14 Eki 2013

Faber Castell Basic Mother of Pearl & Diamine Graphite


Bugünkü yazımda sizlerle ders notlarımda kullandığım bir başka ekipten söz edeceğim...
Önce elemanlarımızı tanıyalım...
Fiyat performans açısından oldukça iyi bir defter "Lutart Academie". Aslında sketchbook ama ben uzun süre saklamayı planladığım ders notlarım için aldım. 100 gr'lık kağıtlarıyla yazı yazarken ne sizi ne de dolmakaleminizi üzen cinsten kendisi... Defter sert kapaklı olduğundan kağıtların deforme olma olasılığını da düşürüyor... Açılıp kapanması da oldukça iyi... Ben çok küçük defterlerde verimli olmadığımdan A5 boyutlusunu tercih ettim...




Gelelim kaleme...
Faber Castell 'in başlangıç seviyesi modellerinden..."Faber Castell Basic Mother of Pearl". Adından ve de görüntüsünden anlıyacağınız üzere pırıltılı bir kalem... Kapağı yıldızlı gökyüzünü andırıyor. Kalemin gövdesinde ise parlak konfetileri andıran parlak parçacıklar var. Dolmakalemin arkası metal bir parçayla bitirilmiş. Fiyat ve yazım konforu olarak da üzmeyecek cinsten bir kalem...


Alışılageldik üzere Türkiye piyasasına teşrif eden birçok dolmakalem arkadaşı gibi Çelik ve M uçlu...Avrupa menşeili olmasından ötürü de Avrupa tipi kartuş/pompa ile kolayca doldurulabiliyor...Kapak metal klik sistemli kolayca açılıp kapatılabilir nitelikte... Tutma yeri bir çeşit sert silikondan uzun süreli kullanımda eli yormuyor.





Günün olmazsa olmazı mürekkep ise birçok mürekkepsever tarafından bilinen sevilen piyasanın ağır toplarından Diamine... Yeşil alt tabanlı bir çeşit siyah... Tam bildik siyahlardan değil birazcık gizemli bir havası var... Beni çeken de bu oldu sanırım... Yazarken dolmakaleminizin ve sizin canınızı sıkmadan sözcüklerinizi rahatlıkla kağıda döküyor...
 

Son olarak kayda geçmiş ders notlarımdan bir örnekle sizleri başbaşa bırakıyorum... Günlük kullanım için güzel bir ekip oldular gibi ne dersiniz?

Herkese mutlu bayramlar:)

27 yorum:

  1. Dolmakalem, mürekkep ve defter hayırlı olsun.

    M uçtan kaçış yok maalesef. Büyük mağazalarda bile uç değişimi konusunda yardımcı olmuyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:) Haklısınız bulunmaz Hint kumaşı maalesef F uç...Neyseki bu kalem fena değil F M arası sayılabilir.

      Sil
    2. İngiliz cultpens sitesinde her kalınlıkta uç bulabilirsiniz. Ayrıca Avrupa birliği dışında olduğumuz için vergi indirimi var. kargoyu ekleyince kalemin satış fiyatı belirtilen fiyatın üzerine çıkmıyor. 5 günde kalem geldi. Yurtiçinde bile birkaç haftada getiriyorlar ince uçlu kalemi. Bu site ürünü 2-3 gün içerisinde Türkiyeye giriş yapacak şekilde gönderiyor. F yada EF olarak bile seçim yapabiliyorsunuz. Tavsiye ederim.

      Sil
    3. Verdiğiniz bilgiler ve tavsiyeler için teşekkür ederim:) Burada Türkiye şartlarında bulamamaktan bahsetmiştim.

      Sil
  2. Faber her kalemde aynı ucu kullanıyor, ceviz ağacı olan ambition'da da aynı, bende armut ağacı olandan var, yine aynı uç :) Bu yüzden seviye farkı yok faber'de bana göre, dış kasaya para farkı ödeniyor. Ama yine de güzel, tasarımı soğuk gelse de. Ben de biraz not tutmaya niyetlendim bununla ama çizimlerde ufak yazılarda falan kalın geldi ne yazık ki.

