28 Eyl 2015

KONUK YAZAR ETKİNLİĞİ 7 / Siz de Kalemlerinizi Kendinize Göre Özelleştiriyor musunuz?

Blog sizin de katılımlarınızla artık 2 yaşında çekiliş yorumlarında güzel dileklerde bulunan herkese çok teşekkür ederim.Çekilişi kazanan 'Şeyda Yilmaz' olmuştur.


Konuk Yazar Etkinliği'mizin bu ayki yazısı Emre Çalışkan'a aittir.

Merhaba sevgili Mürekkepperverler,

    Her ne kadar çoğu yazıya yorum yapamasam da uzun zamandır aranızda olan, sessiz sedasız gelişmeleri takip etmeye çalışan bir kardeşiniz, arkadaşınızım. Bir süredir bu bloga yazma fikri gündemimdeydi ancak bugüne kısmetmiş. Her yiğidin yoğurt yiyişi farkı malumunuz, yazımda olabilecek muhtemel hatalarımdan dolayı şimdiden affınıza sığınıyorum. Dolmakalemlere ilgim çok ancak -bazı takıntılarımdan sanıyorum- özellikle pahalı türden kalemleri rahatça kullanamıyorum ben. Bir yere bıraktığımda acaba çizildi mi, ucu bozuldu mu falan derken çoğu zaman kalem zevki ve merakım eziyete dönüşebiliyor. Zamanla günlük kullanımda ucuz kalemleri modifiye ederek kullanmayı geliştirdim kendimce. Elbetteki Amerika'yı yeniden keşfetmedim, bunların çoğunu yabancı bloglardan, bazılarını da kalemsever arkadaşlardan gördüm ve uyguladım. Bugün yine bu şekilde kendime göre uyarlamaya çalıştığım Lamy muadili Jinhao 599 model dolmakalem hakkında yazdıklarımı sizinle paylaşmaya çalışacağım.


   Jinhao, Çin menşeli, fiyatına göre çok güzel kalem üreten bir firma. X450 ve X750 modelleri ile meşhur aslında. Kendilerini ben de çok kullandım. 599’u ilk aldığımda uzun süre bekledi, daha sonra ucuna baktığımda 5 mm. uç kullanıldığını gördüm ve elimde aynı büyüklükte uç bulunan kalemlere baktığımda ise Scrikss 33 gözüme çarptı. Ucunu hemen denedim ve herhangi bir problemle karşılaşmadım. Ve ortaya şu şekilde bir durum çıktı;


    Malumunuz, Scrikss marka dolmakalemlerin ucu çok yumuşak ve genelde pürüzsüz. Bu ucu, kullanmayı sevdiğim Jinhao’ya takınca, kalemi birden daha çok sevmeye başladım, denediğiniz zaman siz de göreceksiniz, yanınızdan ayırmadığınız kalemler arasına giriyor. Aslında kullanmayı, yazım rahatlığını en çok sevdiğim dolmakalemlerimden birisi de Kaweco Sport. Fakat kalemin kapağını açıp kapamak bazen uzun zamanımı alabiliyor ve pratik bulmuyorum. Bundan dolayı Kaweco kalemimin de ucunu söküp yine Jinhao'da kullanabiliyorum. Ucu gerçekten çok yumuşak ve pürüzsüz.


     Bahsetmeyi unuttum sanırım; dolmakalemlerde bir de esnek uç takıntım var benim. Bunu iş hayatımdaki gereğinden fazla uzun süren toplantılara bağlıyorum ben. İş toplantılarım gereğinden uzun sürdürdüğünde dolmakalemlerimle sessiz sedasız vakit geçiriyorum, can kurtarıcım oluyorlar.

     Her neyse, Jinhao’nun 5 mm. ucuna baktığım da başka ne uyabilir bu kaleme diye düşünürken, birden şu meşhur Fountain Pen Revolution sitesi üzerinden Hindistan’dan satış yapan Kevin'in kalemleri gözüme takıldı ve oradan aldığım Dilli marka dolmakalemin üzerinde gelen esnek uç, sorunsuz bir şekilde uydu Jinhao’ya. Küçük bir hatırlatma, esnek uçlar için çoğu zaman damak yetersiz kalabiliyor ve damağı kırmadan açmak gerekebiliyor. Ben de elimdeki küçük boy eğe ve zımpara kullanarak damağı biraz açtım. Ve söyle bir görüntü ortaya çıktı.


