7 Nis 2014

PILOT TANK (Non Self Filling) & PILOT Irosizuku Tsuki-yo


Haftanın ilk ikilisi ile Uzak Doğu' ya doğru yol alıyoruz… 

Bugün size bu aralar yeni favorim olan bu harika ikiliden bahsetmeye çalışacağım. Öncelik yine ve herzaman ki gibi dolma kalemde… Günün dolma kalemi Pilot Non Self Filling diğer bir adıyla Pilot Tank, günün mürekkebi ise Pilot Iroshizuku Tsuki-yo…


Pilot Tank vintage sınıfında yer alabilecek niteliğe sahip bir dolma kalem… Pilot tarafından 80' lerin başında üretilmiş şu an üretimi yok maalesef… Alıştığımız Pilot 78g' lere alternatif olabilecek hatta 78g yerine tercih edilebilecek bir dolma kalem... En azından ben öyle düşünüyorum:)



Aslında birçok açıdan Pilot Tank, Pilot 78g' ye benzemekte. İki dolma kalem de  sert plastik bir gövdeye sahip… Pilot Tank' ın kapağı farklı olarak altın renkli metalden üretilmiş. 

Kapak klik sistemiyle gövdeye oturuyor kolayca tek elinizle açıp kapatabiliyorsunuz. Günlük kullanıma elverişli dolayısıyla… Her yere kolayca takabileceğiniz bir de sağlam klipsi mevcut. Kapak tepesi gövde ile aynı renkte plastikten, üzerinde Japan yazmakta… Klipse ise Pilot yazısı işlenmiş.


Dolma kalemin gövdesinde uç ve kapak dışında herhangi bir metal ayrıntı bulunmuyor. Oldukça sade... Gövdeye yakından baktığımızda tutma yerinin elden kaymaması için halkalarla bezendiğini görüyoruz. Halkalar pek  derin işlenmediğinden ve rahatsız edici olmadığından uzun süreli kullanımda elde iz bırakmıyor. 

Gövde olarak siyah, petrol mavisi(teal), koyu yeşil ve kırmızı renklerinde üretilmiş. Bendeki görüldüğü gibi petrol mavisi...

Pilot Tank kapalı haliyle 13,5 cm, kapaksız haliyle 12,6 cm, kapağı arkasına takıldığında ise 14,8 cm geliyor. Pilot 78g gibi plastik gövdeye sahip olduğundan oldukça hafif… 11 g kadar.


Pilot Tank' ın ucu Pilot 78g ile birebir aynı altın kaplama çelikten yapılmış. Boyut olarak da herhangi bir farkı yok… Tabiki yazım açısından da oldukça yumuşak, pürüzsüz… Bendeki M uç… Piyasada da zaten sadece F ve M uçları bulunuyor.  Okuduğum, araştırdığım kaynaklardan edindiğim bilgilere göre Pilot 78g' de var olan B uç üretilmemiş.


Sıra geldi en zevkli bölüme… Dolum sistemi Pilot Tank' ın dolum sistemi eyedropper yani gövde tamamiyle mürekkep haznesi olarak kullanılabiliyor. Tank ismi de buradan geliyor zaten... Enjektör yardımıyla mürekkebi gövdeye doldurup vidalıyorsunuz. Hazne yaklaşık olarak 2 ml mürekkep alabiliyor güvenlik sebebiyle çok alışık değilseniz eyedropper kalemlere 1,9 hatta 1,8 ml  kadar mürekkep doldurmanızı öneririm… Eyedropper olması nedeni ile kaleminize mürekkep doldururken uç kısmını kullanmanız gerekmediğinden sonrasında ucunu temizlemeniz de gerekmiyor. Pilot 78g de meraklıları tarafından eyedroppera dönüştürülebiliyor fakat bu kalemde  lastik gibi ekstra bir aparata ihtiyaç duymuyorsunuz… 

Dolma kalemin gövdesini açtığınızda, uca yakın bölümde iç tarafa tam oturan şeffaf plastik bir iç vida bulunduğunu görüyorsunuz bu vida mürekkebi sızdırmamak için lastik görevini yerine getiriyor. Güvenle mürekkep sızar mı diye düşünmeden çantanızda ya da üzerinizde kalemi taşıyabiliyorsunuz… Günlük kullanımda benim gibi fazla mürekkep alan kalemleri tercih edenler için ideal…


Pilot Tank için günün mürekkebi olarak yine aynı tonlardaki Pilot Iroshizuku tsuki-yo yu tercih ettim. Tsuki-yo İngilizce adıyla moonlight… Bir gece rengi… Koyu mavi siyaha yakın tonuyla bir çeşit mat lacivert. Her zamanki 50 ml' lik  cam Pilot Iroshizuku şişesinde piyasada bulunuyor. Başta da belirttiğim gibi bu aralar günlük kullanımda severek kullandığım renklerden… Uçta kurumuyor kalemle birlikte her an yazıma hazır bir mürekkep… Pilot Tank ile gayet uyumlu oldular…


Yazı örneğini yine standart, beyaz, A4 boyutlu fotokopi kağıdında yaptım. Mürekkep kağıtta dağılma, kırçıllanma yapmadı. Hoş bir gölgelenme yapıyor…

Severek okuduğunuz bir yazı olması dileğiyle mutlu haftalar!