    Diamine mürekkepler ise uzun süredir merak ettiğim ama yeni yeni tanışabildiğim favorim, bir de seçmek çok zor renk skalasından :)

    Biraz fazla uzun oldu ama kusura bakmayın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuzu ilgiyle okudum açıkçası benim için uzun gelmedi:) Tesbitlerinizde haklısınız Faber'in uçları yeterince kaliteli değil maalesef ben de gövdeye para vermek istemediğimden en alt seviyedekini almıştım. Amaç merak gidermek oldu biraz..Çizim için denemedim bu notlarımda çizim pek gerekmediğinden olsa gerek fırsat olmadı açıkçası...Diamine için fazla renk seçeneği yoktu aldığım kırtasiyede yeni renklerini aldığımda burada paylaşırım.Beğendikleriniz olursa da denemeniz için bir miktar gönderebilirim de..Yorumlarınızla katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim:)

      Sil
  3. Merhaba. Güzel bir paylaşım olmuş, elinize sağlık. Faber casteller nedense alışamıyorum ben. Hep soğuk geliyor. Bende de önderi modeli var. Uç aynı M uç. Belki de soğukluğum bu yüzdendir, modeller, dizaynlar farklı ama uçlar aynı. Yaratıcı değil bence. DaimineIse uzun zamandır takipçisi olduğum bir mürekkep. Diamine majestic blue sipariş ettim bekliyorum. Umarım pişman olmam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim...Açıkçası benim de ilk ve son olacak markalar listemde Faber Castell dizaynında da o kadar da hazzettiğimi söyleyemicem:) Dediğim gibi merak gidermekti amaç...Diamine'in aklımda birkaç rengi var. Geldiğinde Majestic Blue ile ilgili yorumlarınızı bizimle paylaşırsanız sevinirim mavi vazgeçilmez renklerimden benim de :)

      Sil
  4. Alıp çok uzun süre M ucundan dolayı kullanamadığım e-motion vardı, sağolsun bir arkadaş yetişti imdadıma. Basic modelinden F uçlu kalemi varmış, istersen uçları değiştirelim dedi. Ahşap, tombik ve ağır bir kalem olduğundan seviyorum ve artık sürekli kullanıyorum. Bir de cultpens'ten basic carbon modelini almıştım EF uçlu ama nedense onu pek sevemedim.

    Diamine mürekkepten 3-5 renk alacağım ama epeydir şehir dışına çıkamadım, Gri, koyu yeşil, koyu kırmızı ve koyu mavi düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüşlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim Mete Bey:) Sizin adınıza sevindim ahşap ve tombik olması biraz sevimli kılmış gibi sizin kaleminizi...F uçlu olması daha bir güzel olmuş:) Güle güle kullanınız..Diamine'in ise bu tonunu sevdim alt tonunun yeşil olması biraz farklı kılıyor..Karar verip düşündüğünüz renkleri alırsanız görüşlerinizi bizimle de paylaşırsanız çok sevinirim...Graphite'i de merak ederseniz denemeniz için biraz gönderebilirim:)

      Sil
  5. Merhaba Blogunuzu yeni keşfettim hayırlı olsun.
    Yazılarınızı fırsat buldukça takip edeceğim.
    Selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim... Her zaman bekleriz:)

      Sil
  6. bu kalem çoook güzel görünmesine rağmen biraz ağırdı ama sanırım yanlış mı hatırlıyorum? tabii ki bu bazıları için eksiyken bazıları için istenen bir şey :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birazcık ağır evet o da arka kısmındaki metal başlıktan kaynaklanıyor diye düşünmekteyim yine de metal gövdeli kalemler kadar ağır değil tabiki:)

