26 May 2014

KAWECO Al Sport Blue Stonewashed - J.HERBIN Bleu Azur


Haftanın ilk yazısıyla uzun bir aradan sonra mavilere yeniden dönüş yaptım… Günlük kullanımda her ne kadar çok sevsem de bir süredir mavi mürekkep dışındaki renklerden kullanmaya çalışıyordum… Ta ki Kaweco ile karşılaşana dek…

Bugün kısacası mavi bir ikili ile karşınızdayım… Kaweco' nun Al Sport Serisi yeni renklerinden 'Blue Stonewashed' ve buna uygun olacağını düşündüğüm mavi  bir mürekkep… J.Herbin Bleu Azur…


Küçük kalemleri seviyorsanız Kaweco Sport Serisi kalemlerden biriyle büyük bir olasılıkla tanışmışsınızdır… Ice Sport, Chess Sport ve biraz daha fiyatlı olan Al Sportlar ve hatta AC Sport küçük kalem sevenler için ideal… Sport serilerinin en önemli özelliği cebinizde az yer kaplasa da elinize aldığınızda ve kapağını arkasına taktığınızda küçük dev misali herhangi bir kalem kadar büyüklüğe ulaşmakta...

Kaweco Sport Serisi' nin tarihi 1908' lere kadar dayanmakta… 'Safety Pen For Sportsmen' ilkesiyle yola çıkmış Alman firma… Ara ara el değiştirerek 1980' lere kadar üretimi devam ettirmişler… 1980-1995 arasında firma maalesef bir süreliğine kapalı kalmış… 1995' te ise yeniden üretime geçilmiş… Dolma kalem bazında bakıldığında sadece kartuşlu kalem üretmeye başlamışlar… 2000' de ise Limitli olarak bir pistonlu seri üretilmiş… Ara ara pistonlu limitli seriler üretilmekte… (Diğer modelleri ve modellerin detaylı tarihini merak ediyorsanız Kaweco' nun tarihine bakabilirsiniz) 


Al Sport' un üretimi ise 2003' ü bulmakta… Al-Sport serisi boyut olarak diğer serilerden farklı değil ve yine kartuşlu (son zamanlarda dönüştürücülü de olabilmekte)… Sadece gövde materyali farklılık arz ediyor… Bugünkü konuğumuz olan dolma kalem de Kaweco Al Sport serisinden… Al Sport' un piyasada siyah, gümüş, grafit renkleri bulunuyor… Bu yıl alışılmışın dışında 'Stonewashed' renkleri piyasaya sürüldü… Stonewashed' da kot kumaşından esinlenilmiş… Dolma kaleme taşlanmış ve eskitilmiş görüntüsü verilmeye çalışılmış… Serinin siyah eskitme versiyonu da bulunmakta… Genelde üst düzey kalemlerinde olduğu gibi Kaweco bu seriyi de metal/teneke kutuda piyasaya sunmuş...

Al Sport Stonewashed serisini yurtdışından temin etmeye çalışırken burada olduğunu öğrendim yani seri yeni olmasına rağmen ülkemizde -mavisi- satılmaya başlanmış… 

Adından da anlaşılacağı üzere dolma kalem alüminyum gövdeye sahip yaklaşık olarak ağırlığı 20 g… Sekizgen yapıdaki kapağı ile kalemin boyutları kapalı iken 10,5 cm kadar… Kapaksız haliyle 10 cm, kapağı arkasına taktığınızda ise 13,3 cm… Gövde çapı ise 1,4 cm… Dolma kalemin kapak tepesi ve klipsi kromdan… Kapak tepesine Kaweco logosu yerleştirilmiş… Gövde üzerinde ve yine klipste Kaweco  ve serinin yazısı yer alıyor…


Dolma kalemin kapağı vidalı… Grip kısmı/tutma yeri yuvarlak formda... Metal dolma kalemleri sevmiyorsanız soğukluk hissi var diye düşünüyorsanız kullanışlı gelmeyebilir ama tutma yeri şekli itibariyle oldukça rahat…

