3 Nis 2014

Waterman Expert 1 & STIPULA Siyah (Nero)


Yoğun günlerin ardından rutinime dönmenin zamanı geldi sanırım… Pazartesi günü yazı yayınlamadığım için merak edip e-mail atan arkadaşlara çok teşekkür ederim…

Gelelim günün konusuna bugün size bana birkaç kez sorulan Waterman 'in Expert serisi dolma kalemlerinden birinden ve yeni edindiğim Stipula siyah mürekkepten bahsetmeye çalışacağım…


Waterman' in klasik lacivert kutusunda gelen dolma kalem kutusu gibi bir miktar klasik görünüme sahip aslında… Waterman Expert  Serisi 90' ların başında üretilmeye başlanmış… Şu an piyasada daha çok Expert 3 ve türevleri ile karşılaşsanız da bu seride aslında Expert 1, Expert 2 gibi daha eski modeller de mevcut… Benim koleksiyonumda yer alan bugün bahsedeceğim Waterman Expert 1 dolma kalem 1993 - 1995 yıllarında üretilmiş , Expert serisinin ilk neslini/jenerasyonunu oluşturuyor. Bunun için zaman içerisinde vintage olmaya aday diyebiliriz:)


Waterman Expert 1 ortadan hafifçe şişkin belki birazcık balina formunda diyebileceğimiz bir dolma kalem… 

Siyah gövdede ve kapakta sert plastik kullanılmış… Expert 1' den sonra üretilen diğer Expert' lerde ise pirinç üzerine lake kaplama kullanılmış… Gövde sert plastik olsa da ucuz bir görünüme sahip değil… 

Gövde ve kapak üzerindeki metal detaylar (klips,bilezikler gibi kısımlar) altın kaplama kromdan… Kapak bilezikleri arasında Waterman yazısı dolma kalemin siyah-altın rengine uygun olarak altın renginde yazılmış. Yine yazının silinmesi ihtimaline karşı Waterman Paris yazısı kapağa işlenmiş… Klips üzerinde ve yine kapağın bilezik kısmında, kapak tepesinde, ucunda Waterman' in simgesi W harfi bulunuyor... Kapak klik sistemiyle kaleme kapanıyor. Günlük kullanım için ideal diyebilirim.

Dolma kalemin boyutlarına bakalım… Kapalı haliyle 14 cm, kapaksiz haliyle 12,5 cm, kapağını arkasına taktığınızda ise 15,2 cm geliyor. Expert 1 in sert plastik gövdesinin etkisiyle ağırlığı da oldukça hafif… 23 g kadar.


Dolma kalemin oldukça ilginç köşeli formda bir ucu var… Bu farklı tasarımlı uç da altın kaplama çelikten üretilmiş… Çelik olmasına rağmen altın konforunda yazıyor diyebilirim. Kağıt üzerinde oldukça yumuşak bir yazım sergiliyor. Farklı mürekkep denemelerimde de uç herhangi bir problem yaşatmadı. Takılma, mürekkep iletiminde sıkıntı gibi sorunlarla karşılaşmadım. 

Kalemin eski seri olması nedeniyle tek sıkıntısı M uç olması… Yani aldığımda farklı uç seçeneğiyle karşılaşamadım maalesef. Ucun derecesi damakta belirtilmiş. Yani damak üzerine büyük harfle M harfi işlenmiş. Uç M olsa da daha önce yazdığım Waterman Carene' de olduğu gibi pek kalın olmayan F' e yakın bir yazım sergiliyor.

Waterman Expert 1' in dolum sistemi kartuş veya Waterman' in çevirmeli tip konvertör/pompa/dönüştürücüsü ile yapılmakta… Ben yeni mürekkep denemem için konvertörü tercih ettim.


Sıra geldi günün mürekkebine… Stipula Calamo İtalyan mürekkeplerinden… Stipula' nın 70 ml'lik koyu renkli, cam şişesi korumalı kırmızı bir kutu içerisinde gelmekte… 

Mürekkep şişesini ilk sizin açabilmeniz için koruma bandı yapıştırılmış. Akmasını engellemek için şişe ağzında bir de tıpa bulunuyor…


Aslında pek siyah mürekkep kullanmasam da Stipula' da nasıl olduysa elim siyah şişeye gitti:) Şişenin albenisinin bunda etkisi var gibi… 

Calamo siyah mürekkep günlük kullanım renklerinden biri… Gölgelenme, dağılma yapmasa da birazcık geç kuruyor. Bu özelliğinden dolayı da dolma kalemin ucunda da kuruma yapmıyor doğal olarak… 


Yazı örneği için Clairefontaine defterlerden birini kullandım. 90g/m2' lik, kareli 17x22 cm, 192 sayfalık bir defter bugünkü… Piyasada bulunan ucuz ve performansı yerinde kağıda sahip defterlerden biri…

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle… Mutlu günler:)


