29 May 2014

PILOT Lucina - PILOT Iroshizuku Momiji


Haftanın ikinci yazısıyla karşınızdayım… 

Bugünü bana e-mail aracılığıyla hakkında en fazla soru gelen dolma kalemlerden birine ayırmaya karar verdim. Mürekkep olarak olmazsa olmazlarımdan en sevdiğim mürekkeplerden Iroshizuku, bu Uzak Doğu güzeline eşlik edecek… Umarım merak edenler için bilgilendirici bir yazı olur:)

Günün dolma kalemi Pilot ailesinden Lucina, mürekkep ise kaleme uyum sağlayacağını düşündüğüm yine Pilot ailesinden Iroshizuku Momiji…


Pilot Lucina ile ilgili en fazla merak edilen Pilot Prera ile benzerliği… Gövde olarak Prera gibi biraz tombulca bir dolma kalem… Parlak reçine gövdeye sahip dolma kalemin piyasada siyah, kırmızı, mavi ve sarı renkleri mevcut… Bugünkü yazıda kullandığım kırmızı-siyah gövdeli olanı…

Dolma kalemin kapak tepesi, kapak bilezik kısmının bulunduğu halka , tutma yeri ve gövdenin bitiş bölümü siyah renkle detaylandırılmış. Bir bakıma kalemin bitiş noktasında siyahla belirtilen kısım ile birlikte dolma kalem sanki pistonluymuş havası verilmeye çalışılmış diye düşündürüyor…


Pilot Lucina' da gövdedeki siyah bölümlerin bulunduğu yerlerde altın kaplama bilezikler kullanılmış. Kırmızı-siyah renkler ile altın detaylar oldukça şık durmuş… Dolma kalemin klipsi de altın kaplama… Klipsin ucunda küçük bir top bulunuyor. Altın detaylar spor-klasik arasında gidip gelmesini sağlamış bence dolma kalemin…

Lucina' nın grip kısmı/tutma yeri birçok kalemde olduğu gibi yuvarlak formda. Yazım sırasında bir sorun yaşatmayan cinsten… Kapak üzerindeki siyah şerit kısımda altın renginde Pilot, Japan ve Lucina yazıları yer alıyor. Aynı zamanda klipste de PILOT yazısı bulunuyor… Dolma kalemin kapağı vidalı/yivli şekilde açılıp kapanıyor. Pilot Prera' ya göre biraz daha klasik bir havaya bürünmesine neden olan özelliklerinden biri de bu...

Pilot Lucina ele tam oturan dengesi yerinde ideal boyutlarda bir kalem bence… Kapaksız haliyle 11,9 cm, kapaklı haliyle ise 13 cm geliyor. Kapağı arkasına takıldığında 14,7 cm geliyor. Gövde biraz tombulca dediğim gibi, gövde çapı; 1,2 cm. Ağırlığı ise 13 g oldukça hafif… (Prera'nın ölçülerini merak edenler için kapaklı haliyle; 12,1 cm, kapaksız haliyle 10,7 cm, kapağı arkasına takıldığında 13,5 cm, çapı 1,2 cm ve ağırlığı da 15 g geliyor.)


Dolma kalemin ucu da diğer metal detaylarında olduğu gibi altın kaplama özel bir alaşımdan oluşuyor… Prera'da ise çelik uç bulunuyor… Lucina' nın piyasada F, M ve B uç kalınlıklarında satılmaktaymış ama ben sadece F' ini bulup alabilmiştim… 

Pilot Lucina F olmasına yani oldukça ince olmasına rağmen (Pilot F, Avrupa EF ' a denk) yumuşak bir yazım sergiledi. Mürekkep akışı da gayet düzenli… Uç üzerinde her zamanki Pilot yazısından farklı olarak Pilot' un logosu da eklenmiş… 


Pilot Lucina' nın dolum sistemi Pilot kartuş veya Pilot dönüştürücü/konvertör/pompaları yardımıyla olmakta… Pilot Con20 veya Con50' yi mürekkep çekmek için kullanabilirsiniz. Ben bugün kalemime mürekkep doldururken Pilot Con50 çevirmeli tip konvertörü tercih ettim.