Kaweco bu dolma kalem serisinde de standart iridyum toplu çelik ucunu kullanmakta… EF,F,M,B uçları bulunabiliyor. Elinizde Kaweco bir dolma kalem varsa uçları da değiştirebiliyorsunuz… Vidalı uç sistemi olduğundan kolayca sökülüp takılabiliyor. Ben de aldığımda dolma kalemin ucu M olduğundan elimdeki F uçlardan biriyle değiştirdim. Belirtmekte yarar var üzerinde bulunan M uç da gayet iyi bir yazıma sahipti. Genel itibariyle Kaweco uçlar ne ıslak ne de kuru bir yazım sergiliyorlar zaten… Kolayca mürekkebi iletip kağıt üzerinden mürekkebi sıkmadan bir yazım sağlıyor… Oldukça yumuşak uçları var...


Kaweco Al sport' un dolum sistemi kartuş veya konvertör/dönüştürücü/pompa yardımıyla oluyor… Kalemin boyutu kısa olduğundan Kaweco' nun sport serileri için ürettiği sıkma tip dönüştürücüyü kullanabiliyorsunuz…

Blue Stonewashed' a mavi bir mürekkep ararken çekmecemde J. Herbin mürekkeplerime rastladım… Stonewashed için de J.Herbin' lerden birini seçtim… 30 ml' lik şişelerindeki J. Herbin mürekkepler hoş çizim etiketlere sahip… Cam şişelerin korunabilmesi için karton kutu içerisinde satılıyor…


J. Herbin Bleu Azur' da gökyüzünün maviliğinden esinlenilmiş… Açık mavi ve turkuaz tonları arasında bir gölgelenmeye sahip. Pek kuru bir mürekkep değil ve kuruma süresi de birazcık zaman alıyor…

Açık mavi tonunda olunca kullandığınız kağıda bağlı olarak okumada sorun yaşayabilirsiniz. Daha çok beyaz kağıtta kullanmakta yarar var diye düşünüyorum… Belki fosforlu mürekkep niyetine de kullanılabilir…


Yazı örneği olarak okunabilirliğin ve gölgelenmenin görülebilmesi için 80 g/m2'lik , beyaz fotokopi kağıdını tercih ettim. 

Mutlu ve huzurlu bir hafta geçirebilmeniz dileğiyle...



19 yorum:

  1. Kalemin rengi çok orjinal gerçekten ,siyahı satılmaya başlanmasada benim tercihim bu renk, ayrıca ülkeye hemen gelmeside iyi olmuş yurt dışından edinmek yerine daha hızlı olarak hemen alıp eve gelip heycanla kutuyu açarak kullanmak kadar iyisi yok, bu yönde sizide mutlu etmiştir eminim, mürekkep ve mandallar la da ayrı bir uyum sağlamış kalem, iyi günlerde kullanın, iyi haftalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siyahını daha çok istiyordum ama mavi de oldukça şık... Aldığım anda ben de eve gelip bir an önce kurcalamak istemiştim haklısınız:) Masa üzerinde mandalları görünce gökyüzü ile uyum sağlayacağı aklıma geldi küçük bir de uçurtma çizsem fena olmazmış:) Yorumunuz ve iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.

      Sil
    2. Uçurtma iyi bir fikrmiş gerçekten de:) kalemi elime aldığımda metalin soğukluğundan ziyade biraz yumuşak bir his veriyordu -çok kadifemsi gibi olmasada- bana iyi hissettirdi kendini, umarım sizde aynı hissiyat ile kullanırsınız.

      Sil
    3. Al Sport serisinin kaplamaları gerçekten iyi daha önce siyahını kullanmıştım bir arkadaşım çok beğenince hediye ettim kendisine dediğiniz gibi onda da Stonewashed'da da yumuşak hoş bir his var elinize aldığınızda:)

