14 Nis 2014

PILOT Capless & PILOT Iroshizuku Ina - ho


Baharın gelmesi kalemliklere de yansır bende genelde... Günün ikilisi de benim renkli kalemliğimin yeni üyelerinden oldu dolayısıyla… 

Pilot Capless dolma kalem ve Pilot Iroshizuku mürekkeplerden Ina-ho… Lafı uzatmadan yakından bakalım:)


Pilot Capless' ın tarihi 1964 yılına kadar dayanmakta… Tokyo Olimpiyatları' nı kutlamak amacıyla 1964 yılında Pilot mühendisleri birçok yeniliğe imza attılar…
Bunlardan en ilginci ise hiç kuşkusuz Pilot Capless olmuş, oldukça fazla ses getirmiş… 

Amerika piyasasında ''Vanishing Point'' adını alan bu ilginç dolma kalem kapaksız oluşuyla bu türdeki kalemlerin öncüsü olmuş…


Pilot Capless en basit tabiriyle bildiğiniz basmalı tükenmez kalem mekanizmasına sahip… Uç tepedeki buton/düğme sayesinde içe girebiliyor… 

Tamamen metal gövdeye sahip Capless' in bendeki sarı rengi… Dolma kalemin metal kısımları; ucun gizlendiği bölüm, basma düğmesi, klipsi rodyum kaplama… Boyutlarına bakalım;

Dolma kalemin kapalı hali; 14 cm, ucunu gizlendiği yerden çıkardığınızda ise; 13,8 cm… Kalem tamamen metal kaplı olduğundan bu durum ağırlığa da yansımış 30 g geliyor… 


Dolma kalemin üzerinden doldurulabilir kartuş çıkmıştı… Şahsen çok kullanışlı bulmadığımdan ben Pilot Con-50 dönüştürücü/konvertör/pompayı tercih ettim. 

Doldurulabilir kartuşun kalem için özel yapılmış bir de metal zarfı bulunuyor. Bunun içine isterseniz normal Pilot kartuşlardan da koyup kullanabiliyorsunuz. Zarf konulmasının temel nedeni dolma kalemin basma düğmesinin açıp kapatma sırasında kartuşun plastiğini zedelememesi…


Pilot Capless' in piyasada rodyum ve 18K altın kaplama olmak üzere iki tip uç materyali bulunuyor… Bendeki de 18 K altın olanından… EF, F, M, B uç seçenekleri mevcut… Ben genelde Japon kalemlerinde M uç kullandığımdan, Capless' ta da M ucu tercih ettim. Oldukça yumuşak, kesintisiz bir yazım sunuyor. Mürekkebi de Iroshizuku kullanınca herhangi bir olumsuzluk yaşamadım… 

Dolma kalemi kullanmaya başlamadan önce klipsi ele takılır mı diye birkaç kez kalemi söküp taktım her şekilde de klips üst kısma denk geldi. Yani yazı sırasında klips sizi kesinlikle rahatsız etmiyor.  


Dolma kalemin rengine çok uyumlu olmasa da mürekkep olarak açık kahverengi tonlarında olan Iroshizuku Ina-ho yu kullanmak istedim. 

Iroshizuku Ina-ho İngilizce adıyla 'Rice Ear' çeltik (pirincin kabuklu hali) rengi… Açık kahverengi tonlarında olsa da aslında içerisinde bir miktar yağ yeşilini ve altın tonlarını da barındırıyor. 

Sıradışı, açık bir tonu var mürekkebin… Bu kadar sıradışı bir renk olunca da açıkçası günlük kullanımda tercih edilebilir mi bilemiyorum ama rengin açık olmasına rağmen okuma sırasında sorun yaşatmıyor.


Yazı örneğine bakıldığında gölgelenmesinin oldukça hoş olduğu görülüyor mürekkebin… Daha kalın uçlarda gölgelenme ve renk geçişleri daha iyi yansıyor… Yazı örneğini yine standart, beyaz, A4 fotokopi kağıdı üzerinde yaptım.

