17 Nis 2014

LAMY SAFARI Neon Coral 2014 Special Edition - DIAMINE Peach Haze - LANYBOOK The One


Baharın etkileri haftanın ikinci yazısını da etkiledi birazcık… Günün üçlüsünde Lamy Safari' nin yeni rengi 'Neon Coral' -yani mercan-, Diamine' in parlak turuncu renklerinden birisi Diamine Peach Haze ve son zamanlarda sıkça gördüğüm bir defter Lanybook var…

Birçoğumuzun koleksiyonunda bir ya da birkaç rengi vardır Lamy Safari' nin… Hatta Safari koleksiyonu bile yapılmakta… Bazı dolma kalemseverlerin ilk dolma kalemi olan, her çıkacak rengi üzerinde haftalar öncesinde tartışılmaya başlanan,  her rengi merakla beklenen Lamy Safari' nin tarihte ne kadar eskiye dayanıyor bir göz atalım isterseniz…


Lamy Safari 1980 yılında Wolfgang Fabian tarafından tasarlanmış… Öncelikle 3 renkte piyasaya sürülmüş; terracota turuncu, savannah yeşil, kömür siyahı… İkinci nesilde bu ilk üretim kalemlerden sonra birkaç farklılık yapılmış mesela gövdenin altına 'W.Germany' yazısı gibi ayrıntılar eklenmiş, iç kapak yenilenmiş, siyah kapak somunu konulmuş, yeni renkler olarak beyaz, kırmızı, mavi eklenmiş… İlk nesilde yer alan renklerin ise -maalesef- üretimi durdurulmuş.

Üçüncü nesil tam olarak 90' ların başına denk gelmekte… Bu yıllarda pistonun/konvertörün çıkmasını engelleyen, sabitlenmesini sağlayan dişler eklenmiş tasarıma...  'W. Germany' yazısı 'Germany' halinde işlenmeye başlandı…

Dördüncü nesil ise 90' ların ortalarında piyasaya sürülmüş... Bu dönemde LAMY logosu lazerle işlenir hale getirilmiş gövdeye… Parça sayısı da zaman içerisinde 14' den 11' e kadar indirilmiş, sanırım daha pratik olmaya çalıştılar. En son Lamy' nin şeffaf gövdeli Vista' sı çıkarıldığında ise beyazının üretimine son verilmiş… Sonra da bazı renkler temel renkler olarak kalmak üzere her yıl farklı renklerde limitli sayılarla üretilmeye başlanmış...


Lamy Safari'nin gövde ve kapak malzemesi ABS denilen sert bir plastikten imal edilmekte (basit tabiri ile Lego malzemesi denilebilir)… 

Bu yılki yani 2014 rengi olarak 2013' te (neon sarı) olduğu gibi parlak/neon bir renk piyasaya sürüldü… Forumlarda ısrarla mor beklenirken piyasaya sürülen renk coral yani mercan rengi gibi oldukça göz alıcı bir renk oldu… 

Dolma kalemin ucu dışındaki tek metal yeri klipsi… Kapak tepesinde de her zamanki siyah artı işareti yer alıyor.Kapak klik sistemli olduğundan tek elle kolayca açılıp kapanabiliyor. Gövde üzerinde LAMY yazısı yer almakta...

Safari'nin boyutlarını merak edenler için ; kapalı haliyle 14 cm, kapaksız haliyle 13 cm, kapağı arkaya takıldığında ise 16,7 cm kadar… Bu sevimli dolma kalemin ağırlığı sadece 17 g… Bu ağırlığın 7 g' ını ise kapak ağırlığı oluşturuyor.


Çelik uçlu olan Safari' nin ben birçok kalemimde olduğu gibi F ucunu tercih ettim. Tabiki piyasada EF, F, M, B, 1.1, 1.5, 1.9 gibi çok çeşitli uç boyutları bulunuyor. Küçük bir bilgi olarak merak eden arkadaşlar için açıklamakta yarar görüyorum ucunu değiştirmek istediğinizde önce dolma kalemin damağı yukarı bakacak şekilde ters çevirip kalemi düz bir zemine yatırınız. Uç topunu kapağın içine alarak hafifçe kapağı bastırıp bir yandan da ucu ters yöne doğru çekerek kolayca çıkartıp yerine kullanmak istediğiniz ucu fazla zorlamadan dikkatli bir şekilde damağın raylarına oturtarak takabilirsiniz. 

