27 Eki 2014

KONUK YAZAR ETKİNLİĞİ 1 / VISCONTI Van Gogh Portrait Blue - VISCONTI INK Turquoise

Geçen hafta sözünü etmiş olduğum konuk yazarlık etkinliğine bugün başlıyoruz… Bu ayki inceleme Historian' a aittir… 


İncelemeye başlamadan önce, en başından bu yana severek takip ettiğim bu değerli blogta bir yazı yazacağım aklıma bile gelmezken bu şansı biz okuyucularına veren Sayın Mürekkep Faresi' ne teşekkür ediyorum. Sizlere elimden geldiğince yakın zamanda edindiğim Visconti Van Gogh Serisi' nden 'Portrait Blue' dolma kalem ile aynı markanın turkuaz mürekkebinden bahsetmeye çalışacağım. Hatalarım ve eksikliklerim için şimdiden anlayışınıza sığınıyorum.

Visconti 1988 yılında İtalya' nın Floransa şehrinde kurulmuş bir marka. İncelemeye konu olan Van Gogh Serisi' nin yanısıra Rembrandt, Salvador Dali ve Michelangelo gibi ünlü ressamların eserlerinden esinlenerek yapılmış koleksiyonlar markanın bünyesinde yer alıyor. Van Gogh Serisi ilk olarak 2009 yılında üretilmeye başlanmış bir seri. Benim elimdeki Portrait Blue 2011 yılı üretimi. Vincent Van Gogh' un 1889 yılında yapmış olduğu ve orjinalinin Paris Musee d'Orsay' da bulunan otoportresi. Tablodaki hakim renkler olan turkuaz ve mavi doğal reçineye sahip olan gövdeye pres kalıplarla derinlik kazandırılarak aktarılmış. Kalemin metal kısımları ise kromdan oluşmakta. Visconti' nin ayırıcı özelliği klipslerinin yay şeklinde olması sanırım, kaleme ayrı bir hava katıyor bu form bence.


Kapağı mıknatıs yardımıyla kapanan kalem bizlere oldukça pratiklik sağlıyor. Kapak tepesinde normalde Visconti amblemi yer alırken mıknatısla iliştirilmiş bu amblemi çıkarıp yerine harf, burç veya yarı-doğal taşlar koyarak kişiselleştirmeniz mümkün (My Pen System diye adlandırılıyor). Ben tarihe olan merakımdan dolayı geçmiş medeniyetlerin değer verdiği bir taş olan lapis lazuli taşlı aksesuarını edinip kalemi kendimce kişiselleştirdim. Benim açımdan bu değişebilir aksesuar fikri güzel bir özellik. 

Dolma kalemin dolumu Visconti konvertör veyahut standart uzun/kısa kartuşlarla mümkün. Konvertör kalemle birlikte geliyor. 

Van Gogh' un ucu çelikten yapılmış. Oldukça süslü ve kanat açıklığı geniş bir uç. Aynı zamanda benim sevdiğim gibi hava deliği formu farklı olarak hilal şeklinde. Ucun yazımı çok ince değil ben M ucunu bulabildiğim için bunu aldım. Yazınız daha küçükse F tercih etmenizi tavsiye ederim. Uç esnek bir yazıma sahip değil, sert diye nitelendirebilirim. Yurtdışında ucun altın versiyonu da bulunuyor.  


Kalemin boyutlarına değinecek olursak 35 g ağırlığında kapalı hali 13,8 cm, kapaksız hali 12,3 cm kapağı arkaya takılı hali ise 15,3 cm. Aynı zamanda 14,7 mm çapa sahip. Ağırlığın büyük bir kısmı mıknatısın da etkisiyle kapağa ait olduğu için kapağını arkaya iliştirmediğiniz zaman kullanım sırasında eli yormayan ideal boyutlarda bir kalem. 

Kullanımdan bahsetmişken grip kısmının dairesel olmasının etkisiyle eli yormuyor fakat metal olması eliniz nemliyken kaymasına sebebiyet verebiliyor. Değinmek istediğim bir diğer eksi yön ise kapağı kapalı iken kalemi düz bir zemine koyduğunuzda arka tarafının  havada durması. Grip kısmının yuvarlak olmasının aksine gövde hafif köşeli bir yapıya sahip sanki mermer bir bloğu kesmişler gibi güzel hatlara sahip. 



