18 Oca 2016

KONUK YAZAR ETKİNLİĞİ 11/LAMY Accent 98 ve Montblanc 90 Years Permanent Grey

Konuk Yazar Etkinliği'mizin bu ayki yazısı Harika' ya aittir.

İlkokul üçüncü sınıf öğrencisi iken yemek harçlığımla iki gün aç kalma riskini göze alıp kendime Çin yapımı bir dolma kalem edindim. Benimki aşk derecesinde idi o zamanlarda. Ne yazık ki yazım da okunmayacak derecede kötüydü. Otuz yaşıma gelince Eşimin desteği ve bir doğumgünü hediyesi olan güzelim bir Cross ile bitişik ve eğik el yazısı öğrenmek üzere ilkokul bebeleri ile pratik yaptım ve el yazısını öğrendim. Ne zaman sonra, sevimli faremiz ile bloglarında tanışmam sayesinde mürekkep ve kalemleri öğrenmeye ve aktif bir kullanıcı olmaya başladım.


Doyumsuz ama doğru yönlendirilmiş insan iştahı olmasa bu kadar rengahenk bir dünya nasıl oluşacaktı? Bu güzelim mürekkep dünyasının konuk ferdi olarak bana yer ayırdığınız için teşekkürlerimi lütfen kabul buyurun.


Denememi Lamy Accent ailesinden 98 numaralı, 14K altın uca sahip bir güzellik ve güzelimin yumuşak dokunuşuna yakıştığını düşündüğüm Montblanc 90’ıncı yıldönümü özel mürekkebi olan Kalıcı Gri yani “Permanent Grey” ile yapmak istedim.

Her kalemin bir karakteri olduğuna ve kağıda dökülen şekillerin de kalemin ruhu olduğuna inanmışımdır her daim... Nasıl ki insanlar bile aynı renk ve kıyafeti giyse de görüntü aynı olmaz, aynı şekilde her kaleme her renk ve mürekkebin yakışmadığını düşünmekteyim. Kalemin ruhunu yakalayınca da herşey güzel oluyor... Kalemin cenneti gibi:)


Kalem, F Uçlu ve Lamy Alstar ve Safari'lerden farklı olarak Z26 converter/dönüştürücü ve Lamy kartuş ile çalışan bir güzellik. Uç iki renkli 14 K beyaz altın. Oldukça yumuşak ve kağıt üstünde kayıyormuş gibi takılmadan ve eli zorlamadan yazıyor. Gövdesi parlak siyah, tutma kısmında yüzük diyebileceğimiz siyah beyaz desenlerle çevrili olan bir parça var. Accent serisinin en güzel yanı bu kısmın çıkartılıp değiştirilebilir olması bence... İnsan doğal olarak kutusundan farklı yüzükler de çıksın istiyor aslında... Yazarken parmakları ezmiyor, iz bırakmıyor ve ne kadar yazarsanız yazın yormuyor kanaatimce. Kapakta küçük bir vida sistemi var, defalarca deneme yaptım, bazen ¾ bazen ½ tur çevirince kapanıyor, her halukarda ½ tur  çevirince çıkıyor.


Gelelim mürekkebe... İstanbul’da kendisine müteşekkir olduğum bir kırtasiye gri tonlarına bakıyorum ifadem üzerine, yekten çıkarıp verdiği bir yıldönümü ürünü olan, kutusu ve üzerindeki Montblanc logosuyla kendisine hayran kaldığım bir zerafet...

İlk kullanımımda ve görünüş olarak her kalemde ve uçta farklı tonlarla karşımıza çıkacakmış gibi hissettiriken ne tam olarak koyu gri ne de kurşun kalem kadar yumuşak gri çıkmıyor... Kullandığm kalem son derece yumuşak uçlu olmasına rağmen uzun kullanımlarda rengin solukluğu sanki mürekkep akmıyor da iz bırakıyormuş gibi yoruyordu gözümü... Doğal olarak insan kendisini bastırarak yazma ve mürekkebin akma ışıltısını görme isteğinde buluyor. Hafifçe bu etkiye tepki veren kalemin yaydığı titreşimler de ayrı bir güzellik bence. Bu durum Sayın Mürekkepfaresi'nin belirttiği gibi “Sever misiniz? bilmiyorum ama yazarken kalem garip bir şekilde roller hissi veriyor.” Durumundan olabilir... Ama yine de rahatsız edici bir durum değil ve benim şahsen çok sevdiğim mürekkeplerimden, çünkü bir süre sonra tam bir kül grisi çıkıyor ortaya.


