8 May 2014

TWSBI Mini Black - TWSBI Mürekkep Şişesi - PILOT Iroshizuku shin-kai


Günler ne çabuk geçiyor haftanın ikinci yazısına geldik bile… Bugün günlük kullanımda çantamdan eksik olmayan markalardan olan TWSBI' ın iki güzel ürününü anlatmaya çalışacağım…

Tayvan malı olan TWSBI Mini Black dolma kalem, TWSBI' ın merak edip sonunda aldığım mürekkep şişesi ve bunları buluşturan mürekkep Pilot Iroshizuku ailesinden shin-kai' den kısaca bahsedeceğim…


Daha önceki tecrübelerimden TWSBI Mini' yi bildiğimden siyah gövdelisi çıktığında acaba bir değişim oldu mu siyahı daha mı güzel diye merakıma yenik düşüp almıştım… Bakalım TWSBI Mini Black nasılmış?

TWSBI Mini Black de şeffaf TWSBI kutusunda yine silikon gres ve anahtarla birlikte geliyor… Gövde 540, 580 hatta Classic' lerde olduğu gibi sökülüp takılabiliyor. Bir süredir zevkle kullanıyorum bu güzelliği şeffaf gövdelisinin yanında bence siyah gövde daha asil, daha şık bir görünüme bürünmüş…

TWSBI Mini Black' in gövdesi de diğer TWSBI dolma kalemlerinin birçoğunda olduğu gibi siyah akrilikten… Metal detayları ise yine kromdan… Gövde üzeri baklava desenleriyle biçimlendirilmiş elmas şekli verilmeye çalışılmış...


TWSBI Mini cepte taşımak için ideal boyutlara sahip. Ağırlığı 19 g, mürekkep doluyklen 21 g kadar oluyor. Dolma kalem kapalı haliyle; 11,7 cm, kapağını arkasına vidaladığınız zaman (kapak taktığınızda kolayca ayrılıp düşmesin diye vidalanabiliyor) 14,1 cm. Kapaksız haliyle ise 10,8 cm geliyor… Gövdenin çapı 12,5 mm…  (TWSBI 580 in boyutlarını merak edenler için kapalı haliyle 14,8 cm, kapaksız haliyle 13 cm, kapağı arkaya takılı iken 17,8 cm kadar. Ağırlığı ise 28 g, gövde çapı 13,3 mm.)

Kalemin  kapak tepesine TWSBI' ın kırmızı logosu oturtulmuş… Kapak bileziğine ise ''TWSBI mini'' yazısı yazılmış… Kapak gövdeye hafif çevirmenizle birlikte  kolayca vidalanabiliyor… Dolma kalemin grip kısmı/tutma yeri yuvarlak formda elde ize neden olmuyor gayet rahat...


TWSBI Mini Black' in ucu daha önceki şeffaf minilerden birazcık farklı… Yine çelik uç kullanılmış… Uç üzerinde yine TWSBI logosu ve uç kalınlığı yer alıyor… Uç olarak Jowo tercih edilmiş ve tecrübeme dayanarak söyleyebilirim ki daha önceki Miniler' den biraz daha ince yazıyor. 540' lardan sonra piyasaya sürülen 580'lerde de bu değişiklik dikkat çekiyordu. Ben yine bu kalemi günlük olarak kullandığımdan F ucunu seçtim. Piyasada EF, F, M, B, 1.1 ve 1.5 uçlarını bulabilirsiniz. TWSBI Mini' nin gövdesi gibi ucu da boyut olarak 540 ve 580 serilerine göre biraz küçük… Uç kanat açıklığı daha dar… 

TWSBI mini yine pistonlu mekanizmaya sahip… Yüksek dolum kapasitesi (1,3 ml) beni bu kalemleri günlük kullanıma iten sebeplerden birisi… Ucu oldukça yumuşak, mürekkebi fazla ya da az iletmiyor dolayısıyla sorunsuz bir yazım sağlıyor. Cızırtıya rastlamadım.