Uzak Doğu kalemlerinde en iyi performansı elde edebilmek için yine Uzak Doğu' dan mürekkepler kullanmaya çalışıyorum. Bugün bu kuralı yine bozmadım ve Pilot Iroshizuku' dan bir renk seçtim… Dolma kalemin rengine uyumlu olsun diye kırmızı tonlarda bir renk tercih ettim… Pilot Iroshizuku momiji günün mürekkebi oldu böylece… Iroshizuku momiji de Iroshizuku serisinin 50 ml' lik cam şişelerinde satılıyor.


Pilot Iroshizuku momiji adını sonbahar yapraklarından almakta… Serideki diğer mürekkepler gibi yine doğadan esinlenilmiş açıkçası… Sonbahar yaprakları bence biraz bakırımsı renkler alır ama momiji oldukça parlak ve canlı bir kırmızı tonu…

Yazımı oldukça ıslak esnek uçlu kalemlerde hoş olabilir düşüncesindeyim. Kuruma süresi birazcık uzun ama kusurlarını örtecek kadar hoş bir tona sahip. Kırmızı ile aram pek olmasa da uzun süredir almamakta direndiğim bu mürekkebi sevdim kısacası…



Yazı örneği için 80 g/m2' lik herkesin elinin altında bulunabilen standart, beyaz A4 fotokopi kağıdını tercih ettim. Mürekkebin F uç olmasına rağmen gayet hoş bir gölgelenmesi var benden geçer not aldı umarım siz de beğenmişsinizdir. Herkese mutlu , keyifli ve sağlıklı hafta sonları diliyorum...


P.S : Haziranda defter deffter ay boyunca sürecek yazma rutini düzenliyor. İlginizi çeker mi bilmiyorum ama ben katılacağım merak edip neymiş diye düşünenler hatta katılmak isteyenler olur belki diye haber vermek istedim:)


18 yorum:

  1. GÜzel yazınız için teşekkürler. Iroshizuku mürekkepleri E-bay'den mi alıyorsunuz? E-bay'de uygun fiyatlı bir satıcı buldum. cultpens ve diğer sitelerde oldukça pahalı. Arkadaşıma siparişle getirtmek de çok uzun sürüyor, yardımlarınızı bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alper Bey ben reklam vermek istemediğim için burada bu tarz bilgiler vermeyi istemiyorum dilerseniz e-maille ulaşabilirsiniz elimden geldiğince sorularınızı cevaplarım :) Yazımı beğendiğiniz ve yorum bıraktığınız için çok teşekkür ederim.

      Sil
    2. Tamam maille rahatsız edeceğim sizi

      Sil
    3. 7/24 mail atabilirsiniz hiç sorun değil :)

      Sil
  2. Lucina, prera ya göre klasik bir görünüme sahip fakat siyahliklar ve altın kaplama detaylar dediğiniz gibi klasik-spor bir görüntü vermiş kaleme, yine kaleme en çok yakışan rengi seçmişiniz, bu tercihlerinizi takdir ediyorum gerçekten genel olarak gözlemledgim bir durum capless da ve aurora ipsilon 'daki sarı tercihiniz gibi bundaki kirmızı tercihiniz de çok iyi uymuş kaleme:) uç gerçekten pilot olmasından sebep baya bir ince yazım sağlamış neyseki pilot farkı sayesinde cızırtı ihtimali olması çok zor sanırım? Ayrıca persophene , hades ve demeter arasındaki olaylar mitolojinin en güzel hikayalerini barındırır , baharda olduğumuza göre persophene nin suan hadesin yanından annesi demeterin yanina geldiği bir dönemdeyiz keşke daha fazla kalsa yeryüzünde.. emeğinize sağlık , mutlu bir hafta sonu geçirmeniz dileklerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Renk uyumuna elimden geldiğince yakalamaya çalışıyorum neyseki artık renkli mürekkep bulmak zor değil (sarı tonları için söylüyorum:)) Cızırtı hiç yok Pilot'ta zaten cızırtı yapan bir kaleme hiç rastlamadım. Persephone, Hades ve Demeter... Gerçekten çok güzel hikayeleri var. Yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  3. Momiji yi biraz edelstein garnet'e benzettim tabi garnetteki alttan alttan kendini hissettiren turuncu tonu momijide yok daha keskin bir kırmızı...İroshizukular birde daha hızlı kurusa dört dörtlük olucak ama her güzelin bir kusuru var sanırım, edelstein in kuruma hızından memnunmusunuz acaba?:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Iroshizuku momiji daha parlak Garnet'ten… Kuruma süresi yavaş olsa da Garnet ile karşılaştırırsak o daha da geç kuruyor maalesef:) Emiciliği fazla olan kağıtları tercih etmekte yarar var.

