5 May 2014

KAWECO Aluminium Special Matte Black Serisi - KAWECO Caramel Brown


İkili, üçlü derken bugün bir seri çıktı kalem dolabımdan... Şimdiden uyarıyorum birazcık uzun bir yazı olabilir elimden geldiğince kısaltmaya çalıştım. Umarım sıkılmadan keyifle okursunuz… 

Bugün Alman markası Kaweco' nun alüminyum kalemlerinden oluşan Special Serisine göz atacağız… Kaweco Aluminium Special Serisi'nin dolma kalemi, aynı serinin 0.7 mm' lik kurşun kalemi ve yeni çıkan Kaweco mürekkeplerden Caramel Brown bizlerle olacak… Uzun yolculuğumuza başlayalım hazırsanız…


Güne olmazsa olmaz dolma kalemden başlama adetimiz bugün için de geçerli… Bu güzel seri aslında 2 ayrı metal kutuda geldi ama konuklar fazla olduğundan ikisini tek kutuya koydum… Yani Special serisini de Kaweco' nun ünlü vintage metal kutuları taşıyor. 

Kaweco Special, Kaweco' nun 1930 yılları üretimi bir kurşun kalem modelinden esinlenilip tekrar tasarlanılmış. Piyasada gümüş ve bendeki gibi mat siyahı mevcut… Dolma kalemin gövdesi seri isminden de anlaşılacağı üzere alüminyumdan… Gövde sekizgen forma sahip bir miktar ince ama oldukça rahat bir kullanımı var. Metal gövde sevmiyorsanız bir miktar soğuk gelebilir… Kapak vidalı şekilde açılıp kapanıyor. Kapak tepesine markanın birçok kaleminde olduğu gibi Kaweco logosu oturtulmuş. Gövde üzerinde "Kaweco Special FP Germany" yazıları bulunuyor.



Piyasadaki diğer Kaweco kalemlere göre oldukça uzun bir gövdeye sahip Special Serisi… Dolma kalemin boyutlarına baktığımızda kapalı haliyle; 14,2 cm, kapaksız haliyle; 12 cm, kapağını arkaya taktığınızda ise 16,7 cm geliyor… 

Dolma kalemin arkasında kapağı taktığınızda düşmesini/çıkmasını engellemek için küçük bir yiv/vida bulunuyor kapağı bu şekilde arkaya sabitleyebiliyorsunuz. Dolma kalemin ağırlığı 19 g, gövde olarak hafif ama arkasına kapak taktığınızda ağırlığı tamamiyle hissediyorsunuz ve gözlemlediğim kadarıyla kalem bir miktar arkaya gidiyor denge sorunu yaşayabiliyorsunuz. 

Dolma kalemin çapı 10,5 mm grip/tutma yerinde ise 8,2 mm oluyor… Tutma yeri/grip kısmı sekizgen gövdenin aksine yuvarlak formda. Oldukça rahat yazım sırasında bir sorun yaşatmadı.

Kaweco Special Serisinde klips bulunmuyor ama masa üzerinde sekizgen gövdesi sayesinde düşmeden durabiliyor.


Dolma kalemin ucu Heidelberg Bock uçlardan… Kaweco' nun dolma kalemlerinin çoğunda olduğu gibi bu kalemde de yüksek alaşımlı çelik kullanılmış. İridyum top bulunuyor. Special Serisi' nde F, M, B, BB uç boyutları var… Benim seçimim F' ten yana oldu… Uç çevirilerek kolaylıkla çıkarılıp takılabiliyor. Yazımı oldukça yumuşak, cızırtı yapmadan keyifli bir şekilde yazabiliyorsunuz… Mürekkep iletiminde de bir sıkıntı yaşatmadı. 

Kaweco Special' ın dolum sistemi kartuş veya konvertör/dönüştürücü/pompa yardımıyla olmakta. Kutu içeriğinden bir adet kısa kartuş çıkıyor. Uzun gövdesi sayesinde Avrupa tipi uzun kartuşlar da rahatlıkla kullanılabiliyor. Ama marka stratejisi gereği konvertör olarak sadece Kaweco konvertör kullanabiliyorsunuz. Uluslararası konvertörlerin metal halkası gövde içerisine girmiyor maalesef… Ben bugün Kaweco' nun çevirmeli tipteki konvertörünü kullandım. Ama sıkmalı tip konvertör de Special dolma kalemlerle kullanılabilir.


Genellikle dolma kalem kullanmayı tercih etsem de bu serinin mekanik/kurşun kalemini de almak istedim… Küçük bir set oldu böylelikle. Mekanik kalem konusunda pek fazla bilgim olmasa da kısaca değineyim merak edenler için... Sekizgen formdaki mekanik kalem yine alüminyum gövdeye sahip. Kalemin boyutu 14 cm kadar...