Ve mürekkep şişeleri… TWSBI mürekkep şişelerini internette görüp merak ediyordum. Sonunda aldım ve bir süredir de kullanıyorum… Şişe elmas formunda… Benim aldığım şişe siyah kemerli ama piyasada kırmızı, yeşil, turuncu gibi farklı renkli kapak ve kemerli versiyonları da bulunuyor…

Şişe kapağının üzerinde kırmızı TWSBI yazısı yer alıyor… Şişenin tabanına da TWSBI yazılmış… Şişenin içerisinde plastik bir cep bulunuyor. Bu cebin içerisine girebilmesi için kapağa küçük, metal, bir boru monte edilmiş. Dolma kalemin uç bölümü griple beraber söktüğünüzde kapağa oturtuyorsunuz ve bu şekilde dolduruyorsunuz



Şişenin hacmi 50 ml kadar. Şişe içerisine mürekkep koyup kapattığınızda şişe içerisindeki mürekkep cebine mürekkebin dolmasını sağlamak için önce şişeyi ters çevirmeniz gerekiyor. Cebin içine mürekkep dolduğunda kalemi uçsuz (grip bölümüyle birlikte söküyorsunuz) bir şekilde oturtup kalemin piston kolunu çevirerek mürekkebin gövdeye dolmasını sağlamış oluyorsunız. Uç takılı olmadığı için kirlenmemiş de oluyor… Dolumdan sonra ucu yerine takıyorsunuz… Yazmaya başlamadan önce mürekkep iletiminin sağlanması için 1-2 dk beklemenizde yarar var… Uç dolum sırasında takılı olmadığından iletim damağa hemen sağlanmamış oluyor.


TWSBI' ın güzel şişesi ve şık kalemi için mavi-siyah renkteki Pilot Iroshizuku serisinden shin-kai yi seçtim… Shin kai Ingilizce adıyla 'Deep Sea' mat bir lacivert renge sahip... 

Mürekekp 50 ml cam şişede geliyor. Mürekkebin kağıt üzerindeki mavi ve siyah tonlarındaki renk geçişleri oldukça doyurucu… Islak bir yazımı var. Gölgelenmesi de oldukça hoş bence siyah mürekkep sevmeyenler ama alternatif arayanlar için güzel bir seçim olabilir. Tam siyah ve tam da mavi özelliği göstermiyor.


Shin- kai' nin yazı örneği için Xerox 90g/m2' lik, beyaz fotokopi kağıdını seçtim. Kağıt güzel olunca mürekkep de kalem de zorlanmadan hünerlerini ortaya döktüler.

Herkese mutlu haftasonları diliyorum...




31 yorum:

  1. TWSBI nın bütün kalemleri harika.Bir tek tutma yerindeki o metal çıkıntı bazen parmağı deliyor :)
    Mürekkep şişesi harika görünüyor ama zahmetiymiş biraz her seferinde sök tak belki zamanla sıkıntı olabilir diye düşündürdü.
    Mürekkep de fena değil ama mavi siyah ta parker derim :)
    İnceleme için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TWSBI gerçekten güzel. Biraz kalemi tutma şeklinizle alakası var diye düşünüyorum ben rahatsız olmuyorum:) 50 ml lik mürekkep şişesini bir kez doldurduğunuzda her seferinde çıkarıp takmanıza gerek yok ki sadece kaleminizi doldurma sırasında ters düz etmeniz gerekiyor o kadar... Onu da zaten mürekkebi çalkalamak için normalde de yaparsınız:) Parker' ı Avrupa kalemlerinde kullanıyorum ama Uzak Doğu için Iroshizuku shin-kai güzel bir alternatif bence. Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
    2. Kalemi herkes gibi tutuyorum da belki uzun süre yazmamdan dolayı daha çok etkiliyordur.Yaklaşık 5 saat not tutunca parmağımın biri işlev göremiyor artık :)

      Sil
    3. Bazı kalemseverler uca daha yakın tutuyorlar kalemi ve çok sıkıyorlar bunların etkisi oluyor belki sizde de öyle bir sorun vardır diye düşünmüştüm:)