   Sonuç olarak günlük olarak yanımda taşıyabileceğim, kaybetsem veya çizilse de üzülmeyeceğim kalemlerim oldu. Belki siz de denemek istersiniz diye bu tarz bir yazı yazmayı tercih ettim, size de tavsiye ederim. Jinhao 599 dolmakalem online alışveriş sitesi ebay’de 1,50 dolar üstelik kargo dahil, ülkemizde ise 20 TL civarlarında. Bu arada aynı yöntemleri günlük kullanımlarda bazen tercih etmek zorunda kaldığımız roller kalemler için de uyguluyorum.


     Genelde günlük olarak kullandığım roller kalemlerim Stabilo Pointball (aslında tükenmez kalem kendileri), Lamy Tipo ve Lamy Safari. Lamy markasının yedeklerinin rahat bir yazım keyfi sunduğunu düşünmüyorum. Bu yüzden ben de Lamy Safari roller kalemimi, Cross marka yedek ile kullanmayı tercih ediyorum. İlk seferde uyum sağlamayabilir ama kalemin arka kısmına küçük bir silgi parçası yerleştirdiğinizde işiniz görülecektir. Lamy Tipo’da ise Pilot G2’nin yedeğini kullanıyorum, her yerde bulunabiliyor üstelik. Stabilo Pointball kalem ise boyutundan dolayı yazarken çok rahat ettiğim bir kalem. Ona da Parker Gel yedek taktım ve gerçekten iyi etmişim diye düşünüyorum.


   Dediğim gibi, Amerika’yı yeniden keşfetmedim, belki çoğumuz deniyor bu tür uydurmaları, en azından denemeyenler için bir yol olmuştur umarım. Hatalarım olduysa tekrar kusuruma bakmayın.


Sevgiler, selamlar.

Emre Çalışkan

16 yorum:

  1. Emre Bey ellerinize sağlık. Dolma kalem kişiselleştirme olayı benim merak ettiğim ama pek cesaret edemediğim konulardan... Kendi çapımda ufak tefek denemeler yapmaya çalışmışlığım var ama bunları blogta yazmakta biraz tereddüt ediyordum sizin yazınızla benim bu açığımı da kapatmış olduk bir nevi... Yazınız ve değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Misafir yazar etkinliği vesilesiyle biz okuyuculara da serbest kürsü hakkı tanıdığınız için ben.teşekkür ederim. Eksik olmayın.

      Sil
  2. Emre Bey merhaba. İlk yazınız hayırlı olsun. Mürekkep Faresi misafir yazarlar sayesinde kişisel blog olmaktan çıkıp bir platform haline geldi. Sizi ve Mürekkep Faresini tebrik eder devamını bekleriz. Selam ve sevgiler

    Not: Bir sonraki yazınızda daha çok el yazısı örneği görmek isteriz. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fehim bey teşekkür ederim, sağolun :) bir dahaki yazı bakalım ne zaman olur kısmet :) olursa elbetteki bu onerinize yer veririm :)

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  3. Merhaba, ben lamy ye lamy ucu takmayi yeni öğrendim :) dolmakalem kisisellestirmeyi belki su an yapamam ama stabilolar bitince atiyordum cok güzel bir fikirmis hemen deneyeceğim. Cok tesekkurler sevgili Murekkepfaresi ve Emre Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok uydurmaci biri değilimdir normalde ama gözden çıkardığınız ucuz kalemlerde uygulayinca güzel şeyler ortaya çıkabiliyor Gökçe hanım, güzel birşeyler cikarsa bizimle de paylasin lütfen :)

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  4. Emre Bey, yazınız çok keyifli bir o kadar da yol gösterici olmuş. Şahsen cesaret edemem ama kimbilir ben de sizin gibi ucuz dolmakalemler ile böyle denemeler yapabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, ucuz kalem olunca cesaret ediyirsunuz merak etmeyin :) pahalı kalemleri bırakın midifiye etmeyi kullanmaya bike cesaret edemiyorum çoğu zaman :) teşekkürler tekrardan.

      Sil
  5. Blog eğitici faaliyetlerine aralıksız devam.ediyor. ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım faydasi olmuştur Uğur bey, sağolun.

      Sil
  6. Emre Bey, ilgi çekici bir konu oldu.
    teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim Engin bey, sağolun :)

      Sil
  7. Teşekkürler. Çok güzel bir başlık olmuş.

    YanıtlaSil
  8. Benim son zamanlarda çok severek kullandığım bir kalemim, ucunu xfountainpens sitesinden edindiğim 0.8mm italik Knox ucuyla değiştirdiğim bir Jinhao x750. Çok ucuz olmasına rağmen yapımı çok sağlam olan bu kalemler zaten güzel bir uç ve damakla geliyor ama ben daha da ilerletmek isteyince tek seferde hedefi tutturan bir çözüm oldu. XFountainpens sitesinde Jinhao x750 gibi büyük kalemlerin yanında daha küçük kalemler için de yedek uçlar bulmak mümkün.

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.