1 May 2014

PILOT Custom Heritage 92 - PILOT Iroshizuku shin-ryoku


Vintage, çekiliş, başlangıç serisi derken uzak doğuyu pas geçtim gibi gelebilir… Uzak doğu kalemlerini unutmak ne mümkün ama… Bu hafta ikinci yazıda bu yüzden uzak doğuya gidelim istedim… Günün ikilisi Pilot ailesinden… 

Pilot Custom Serisi dolma kalemlerden Heritage 92 ve yine bir Pilot ürünü; Iroshizuku serisinden bu kez bir yeşil mürekkep shin-ryoku günün muhteşem konukları olacak


Pilot Custom Heritage 92; Japon geleneksel dolma kalem teknikleriyle modern dolma kalemleri bir arada toplayan bir kalem… Dolma kalem transparan sert plastik gövdeye sahip… Dolma kalemin kapak tepesi ve piston kapağı siyah şeffaf plastikle renklendirilmiş…  Piyasada turuncu ve siyahla renklendirilmiş yine transparan gövdeli iki rengi daha bulunuyor.

Dolma kalemin metal kısımları; bilezik ve klips gibi bölümleri krom kaplama.  Kapak bileziğinde "Pilot Custom Heritage 92" ve "Japan" yazıları yer alıyor… Dolma kalemin kapağı yivli, vidalı şekilde kapanıyor ama uzun uzun çevirmenize gerek yok sadece 2 tur döndürüyorsunuz… Kapak iç korumasında tepede ve piston kapağındaki gibi siyah plastik kullanılmış tamamen şeffaf olsa daha şık dururdu diye düşünüyorum. 


Heritage 92' yi ilk gördüğümde aklıma TWSBI geldi ve siz de belki merak edersiniz diye boyutlarını görebilmeniz açısından TWSBI 580' le de görüntülemek istedim… Heritage' in boyutlarına bakacak olursak kapalı hali; 13,6 cm, kapaksız hali; 12,2 cm, kapağı arkaya taktığımızda ise 15 cm geliyor. Kalemin ağırlığı 20 g kadar, sadece kapak ağırlığı ise 8 g kadar. Gövde genişliği ise 11,7 mm… Mürekkep hacmini merak edenler için oldukça iyi olduğunu söyleyebilirim hacminin... 1,2 ml...

TWSBI 580 ile yaklaşık aynı boyutlarda sayılabilir… (kapalı: 14,2 cm, kapaksız:13 cm, kapak arkaya takılı iken: 17,8 cm, ağırlık: 28 g, gövde genişliği: 10 mm)
Ama ağırlık olarak Heritage kesinlikle daha avantajlı… Daha hafif… Aynı zamanda gövde materyali de daha dayanıklı çatlama problemi olduğuna dair bir şikayet duymadım. TWSBI 580 öncesi versiyonlarında maalesef çatlama büyük bir sorun teşkil ediyordu… Olumsuz bir iki sorunu da olsa herşeye rağmen TWSBI özellikleri açısından kendisine benzeyen dolma kalemler arasında en iyi fiyat-performansa sahip … 


Heritage 92' nin geleneksel özelliklerinden birisi ucu… Dolma kalem 14K rodyum kaplama altın uca sahip. Üzerinde birazcık süslü desenler işlenmiş ve Pilot , 14K, uç kalınlığı ibareleri yer alıyor… Tartışmasız çok iyi bir yazımı var… TWSBI' da ise çoğunlukla (rose gold dışındakilerde) çelik uç bulunuyor… Uç sökülebiliyor ama TWSBI gibi bütün gövdeyi kolaylıkla parçalara ayıramıyorsunuz. 

Dolma kalemin ucu Pilot kalitesini tamamıyla yansıtıyor yumuşak, kağıt üzerinde en küçük hışırtıya, takılmaya yer vermeden ıslak bir yazım sunuyor… Uç esneme payına da sahip… Piyasada F, M, B kalınlıklarında ucu bulunabiliyor. Bendeki Pilot' un inceliğini bildiğimden M…



Heritage 92' nin Pilot' un diğer kalemlerinden ayrılan en güzel özelliği kuşkusuz ki dolum sistemi… Geleneksel yanlarından biri de bu zaten… Pilot' un tercihi pek pistondan yana olmasa da Heritage 92 pistonla tasarlanmış iyi de olmuş… 

Pilot kartuş ve konvertörlere gerek duymadan pistonu yardımıyla dilediğiniz mürekkebi kaleme doldurabiliyorsunuz.

