24 Kas 2014

KONUK YAZAR ETKİNLİĞİ 2 / PARKER 21

'Konuk Yazar Etkinliği' mizin bu ayki incelemesi R.H.' ye aittir.


Başkasının bloguna yazmanın hissettirdikleri şöyle dursun sorumluluğu biraz fazla geldi bana, zira başkasının lokantasında kendi yemeğinizi hazırlayıp sunmak ve dahası bunu oranın müdavimlerine beğendirmek pek kolay görünmemekte; şu telaşe ve duygulara sebep olan Sn.Mürekkep Faresi’ne tekrar teşekkür ederim, umarım sizlerin de beğeneceği bir inceleme yazısı olur.


Günün kalemi (bloğun geleneğini bozmak istemedim) biraz eskilerden 1948 ile 1965 yıllarında üretilen “Parker 21”. Parker 21, selefi 51’in piyasada getirdiği sesin cazibesine kapılıp bir alt sekmende de aynı etkiyi yaratmak istemeleri ile tasarlanmış; amaç bir alt sekmen olunca doğal olarak malzemede işin ucuzuna kaçınılmış yine de hakkını vermem gereken bir Oktanyum* uç var. 

* Parker 21 ve tahtını sallayan 45
Parker 21 ne yazık ki ailenin bir çok üyesi gibi hayatına birkaç değişiklik yaparak devam edebilmiş , iki farklı model ve beş farklı klips ile üretilmiş yani bir kasa değişikliği beş makyaj da diyebiliriz. İlk model 1948 ile 1951 yıllarında üretildi (Mark I). Mark I’deki kapaktan mürekkep sızdırma, uçta mürekkep kuruması ve arada mürekkep kusma gibi sorunlardan tekrar tasarlanarak Mark II olarak piyasaya tekrar sunuldu ve 5$ bandında Parker’in  satışının %60’ına ulaştı; krallığı 1960’da piyasaya altın uçla sürülen 45 gelene kadarda sürdü.Hızlı bir tarih yoklamasından sonra kalemimize bakalım, elimdeki model  1960’larda üretilen bir melez, melez diyorum zira azıcık hırpalanmış ve iki kalemin birleşiminden oluşmuş –yeşil/gri- .


Dışardan pek dikkat çekmeyen bir tasarıma sahip olan kalemin kapağı metalden üretilerek dikkat çekilmek istenmiş gibi.Kapalı hali ile  14cm,kapaksız  12cm, kapak tepedeyken ise 14,5 cm gelmekte ele oturan bir yapısı var.Gövde ve grip polyesterden üretilmiş – kırılma ve çatlamalara biraz meyilli-.Kalem kapakla birlikte 20 gr, kapaksız 10gr gelmekte.



8 metal alaşımından üretilmiş,  gizli çelik uca sahip, mürekkep iletimi ve kağıttaki akışına bakınca neredeyse ıslak olarak değerlendireceğim bir uç, kelimenin ilk harfi ile ortalığı mürekkebe boğacak gibi bir his yaratıyor ama nasıl oluyorsa hiç ortalığı boğmadan devam ediyorsunuz yazınıza , sanırım uç kısmındaki “top”’un bize bir hediyesi.


Dolum olarak Aerometric dolum sistemine sahip, normalde piston sevdalısı biri olarak bu tür dolum sistemli kalemleri zor temizlenmeleri ve hazneyi yeterince mürekkeple dolduramamaktan ötürü zor olarak değerlendirirdim  lakin 21’de bunların hiç biri ile karşılaşmadım, on sayfayı rahat çıkarıyor (Edelstein,Diamine ve Mont Blanc ile denemelerim) ve birkaç dk da tamamen eski mürekkepten arınabiliyor.Sökmek isterseniz şayet grip kısmındaki halkadan çevirerek çıkarabilir kolayca temizleyebilirsin yalnız ucu geri taktığınızda doğru yönde takmamanız halinde aşağıdaki gibi bir görüntüyle karşılaşabilirsiniz, tekrar söküp gerektiği kadar çevirerek halledebileceğiniz bir problem.

Yurtiçi ve yurtdışı açık artırma sitelerinde halen bulunabilen bir model -şahsen yeterince değer görmediğini düşünmeme rağmen- 50 TL’yi de aşmamak şartıyla alınabilecek bir kalem olduğunu düşünüyorum. Sanırım belli modeller hariç en çok taklit edilen kalemler Parkerler, zira neredeyse her Parkeri' n bir taklidine denk geldim, Hero 616  da Parker 21’in güzel bir kopyası diyebilirim 1-2$ a rahatça bulunabiliyor ama komik bir durum var ki kopya kalemimiz Hero 616’nında sahteleri mevcut alırken dikkat etmenizde fayda var.




Zamanım yok şöyle bir göz atıp çıkacam diyenler için de kalemin dökümü şu şekilde;

Uzunluk
Kapak Takılı
14 cm.
Kapaksız
12 cm.
Kapak Tepede Takılı
14,5 cm.
Ağırlık
Kapaklı
20 gr.
Kapaksız
10 gr.
Malzeme
Gövde
Polyester
Kapak
Çelik
Çelik
Dolum Sistemi
Aerometric

*Yanlış takılan ucun güzelliği...