Her zaman aynı kalitede güzel yazan çelik uç karşımıza çıkmayabiliyor neyseki bu kez bir aksilikle karşılaşmadım F uç gayet akıcı bir şekilde takılmadan, cızırtı yapmadan yazabiliyor.

Dolma kalemin dolum sistemi Lamy Kartuş veya Lamy Z24 konvertör/pompa/dönüştürücü yardımı ile olmakta. Ben bugün de kartuş yerine konvertörü tercih ettim.


Mürekkep olarak Diamine' den bir mürekkep kullanmak istedim. Yurtdışında  satılan plastik 30 ml' lik şişelerde aldığım mürekkeplerden birini 'Peach Haze'i tercih ettim. Aslında plastik şişelerin zamanla çözünüp mürekkep formülünü etkileme ihtimali de bulunmakta sonuçta mürekkep formülünde kimyasal maddeler mevcut… Yine de pratiklik ve taşıma kolaylığı açısından seyahatlerde işime oldukça fazla yarayacağını düşündüğümden bu şişelerden birkaç tane edindim. 


Diamine Peach Haze adının aksine oldukça canlı, güçlü, net ve parlak bir turuncu tonu… Herkes için uygun bir renk olmayabilir, günlük olarak da pek kullanılamayabilir ama henüz uygulamasam da oldukça iyi bir highlighter/fosforlu kalem olarak değerlendirilebileceğini düşünüyorum.


Bugünkü sevimli ikiliyi buluşturacak deftere geldi sıra… Lanybook… Uzun süredir alıp almamak konusunda düşündüğüm defterlerden biriydi. Denemek için en küçük boyunu tercih ettim. Bu defter ''The One'' serisinden… İtalyan malı,  sert kapaklı, lastikli, A6 boy defterin kağıtları çizgili ve beyaz renkte… Kağıtları 80/m2 ağırlığında. Yazı sırasında arkaya geçirmiyor, çok az gölgelenme yapıyor.  Daha kalın uçlarda durum nasıldır henüz denemedim. F uçla oldukça sevdim kağıdını ama uçuk fiyatlarına rağmen tekrar alır mıyım bilemiyorum… 

Noktayı koymanın zamanı da gelmiş… Herkese mutlu haftasonları diliyorum:)









47 yorum:

  1. İlk yorum benden gelsin. Ben çok beğendim Lamy'nin bu rengini, yerinde bir seçim olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Naile U. beğenmenize sevindim.Birazcık parlak ama yine de güzel :)

      Sil
  2. Defter çok şık. Bu aralar defterlere taktım herhalde. LAMY bilgilendirmesi için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Defter benim de zayıf noktalarımdan birisi bu defteri de sonunda kendime hakim olamayıp aldım :)Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  3. İnceleme ve tarihsel bilgiler için teşekkürler.. Ancak bir daha bu bloga gelmeyeceğim. Ne zaman buradan bir şeyler okusam kendimi alışveriş sitelerinde buluyorum. :-) Durduramıyorum efendim kendimi :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için ben teşekkür ederim. Çevreye verdiğim zarar için de özür dilemeliyim sanırım :) Ama aynı durum benim için de geçerli yeni bişeyler keşfettikçe kırtasiye alışverişlerimiz artıyor:)

      Sil
  4. Hangi rengi çıkartırsa çıkartsın Lamy Safari defterini kapattım, sadece turuncu sevgimden dolayı bulursam -ki imkansız gibi- turuncu versiyonu olabilir. Bazen sırf merakımdan elim Nexx modeline gidiyor sonra vazgeçiyorum. Lamy'den alırsam sadece 2000 alırım o da ne zaman sıra gelirse.

