24 Nis 2014

MONTBLANC 320 Vintage - MONTBLANC Limited Edition Leonardo Red Chalk


Bahardı, renkli dolma kalemlerdi derken çok sevdiğim vintage dolma kalemlerimi ihmal ettiğimi farkettim… Biraz onların gönlünü almak adına bu hafta kullanmaya başladığım dolma kalemlerimden birini yazmaya karar verdim bugün… 

Montblanc 320 ve bir süre önce aldığım yazmayı unuttuğum mürekkeplerden biri yine Montblanc ailesinden Leonardo Red Chalk bugünün konuklarını oluşturuyor…


Montblanc yeni seri dolma kalemlerinin gösterişli kutularının yanında bu güzel dolma kalemin gördüğünüz gibi oldukça mütevazi bir kutusu var o yüzden göstermeden geçmek istemedim… 

Kartondan sadece 320' nin gireceği kadar küçük sevimli sarı bir kutu…  Montblanc 320, şansıma hiç kullanılmamış olarak geldiğinden kutu içerisinde kullanma klavuzu bile mevcuttu…



Girişten sonra detaylara bakalım… Önce tarihi… Alman yapımı Montblanc 320; 1960' ların sonu ile 1977 yılları arasında piyasaya sürülmüş… 

Montblanc 320 piyasada iki farklı dolum sistemi ile satışta bulunuyor bunlardan kartuşlu/konvertörlü modeli öğrenciler için, pistonlu modeli ise günlük kullanım için… Bugünkü yazımda günlük kullanımlısından bahsetmeye çalışacağım.



Dolma kalem siyah reçine gövdeye sahip... Boyutları piyasadaki yeni Montblanc' lara göre daha zarif bence… Daha önce yazdığım Meisterstück' le kıyasladığımda 320' yi daha çok sevdiğimi itiraf etmeliyim… 

Montblanc 320' nin metal detayları klipsi ve bilezikleri altın kaplama… Kapak günlük kullanım dolma kalemlerinde olduğu gibi yivsiz (vidasız), klik sistemli kolayca açılıp kapanıyor… Küçük bir mürekkep penceresi bulunuyor… Temizlik ve bakımının kolay olması için gövde tutma yerinden sonra, mürekkep penceresinin bulunduğu yerden açılabilir şekilde yapılmış… Tutma yeri/grip kısmı kalemin gövdesinde olduğu gibi yuvarlak formda ele tam oturuyor rahatsızlık, kayma gibi sorunlar yaşatmıyor. Her açıdan rahat bir dolma kalem...

Kapak tepesine ve dolma kalemin bitiş noktasına yani altına ünlü Montblanc' ın beyaz amblemi işlenmiş… Kapak bileziğine Montblanc ve 320 yazıları kazınmış…  Dolma kalem 14,8 g ağırlığında, kapalı haliyle 13,5 cm boyutunda, kapaksız hali ise 12,2 cm, kapağı arkasına takıldığında ise 14,9 cm oluyor.


Dolum sistemi başta da belirttiğim gibi pistonlu… Ucu ise 14K altın… Ucun üzerinde Montblanc amblemi yok sadece altın derecesini belirten 585 ibaresi var… 

Yarı kapalı uç, az bulunur bir şekilde esnek OB… Bu tarz orjinal uç bulmak bir miktar zor… Oldukça yumuşak, onca yıl beklemesine rağmen takılmadan, pürüzsüz bir şekilde yazıyor… Bunda ucun alt kısmında bulunan iridyum topun da etkisi var. Uç esneme payına da sahip yazım sırasında farklı karakterlere bürünen harfleri sevenler için her açıdan ideal...


Günün mürekkebi Montblanc Leonardo seririsinden… Karton kutu üzerinde Da Vinci' nin ünlü çizimlerinden biri bulunuyor… Şişesi limitli seri Montblanc mürekkeplerin bir kısmında olduğu gibi kare formunda… Bu şişeler bana hep eski likör şişelerini hatırlatıyor oldukça şık… 

Mürekkep 30 ml' lik… Son kullanma tarihlerinin olması nedeniyle 30 ml olmaları oldukça iyi bence… 



Mürekkep Red Chalk adını Leonardo Da Vinci' nin yaptığı çizimlerde kullandığı kırmızı tebeşirden almış… Oldukça hoş gölgelenmelere sahip turuncu alt tabanlı bir çeşit kızıl kahve tonunda… Kahve tonları yazı sırasında renk geçişlerinde oldukça belirginleşiyor… Yer yer kırmızı ve kahve tonları kağıtta oldukça hoş bir görünüm sağlıyor… Bir miktar kuru yazımı var...


Yazı örneğinde A5 boyutlu, 80g/m2' lik, çizgili Rhodia üstten açılır defterlerden kullandım… Kesik uçlu kalemle mürekkep oldukça belirginleşti… Uzun yazımla umarım sıkmamışımdır… Sürpriz dolu, mutlu günler:)


20 yorum:

  1. Kalem harikaymış mürekkep te diamine ancient copper gibiymiş :)
    Güzel günlerde kullanın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim iyi hatırlattınız mürekkebi alternatifini almak isteyenler için güzel seçim Diamine Ancient Copper :)

      Sil
  2. Bu oblik uclarda yazıya ayrı bir estetik katıyor, kalem sade ve şıkmış meisterstück ten daha zarif benim tercihim bu olurdu kesinlikle. İnceleme için teşekkürler ve sizede mutlu günler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İllaki yeni seriden bişey ekliyorsunuz kalemliğinize Meisterstück de onlardan biri:) Ama gerçekten çok zarif ve kullanışlı 320…. Yorum için teşekkür ederim.