0.5, 0.7, 0.9 uçlu çeşitleri mevcut hatta daha küçük boyutta 10,5 cm'lik bir mekanik kalemi daha var ama ben aldığım yerde rastlamadım ülkemizde var mı bilemiyorum… Ara sıra gelen sorulara cevap olabilmesi adına tercih ettiğim kalem ucunu da koymak istedim. 0.7 uçta da 0.5'de olduğu gibi birkaç yıldır Pentel Ain tercih ediyorum. Kırılmadan uzun süre iyi bir yazım sağlıyor.


Special dolma kalem için bugün piyasaya yeni sürülen Kaweco şişe mürekkeplerinden birini seçtim. Kaweco da şişe olarak birçok Avrupa markasının tercih ettiği formda 30 ml' lik cam şişe kullanmış… Şişenin üzerinde ilk sizin açabileceğiniz bir güvenlik bandı bulunuyor… Kaweco son yıllarda herkesin şikayetçi olduğu konvertör/dönüştürücü sorununa çözüm bulunca sanırım mürekkep işine de bu yüzden girmek istedi… 

Şişe etiketi olarak kartuş kutularının üzerindeki desenlerinin yer aldığı bir etiket kullanılmış… Kaweco mürekkeplerinin 7 rengi mevcut ben bugünkü yazımda kahverengi rengini yani Caramel Brown' u tercih ettim.


Caramel Brown; koyu kahverengi ve karamel tonları arasında kağıda yansıyor. Yapısı bir miktar kuru… Hoş bir gölgelenmesi var mürekkebin. Ben sevdim ama açıkçası çok da bulunmaz bir mürekkep tonu değil maalesef. Benzer renk tonuna piyasada farklı markalarda rastlamak mümkün.

Kaweco şişe mürekkepler Türkiye' ye ne zaman gelir bilemiyorum ama konvertörlerini artık bulmanız mümkün. Bunu da sizlere bildirmek istedim…


Yazım örneği için ise Rhodia' nın n16 çizgili, A5 boyutlu defterlerinden kullandım. Kağıdı 80 g/m2' lik. Umarım severek okuduğunuz bir yazı olmuştur. Haftanın ilk yazısından bu kadar:) 

Keyifli, havalara rağmen sağlıklı bir hafta geçirmeniz dileklerimle...



26 yorum:

  1. Doyurucu bir yazı olması sevindirici oldu , kaweco denilince akla daha çok kısa kalemler gelsede bu baya farklı ince ve uzun bir kalem olmuş ama geriye kaçma yapmasa iyimis, ayrıca kaweco uçlar genel olarak iyi bir performansa sahip sanırım ben hiç şikayet duymadım?:) versatil ise alüminyum bir kurşun-tahta- kalem edasında. Sevdim bu ikiliyi şıklar. İnceleme için teşekkürler emeğinize sağlık, iyi haftalar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkesin bildiği kalemlerin aksine farklı modelleri olduğunu göstermek lazım diye düşündüm. Kapaksız kullanırsanız bence sorun yok ki zaten kapaksız da kolaylıkla kullanılabiliyor 12 cm sonuçta… Uç konusunda genellikle üzmeyen bir firma ama bende sorunlu bir uç var maalesef arada çıkabiliyor çok da kesin konuşmamak lazım:) Yorumunuz için teşekkür ederim beğenmenize sevindim beklediğinize değmiştir umarım.

      Sil
    2. Ben hiç kapak takarak kullanmam gerçi,kalemin kapak takılmadan kullanılmasından yana olanlardanim (uzun bir cümle oldu evet), kaweco sportlar ucuz olmasına rağmen performansı iyi sanrım sanki yakın zamanda burdada okumuştum, beklediğime değdi artk persembeye kadar yazıyı tekrar okuyup , yorumları inceleme aşaması başladı :)

      Sil
    3. Genellikle ucuz ve iyi kalemlerden o sözümün arkasında duruyorum zaten sadece arada çıkabiliyor hatalı uçlar %100 iyi diyemem demek istemiştim. Perşembe günü de umarım beklentilerinizi boşa çıkarmamış olurum:)

      Sil
    4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    5. Sanırım dünyadaki hiç birşey için genelleme yapmamak gerektigi gibi bu konuda da istisnalar elbet bulunuyordur diye düşünüyorum bende , gerçi bu üst düzey kalemlerde daha az rastlanır bir ihtimal olabilir ama sonuçta tam bir istikrar olması biraz zor sevgili blogerimizin dediği gibi :)

      Sil
    6. @ Sayın Hocam Pilot 78G de sorun olduğunu hiç duymamıştım kötü olmuş:( Pelikan p55 almanıza çok sevindim ama sonuncu maviyi almışsınız sanırım:) Güle güle kullanın. Ben de çok memnunum gerçekten ucu çok çok iyi. Kaweco Chessprint' te sorun yaşadım belki uğraşsam değişirdim ama o dönem pek ilgilenemedim o yüzden bişey diyemiyorum. Beğenmenize çok sevindim yorumunuz için de çok teşekkür ederim.