Keyifli bir hafta geçirmeniz dileklerimle bugünlük de benden bu kadar:)





26 yorum:

  1. Kalem de kalemin rengi de mürekkep te harikaymış :)
    Güzel günlerde kullanın efendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim beğenmenize sevindim :)

      Sil
  2. Pilot Capless arşive konması gereken kalemlerden birisi olarak görünüyor. Sizdeki sarı renk de oldukça şık görünüyor. Mürekkep renki çok tercih edebileceğimi düşünmüyorum ama (ekran yanıltıcı olsa da) beyaz kağıtlarda daha iyi okuma sunacaktır sanki!!

    Bir de bu kalemde şöyle bir şey dikkatimi çekti. Basmalı olarak tabir edilen kalemlerde klips, basma yerinde olur. Yani cebimize kalemin ucu aşağıda olacak şekilde asarız. Ama bunda ters olmuş. Kapağı çıkan dolma kalemler gibi.. Böylece cebe akma gibi durumun da önüne geçilmiş.. Oldukça akıllıca geldi bana..

    Bu arada tanıtım yazısı için ve beni (ya da bizi) bu kalemle tanıştırdığınız için çok teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mürekep rengi konusunda haklısınız yazıda da belirttiğim gibi günlük kullanımda pek tercih edilesi değil… Kalemin mekanizması ters, klips uç kısmında onun nedeni de cebe takıldığında dediğiniz gibi akmanın engellenmesi… Merak edebilirsiniz diye belirtmekte yarar var cebe konulduğunda herhangi bir harekette ya da darbede düğme açılmıyor böyle olunca da ucun kendiliğinden açılıp gömleği kirletmesi pek kolay değil… Yorumunuz için teşekkür ederim :)

      Sil
  3. Mürekkebin rengi çok şık..

    YanıtlaSil
  4. Bu ne hız efendim, cumartesimi konuşmuştuk...

    En merak ettiğim kalemlerdendi kendisi, kullanışlımı, alınırmı?

    Cepteyken düğme açılmıyor demişsiniz, sanırım damlatma falan da yapmıyordur.

    Bu arada alırsam ben de sarı rengini alırım, ilk gördüğümde direk sarı demiştim.

    Bu tarz mürekkeplerden uzaklaşmaya başladım, en fazla 1-2 renk olsa yeter diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir süredir kullanıyordum yazmakta sakınca görmedim Mete Bey:) damlatma filan yapmıyor ağırlığını umursamazsanız kullanışlı bence… Sarı rengi oldukça güzel son zamanlarda yeni renkleri de çıktı ama fiyat da artıyor yenilikler sayesinde tabi. Mürekkep farklı ton arayışında olanlar için güzel ama dediğiniz gibi birden fazla olmasına bence de gerek yok.

      Sil
  5. Kalem o yıllarda çıktığında bir benzeri yoktu sanırım?insanlarda yarattığı heycanı tahmin bile edemiyorum doğrusu o zaman. Ters tutulmuş bir kalemle yazmak gibi eldeki dengeseni merak etmiştim bu kalemi ilk görünce veya zihnimdeki algısını ama böyle tasarlandığı için o konuda bir sıkıntı olmaması normal olur elbet :) renk kesinlikle siyahtan daha çok yakışmış , mürekkepse zaten Iroshizuku ne denebilirki her rengi ayrı bir olay, ama bu tonlara karşı bu ara bir yönelimim var.inceleme için teşekkür ederiz, mutlu haftalar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1964' de bir benzeri yok evet tamamen yeniden düşünülüp tasarlanmış. Denge problemi yok kalemin ağırlık merkezi iyi ayarlanmış öne veya arkaya kaçma gibi bir sıkıntı yaşamıyorsunuz.Siyahına göre daha hoş duruyor doğru tesbit:) Yorumunuz için ben teşekkür ederim beğenmenize çok sevindim:)

      Sil
  6. Çok güzel bir inceleme olmuş, elinize sağlık =)
    Merak ettiğim birşey var. Uç kısmı sürekli açık ve hava aldığı için kuruma olayı olmuyor mu acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Iroshizuku dışında bir mürekkeple denemedim açıkçası uyumsuzluk yaşamamak adına Uzak Doğu kalemleri ile Uzak Doğulu mürekkepleri kullanıyorum.Iroshizuku da oldukça akışkan bir mürekkep kuruma gibi bir sorunu olmuyor. Bunun yanında uç da boyut olarak biraz küçük buharlaşmada bunun da etkisi var tabiki. Yorumunuz ve beğeniniz için ben teşekkür ederim :)