Özellikle günlük hayatta sıklıkla karşılaştığımız kağıtlar ile kullandım mürekkebi. Benim yapı olarak en büyük sıkıntım hafif te olsa terleyen ellerim ve maalesef bir süre sonra tuttuğum kağıttaki yazı aynen elime geçiyor. Özellikle çok sevilen ve renk yelpazesi müthiş olan bir kaç markanın ıslak mürekkepleri çok kötü sonuçlanıyor elimde. Bu mürekkebin en çok bu yanını sevdim, hafif nemli iken yazının üstünde sürtmeme ve bastırarak beklememe rağmen elime geçmedi, kurşun kalem dağıldı, mürekkep dağılmadı...

Efendiim, umarım uzun ama faydalı bir yazı olmuştur, saygı ve sevgilerimle...

9 yorum:

  1. Herkesin kendi kalem ve mürekkebi ile ilgili söz edebileceği farklı konular ilginç deneyimler olabiliyor.Bu noktada benim daha önceden sözünü ettiğim kalem ve mürekkeple ilgili paylaşımda bulunarak bence oldukça iyi bir iş çıkarmışsınız.Özellikle Lamy Accent 98 sevdiğim kalemlerdendir biraz daha üzerinde durulmayı hakediyordu:) Montblanc Permanent Grey'le de oldukça hoş bir ikili olmuşlar. 30'dan sonra bitişik el yazısı girişiminde ben de bulunmuş ve sabırsızlığım yüzünden sonuç alamamıştım.Çabanız takdire şayan nitelikte... Konuk Yazar Etkinliği'ne katılımınız ve güzel yazınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. Nazik yorumunuz için teşekkür ederim. Aranızda yer almamın mutluluğunu da tarif etmek oldukça güç...

    YanıtlaSil
  3. yemek programı izler gibi okudum. tam bir gurme yazısı olmuş, 1 saattir elimdeki mürekkeplerle oynuyorum sayenizde :) bu arada ben de mürekkebin yazdığım anda parlak bir ıslaklık bırakışını görmeyi seviyorum, iz bırakır gibi yazmasın istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mürekkep iştahınızı kabartması çok isabetli olmuş ;)), yazarken uzun hem de çok uzun oldu diye sık sık kendime de söyledim, indan tutamıyor kendini ilk olunca :)) Gerçekten bu rengahenk dünyaya dalınca insan mürekkebin ışıltısını görmek çok keyifli oluyor, bana katıldığınız için sevindim doğrusu :)

      Sil
  4. Güzel bir inceleme olmuş teşekkürler, Montblanc'ın,gri ve mavi mürekkep kullanmayı sevenler-veya resmi evraklarda mavi rengin geçerli kılınması ile,mavi kullanmak zorunda kalanlar için diyelim- farklı tonlara ve altarnatiflere sahip olması oldukça sevindirici. Lamy altın uçlarına da diyecek yok zaten, harika bir ikili olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler efendim ;)
      Alman ve Fransız, yazı gereçleri dünyasının en iyileri buluşmuş gibi hissettim kendimi...

      Sil
  5. Merhaba Harika, Mürekkep Faresi'ne hoşgeldiniz. Güzel fotoğraflar ve bu keyifli, edebi metin için teşekkür ederim.

    Son fotoğraftaki yazı örneğinde sırasıyla her bir paragraf aşağıda görülen kalemlerle mi yazıldı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler :)
      Evet, ilk ve son fotoğraf özellikle bu yazım sırasını veriyor, renkler arasındaki benzerlik ya da farklılık :) ortaya çıksın istedim.

      Sil
    2. Teşekkürler :)
      Evet, ilk ve son fotoğraf özellikle bu yazım sırasını veriyor, renkler arasındaki benzerlik ya da farklılık :) ortaya çıksın istedim.

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.