco'nun Sport Classic modelini kullanıyorum ve gerçekten yazımı yumuşak bir kalem. Ama tabi devasa sayılabilecek ellerimin içinde kaybolan mini minnacık bir kalem Sport. Kaweco'nun en azından benim için daha kullanılabilir kalemlerinin de olması sevindirici.

    Yalnız bir sorum olacak. Kaweco Sport kısa olduğu için kısa kartuş dışında ancak kısa Kaweco dönüştürücülerle kullanılabiliyor. Ben öyle kırtasiye kırtasiye dolaşmadığım için bu dönüştürücüye pek rastlamadım. Peki bu Kaweco daha uzun görünüyor. Uzun kartuş boyundaki normal, daha kolay bulunan dönüştürücülerden almaz mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Giriş kısmının dar olması nedeniyle maalesef standart Avrupa tipi dönüştürücüler uyum sağlamıyor… Kaweco dönüştürücü dışında başka bir dönüştürücüyü bu yüzden kullanamadım. Kaweco dönüştürücü üretmeye yeni başladı sayılır yurtdışında yaygın olarak satılıyor ama henüz ülkemize gelmedi diye biliyorum. Yorumunuz için ben teşekkür ederim:)

      Sil
  2. Defter de çok hoş bu arada.

    YanıtlaSil
  3. Kahverengi, siyah yerine kullanıp siyah olduğunu iddia etmek için çok uygun bir renk. Okul defterlerime renk getiriyor. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de severek kullanıyorum :) Hangi kahverengi favoriniz acaba merak ettim :)

      Sil
    2. Diamine Chocolate Brown :) O kızılımsı kahveleri bir türlü sevemedim.

      Sil
    3. Diamine Chocolate Brown da güzeldir sevdiklerim arasında benim de:)

      Sil
  4. Cultpens'in Deep Dark olarak Diamine firmasına yaptırdığı 4 renkten oluşan bir seri var. Deep Dark Blue, Brown, Red ve Green. Siyah kadar sıkıcı olmayan ama iş/okul ortamında kullanılacak kadar da ciddi renkler yaptırdık diye. Bende aynı şekilde ilk kez koyu koyu bir kahverengi kullanmanın hiç de fena bir fikir olmadığını düşünmüştüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koyu kahve gerçekten güzel duruyor özellikle de tam beyaz olmayan kağıtta oldukça şık görünüyor:) Diamine'in koyu renkleri de güzeldir gerçekten özellikle yeşilini severek kullanıyorum.

      Sil
    2. Diamine'in öyle çok rengi var ki bir türlü karar veremedim, çok maliyet etkin olmasa da TheWritingDesk'te satılan 5 renkli, 20'li kartuş paketlerinden bir kaç çeşit sipariş verdim bakalım. İki hafta sonra az önce elime ulaştılar. Şimdi kontrol ediyorum da koyu yeşil ve kahverengi Diamine mürekkeplerinden birkaç tanesi de bu paketlerle elime ulaşmış. Chocolate Brown sample paketine bakınca siyaha yakın bir kahverengi gibi duruyor ama kağıtta nasıl duracak merak ediyorum doğrusu.

      İlk iş Diamine'den Umber ve Emerald denen yeşillerini denemek olacak. Yarın öbür gün gelmesi gereken kartuşlu kalemimin (bu sefer bir Scrikss 722w) ilk renkleri olacak bunlar.

      Biraz da mavi dışında bir şeyim olsun, değil mi :)

      Sil
    3. Evet hep mavi olmaz haklısınız :) Emerald'i yazmıştım ben çok güzel bir yeşil zümrüt ne de olsa , Chocolate Brown da kullandığım kahvelerden… Şarap tonları da güzeldir Diamine'in tavsiye ederim. Güzel günlerde kullanınız kartuşlarınızı:) Bu arada merak ettiğiniz mürekkep olursa yazdıklarım arasında ben de size denemeniz için bir miktar gönderebilirim.

      Sil
    4. Nazik teklifiniz için çok teşekkürler. Bu kartuşlarla bir anda denenecek 15 mürekkebim oluverdi zaten. Ama yine de gözden kaçan ne güzellikler varmış diye sürekli sizin görüşlerinizin takipçisi olacağım.