      Sil
  7. Pilot Capless severek kullandığım bir kalem. Günlük kullanımı çok rahat oluyor. Tek elle cepten alıp kullanıp tekrar cebe koyabiliyorsunuz.
    Fakat mürekkebin rengi harika bence. Resimden daha da güzel olduğunu tahmin ediyorum. Kitap kenarına okurken notlar almak için sıradışı renkler kullanmayı seviyorum. Bu da çok iyi bir aday.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Capless' i kullanan birinin yorumunu almak da çok iyi oldu yorumunuz için öncelikle çok teşekkür ederim. Mürekkebin rengi sıradışı o bakımdan çok hoş tabi demek istediğim resmi yazışmalarda,belgelerde kullanılamayacağıydı. Dediğiniz gibi kitaplarda oldukça iyi duruyor ben de işaretlemelerde kullanıyorum bu ara :)

      Sil
  8. Ben seviyorum bu kalemi. Yalnız bende Japonya'da olan özel alaşım çelik uçlu olanı var. İnanılmaz kuru. Medium ama japon mürekkepleriyle bile kuru.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ederim:) Bendekinin ucunun altın olmasının verdiği rahatlık var sanırım Iroshizuku ile bir problem yaşamadım. Gayet rahat sorunsuz yazıyor. Japon mürekkebi olarak ne kullandınız acaba?

      Sil
    2. Sailor Jentle Ultramarine kullandım.

      Sil
    3. Sailor Jentle biraz daha kıvamlı, tam filtre edilmemiş… Bir de Iroshizuku ile denemenizi öneririm o daha akışkan.

      Sil
    4. İşte bunlar hep alışveriş. :D O değil de bu kıvamda tavsiye edeceğiniz başka mürekkep var mı? Böyle aksın gitsin. :) Aniki de böyle ıslak mıdır? (Ali Bey basacak burayı) :D

      Sil
    5. Aniki Iroshizuku' dan biraz daha kıvamlı ama yapı olarak ıslak Ali Bey bir karşılaştırma yapsa fena olmazdı aslında:) Iroshizuku istediğiniz sample olursa gönderebilirim almadan önce renk ve kıvam testi yapabilirsiniz.

      Sil
    6. Teşekkür ederim. :) Iroshizuku'dan eninde sonunda bir renk alacağım ama nereden alacağım ne renk alacağım hiç bir fikrim yok.

      Sil
  9. Kalem bana tükenmezleri anımsattığı için bir türlü ısınamadım bu kaleme. Sanırım fazlasıyla klasik yanlısıyım. Fakat ben, fotoğraflardan birinde görünen Pelikan'ın deri kılıfına takıldım. Son derece orijinal buluyorum bu kılıfları. Hepsini güle güle kullanın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Klasik yanlısı herkesin düşüncesi aynı, belki de tükenmez kalem kullananları dolma kalem tarafına çekmeye yarar bu tasarım bir de bu açıdan düşünmeli:) Kılıf dediğiniz gibi Pelikan' ın dayanamayıp serisini yaptığım severek kullandığım kılıflarından orjinal, şık ve kullanışlı açıkçası :) Yorumuzun için çok teşekkür ederim.

      Sil
  10. Son günlerde günlük kullanım için pratik kalem arayışı içindeyim. Bu yüzden yurtdışındaki dışındaki bloglarda da caplessi takip ettim bir süre. Malum klips olayı beni çok düşündürdü. Ama hiç kimseden de aşırı bir şikayet duymadım. Uygun fiyata bulursam almayi planladığım kalemlerden. Ina-Ho ile de müthiş uyum sağlamış. Teşekkür incelemeniz icin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Klips rahatsız etmiyor gerçekten sözünü ettiğiniz gibi şikayete ben de rastlamadım.Umarım dilediğiniz fiyata siz de sahip olursunuz beğenmenize sevindim yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  11. Bu arada bunun bir de Fermo modeli var. Takipteyim :)

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.