17 Kas 2014

PELIKAN P459 Grand Prix Serisi - PELIKAN 4001 Turquoise


Giriş seviyesi, günlük kalem ihtiyacı olmayanımız yoktur sanırım… Ben sırf bu yüzden galiba Pelikan' ın okul öğrencileri için ürettiği ne varsa almaya çalışıyorum. Bu açıdan Pelikan kalemlerim Lamy Safari'lerle yarışır halde koleksiyonumda…

Günün kalemi Pelikan Grand Prix, meraktan ve takım olmasını istediğimden Roller' ını da edinmiştim o da var bugün… Mürekkep uyumuna takıldığımdan mürekkep de Pelikan 4001 Turkuaz oldu…

*Solda Lamy Safari Orange (2009 Limited Edition) - Ortada Pelikan P459 Grand Prix - Sağda Pelikan Level 65

Pelikan giriş seviyesi kalemlerin uçları her ne kadar aynı olsa da farklı gövdeler ve genellikle bu gövdelerin ergonomik oluşu beni oldukça etkiliyor… Grand Prix de Pelikan giriş seviyesi dolma kalemlerin bir çoğunda olduğu gibi tamamen plastik bir gövdeye sahip…

Klik sistemli kapağı olan dolma kalemin plastik gövdesi iki renkli olarak tasarlanmış… Birçok yerde okuduğum yoruma katılmadan ve buraya aktarmadan edemeyeceğim kalem gerçekten birazcık diş fırçasına benziyor… Yine de görünüşüne takılmadığımı ve kalemin tırtıklı grip kısmının oldukça rahat olduğunu söyleyebilirim… Kalem üzerinde bir yere tutturmanıza yarayan yay şeklinde bir de plastik klips bulunuyor...

Gövde üzerindeki renklendirilmiş kısmında ana renkli kısmındakinin aksine biraz daha yumuşak, silikonumsu plastik kullanılmış… Bendeki turkuaz-turuncu renginin dışında; lacivert-yeşil, pembe-turkuaz, kırmızı-siyah, sarı-turuncu gibi farklı renklerde gövdelere sahip modelleri bulunuyor...

Grand Prix' in çıkış yılını tam bilmemekle birlikte 2008 civarı olduğunu söyleyebilirim. Yine de piyasada rastlayabilmek mümkün…


Dolma kalemin boyutlarını kısaca özetleyecek olursak;
  • Kapalı hali;
  • Kapaksız hali; 13 cm
  • Kapağını arkasına taktığımızda;
  • Ağırlığı; 14 g
  • Çapı; 10 mm

Grand Prix' in ucu başta da belirttiğim üzere çelikten… Bendeki M boyutlu ve açıkçası farklı uç kalınlığında olana da rastlamadım. Herhangi bir sıkıntı yaratmadan oldukça rahat bir yazım sağlıyor. Ucun açılması için bir süre bekleme gereği bile hissetmedim…

Grand Prix' in dolum sistemi ise uzun/kısa kartuş veya Pelikan c499 dönüştürücü/konvertör/pompa yardımı ile olmakta… Ben yazı için dönüştürücüyü tercih ettim genelde olduğu gibi… 


Günün mürekkebi bildiğimiz mürekkeplerden biri Pelikan 4001 Serisi' nin Turquoise' i… Birçok turkuaz renkte mürekkep denedim ama sanırım en sevdiğim ilk üçte bu mürekkep var… Turkuaz rengi hakkıyla vermekte… 

Ucun kalınlığı ve kağıdın çeşidine bağlı olarak değişse de oldukça iyi bir kuruma süresi var yine de mürekkebin...