    Turuncu mürekkep aslında istiyorum ama fosforluya kaçan değil daha ağır bir tonu olacak, o tarafa gidince de turuncudan çok açık kahverengi veya karamel rengine varıyorum. Elimde L'Artisan Pastellier İnka kızılı var, onunla idare ediyorum.

    Çok uzun zamandır kalem almıyordum, eşimin doğumgünü hediyesi olarak aldığım TWSBİ Rose Gold'dan hala haber yok. Instagramda muhabbet ederken beklemediğim yerde Level 5 buldum vegold modelinden aldım. Şişesine de Diamine Graphite'yi doldurdum, tam bir günlük kullanım kalemi oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lamy Nexx' in ucunun bir farkı yok bence madem vazgeçtiniz Safari'lerden öyleyse altın uçlu modellerinden birini deneyin derim. Turuncu mürekkep biraz mat olsun diye düşününce kiremit rengine doğru gidiyor:) L'Artisan Pastellierlerle aram iyi değil söylediğiniz rengi tam olarak bilemiyorum doğal olarak….
      Yeni kalemleriniz hayırlı olsun umarım TWSBI'nız da kısa sürede ulaşır:)Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  5. Bugünde güzel uzun bir yazı olmuş , sabah saati 9 a kurup yazıyı ilk okuyan ben olmak istiyordum da olamadı :) pembeye kaçan bir renk olmuş dediğiniz gibi , bir ara blogta da konuşulmuştu hero dan sonra mor çıkarmi çıkmaz mi diye ama kim bilir onun etkisi oldu mu acaba , mercan rengini pek bekleyen yoktu sanırım 2014 rengi olarak. Uç konusunda ben bendekilerde pek sıkıntı yaşamadığım için böyle sorunlu bir durum olduğunu sonradan öğrendim, sizce tutma yerlerinin konforu nasıl safarilerin? Beni uzun yazımda rahatsız ediyor hatta bir kaç gündür devamlı ve uzun kullanimdan dolayı parmağımın tutma yerine yaslanan kısmı şiş şuan, tabi bunda benimde kendimi kaybedercesine uzun saatler yazmam etkilidir elbet, iyi haftasonları dilerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz uzun yazmışım haklısınız. Umarım sıkmamışımdır. Hero'daki morun etkisi olabilir sonuçta taklit edilirken taklit etme durumuna düşme gibi bir sıkıntı vardı.Yine de farklı bir mor tonu kullanılabilirdi diye düşünmüyor değilim. Tutma yeri bende de yazarken kendimi kaybettiğim zamanlarda dediğiniz gibi iz ve ağrıya neden oluyordu sonradan kalemi kullanırken fazlaca sıktığımı farkettim şimdi biraz daha dikkat ediyorum :) Yorumunuz için çok teşekkür ederim:)

      Sil
    2. Mor sever olarak beklemiyor değildim bir umut aslında ama , ilk davranan hero olunca dedğiniz gibi ne olursa olsun,taklit eden lamy olucakti bu seferde o yüzden böyle bir şeye kalkışmaktan vazgeçmişlerdir belkide :) safariyi daha bir dikkatli ve gevşek tutmakta , kendini kaybetmeden yazmakta fayda var yazarken bir şişlik olmayıp sonrasında şişiyor parmak , kendini kaybetmeyi düşünen arkadaşların bilgisine tecrübeyle onaylanıp sunulur :)

      Sil
    3. Bu yararlı bilgi de günün püfü oldu:)

      Sil
  6. Neonlar hoş olmuşta azıcık daha erkeklere hitap eden birşeyler olsa fena olmayacak.
    İnceleme için teşekkürler sayın Mürekkep Faresi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O yüzden highlighter olarak kullanılabilir demiştim aslında:) Vakit ayırıp, okuyup, yorum yazdığınız için ben teşekkür ederim Emre Bey.

      Sil
  7. Merhaba,
    ben iki şey danışmak istiyorum,
    Diamine (veya diğer) mürekkepleri İstanbul'da (web siteleri hariç) nerede bulabilirim? Mesela, Beşiktaş Kabalcı'da bulabileceğimi düşünüyordum ama yalnızca Pelikan marka mürekkep vardı orada.
    dğer sorum ise, Lamy veya diğer dolma kalemlere Kaligrafi mürekkepleri konulabilir mi? Ucun kaligrafi olup olmamasının bir önemi var mı?

    şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Diamine İstanbul'da web sitesi olan sitelerin fiziki kırtasiyelerinde mevcut diye biliyorum web sitelerinin iletişim bilgilerine bakarsanız görebilirsiniz. Kaligrafi mürekkeplerini koymanınızı tavsiye etmem temizlemeniz oldukça zor olur kalemin damağına da zarar verebilirsiniz.Kaligrafi mürekkeplerinin kıvamı biraz daha yoğundur tıkanmalara yol açabiliyor. Yorumunuz için ben teşekkür ederim.Detaylı bilgi istediğiniz konularda bana e-maille de ulaşabilirsiniz

      Sil
  8. bu güzel ve bilgilendirici yazı için teşekkürler:) biraz cahilce bir soru olacak ama lamy yi nereden edindiniz acaba yurtdışından mı? ve bir de special edition larin fiyatları farklı oluyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için ben teşekkür ederim Başak Hanım:) Cahilce olmadı merak etmeyin Neon Coral' ı yurtdışından edindim henüz ülkemize gelmemişti şu an durum nedir bilemiyorum. Aslında special edition olması fiyatı yurtdışında değiştirmiyor nedense bizde farklı oluyor.

      Sil
  9. Ben bu kalemi almak istiyorum ama iki sorum var. Turuncusu mu pembesi mi daha fazla? Bir de çok mu feminen? (Hemen almışsınız kalemi. Çok kötüsünüz. :D )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pembesi biraz daha ağır basıyor yakından baktığınızda. Lamy Safari Pembe' yi kullanıyorsanız bence sorun yok bunu da kullanabilirsiniz.Dayanamadım aldım evet :D Yorumunuz için teşekkür ederim:)

      Sil
    2. Yok Safari pembeyi kullanmıyorum. Pembe sevmem aslında ama bunun rengi çok güzel. :)

      Sil
    3. Gelir gelmez alacak gibisiniz:))

      Sil
    4. Yorum yok :D Broad uçlu istiyorum ama bulabilir miyim ki?

      Sil
    5. Bulamazsanız bile ayrıca B uç alıp değişirsiniz zor bişey değil sonuçta:)

      Sil
  10. Bu üçlüyü çok sevdim. Zaten turuncu sevdiğimi biliyorsunuz :) Peach haze nerdeyse blaze ile aynı gibi görünüyor. Blaze'i Lacivert Scrikss 33 ile kullanıyorum, ona kalem ayıramadım daha. Kaweco Ice Sport'un turuncusuyla kullanacağım ama onunda konvertoru yok kartuşa enjekte edeceğiz artık :) defterin ismini lamybook okuyup lamynin defter çıkardığını sanan tek benim heralde :) Renkli incelemeniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size uygun bir üçlü yapmışım bugün demekki:) Diamine Blaze'e yakın bir tonu var.Kaweco Ice Sport'un turuncusuna oldukça güzel uyar bence de… Defterin ismini yanlış mı yazdım diye düşündüm siz söyleyince:)) Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  11. Yeni yıla atfedilen renkler neon serisi gidecek gibi görünüyor. Ben de çok beğendim Safarinin bu rengini. Mürekkep-dolmakalem uyum prensibiniz bu sefer tam uymuş :) çok teşekkürler incelemeniz için güle güle kullanın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neon yılı oldu yine:) Beğenmenize sevindim elimden geldiğince renkleri uydurmaya çalışıyorum. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  12. Bir ay önceden katalogdan görüp bayılmıştım. Merakla piyasaya sürülmesini bekliyordum. Hatta geçen hafta bile Kemerburgaz'ı aradım henüz stoklara girmediğinden bahsetmişti. Siz nereden temin ettiniz? İnceleme için çok güzel bir yazı olmuş. Bence Lamy, bir tane de Neon olarak Mor çıkartsa hiç fena olmaz. Güle güle kullanın. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha Türkiye'ye gelmedi diye biliyorum ben yurtdışından temin ettim. Beğenmenize sevindim.Neon mor da fena fikir değilmiş:) Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
    2. Evet, henüz gelmedi. Merakla bekliyorum. :) Bugün baktım ebay'a düşmüş. Ay sonuna kadar bekleyip almayı düşünüyorum. Cevap için teşekkürler, iyi akşamlar.