Ben bu kalemin turkuaz olmasından dolayı yine Visconti marka turkuaz mürekkebi tercih ettim. Yukarıdaki fotoğrafta da mürekkep incelemesi ayrıntılı bir şekilde görüldüğü için üzerinde çok durmayı gerekli bulmadım. Benim hoşuma giden bir ton oldu. Hızlı kuruyan ve hoş gölgelenmeye sahip güzel bir mürekkep diye düşünüyorum.


Yazı örneği için 80 gsm Rhodia defter kullandım. Küçük olan deftere Portrait Blue ile yazdım, arkadaki gördüğünüz ders notumu ise kalın uçla da mürekkebin nasıl durduğunu görebilmeniz açısından 1.5 mm Lamy ucu ile yazdım. Umarım sıkmayan güzel bir yazı olmuştur marka ve modeli merak edenler için de yararlı bir kaynak olabilmiştir. Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. İyi haftalar dilerim.

historian





23 yorum:

  1. Bize vakit ayırıp bu güzel incelemeyi yaptığınız için teşekkür ederim. Visconti Van Gogh serisinin en sevdiğim gövdelerinden biridir Portrait Blue benim de... Güzel günlerde kullanın mürekkebiniz hiç eksilmesin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende bu fırsatı bize verdiğiniz için tekrar teşekkür ederim, umarım ki bloga katkısı olan bir yazı olmuştur , layık olabilmeye çalıştım :)

      Sil
  2. Konuk Yazar uygulaması ile Mürekkep Kulislerinden Bir Fare bloguna yeni bir soluk getiren Mürekkep Faresi'ni değişik bakış açılarıyla yeni tanıtımlara olanak sağladığı için tebrik ederim.

    Historian,
    Hem medeni cesaretinden, hem de bu uygulamanın ilk temsilcisi olmandan dolayı seni de tebrik ederim.
    Takdir edersin ki çok takip edilebilen bir mecrada, hem de konuya biraz vakıf olan kişilerin takip ettiği bir mecrada yazı yazmak biraz cesaret ister. Her ne kadar şimdilik beğenimi toplamasa da Visconti bu ilk yazıya yakışacak özel bir kalem olmuş.

    Sıra geldi kaleme;
    Visconti'de en çok ilgimi çeken kısımlar, kendine has klips ve kullanıcılara kişiselleştirme fırsatı sunan mıknatıslı taç oldular. Portrait Blue'yu görmemiştim daha önce bana Ebru'ları anımsattı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğeniniz icin tesekkur ederim sizin de yapmak istediğiniz inceleme olursa bloga bekleriz.

      Sil
    2. Sayın engindeg , sizin de dediğiniz gibi bu denli başarılı ve çok tecrübeli okuyucuların takip ettiği bir blogda yazmak insanı oldukça heyecana sürükleyen bir sorumluluk. Visconti Vangogh serisi kalemlerin hepsi güzel renklere sahip , ebru benzetmesi yerinde oldu. Ve kalemin kendine has özellikleri çok hoş birer ayrıntı gerçekten. Zaman ayırıp okuduğunuz için ve fikirlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim.

      Sil
    3. Mürekkep Faresi, değerli davetiniz için teşekkür ederim. İşlerimin yoğunluğu hasebiyle ancak biriktirerek yayınlanan postları okuyup, nadir olarak da yorum yazabiliyorum. Ben şimdilik ancak bu yönde katılımda ve katkıda bulunayım. Daha sonra belki ben de konuk olurum bloga. Ayrıca uzun zamandır dikkatimi çeken bi konu var aşağıda onu da fırsat bulmuşken bildireyim. Kalemle ilgili boyut ve ağırlık içeren bilgiler paragraf şeklinde ise ben okumadan hızlıca gözden geçiriyorum. Bu benim düşüncem tabi ki, bunun yanında bir de önerim olabilir; bu tür sayısal bilgileri standart bir tabloya bağlayabilirsek her postta tabloya bakıp direk merak ettiğimiz özelliğe odaklanabiliriz.