      Sil
  7. Faber Castell Basic Carbon kullanıyorum, EF uçla almıştım. EF, hızlı yazan, yazı karakteri ince ve küçük olanlar için makul bir uç. Ağırlığı ise bir parça dengesiz, arkaya doğru atlayacakmış gibi duruyor fakat bu dengesizlik yazarken ele oturmasını sağlıyor. Benim için en büyük eksisi gövdesinin biraz kalın olması, kalemi gövdesine baskı uygulayarak tuttuğumdan zaman zaman rahatsız ediyor ve kalemi kontrol edemediğim hissine kapılıyorum. Malzeme kalitesi ve bununla orantılı fiyatı ise tatminkar.
    İnceleme için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz ve de incelememe yapmış olduğunuz katkılardan dolayı teşekkür ederim... Bence en büyük eksisi de kalemin dengesiz oluşu arka tarafta kullanılmış olan metal parça benim şahsen gözüme çok batıyor... Metal parçayı arkaya koymak yerine gövdenin iç kısmında kullansalar bence daha mantıklı olurmuş :)

      Sil
  8. Selam, bu kalemin tam da bu modeliyle ilgili bulduğum nadir yorumlardan biri için öncelikle teşekkürler. Benim mother of pearl'ü elime çok ağır gelince gövde kısmının içine fener tuttum ve bir yay bulundugunu gordum. İşlevsiz olduğuna (ya da hayati bir işlevi olmadığına) kanaat getirip belki kalemi hafifletir diye bir firkete yardımıyla yayı söktüm. Şimdi kalem biraz daha kullanılabilir ağırlıkta gibi hissediyorum. Ancak gene de o renk renk Lamy'lerden bir F uçlu alıp denemek yerine bu kalemi seçtiğime ciddi şekilde üzgünüm. Kullandığım için değiştiremiyorum da :( Offff off, öyle peynir ekmek gibi her gün de alınabilen bir şey de değil dolmakalem malum. Neyse, asıl soracagım, sizin kaleminizde de o yaydan var mı? yoksa benimkinin gövdesi aynı modelin tükenmez kalemiyle falan karışmış olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim :) Evet benimkinin içinde de bir yay bulunmakta karışma gibi bir durum olduğunu sanmıyorum… Kalem oldukça ağır ve denge sorunu var birazcık, konvertör/dönüştürücü ya da kartuş takıldığında bu dengeyi sağlayabilmek adına bu yayın konulduğunu düşünmekteyim çıkartıp baktığımda biraz dengesizleştiğini farkettim :) Ayrıca konvertör/dönüştücü ya da kartuş gövde içine düştüğünde sıkışmayı engelleme çıkarmayı kolaylaştırma gibi bir işlevi de olabilir… Lamy' ye gelince evet cıvıl cıvıl tasarım ödüllü hafif bir kalem ama maalesef her seferinde mükemmel bir uç ile karşımıza çıkmıyor… F ve M ucu arasında da çok fazla bir fark da yok… Ben çoğu kalemde F kullanırken Lamy'de EF tercih ediyorum deneme imkanı olan bir yerden satın alırsanız aradaki farka dikkat etmenizi öneririm… Umarım yardımcı olabilmişimdir:)

      Sil
    2. Her seferinde bu kadar hızlı cevap almak cok guzel oluyor :) Ben de yayı cıkarınca kalem biraz kendine geldi, dengesini buldu gibi hissetmiştim. Kullanıcıya göre, ele ve tutuşa göre değişiyor demek ki. Kırtasiye'de Lamy'nin M ucunu denemistim ve çok kalın gelmişti. Hani ne bileyim, boya kalemi gibi bir his. Bu arada, Faber Castell'in ucunu siz nasıl buldunuz? Benim elimde Sailor 1911 ve Pelikan 200 gibi yazım zevki bariz iki çok eski kalem, ağır olmasına rağmen nedense çok sevdiğim Platignum Voyager, taşerona ürettirildiği belli olan hayal kırıklığım Sheaffer VFM ve bir kaç tane markasız kalem var, bir tek bu Faber Castell 20 dakika bile ucu açık masanın üstünde yatsa tık demeden yazıyor. Tam bir not alma kalemi ama hala ağır, hala tutma yeri kalın. Boyle zor kuruyan, yumusak yazan, bir kaç dakikada bir not alınacak, sağlam, hafif ve 50 TL'yi zinhar geçmeyecek bir kalem öneriniz var mı? (imkansızı istiyorum, evet). Lamy Safari'lerin kuruması nasıl?