      Sil
    4. Haklısınız bir de buna yazma süresi eklenince acitmasi.normal tabi :)

      Sil
  2. Bu şişeler VAC700 için mi daha ideal yoksa diğer TWSBI'lerde de kullanışlı buluyor musunuz? Ben TWSBI'nin ucunu seviyorum. Bendeki EF uç olmasına rağmen gayet konforlu yazım zevki sunuyor. Mürekkep de harika görünüyor, güle güle kullanın :) teşekkürler inceleme için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diamond serisi için ideal Emre Bey 540,580 ve miniler için yani. Vac 700 için ayrı bir şişe bulunuyor. Beğenmenize sevindim yorum için teşekkür ederim:)

      Sil
  3. Günlük kullanımda TWSBI 580'i ağırlıklı olarak kullanan birisi olarak mini'yi merak ediyordum. Yazdıklarınızdan sonra edinmek şart oldu ama bu sefer de 580'e haksızlık yapabilirim..
    Mavi siyah renk bende eskiyi hatırlatıyor. Onun için bu rengi eski bir model olan Sheaffer 440 Imperial dolmakalemimde kullanıyorum. Ancak Iroshizuku'nun bu rengi de güzel duruyor. Denenebilir :-)
    Yine harika bir yazı, çok teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence 580' e haksızlık olmaz ben minilere daha az kullandığım mürekkepleri koyuyorum yani mesela günlük olarak kırmızı ve tonlarını az kullanıp mor,mavi,yeşil gibi renkleri çok kullanıyorum. Minilerde kırmızı vs oluyor 540-580 lerde filan ana renklerim :) Mavi siyah güzel renk ama gece ve biraz da bu mürekkep gibi derin denizleri anımsatıyor. Yorumunuz için ben çok teşekkür ederim :))

      Sil
  4. Bende kısa süre önce 540 edinme şansına nail olmuştum bir vesileyle , gerçekten irishizuku ile çok iyi bir iş çıkarıyorlar , minideki ucun kanat açıklığı daha darken, 580 de daha mi fazla 540 a nazaran tabiki ? Bana öyle geliyorda :) mürekkep şişesini bende hep görüyordum , en azından etrafı kirletme veya pek az da olsa olan mürekkep israfına engel olucak güzel bir şişe ama biraz komplike başlarda insan üşenebilir.Gerçi işin zevkide orda değilmi sadece yazmak değil , kalemi temizlemek, mürekkep doldurmak her aşamasi güzel bu işin:) inceleme için teşekkür ederim, bol mürekkepli haftasonları:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uç kanat açıklıkları 540 ve 580'lerde aynı sadece miniler biraz daha dar:) Classic'lerde de mini uçlarından kullanılıyor.Şişe pek de komplike değil aslında mürekkebi dolduruyorsunuz plastik aparatı yerleştiriyorsunuz kapağını kapatıp ters düz ediyorsunuz o kadar… Sonra da kalemi söküp kapağı açıp şişeye oturtuyorsunuz gerisi bildiğiniz piston kolu çevirme… Size de bol mürekkepli günler… Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
    2. Tekrar anlattirma zahmetine soktuğum için özür dilerim , teşekkürler tekrar:))

      Sil
    3. Bilginin zahmeti olmaz merak etmeyin bunun da olmadı :)

      Sil
  5. Ahh Twsbi ahh . Benim kalemimde gelse artık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelse gerçekten de nasılmış bir de sizden dinlesek :)

      Sil
    2. Ben sizin gibi anlatamam sanırım. Her işi ehline vermek gerekir =)

      Sil
    3. Olur mu öyle şey her kullanıcının farklı görüşleri vardır illaki... Benim görmediğim şeyler, eksiklerim de bulunuyordur kalem ile ilgili görüşlerinizi gerçekten merak ediyorum kısacası.