17 yorum:

  1. Uzun zamandır eye-dropper kullanmıyorum diyebilirim. Daha önceden pilotun bu özellikte bir kalem ürettiğini duymamıştım. Yani çoğu kalem eye dropper'a dönüştürülebiliyor fakat, Tank'ın görünüşüne bakılırsa bu şekilde kullanım için üretildiği içindeki aparatından belli zaten. Meşhur Hint eye-dropperları olan Wality serisini kullandım bi müddet ama pek memnun kalmamıştım. Her ne kadar memnun kalmasak da mürekkep kapasitesi açısından eye-dropperlar lazım olabiliyor. Teşekkürler incelemeniz için. Güle güle kullanın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben eyedropper seviyorum:) Walitylerim benim oldukça iyi durumda nasıl bir sorun yaşıyorsunuz bilmiyorum ama belki biraz ucunu düzelttirmeniz gerekiyordur. Mürekkep kapasitesi için benim açımdan doğru tercih oluyor bu tür dolma kalemler.Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  2. Tsuki-yo benim de favori rengimdir. Resimdekinden daha güzel görünüyor bu arada.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Resimdekinden kesinlikle daha güzel haklısınız benim fotoğraflamam biraz yetersiz kalıyor:) Yorum için teşekkür ederim

      Sil
    2. Estağfurullah, fotoğraflamanız gayet güzel.

      Sil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çatlama riski her sert plastik kalem için geçerli dolayısıyla… Conta görevi gören kısım çok sert değil bu iş için tasarlandığı belli ama tabiki açıp kapatırken biraz nazik olmak gerekir yine de... Kalemleri çok kurcalamamak kapatırken yivi aşırı sıkmamak lazım… Çatlatmayı sadece plastiğe mal etmemek gerekiyor kısacası biraz kullanımdan da kaynaklanabiliyor.

      Başınıza gelebilecek her senaryo için oldukça fazla deneme yaptım mürekkep akıtmadı.Ben yok güvenemem derseniz bir miktar silikon gres sürebilirsiniz açıp kapatmada da kolaylık sağlayabilir. Yılı itibariyle 80'lere ait olsa da daha eski dolma kalemler kullandığımı düşünecek olursam yeni bile diyebilirim 80'lere:))

      Mürekkep kapasitesi 2 ml ye kadar ama ben 1,9 kadar doldurdum yazıda da güncellemesini yaptım. Mürekkebi beğenmenize sevindim.Mavi severler için Iroshizuku oldukça geniş bir yelpaze sunuyor haklısınız.Yorum için teşekkür ederim.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun zamandır eyedropper kalem kullanıyorum ve bir kısmında da pencere bulunmuyor, gövdeleri de transparan değil.Mürekkep penceresi olması avantaj olurdu tabi ama maalesef yok. Eyedropper kalemlerin birçoğunda mürekkep azaldığı zaman damlama yapar yani birden damlalar halinde mürekkebi dışarı verir o duruma da bu kalemde rastlamadım sanki kartuşunuz bitmiş gibi kalem yazmıyor sizde açıp tekrar mürekkep ilave ediyorsunuz.(Söylediğim damlama problemini yaşatır mı diye kalemin mürekkebi azaldığında kalemi defalarca salladım üstelik…)
      Kalemi dik tutup yivi dikkatli bir şekilde açtığınız taktirde dışarı akma riskini de azaltmış oluyorsunuz.Yorum için teşekkür ederim umarım açıklayıcı olabilmişimdir.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  5. Aklıma ilk dolmakalem alırken(almadım) yaşadığım facia geldi. Adam kartuşlu dolmakalemin içine mürekkebi alıp dökmüştü. Sonra ben deniyeyim diye kağıt istedim baktım kalem kesik kesik yazıyor söyledim açılır o falan dedi. Ben şüpheye düştüm almıyorum deyince kavga ettik bende çıktım gittim oradan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oldukça kötü bir deneyimmiş neyseki dolma kalemlerden soğutmamış sizi:)

      Sil
  6. Ben ED'lardan korkuyorum. Zaten o kadar mürekkep kapasitesi benim için iyi bir şey değil. Ben kartuşlarımı bile bazen yarım dolduruyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tercih ve kullanım meselesi tabiki ben de kartuş sevmiyorum mesela:)

      Sil
  7. Biraz da Pelikano'ları andırmıyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski tip Pelikano' ların inceliğini andırıyor ama metal kapakla p20-p25 lere de benziyor diyebiliriz:)

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.