      Sil
    3. Faber Castell açıçası benim çok da tercih ettiğim bir kalem değil:) Yukarıdaki yorumlardan da anlayacağınız üzere… Ucun M olması bana pek uymuyor… Ağır kalemlerle iyiyimdir ama bu kalemde biraz denge sorunu var dediğim gibi ayrıca kalemin arkasındaki metal halka sürekli gözüme takılıyor:) Ucuz kalemleri genelde yanımda taşımak için kullanıyorum… Evde kullandığım kalemler biraz daha üst seviye oluyor genelde… Söylediğiniz özellikte birçok kalem var tabi fiyat kısıtı koymaz iseniz:) 50 tl kısıtı olunca Pelikano'lara da bir şans vermenizi öneririm A ucu ne F ne de M ikisinin ortasında bendeki öyle mesela…Yine bulabilirseniz Pelikan Level 65 de olabilir farklı dolum sistemi ile oldukça iyi bir kalemdir…Nerdesiniz bilmiyorum ama internet alışverişi ya da yurtdışında bu fiyata göre özellikte şansınız biraz daha artabilir… Pilot denememişsiniz onlarda da ıslak yazımdan dolayı kuruma söz konusu olmuyor genellikle tabi yine de kalemi zorlamama kanaatindeyim:) Örnek verecek olursak Pilot'larda mesela yeni çıkan Pilot Kakuno fiyat performans olarak iyi…Yine Pilot 78g de iyidir… Farklı olarak Kaweco ICE Sportların fiyatları uygundur ucuz, uç olarak iyi ve de hem hafif hem de küçük kalemlerden…

      Sil
    4. Çok güzel öneriler, teşekkürler tekrar :) pelikan twist sanırım pelikano uçluymuş, bulursam ondan almak istiyorum. Siz kullandıysanız bir ara pelikano, twist ve th.ink karşılaştırması yaparsanız çok güzel olur aslında. Türkçe sitelerde daha twist'in yorumunu yazan olmadı, ilk olur hem :)

      Sil
    5. Evet benim de aklımda öneriniz için teşekkür ederim:) Bir kaç karşılaştırma yapmayı planlıyorum :)

      Sil
  9. Basic modelinin deri kaplama olan modeli bence açık ara hem serinin hem de fiyat performans olarak piyasadaki çoğu kalemin kat ve kat önünde..

    YanıtlaSil
  10. İnceleme için çok teşekkürler. Ben bu kalemin deri modelini kullanıyorum ve dediğiniz gibi biraz ağır. Eli ufak olan kişiler için uzun süreli kullanımda biraz güçlük yaratabilir. Bence deri olan model 5 seçenek içerisinde en hoş duran. Yazıda bahsettiğiniz Mother of Pearl modelinde bulunan parlak konfeti gibi parçacıklar dedikleriniz ise aslında sedef parçaları.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için ben teşekkür ederim eklediğiniz bilgi için de ayrıca teşekkür ederim evet içerisindekiler küçük sedef parçaları… Ama açıkçası dışı deri de olsa standart olarak hepsinde aynı uç bulunduğundan pek almayı tercih etmem açıkçası… Aldığım dönemde -şuan ki fiyatını bilmiyorum- en ucuzu bu modeliydi merakımı yenmek için almıştım:)

      Sil
  11. Şu defteri ülkemizde nereden bulabiliriz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba birçok kırtasiyede gördüm eğer bulamazsanız lütfen bana e-mail atar mısınız:)

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.