      Sil
  4. Ayy Momiji nasıl tatlı gözüküyor; çok güzel bir renk ^o^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk başta isimden dolayı akla momiji bebekleri geliyor:) Fotoğraf çekerken koymayı düşünmedim de değil:) Beğenmenize sevindim yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  5. Uzun zamandır merak ettigim bir mürekkep Iroshizuku,kırmızı renkler hoşuma gidiyor ama kararsızım Iroshizuku momiji mu yoksa edelstein garnet mi alsam diye elimde jade ve topaz edelstein var garnet alıp farklı renkler mi oluştursam diye düşünmekteyim sizin öneriniz nedir bu konuda :) bide son olarak yumusaklik ,kuruma süresi vs açısından edelsteini mi yoksa Iroshizuku mu önerirsiniz ?

    Vereceğiniz cevaplar icin şimdiden teşekkür ederim
    Iyi gunler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben mürekkepleri karıştırmaktan pek yana değilim açıkçası kalemlere zarar verebilme olasılığınız var yine de tercih sizin tabiki… Iroshizuku konusuna gelince elinizde Uzak Doğu kalemleri varsa ve performanslarını en iyiye ulaştırmaya çalışıyorsanız alınabilir. Ama daha çok Avrupa kalemi kullanıyorsanız Garnet almanızda yarar var. Kuruma süresi Garnet' in daha uzundur. Daha kıvamlı bir mürekkep. Umarım yardımcı olabilmişimdir.Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  6. Bu inceleme-tanıtım yazısından sonra Pilot Lucina kalem aldım ve bugün elime ulaştı. Fotolardan gördüğüm kadarıyla daha tombulmuş gibi geldi. Ancak TWSBI 580'ime göre daha ince. Ben sarı rengi aldım. Öyle parlak çirkin bir sarı değil, oldukça kibar.. Ayrıca yazıda da değinildiği gibi klips ucundaki sarı top ve altın halkalar hem klasik hem spor hava konusunda oldukça yardımcı olmuşlar.
    Şu anda bende eksik kalan daha doğrusu ihtiyacım olan şöyle kahverengi bir mürekkep. Bu konuda bir önerisi olan var mıdır acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlı olsun kaleminiz Selçuk Bey sarısı da oldukça şıktır gerçekten… Kahverengi mürekkep Iroshizuku Tsukushi' yi öneririm:) Yorumunuzu ve deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

      Sil
    2. Hızlı yanıt için teşekkür ederim. Önerinizi dikkate alacağım ve ilk mürekkep siparişinde Iroshizuku Tsukushi'li listeye dahil edeceğim.

      Sil
    3. Sipariş vermeden önce denemek isterseniz bir miktar gönderebilirim:)

      Sil
  7. Merhabalar.
    Sorumu burada sormayı uygun buldum. Uzun aramalar sonucu Pilot 78g B dolma kalem sahibi oldum. Fakat "Pilot Iroshizuku" mürekkeplerin nereden temin edileceğini bulamadım. Pilot'un Türkiye temsilcisine siteleri üzerinden mesaj gönderdim. Çok ilgisizler (Halen cevap bekliyorum), Ben de burada yazmayı uygun gördüm belki yardımcı olursunuz diye düşünüyorum
    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. www.gittigidiyor.com üzerinden satın alabilirsiniz.

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.