      Sil
  6. Benim, "TWSBI mini şeffaf" hayalim yalan oldu. Çok açılmışım bu aralar. :) Görünce yine aklıma geldi de. Bir de şişeler tam "arzu nesnesi". Yazı için teşekkürler, okumak çok keyifli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk yapacağınız alışverişte hayalinize kavuşursunuz umarım… TWSBI şişe gerçekten de 'arzu nesnesi' konumunda birazcık fiyatlı ama aldığıma pişman değilim kesinlikle:)) Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  7. Merhabalar.
    Yine doyurucu ve detaylı tanıtım yapmışsınız. Kaleminize ve ellerinize sağlık. Yaklaşık 1 ay önce 1.1 mm. uçlu şeffaf tipini almıştım. Kalemle beraber gelen silikon gres ve kullanımı hakkında biraz daha bilgi verirseniz çok memnun olurum.
    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mehmet Bey yazıyı beğenmenize çok mutlu oldum. TWSBI bildiğiniz üzere kutudan çıkan anahtar yardımıyla sökülebiliyor. Bazen parçalar arası pistonda vs gevşemelere rastlayabiliyorsunuz bu durumda da mürekkep sızması, parçaların laçkalaşması gibi olasılıklara karşılık silikon greslemeniz gerekebiliyor. Bunu sürekli yapmanıza gerek yok tabi çok kullandığınızda da aşırı kayganlaşabilir. Aynı zamanda silikon gresi eyedropper yapmak istediğiniz kalemlerde ya da uç değişimlerinde (mesela Scrikss 419 a Pelikan m150 ucu takarken kullanmıştım) kullanabilirsiniz. Silikon gres bittiği taktirde uygun fiyatlarla dalış malzemeleri satan yerlerden temin edebilirsiniz. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
    2. Merhabalar. Ben sadece kalem mekanizmasındaki sürtünmelerin azaltılması için kullanılabilir diye düşünmüştüm. Açıklamanızla farklı amaçlar için de kullanıldığını ve kolay temininin nasıl yapıldığını da öğrenmiş oldum. Çok teşekkür ederim.

      Sil
    3. Merhaba tekrar sizi aydınlatabildiysem ne mutlu bana ben teşekkür ederim:)

      Sil
  8. 580 Rose Gold'u ilk kullandığımda hayal kırıklığına uğramıştım, beklediğimin çok altında bir performansı vardı. Sonra aceleyle doldurduğum Caran d'Ache mürekkebi boşaltıp Diamine doldurdum, bir süre kullanınca da kalem normale döndü, şimdi gayet iyi anlaşıyoruz.

    Mini kalemleri ben de seviyorum, Montverde Mini Jevelria, Kaweco ve Pilot Vortex kalemlerim var ama hepsi kartuşlu. (Pilot'a dönüştürücü taktım ama sonuçta kapasitesi kartuş kadar)

    TWSBİ Mini bu yüzden çekici geliyor bana. Tam şeffaf modelini beğeniyordum ama siyah da gayet güzelmiş.

    Bu arada 2-3 şişe Iroshizuku da alabilirim, uzakdoğu kalemler için şart gibi görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Caran d'Ache çok kuru gelmiş olabilir. Diamine ona göre daha iyi neyseki kalemden soğumamışsınız:) Mini kalemler içinde pistonlu olmasından dolayı en iyisi TWSBI diye düşünüyorum. Kaweco'ları eyedropper yapabiliyorsunuz tabi de bu en azından uğraştırmıyor. Şeffafı uzun süredir kullanıyorum ama siyah daha hoş oldu bence. Iroshizuku' ya gelince Uzak Doğu kalemlerinde performansı arttırmak istiyorsanız gerçekten gerekli bence… Yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  9. Yine mürekkep faresi ve yine harikalarla dolu bir yazı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim asıl harika olan beğenmiş olmanız:)

      Sil
  10. Merhaba,

    TWSBI Mini'leri en kolay, hızlı, uygun nereden alabiliriz?

    teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Türkiye'de satışı yok maalesef yurtdışından temin edebilirsiniz.İlginiz için ben teşekkür ederim:)

      Sil
    2. önerdiğiniz bir site bulunuyor mu?

      teşekkürler

      Sil
    3. Reklam yapmamak için burada net bir isim ya da bilgi veremiyorum dilerseniz mail atabilirsiniz.

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.