      Sil
  3. Cursive yazmayı sevdiğim için dolmakalemde benim favorim olan oblik veya italik uçları malesef bulmak oldukça güç. En kötü yazıya bile bir güzellik bir karakter katıyor bu uçlar bence. O nedenle kalemin ucunu ve çizgi variyasyonlarını çok sevdim. Güle güle kullanın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonradan yapılma olarak kesik uçlar bulunabiliyor ama orjinal bir hayli güç gerçekten… Dediğiniz gibi her yazıyı güzelleştiriyor benim yazım bile fena görünmüyor:) Teşekkür ederim.

      Sil
  4. Montblanc dolma kalemlerde hep "Diplomatik" bir hava var diye düşünmüşümdür. Ele de çok iyi oturduğunu düşünüyorum. Bu kaleme bu mürekkep, bu renge de bu yazı çok uymuş.
    İnceleme ve bilgilendirme için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni serilerde dediğinizde haklısınız biraz imza kalemi havası var ama eski versiyonlar tamamen yazım için tasarlanmış. Uyumu beğenmenize sevindim.Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  5. Kalemleriniz piyasada kolaylıkla bulunamayacak modeller.Bu farklılığını sayesinde bilgi dağarcığımıza yeni kalemler ekleniyor.Bu konuda bir ekip çalışması var mı acaba..
    Selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alırken iyi bir araştırma yapıyorum sadece yoksa kamera arkası çalışanları mevcut değil… Finansör ya da kendime özel bir tedarikçim de yok:) Bilgilerimi ve koleksiyonumu paylaşmaya çalışıyorum bir faydam oluyorsa ne mutlu bana yorum için teşekkür ederim:)

      Sil
  6. Güzel bir inceleme olmuş her zamanki gibi. :) Yahu nereden buluyorsunuz böyle kalemleri?
    Mürekkep kutusundaki çizim aynı zamanda Da Vinci'nin kendisi rolünde oynadığı bir oyunda geçiyor hatta planör olarak yapılan bu şeyi uçurmaya falan çalışıyorlar. Adı neydi oyunun hatırlayamadım ama bana o sahneyi hatırlattı :)
    Yarı gizli uç gerçekten çok hoş bir detay, keşke yeni serilerde de yapsalar hooded niblerden ne olur? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi araştırıyorum sayın Teknofil öyle olunca da güzel şeyler ekleyebiliyorum kalemliğime:) Yeni serilerde bir de hooded için uğraşsalar fiyatlar nasıl olur bilemiyorum. Yorumunuz için teşekkür ederim:)

      Sil
  7. Mürekkep şişesinin karton kutusu çok zarif. Resmen tasarım harikası. Bu arada, vintage kalemlerle ilgili yazılarınızı daha bir dikkatle okuyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ilginize İlker Bey. Vintageler biraz aksadı temizlediğim kalemlerimi kaldırırken farkettim. Ayda bir vintagelere yer ayırmaya çalışıyordum bahar şaşırttı bütün planları:)

      Sil
  8. Güle güle kullanın kaleminizi.

    Daha önce Montbalnc'ın bana soğuk geldiğini yazmıştım ama vintage olunca iş değişiyor, daha doğrusu markası modeli ne olursa olsun vintage kalem olunca iş değişiyor.

    Vintage Montblanc'ları yurtdışındanmı temin ediyorsunuz yurtiçimi merak ettim.

    Oblik uç ben de istiyorum ama maalesef solağım, sol oblik kaleme de sadece vintage modellerde ve çok nadir rastladım.

    Rhodia defterleri severek kullanıyorum ama tercihim dotgrid, ona da henüz mağazalarda rastlayamadım.

    Kendi yaptığım çakma Midori için dotgrid yedek yapmayı başardım, bir web sitesinde nokta boşluklarını ayarlayabileğiniz şekilde syafa var, A4'e baskı alıp defter yaptım ama kağıt kötü çıktı. Eğer çeşitli markaları denediyseniz tavsiye edebileceğiniz A4 kağıt markası varmıdır?

    Son çare Rhodia A4 dotpad alıp ondan defter üretmeyi düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Vintage kalemlerimin birçoğunu yurtiçinden temin ettim Montblanc 320 de bunlardan biri… Şansıma kendime uygun kalemler bulabiliyorum umarım dilediğinizi siz de bulursunuz.
      Dotpadi ben de buradaki(Ankara'daki) mağazalarında göremedim Rhodia' nın... Internet siparişi ile satın alıyorum. Dot basmadım ama hazır şablonlardan Filofaxlar' ıma kağıt basıyorum ben de… Onun için de Xerox 90g/m2' lik kağıt almıştım oldukça memnunum baskılar gayet net oluyor. Rhodia A4 fiyatlarını bilmiyorum bence hangisi daha hesaplı olacaksa onu tercih edin derim.

      Sil
  9. Kaweco Vintage No 16 yazınızdan da hatırlıyorum bu tarz kalemlerde harika uçlar var. Ama maalesef kolay bulunmuyorlar, bir vesile ile deneme şansım olmuştu Vintage OB uç, gerçekten muhteşemdi, mürekkep de Vintage olmuş modeli itibari ile :) teşekkürler incelemeniz için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Kaweco V16 da çok güzel bir uca sahip. Severek kullandığım vintagelerden kendileri… Mürekkep de dediğiniz gibi görünüm olarak vintage oldu renk olarak uymasa da:) Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  10. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.