      Historian, arkadaşlarımız (ve belki de tekrar siz) emek verip böyle değerlendirmeleri bizimle paylaştıkça biz de vakit ayırarak okumaya çalışacağız. Yukarıda belirttiğim gibi kalem özellikleri paragrafı sizin yazınızda da vardı oraya fazla odaklanmadan göz atıp geçtim, onu da belirteyim. : )

      Sil
    4. Sayın engindeg bey dediğiniz gibi böyle bir tablo belkide sizin gibi yoğun olan okurlar için uygun ve çok iyi olabilir haklısınız.Ben sanıyorum ki okuyucu olarakta böyle bir ihtiyaç hissetmediğim ve genelde okuduğum bir şeyi merakla ve dikkatle okuyup zevk aldığımdan -sizin yorumunuzu da bu hava içinde okuduğumu belirtmemde fayda var- bu durum kitabın sonunu merak edip başını okumamak kadar katı geliyor bana , bu yüzden yazarken de öyle bir üslup aklıma gelmemiş olucak veyahut çok yoğun olmadığimdan ama sizin de söylediğiniz gibi, bu bence olan düşünce sadece herkesin ki elbet farklıdır ,değerli görüşünüz için size çok teşekkür ederim :)

      Sil
  3. Gayet güzel bir uygulama, gayet güzel bir inceleme olmuş...

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir inceleme olmuş elinize sağlık, kalem de mürekkep de harika, hem size hem de sizin bu güzel yazınızı bizimle paylaştığı için Mürekkep Faresi'ne teşekkür ederiz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalem hayli ilgi çekici bir model.Beğeniniz ve güzel sözleriniz beni sevindirdi,çok teşekkür ederim. :)

      Sil
  5. Ne güzel bir uygulama,ne güzel bir konuk,kalem ve mürekkep :) Ne güzel düşnmüşsünz sayenizde historian'ın da mükemmel yazısını görmüş olduk :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emre bey, instagramdan sonra yazımla burayı da meşgul etmişken, bu meşguliyetin hoş karşılanmasi ne güzel.Umarım bir nebze faydalı olabilmişimdir, teşekkür ederim :)

      Sil
  6. Böyle güzel mesguliyetlere ihtiyacimoz var daha bol bol bekleriz :)

    YanıtlaSil
  7. Kalem elbetteki mükemmel, ancak Historian bey yazim diliniz çok sade ve net. Bu anlamda sizi tebrik ederim. Kaleme gelince bir ara bu model için baya bi araştırmaya girdim, beğendim de. Ama bir takım aksiliklerden dolayı almak nasip olmadı. El yazınız da çok estetik, hem böyle şık bir kalemi bizimle paylastığınız için size, hem de bu uygulamaya firsat verdiği için mürekkep faresine teşekkür ederim. Güle güle kullanın :)

    YanıtlaSil
  8. Ne diyeyim böyle güzel yorumlar almakla en azından kötü bir şey ortaya çikarmadiğımi görmek çok hoş, teşekkür ederim emre bey :) Dediğim gibi benimde başından beri ilgimi çeken ve istediğim bir kalemdi, umarım en yakın zamanda sizde edinip kullanirsınız. Bende size yorumunuz için tekrar teşekkür ederim varolun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ama yeni bir blog açıp takipçi çalmak yok Historian, : )

      Sil
  9. Yazı için hem Historian'a hem Mürekkepfaresi'ne teşekkür ederim. Gayet bilgilendirici bir tanıtım olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle olduysa ne güzel, ben teşekkür ederim esas sayın hocam ,zaman ayırıp okuyup değerlendirdiğiniz için:)

      Sil
    2. Sizi de bekleriz İlker Bey :)

      Sil
  10. Viscontinin dikkat çeken modellerinden birini incelediğiniz için teşekkür ederiz sn.historian, kalem biraz ağır görünüyor hoş ağırlığın çoğunu kapağın oluşturduğunu söylemişsiniz lakin metal olmasını da hesaba katarsak uzun soluklu yazılarda kayıp gider mi gibi bir düşünceye kapılıyorum.
    Uygulama içinde sn. murekkepfaresini anmadan geçmek istemedim, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalem bahsettiğim gibi pek hafif bir kalem değil, çoğunlukla kapakta da olsa, hatırı sayılır bir ağırlığa sahip gövde , grip kısmı da metal oldugu için uzun soluklu bir yazıda ortamada bağlı olarak elin nemlenmesi mümkün oldugu için kayma yapabiliyor, bu kalem için bir dezavantaj malesef. Sn.R.H. Bende size teşekkür ederim ilginiz için :)

      Sil
  11. güzel bir inceleme olmuş kalem ve mürekkep güzel ikili oluşturmuş

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.