      Sil
    7. @ historian arada talihsizlikler olabiliyor :) üretim bandında hata payı vardır illaki o da bana rastlamış Kaweco' nun yedek parçaları piyasada var unutmazsam bir ara alıp değişirim diye düşünüyorum:)

      Sil
  2. Çok şık bir dolmakalem, ben tombiş olanlar yerine böyle ince ve zarif dolmakalemleri daha çok seviyorum. Üstelik de mat siyah renk ayrı bir hava katmış. 0.7si de tamamlayıcı olmuş. Paylaşım için teşekkürler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen set yapmak iyi oluyor zarif bir görünümü var gerçekten de mat siyah ben de çok severim:) Beğenmenize çok sevindim yorumunuz için teşekkür ederim:)

      Sil
  3. Bu kalem o zaman aldigim en pahali kalemdi. Kesinlikle gorunus ve yumusaklik olarak beni cok tatmin etmisti. Burda yer bulmasina sevindim cok bilinen bir kalem degil sonucta. Kaweco murekkepleri de iple cekiyorum. Favorim kirmizi olan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizde de olmasına sevindim kalemi kullanan birilerinin de görüşünü belirtmesi yararlı oluyor almayı düşünen arkadaşlar açısından… Mürekkepte hangisini alsam diye biraz kararsız kaldım kahverengilerim az diye Caramel Brown' u tercih ettim. Konvertörler gelmeye başladığına göre mürekkebin de gelmesi yakındır diye düşünüyorum umarım tahminlerim doğru çıkar:) Yorumunuz için çok teşekkür ederim:)

      Sil
  4. Kalem metal oldugundan ağır gelebilir diye düşündüm ama güzel bir kalem :)
    Bir de.klips olmadan bana kalemmis.gbi gelmiyor illa olacak klips.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alüminyum sayesinde gövde diğer metallere göre daha hafif olmuş kalemde… Klips ise sanırım gömlek cebi için gerekli diye düşünüyorsunuz haklısınız belki de olmalıydı. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
    2. Gömlek için değil de yani gözüm arıyor illa klips takılı olacak sanki kalem bütün değilmiş gibi hissediyorum diyelim.

      Sil
    3. Farklı bir bakış açısı bazılarında aranıyor haklısınız ama bu kalem ince uzun olunca bir de sekizgen gövde-kapakla filan ben pek aramadım:)

      Sil
  5. Ben de kalemden çok mürekkebe dikkat kesildim. Çok hoş bir rengi varmış :) Aslında görüntüde baya ıslak gibi duruyor ama kuruymuş dediğinize göre. Güle güle kullanın. teşekkürler incelemeniz için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mürekkebin formülünün Kaweco kartuşlardan farklı olduğunu sanmıyorum onlarda da bir miktar kuruluk söz konusu. Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  6. Classic Sport ve Ice Sport serilerinin özellikle fiyatlarını fazlasıyla hak ettiğini düşünüyorum, amacı doğrultusunda pek bir eksiği bulunmuyor, lakin sizinde söylediğiniz gibi sorunlu çıkan uçları var ki vakti zamanında bir tanesi bana denk gelmiş biraz araştırma ile o dönem üretilen EF ve F uçların bir serisinde sorunla karşılaşıldığına rastlamıştım.Firma ile iletişime geçtiğimde ise o kadar hızlı bir şekilde geri dönüş yapıp sorunla ilgilenmişlerdi ki şaşırmıştım doğrusu.
    Yazı için teşekkürler.
    ;Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O dönemde bir sorun vardı demek bunu bilmiyordum yine yararlı bir bilgi edinmiş olduk sayenizde sayın R.H.:) Ben biraz geç kaldım firmayla görüşmek için uç almayı unutuyorum her seferinde bir ara alıp değişicem ucu hatta şimdi notumu bile aldım. Yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  7. Blogunuzda mekanik kalem gördüğüme şaşırdım doğrusu,ama yazınızı keyifle okudum. Uzun yolculukları severim :) Kaweconun Mürekkep şişesi şekil itibariyle Pelikan 4001'in şişesine benziyor değil mi? üzerinde böyle bir bant varsa kutusuz satılamayacağı bir kesin çünkü müşteriler o bandın yırtılmış olduğunu gördüğünde satın almayacaklardır. Güzel incelemeniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ilk değil aslında Pilot Cocoon' da da mekanik kalem yazmıştım:) Yazıda da belirttiğim gibi şişe Avrupa tipi mürekkep şişelerine benziyor Pelikan, Diplomat, Delta vb de bu tarz şişeler kullanıyor. Şişe şeffaf plastik bir kutu içerisinde geliyor Sheaffer mürekkepler gibi… Yani bantın yırtılması söz konusu değil.Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  8. Kaweco ilk gözağrım; mekanik kalem toplamaktan sıkılıp dolmakaleme döndüğümde ilk aldığım dolmakalem mavi icesporttu, abartıp kurşunkalem, tükenmez, roller ve dolmakalemin almıştım. Düne kadar bir telefon kılıfında sürekli çantamda taşıyordum.