Roller kalem pek kullanmasam da ister istemez bazı yerlerde dolma kalem kullanılamadığı zamanlarda üzerimde bulunsun diye Grand Prix ' in takımını da edinmiştim… Bir çeşit kartuş sistemli roller kalemin yedekleri sayesinde kullan-atlık olmaktan çıkmış… 


Yazının sonuna gelmeden önce yazı örneğine de göz atalım dilerseniz… Bugünkü örnekte A4, standart, beyaz fotokopi kağıdına yer verdim… Oldukça pürüzsüz olan uç ve aynı marka mürekkep renk ve konfor açısından birbiriyle oldukça uyumlu oldu…

Mutlu, sağlıklı haftalar...






23 yorum:

  1. giriş seviyesi için ideal bir kalem, tek kusuru plastik klipsi çok çabuk kırılıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok sevdim kalemi kırılmayı henüz yaşamadım ama söylemeniz iyi oldu dikkat etmek lazım. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  2. P458'den sonra çıkan mı bu? Görünümünü sevdim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görünümü çok güzel evet sıralamadan tam emin değilim ama öyle olmalı diye düşünüyorum p458' in gövde tamamen metal sonuçta eskilere bakınca kartuşlu kalemlerin metal ağırlığı artıyor:) Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  3. Daha önce de demiştim pelikan her ne kadar üst seviye kalemleriyle tartışılmaz ün'ünü devam ettirsede giriş seviyesi kalemleri de çok iyi ve uc performansı olarak harika :) turkuaz renk bende de var fakat ince uçla kullandıgim için midir nedir daha açık geliyordu bana rengi yazi örneği'ndeki hali çok güzel çok hoşuma gitti hemen bir kalemime dolduracagim şimdi. Emeğinize sağlık iyi haftalar dilerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıda da belirttiğim gibi uçları aynı denilip durulsa da ben giriş seviyesi kalemlerini çok seviyorum Pelikan' ın farklı modellerini buldukça almaya da devam ederim gibi:)) Turkuaz mürekkebi çok güzel siz kalın uç kullanıyorsunuz çoğunlukla zaten rengin hakkını vereceğinize eminim. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
    2. Uçlarının aynı olmasından dolayi elestirelecek çok marka var, pelikan da giris seviyesi ile daha üst seviye modellerindeki uclar aynı degil en azından lamy ve faber castell gibi :)

      Sil
    3. Pelikan' ın bu kadar eleştirilme nedeni bence beklentinin yüksek oluşu... Pelikan kendi ucunu kendi üreten birkaç markadan biri sonuçta hal böyle olunca da beklentiler artıyor:)

      Sil
  4. Rengine bayıldım. Lamy Safari turuncu ile uyumuna da söylenecek söz yok.:) Beni rahatsız eden sanki biraz kalın yazıyor gibi geldi. Onun haricinde güle güle kullanın, iyi haftalar...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim. Lamy Safari Turuncu için ben de diyecek söz bulamıyorum yedeklememde fayda olacak gibi:)) Uç M olduğu için biraz kalın yazıyor evet doğru tesbitte bulunmuşsunuz. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Doğrusu arada böyle gözden kaçan kalemlerin incelemesi daha bir ilgimi çekiyor.Mürekkep sanki Topaz gibi duruyor.
    Ayrıca takıldığım şöyle bir nokta var *Lamy Safari Turuncu için ben de diyecek söz bulamıyorum yedeklememde fayda olacak gibi:)).
    Burada yedekleme derken neyi kastettiniz acep :).

    Saygılarımla Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız böyle başlangıç seviyesi modelleri dikkat çekici olabiliyor ve ilgi uyandırıyor bende de . Lamy turuncu'yu yedeklemekten bahsederken 1-2 tane daha almaktan bahsediyordum bildiğiniz gibi artık zor bulunuyor :) yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
    2. anladım siz onu 3-4 yapın lütfen bizleri de düşünerek.
      Saygılarımla