      Sil
    5. Asıl ben teşekkür ederim beni takip edip fikirlerinizi paylaştığınız için :)

      Sil
  5. Aaaa bu bildiğimiz kahverengiymiş. Daha önce gördüğüm resimlerde sanki kahverengi gri karışımı gibiydi. Kiri same yerine alabileceğimi düşünmüştüm hatta o kadar benzetmiştim :) Rengi çok güzel ama mavi siyah gibi sıradan değil ( sıradan diyerek dünya kadar çeşidi olan maviye hakaret etmek istemiyorum tabi ama ..) ama koyu olması nedeniyle de ciddi.. Günlük kullanıma uygun duruyor bence.
    Student da çok severek kullandığım bir kalem gerek tuttuğum yerin pürüzsüzlüğü gerek ağır ama dengeli oluşuyla çok keyif alıyorum. Uçlarının değişebilir olması nedeniyle lilliput, Special AL, Student arasında da değiştiriyorum medium ve fıne i :) Yalnız ben kısa kartuş demenize takıldım. Evet içinden 2 tane birbirinin arkasına konulmuş kartuş çıkıyor ama uzun standart kartuş da kabul edebiliyor. Ne kadar kaldığına bakmak için uçtan ayırdığımda genelde kartuş gövde kısmında kalıyor ama yazarken mürekkebin gelmemesi gibi bir sorunum olmadı açınca ayrılıyor sanırım.. Tabi pompa kullanmak daha kolay onunla temizlemek de büyük rahatlık o yüzden ben de aldım bir tane çevirmeli çeşidinden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten ben de bana ilk söylediğinizde Kiri-same ile ne alakası var diye size şaşırıp sormuştum hatırlarsanız… Oldukça güzel tonda bir kahverengi:) Kısa tip kartuş derken de Kaweco'nun kartuşlarını kastetmiştim :) Uzun tip kartuş boyut olarak uyumlu olsa da giriş kısmının dar olmasından biraz zorlamak gerekiyor uzun tip kartuşu ve bu da uçtan gövdeyi ayırdığınızda dediğiniz gövde ve uç kısmında ayrılma - gövde kısmında kalma sorunuyla karşı karşıya bırakıyor… Kaweco'nun da uzun tip kartuşu yok... Ben kartuşla sınırlı kalmayı hiçbir zaman sevemedim açıkçası… Seyahatlerde şişe şişe mürekkeplerle gezen biriyim :D Bunun için arayıp tarayıp numune şişeleri aldım hatta… Kaweco'nun sonunda pompa/konvertör çıkarması kesinlikle mükemmel oldu benim için kısacası :) Yorumunuz için çok teşekkür ederim :)

      Sil
  6. "Kaweco'nun hiç uzun kalemi yok mu?" diye düşünüyordum ama sanırım bu kalem daha bi normal boyutlarda. Bir Safari'ye kıyasladığımızda nasıl oluyor boyu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lamy Safari kapağı kapalı haliyle yaklaşık olarak 14 cm, Kaweco Student ise yaklaşık olarak 13,1 cm geliyor… Hiç fena sayılmaz sanırım :) Ama birazcık ağır Lamy Safari' den akrilik gövde ve metal aksamın etkisi var tabi bu kalemde…

      Sil
    2. Büyük kalem iyidir. :) Ah şu TWSBI'm kırılmayaydı.

      Sil
    3. Geçmiş olsun üzüldüm geçen gün sorduğunuzda da hallettiniz sanmıştım bir çözüm bulabildiniz mi?

      Sil
    4. Section'ı çıkarmayı başarmıştım aslında ama sonra geri vidalarken o damağın takılı olduğu siyah kısım kırıldı. Mağazaya geri götüreceğim ama sanmıyorum işe yarayacağını. Bir kısmı da gövdede vidalı kaldı çünkü.

      Sil
    5. Benim başıma gelen ile tamamen aynı problem. Özel bir aparat olması gerekiyor. Hiç uğraşmayın TWSBI ya direkt yazın ücretsiz gönderiyorlar. Çünkü malzeme hatalı

      Sil
    6. Yazdım. Hemen geri döndüler yeni parça göndereceklermiş. İçinde kalan kısmı nasıl çıkarıyoruz peki?

      Sil
    7. Berk bey, kullamaniz gereken aletin adi widford ters dis plastik kilavuzudur

      Sil
    8. TWSBI'yle konuştum barrel da göndereceklermiş. Sağolun siz olmasanız kırtasiyeyle uğraşacaktım.

      Sil
    9. İyi olmuş. Bana barrel ya da section tüpü göndermedikleri için ben kök söktüm. Demekki herkese aynı davranmıyorlar. Haklısınız ben kendi sitemde doğruları yazdığım için beni kara listeye aldılar. Kalem bile satmıyorlar.

      Sil
    10. Siteniz teknik açıdan çok dolu bir kaynak haline geldi. Çok zor bir iş yapıyorsunuz. Daha uzun yazın da bol bol okuyalım. :)

      Sil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.