      Sil
  2. Dolmakalemi görünce herhalde eski, ikinci el diye düşündüm. Yazıyı okuyunca eskitme görüntüsü verildiğini öğrendim. Oldukça güzel bir fikirmiş.. Mürekkep rengi her ne kadar bana hitap etmese de kalemle uyumu oldukça güzel olmuş..
    Bilgilendirme ve incelemeler için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz yaşanmışlık, kullanılmışlık hissi verilmesi oldukça sıradışı bir fikir olmuş bence de çok da şık görünüyor:) Mürekkebin rengi mavi sevmeme rağmen bana da pek hitap etmedi maalesef çok açık bir rengi var… Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  3. Aslında ben kalemin elde, kullandıkça eskimesini şekillenmesini tercih ederim ama bu fikir de gerçekten iyiymiş. Benim gönlüm de maviden yana siyah olan daha az yansıtmış eskitme görüntüsünü bence, uzaktan bakınca sanki siyah üzeri beyaz desen gibi olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elde eskiyebilmesi bir hayli zaman alabilirdi hatta bu kadar eskitme için bir yerlere sürtünmesi hatta düşmesi bile gerekebilirdi ki bu da zaten oldukça zarar verirdi:) Mavi güzel gerçekten de yine de aklımda siyah da var edinirsem buraya ikisinin birlikte fotoğrafını da eklerim.Yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  4. 3 hafta önce bir arkadaşım almıştı, ilk o zaman görme ve deneme imkanım oldu. İlk gördüğümde kaç yılından kalma bir kalem acaba diye düşünürken öğrendim ki yeni serisiymiş.
    Siyah modeli olduğunu bilmiyordum, Plaklarımın yanında çok şık duracaktır. Edinmek lazım en acelesinden =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siyah modeli ülkemizde yoktu aldığımda umarım yakın zamanda gelir. Plaklarınız olduğunu bilmiyordum alırsanız birlikte fotoğrafını görmek isterim. Yorumunuz için çok teşekkür ederim:)

      Sil
  5. Çok hoşmuş klipsi de hoş durmuş
    Sıkma tip dönüştürücüyü nerden aldınız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Klips krom olunca güzel bir uyum yakaladı altın olsa detaylar bu kadar güzel durmazdı bence. Dönüştürücüyü ben yurtdışı menşeili bir siteden edinmiştim ama Türkiye'de de mevcut Emre Bey. Yorumunuz ve beğeniniz için teşekkür ederim.

      Sil
  6. Çok güze!l Sanki cepte unutulmuş da yıkanmış gibi; ya da geçen yaz yazlıkta masanın üzerinde unutlmuş da bir kışı orada geçirmiş gibi... Hemen bir tane edinmeli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel benzetmeler yapmışsınız… Özellikle geçen yaz yazlıkta masa üzerinde unutulma kısmı çok hoştu. Yorumunuz için çok teşekkür ederim:)

      Sil
  7. Kaweco açılıp kapanırken, vidalı kapağı çok döndürmek gerektiğinden midir nedir, üşendiğim bir kalem. Buna rağmen ucundan dolayı da ayrılamadığım kalemlerden. Özellikle arka kısmı şeffaf olan modelleri eye-dropper olarak kullanıldığı için, çok keyif veriyor mürekkebin içerlerde dolanması :) Mürekkebe bayıldım, tarif edilemez bir mavi benim için, yaz geldi, evde oturma haydı kalk git yüz diyor resmen :) Elinize sağlık, güle güle kullanın. Teşekkürler inceleme için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vidalı kapaklar konusunda biraz sıkıntılısınız sanırım günlük kullanım için vida belki zor geliyor olabilir ama bence en az 1 tur çevirmeli vidalı kapaktan yanayım… Günlük kullanımda kalem çantamızda cebimizde rahatlıkla bizimle birlikte oluyor bu nedenle ne olur ne olmaz mürekkep kazalarına karşı vidalı kapak olsun diye düşünüyorum:)
      Mürekkep beni pek heyecanlandırmadı açıkçası fazla açık geldi gibi:) Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  8. Kalem ve mürekkep uyumuna bende 10 numara ;) kaweconun versatili ve inkrolleri var dolma kaleminide merak ediyordum acaba alsam mi almasam mi diye düşünüyordum yazınızı okuyunca almaya bir adım daha yaklaştım sayenizde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize çok sevindim :) Kaweco kullanımı rahat dolma kalemlerden eğer niyetiniz varsa belki bir Ice Sport ile deneyebilirsiniz sevip sevmemenize göre de Al Sportlara bakarsınız:) Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
    2. Aklımda zaten ice Sport'un tum şeffaf modeli olan var aklımda nedense şeffaf olan kalemlere bi ilgim var hoş görünüyor gözüme :)

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.