      Sil
    3. Umarım en kısa sürede kavuşursunuz :)

      Sil
  13. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bant metodunu da eklemeniz iyi oldu 1.1, 1.5, 1.9 pek kullanmayınca açıklamak aklıma gelmemiş haklısınız:) Yorumunuz ve eklediğiniz bilgiler için teşekkür ederim İlker Bey.

      Sil
    2. Müsadenizle buraya bir ekleme yapmak istiyorum. Nerede okumuştum hatırlamıyorum ama bizdeki bantların kalitesizliğinden ve yapışkanlarının ucun üzerinde kaldığından bahsediyorlardı. Bu da bir not olarak dursun burada.

      Sil
    3. Teşekkürler Berk Bey:) reklam vermek istemiyorum ama çok da ucuz bant kullanmamak lazım bu iş için bile:)

      Sil
    4. Ben bazen kenarlarından sıkıştırıp çekiyorum, biraz gaddarca bir yöntem ama acil durumlarda işe yarıyor.

      Sil
    5. Bence yapmasanız daha iyi olur Oğulhan Bey zamanla gevşeyip damakla uyumsuz hale gelmelerine hatta dolma kalemin damağının hasar görmesine neden olabilirsiniz. 2 dk'nızı almayacak küçük bir işlem için dolma kaleminizden olmayın:)

      Sil
    6. @Berk Fidan Bizdeki bantların kalitesizliğinden ötürü ucun yarığının içine bantın yapışkanının girip sıkıntı yarattığını ben yazmıştım. Fakat son dönemde çok sıkça rastlyorum ki genç hafızalarda dahi iz bırakmak kabili mümkün olmamış. Benim açımdan artık bir şeyler düşünülmesi çoktan gelmiş hatta geçmekte.

      Sil
    7. @Ali Ikizkaya
      Ali Bey, sizden öğrendiğimiz önemli bilgiler içinde bu bant olayı çok küçük kalır. (Bu kolonya ve Pelikan olayı hayat kurtarıcıydı mesela) Ama bazen 4-5 farklı kaynaktan sürekli okuma yapınca kaynak belirtmek çok kolay olmuyor. Yoksa dolmakalem denince akla ilk gelenlerdensiniz.

      Sil
    8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  14. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  15. Merhabalar, blogunuzu yeni kesfettim, gercekten cok guzel yazilariniz bulunuyor, tabi ki takip etmeye de basladim :) Yalniz bir sorum var, elinizdeki bu guzel kalemleri ve murekkepleri nereden satin aliyorsunuz? Bazilarini bulmak nispeten kolay ama Ankara'da ozellikle ilgimi ceken murekkepleri bulmaktan problem yasiyorum. Neredeyse her yerde ayni markalarin, ayni murekkepleri var. Ornegin Noodler's murekkepleri satan tek bir yer bile gormedim. Birkac ipucu verebilirseniz cok sevinirim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba teşekkür ederim büyük bir kısmını internet üzerinden temin ediyorum dediğiniz gibi Ankara'da pek bişey bulamıyorum ben de merak ettikleriniz hakkında bilgi almak istedikleriniz var ise mail atarsanız detaylı bir şekilde açıklayabilirim. Aramıza hoşgeldiniz:)

      Sil
  16. merhabalar..lamy safari turuncu parlak renk arıyorum. hiç bir yerde bulamadım. fazladan elinde olan varsa gerekirse yalvarabilirim :( yardımcı olur musunuz lütfen?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Lamy Safari turuncuya Türkiye' de rastlamadım yurtdışı alışveriş sitelerinde bulabilirsiniz belki...

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.