Piston mekanizması şeffaf gövdesi sayesinde oldukça rahat görülebiliyor… Piston kolu da oldukça rahat çevriliyor…


Günlük kullanımda oldukça fazla tercih ettiğim renklerden biri yeşil… Bugün Heritage 92 için Pilot Iroshizuku' nun shin-ryoku sunu tercih ettim. İngilizce adıyla; Forest Green… Gerçekten de yazarken sanki çam kokusu alacakmış gibi hissediyor insan:) Oldukça parlak, ıslak, hoş bir yeşil tonu var… Heritage ile birlikte mutlu mesut kelimeleri kağıda döktüler…


Yazım örneğinde bu kez Xerox' un 90 g/m2 'lik, A4, beyaz fotokopi kağıdını tercih ettim. Son zamanlarda şablonlardan defterim için kağıtlar bastığımdan 90 g/m2 'lik kağıt almıştım. Bugünkü yazı örneğinde de onu kullanmak istedim. İyi bir fotokopi kağıdı arayanlar için tavsiye ederim.

Mutlu ve huzur dolu günler geçirmeniz dileğiyle...





30 yorum:

  1. Evet twsbi ile kiyasalanacak bir kalem görünüm açısından, ucun altın olması bir avantaj olmuştur ama her ne kadar twsbiler de çok yumuşak yazsada , ama şekil olarak twsbi uçları daha bir havalı geliyor bana :) renk , sabahttin ali ye yakışmış hoş bir tonu var teşekkürler, iyi ve mutlu günler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TWSBI uçları daha süslü ondan havalı geliyor olabilir. Pilot Custom Heritage 92 daha yumuşak yazıyor esnek olması da avantajını arttırıyor:) Sabahattin Ali' nin yeşil mürekkep kullanmasına ithafen bu mürekkeple bir alıntı yapmayı uygun gördüm.Beğenmenize sevindim.Yorum için teşekkür ederim.

      Sil
  2. Ayrıca bende xerox kullaniyorum kesinlikle iyi bir performansı var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birazcık fiyatı yüksek olsa da performansıyla hakkını veriyor gerçekten:)

      Sil
    2. Evet twsbi ler pek esnek değil orası kesin, fakat irishizuku onuda kağıt üzerinde ahenkle dans ettirebiliyor her derde deva kendisi:D fiyatı biraz yüksek olsada bir top alındığı taktirde tek kağıt olarak yine aynı fiyata geliyor , en azından karçıllanma ve arkaya geçirme hiç yapmadığı için rahatla kullanılabilen bir kağıt, düşünenler gönül rahatlığıyla alabilirler :)

      Sil
    3. Iroshizuku ile performans en üst seviyede oluyor TWSBI' da. Xerox gerçekten iyi bilsem daha önce size sorardım sayın historian geç kalmışım almak için :)

      Sil
  3. Daha önce de söylediğimi hatırlıyorum, yabancı bloglarda görmeye alıştığımız kalemleri Türk bloglarında görmek keyif veriyor bana. Custom Heritage 92 ve Custom 74'ü Youtube'da Tuzand diye bir kalemseverde izlemiştim. Dili Rusça olmasına rağmen o incelemeyi defaten izlediğimi hatırlıyorum. Hatta o incelemeden sonra Custom 74'ü aldım ama heritage nasip olmamıştı :) Görüyorum ki Heritage'da baya kayda değer kalemmiş. Pistonlu olması pek Pilot'larda alışılagelen bi durum değil ama bu Pilot'u da diğerlerinden ayıran en önemli özelliği bu. Ucunda esneklik var demişsiniz, ne kadar esneme payı acaba? Custom 74 kadar var mı? Çok şık olmuşlar yeşil ile, güle güle kullanın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Emre Bey elimden geldiğince dediğim gibi koleksiyonumu paylaşmaya çalışıyorum. Sözünü ettiğiniz videolar beni de almaya itti zaten:) Hem Custom 74 hem de Heritage edindim belirli aralıklarla. Esneklik açısından pek farkları yok Heritage' in güzel yanı modern görünümü ve dolum sistemi bence. Custom 74 daha klasik bir görünüme sahip. Beğenmenize sevindim shin-ryoku yu da:)

      Sil
    2. Emre Bey, Custom 74 ve Custom Heritage 92'ler ayni uclari kullaniyorlar. Sekil disindaki en buyuk farklari doldurma mekanizmalari. :)

      Sil
    3. Aynı uç değil maalesef birbirine takılamıyor uçlar o yüzden pek farkları yok demiştim Can Bey:) Uç kalınlıkları da Custom 74 de daha fazla var Heritage 92' de 3 uçla sınırlandırılmış.Bunun şirket politikası olduğunu okumuştum.