    Dün İzmir'e gittim, uzun zamandır uğrayamadığım meşhur kırtasiyeye uğradım;

    Üç Diamine (Emerald, Majestic blue ve Grey), Parker Mavi siyah ve Monteverde mavisiyah mürekkep, 2 kutu Kaweco kartuş (Yeşil ve Mor) ve bir kutu Pelikan 4001 uzun kartuş (Yeğene hediye) aldım.

    Keskincolor'un Myra ile aynı ebatlarda (büyük boy) ama kraft kapak ve tamamı dotgrid (noktalı) bir defter, yine Keskincolor'un devasa bir defterini ve bir Ciak defter aldım.

    Bir müşterileri dolmakalem ile kullanmak için sürekli Paperline markasının Ivory renkli 80 gr.lık fotokopi kağıdını alıyormuş, denemek için bir top aldım ama henüz deneyemedim.

    Tam çıkmak üzereyken gözüme çarptı, ne yapacaksam Kaweco Ice Sportun 3,15 mm kurşun kalemini aldım.

    GVFC Mürekkepler gelmiş ya da gelmek üzereymiş, sipariş toplamaya başlamışlar.

    Kaweco mürekkepler 30 ml için fiyatlar yüksek olduğu için gelmeyecekmiş (Türkiye'yemi gelmeyecek yoksa kırtasiyeyemi gelmeyecek soramadım, arada kaynadı)

    Marka ismi vermemekle birlikte Türkiye'de olmayan iki mürekkep markası ile görüşüyorlarmış, ikisi de olacak gibiymiş. (Sadece tahmin, Nodler ve Akerman olabilir)

    GVFC Intution ve Visconti Homo Sapiens dolmakalemleri denedim (mürekkepsiz olarak tabiki) ve bayıldım, birgün mutlaka ikisini de alacağım.

    Sheafferdan Valor mü yoksa Legacy Heritage mi hedefim olsun diye düşünüyordum, iki kalemi de denedim.

    Farkları sadece uçları değilmiş, Legacy biraz daha kısa ve biraz daha tombul, Legacy Heritage hedefim de netleşti.

    Monteverde Catalina modelini beğendim, gövdesi ve ucuyla heybetli bir kalem, Türkiye fiyatı 350-400 arasında olsa da yurtdışı fiyatı 100 dolar civarı. Dolmakalem krizi tuttuğunda alınabilir olarak not ettim.

    Bir sürü kalem denedim, Pelikan konvertör almayı unuttum. Çay, kahve ve bol muhabbetli iki saatim geçti yine.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keskincolor ' ın tamamı dotgrid olan defterinden ben de edinmek isteyip bulamamıştım bir ara sonra da aklımdan çıkıp gitti iyi hatırlattınız:) Tam anlamıyla bir çıkarma yapmışsınız İzmir' de okurken kendim gitmiş kadar oldum gerçekten çok keyifli yazmışsınız Mete Bey… Kaweco mürekkepler gelir bence konvertörler de gelmez deniyordu şu an piyasada satılmaya başlandı bile… Sheaffer Valor' u pek sevemedim açıkçası Legacy Heritage hedefiniz yerinde gibi… Monteverde' nin uçları hakkında çok net bilgiye sahip olamadığımdan ben pek yaklaşmıyorum onlara… Güle güle kullanın yeni ürünlerinizi… Yorumunuz için çok teşekkür ederim :)

      Sil
  9. merhaba, sizce serinin versatil modeli uzun süreli kullanım için uygun mu? eli ağrıtır mı? bir de internetten öğrendiğim kadarıyla arkasındaki marka plakası tıngırdıyormuş siz de böyle bir durum yaşadınız mı? teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. Merhaba kalemi 2 yılı aşkın bir süredir kullanıyorum,uzun süreli yani saatlerce not alacak şekilde kullanmadım ama kullandığım sürelerde bir rahatsızlık hissetmedim sözü edildiği gibi arka plakada da hala bir oynama yok benimkinde:)

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.