18 yorum:

  1. Pazartesi , Salı, Çarşamba yayınlamayınca deseniz daha doğru olurmuş. Her sabah dün yayınlanmadıysa bugün kesin vardır diye düşünerek bir umutla girip hayal kırıklığına uğradık. :D (Acımızdan şişe şişe mürekkep aldık.)
    Bunun Expert 3'ünü konuşmuştuk sizinle. Sonra FPN'de bir yerde okudum lake kaplaması soyuluyormuş. Siz bu kalemi Türkiye'den mi aldınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genellikle pazartesi-perşembe yazı yayınlamaya çalışıyorum Berk Bey o yüzden pazartesi demiştim. Benim yazı size de bahane olmuş neler aldınız beni geçecek gibi mürekkep koleksiyonunuz:)
      Expert 3' te lake soyulması sorunu var evet Expert 1 lake olmadığından böyle bir sorun olmayacaktır belki çatlama olabilir ama ona da rastlayanı duymadım. Kalemi Türkiye' den almıştım. Yorum için teşekkür ederim.

      Sil
    2. Yok yok artık almıyorum mürekkep. Sınavlar bir bitsin ondan sonra bakıcaz. :)

      Sil
    3. Merakla bekliyorum:) Sınavlarınızda başarılar.

      Sil
  2. Siz ve Emre bu kalemleri nereden buluyorsunuz?

    Epey bir zaman oldu, Emrenin instagram hesabında görüp sormuştum bu kalemi. Epey bir bakındım bulamadım.

    Uç kalınlığı Carene ayarındaysa F olmadığı iyi olmuş, benim Carene'e Ali abi el attı da yeni yeni keyfini sürmeye başladım.

    Güle güle kullanın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emre Bey' i bilmem ama ben iyi araştırıyorum sanırım… Carene ayarında evet o yüzden sıkıntı olmadı M olması Mete Bey. Siz de güle güle kullanın Carene' i:) Yorum için teşekkür ederim.

      Sil
    2. Türkiye'de (ya da yurtdışında) satılan bir yer varmı hala?

      Sil
    3. Benim aldığımdan bu yana biraz zaman geçti rastlarsam yine size bilgi veririm.Yurtdışı alışveriş sitelerinde bildiğim kadarıyla satışta vardı.

      Sil
  3. Sayın Mürekkep Faresi, inceleme için teşekkürler öncelikle.

    Stipula'yı nereden aldınız diyen olmamış. Onu da ben sormuş olayım böylece. :)

    Selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fehim Bey yorumunuz için ben teşekkür ederim. Stipula'yı Türkiye'deki alışveriş sitelerinden birinden aldım. Mürekkepten çok kalem ilgi çekti sanırım ondandır:)

      Sil
  4. inceleme için teşekkürler, bu sayede bizim içinde eksiksiz, rutin bir perşembe oldu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için ben teşekkür ederim. Rutin perşembe yazısı görevini tamamladı öyleyse:)

      Sil
  5. Merhabalar. Benim bendeki watermanın ne kadar geçmişi varmış meğer :) Mete bey Antalya'dan aldım ben bu kalemi, aslında ben aldığımda F ucu vardı ama çok kuruydu. Sağolsunlar incelik gösterip M ile değiştirmemi kabul ettiler. Bence mürekkepfaresi iyi yapmış M almakla. Zaten yazıda da dendiği gibi normal M uçlara göre bir nebze daha ince denebilir. Doyurucu bir yazı olmuş, teşekkürler incelemeniz için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba daha önceki Carene tecrübemden yola çıkarak M i seçmiştim ben de zaten… Dediğiniz gibi F olsa zorlanırdı biraz… Yazımı beğenmenize sevindim yorum için ben teşekkür ederim.

      Sil
  6. Yanlız kalem çok güzelmiş, de merak ettiğim birşey var bu güzel mürekkepleri siz yurtdışından mı alıyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim mürekkeplerin bir kısmını yurtdışından alıyorum evet ama bunu Türkiye'den aldım:)Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  7. Waterman Expert 1 ve Stipula Calamo bilgilendirmeniz için teşekkürler. Aslında "balina" tipli kalemlerin ele biraz daha iyi oturduğunu zannediyorum.
    Clairefontaine defterin her yerde bulunamaması çok kötü. Online siparişim için 4 günden bu yana "tedarik sürecinde" ibaresini görüyorum. Elime geçtiğinde belki ben de Özdemir Asaf'tan birkaç satır yazar defteri denerim.
    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balina formu ele gerçekten çok iyi oturuyor tavsiye ederim.Clairefontaine son zamanlarda biraz zor bulunur oldu Ankara'da da pek fazla getirilmiyor gibi umarım çabuk tedarik ederler sizinkini.Denediğinizde yorumlarınızı bizimle paylaşırsanız çok sevinirim.Yorumunuz için çok teşekkür ederim:)

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.