      Sil
    4. Siz dedikten sonra bir kere daha kontrol ettim ve bazilari ayni uclar oldugu soyleniyor her yerde. Size 5 uc kullaniyor ikisi de. Buyuk ihtimalle bi yerde bir seyler karisiyor :D

      Sil
    5. 5 uç ama söküldüğünde fark olduğu ile ilgili bir yazı okudum söküp bakarım bir ara en net bilgiyi öyle sağlarız :D

      Sil
  4. Biraz problemli bir kalem olarak bilinen TWSBI Vac 700'ü uzun zamandır kullanan biri olarak ben bir problem yaşamadım. Bu tarz kalemleri sevenler için Pilot Custom Heritage 92 de bence harika bir seçim gibi duruyor. Bu grupta ben şeffaf olanları daha çok seviyorum, içindeki mürrekebin rengini daha iyi gösteriyor.
    Shin-ryoku ise çok hoş bir yeşil, bir süre kitap üzeri not için kullanmıştım. Şimdilerde ise kalıplarımı yıkıp Diamine flamingo pink kullanmaya başladım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çatlama sorunu olduğu söyleniyor bizzat yaşayan arkadaşlarım da var ama benim 6 TWSBI ' ımda da bir sorun olmadı Erhan Bey şans işi sanırım.Çatlasa da firma zaten yedek parça desteği de veriyor.Demonstrater kalem sevenler için Pilot da güzel bir alternatif gerçekten. Pembe ile çok aram yok maalesef Diamine flamingo ile kendimi düşünemiyorum çok iddialı:) Yorumunuz için teşekkür ederim:)

      Sil
  5. Benim yeşil ile pek aram yok diye hiç incelememistim bu rengi, güzelmiş :) tesekkürler yazı için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeşil en azından bir tane edinmelisiniz büyüleyici bir renk :) Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
    2. Aslinda 6-7 adet yeşil renk var elimde ama favori rengim yeşil değil diye fark etmemistim shin-ryoku 'yu , yazınız ile radarıma girdi :) benim aklım kahve, gri, bordo ve morlarda çoğunlukla.

      Sil
    3. Yazım maalesef kötü ama yine de mürekkebin aklınızı çelmesine sevindim. Gri, bordo ve mor benim de olmazsa olmazlarım arasında :)

      Sil
    4. El yazısının güzelliği, eşsizliginde bence. İnci gibi yazılarda manâ az, estetik ön planda. Sizin yazınız da gayet güzel fikrimce :)

      Sil
  6. TWSBI DOLMA KALEMLER YAZIM SORUNLARI OLDUĞUNU DUYMUŞTUM AMA ŞEFFAF GÖVDELER HER ZAMAN FAVORİMDİR.LAMY VİSTA GİBİ:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TWSBI 580 Rose Gold dışında yazım problemi yaşadığım TWSBI olmadı onun da ucu zamanla açıldı:) Lamy Vista da güzeldir ama maalesef konvertörlü Heritage ve TWSBI lar ondan bir tık öne geçiyor pistonlarıyla.Yorumunuz için teşekkür ederim:)

      Sil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pilot dolma kalem ailesindeki en geniş yelpazeye sahip markalardan biri dediğiniz gibi her kesim tüketici profiline uygun kalem üretiyorlar. Markalar arası etkileşimler oldukça fazla ve Pilot Japon:)
      Teknik kısımda farkettiğiniz ayrıntı dolma kalem uç boyutuyla ilgilidir. Stargazer' da #3, Custom Heritage 92 deki #5 yazmasının nedeni Stargazer ' in boyut olarak daha küçük olduğunu gösteriyor. Uç nitelikleri aynı olsa da biraz daha küçük bir uca sahip Stargazer… Yorumunuz için teşekkür ederim umarım açıklayıcı olabilmişimdir:)

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Stargazer biraz küçük evet Prera benzeri. Ben teşekkür ederim:)

      Sil
  8. İnceleme için elinize sağlık ama tam TWSBI alma arefesindeyken bu yaptığınız olmadı hiç. Hangisini alacağım şimdi? =(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:) Bunda kararsız bırakacak bir durum yok aslında fiyat performans olarak TWSBI doğru bir karar olur Heritage biraz fiyatlı maalesef. İyi olsun parası önemli değil diyorsanız tabiki Heritage de alabilirsiniz.

      Sil
    2. "İyi olsun, parası önemli değil" diyeceğimiz günlerde gelecek inş. =)
      O zaman TWSBI konusu netleşti artık kafamda. Teşekkür ederim =)

      Sil
    3. Ben teşekkür ederim alınca yorumlarınızı bekliyorum :)

      Sil
    4. Fotoğraflarıyla birlikte paylaşırım inş. =)

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.