*Oktanyum: Uç kısmında 8 metal kullanıldığından kaynaklarda Ocatanium olarak da geçmekte.
**Mürekkep Diamine Eau De Nil

Saygılarımla

 R.H. 

10 yorum:

  1. Zaman ayırıp bu detaylı ve güzel incelemeyi hazırladığınız için çok teşekkür ederim R.H... Vintage kalem sevmeme rağmen nedense Parker' larla aram pek iyi olmadı... Sanırım bunda piyasada oldukça fazla rastladığım Hero' ların etkisi var. Yine de oldukça güzel görünümleri olduğunu belirtmeliyim. Mürekkebiniz hiç eksilmesin.

    YanıtlaSil
  2. Asil ben tesekkur ederim.Ben cevrenin etkisine fazla inanan biriyim benim cevremde de hep parkerler senatorler vardi benimde ilk sevdalarim olduklarindan bende yerleri baskadir.
    İyi dilekleriniz icin tesekkurler
    Saygilarimla

    YanıtlaSil
  3. elize saglik cok guzel ve detayli bir degerlendirme olmus.benim ilk dolmakalemim parker 45 . su anda 7 tane parkeim var.bende yeri ayridir.beni alip babamin ilk hediye ettigi ana goturdugunuz icon tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuduğunuz ve yorum yazdığınız için ben teşekkür ederim, dediğim gibi Parker lerinde bende yeri ayrıdır belki dedemin gömlek cebinde hep bir vector olmasından bilmiyorum ama eskilerini seviyorum.Kalemlerinizi güzel günlerde kullanmanız dileği ile.
      Saygılarımla.

      Sil
  4. Sayın R.H , teşekkür ederiz bu güzel incelemeniz için. Gün gectikce vintage kalemlerin kıymeti daha iyi anlaşılıyor. Keşke kendi zamanlarindaki fiyatlarina bulabilsek bu kakemleri. Fiyatindan da gectim temizini bulmak çok zor oluyor. Zahmetiniz için tekrar teşekkürler. İyi günlerde kullanın kaleminizi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrusu kendi zamanlarındaki fiyatlar biraz hayal gibi ama en azından mantıklı fiyatlara bulsak gibi temennilerim olmuyor değil - sanırım hepimiz bu durumdan muzdaribiz - . Keşke zahmetlerimiz hep böyle zevkli olsa :)
      Yorumunuz ve dilekleriniz için ben teşekkür ederim.
      Saygılarımla.

      Sil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hero'lar gerçekten F/P olarak beklentinin çok üzerinde çıkıyorlar ama onlarda da sahtesine denk gelmemek çok önemli yoksa gömlek cebini yahut sayfayı mürekkebe boğmak işten bile olmuyor.

      Beğenmenize çok sevindim, yorum ve dilekleriniz için teşekkürler.

      Saygılarımla

      Sil
  6. Benim iki sevdigim özellik bir arada kalemde; vintage olması ve ucun gizli olması.Uc topu sayesinde bakar bakmaz rahat bir yazi yazilacağıni düşündüm zaten ki insanı yanıltmıyormus dediğiniz üzre :) malzeme kalitesizligi beni üzen bir nokta oldu parker pek kullanmadim fakat başka bir kaç markada çatlama sorunu yaşadim bir dahada o markadan kalem kullanmadım insanı soğutan kötü bir durum , dikkat etmekte fayda var. Diamine Eau de nil , İroshizuki tsuki-yo 'nun altarnetifi bir mürekkep o yüzden avrupa kalemlerimde yapısal olarak daha uyumlu oldugu için eau de nil kullanmayi tercih ediyorum. Renk olarak çok benzerler , fiyat olarak da daha uygun olduğu için tsuki yo 'yu merak edenler için tercih sebebi olabilir . Yazınız için teşekkürler , emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrusunu isterseniz yazılarınızdan sizin daha italik,kalın uçları sevdiğinizi düşünmüştüm:).Malzeme kalitesizliği o dönem düşünülecek olursa maliyet açısından bir nevi çıkış yolu olarak düşünülebilir, çatlak ve kırıklarda ise sizinle aynı fikirdeyim ne yazık ki moral bozucu olabiliyor ama bunu da malzemenin yaşına vererek kendimi avutmaya çalışıyorum -uç kısmında ufak bir parça kopuk dikkat ederseniz- Eau de Nil ise söylediğiniz gibi Tsuki-Yo 'ya ve Syo-Ro 'ya çok yakın ikisi arasında gidip gelen bir tonda olmuş.Böyle alternatiflerin olduğu bir tablo çıkartmakta fayda var belki bu konuda bir çalışma yapılmalı buradan ilgililere ve yetkililere sesleniyorum.

      Yorumunuz ve dilekleriniz için teşekkürler.

      Saygılarımla.

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.