      Sil
  7. her ne kadar pahali kalemler alsakta giris seviyesi kalemlerim yeri farkli. pelikan ise dolmakalem konusunda cidden en begendigim marka. bu isi hakkiyla yaptiklari su goturmez bir gercek. guzel inceleme icin tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle aynı fikirdeyim Pelikan bu konuda öncü nitelikte onca yılın tecrübesi var sonuçta:)Beğeniniz ve yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  8. 3-4 ay önce İspanya'daki bir İtalyan'dan (ya da İtalya'daki bir İspanyoldan) Pelikan Go (M75) almıştım. Görsellerde arkada çevirme işaretini görünce ve adı M75 olunca pistonlu kalem diye saldırdım hemen. Kalem pistonlu değilmiş, arkada kapak açılınca silgi çıkıyormuş. Ama ilk defa altın kaplama giriş seviyesi Pelikan gördüm. Yazımına diyecek yok, harika bir kalem.

    Giriş seviyesi Pelikanları ben de seviyorum, Level 65 aldığımdan bu yana hiç boş kalmadı. Bir ara Pelikano'ların tekrar üretimi için talep soruluyor di duymuştuk, sanırım talep belli bir sayıyı aşarsa tekrar üretilecekmiş.

    Aynı kartuştan ben de almıştım, ıslak yazan ve ince olmayan kalemlerde kendini daha çok gösteriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pelikan Go da ilginç bir versiyonu Pelikan giriş seviyesi kalemlerin. Pistonlu da olsa dediğiniz gibi bayağı iyi olurmuş. Güzel günlerde kullanın. Pelikano' nun üretimi ile ilgili sözünü ettiğiniz bilgiyi ben de aldım. İnşallah olur bekleyip görelim:) Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  9. Mürekkebin de kalemin de rengine bayıldım, Pelikan kalitesi ile kesin alırım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim yorumunuz için teşekkür ederim:)

      Sil
  10. Merhabalar
    Sitenizi yeni keşfettim ve kalem dünyasına yeni katıldım. Size izninizle birkaç sorum olacak. İlk aldığım kalemim F uçlu Lamy Safari oldu. İşim sürekli yazmayı gerektirdiğinden sürekli kullanmam rahatlık açısından mümkün olmuyor, uç yazarken kağıtta kaymıyor sanki "cızırdıyor". Bu ince uç kullanmamdan mı kaynaklı, yoksa dolmakalemler için normal bir durum mu, yeni kullanıcı olduğumdan ayırt edemedim. Önereceğiniz yazımı ve tutuşu rahat dolmakalemler hangileridir acaba?
    İkinci sorum da mürekkepli roller kalemler hakkında. Mürekkepli roller kalemlerden hangilerini önerirsiniz?(Yazıda bahsettiğiniz Pelikan'a internet üzerinden ulaşamadım, internet üzerinden aldıysanız adres bildirirseniz çok sevinirim.) Roller kalem olarak Lamy Balloon'un görünümü çok hoşuma gitti, fakat kartuşları kalem ucunu da içerdiğinden günlük kullanım için fiyatı yüksek geliyor. Acaba Lamy Balloon'u dönüştürücü ile yeni kartuş kullanmadan mürekkeplemek mümkün müdür?
    Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba sözünü ettiğiniz sorun ucun ince olmasından kaynaklı değil maalesef... Lamy Safari'lerde arada sorun olabiliyor size de o denk gelmiş gibi görünüyor maalesef. Giriş seviyesi Pelikan kalemlere bakabilirsiniz blogta fazlaca yer vermeye çalıştım modellere. Boyutları küçük gelmezse Kaweco Sport serilerine de bakabilirsiniz:) Roller kalemler hakkında detay bilgiye sahip değilim maalesef birkaç kalem dışında kullanmışlığım yok. Yazıda sözü geçen kalemi dilerseniz Pelikan Türkiye Distribütörü Çelik Kalem' e sorabilirsiniz. Ama bildiğim kadarıyla dönüştürücü ile kullanılamıyorlar maalesef. Umarım yardımcı olabilmişimdir. İlginiz için ben teşekkür ederim.

      Sil
    2. Çok yardımcı oldunuz, teşekkür ederim. Sevgiler..

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.