10 Nis 2014

DIPLOMAT Traveller & GRAF von FABER CASTELL Black


Haftanın ikinci yazısı ile karşınızdayım… Bugün neler mi var? 

Başlangıç serisi dolma kalemler sınıfına girebilecek, ummadığım kadar iyi olduğunu her kullandığımda daha çok farkettiğim bir dolma kalem… Diplomat Traveller, ona uygun Graf von Faber Castell' in klasik şişelerinden biri… Siyah mürekkep ve minik ama marifeti boyunu aşan bir defter Calepino… 


Diplomat 1922' den bu yana varlığını sürdüren oldukça köklü bir Alman firması… Klasik çizgilerinden ilk olarak 1950' lerde vazgeçerek modern dolma kalemler üretmeye başlamışlar...

Traveller gördüğünüz metal kutu içerisinde geliyor… Metal kutulara zaafı olan beni oldukça etkiledi diyebilirim. Kutu içerisinden dolma kalemle birlikte kısa boy kartuş ve kullanma talimatı/garanti belegesi çıkmakta...


Kısa ön bilgiden sonra dolma kalemin detaylarına geçebiliriz… Dolma kalemin kapak ve gövdesi kromdan yapılmış… Siyah lake kaplama... Tutma yeri ise plastik. Bir miktar ince slim diye tabir edilen gövdeye sahip… 10 mm çapında bir gövdesi var. Traveller' in gövde rengi olarak siyah dışında gümüş, yeşil, mor, mavi, turkuaz renkleri de mevcut... 

Dolma kalemin kapağı kapalı halde iken uzunluğu 13,5 cm… Kapaksız haliyle 11,8 cm boyutta. Kapağı arkaya taktığınızda ise boyu 15,2 cm' e erişiyor. Ağırlığı 18 g kadar… Oldukça dengeli bir kalem yazım sırasında arkaya gitme gibi bir problem yaşatmıyor...


Klik sistemli bir kapağa sahip. Oldukça rahat tek elinizle kapağı takıp çıkarabiliyorsunuz. Adıyla da seyahat kalemi olarak tasarlandığı belirtildiğine göre günlük kullanım, zor şartlar hedeflenilmiş olmalı… Kalemin klips ve bileziklerinde gümüş rengi metal kullanılmış siyahla oldukça güzel bir uyum sağlanmış… Kapak tepesine Diplomat' ın amblemi olan çiçek benzeri şekil oturtulmuş. Kalemin uç hariç başka bir yerinde markayı simgeleyen yazı veya işleme bulunmuyor.

Dolma kalemin dolumu kartuş veya konvertör/dönüştürücü/pompa ile olmakta… Uluslararası konvertör veya kartuşları kullanabiliyorsunuz.


Diplomat Traveller çelik uca sahip. Bendeki M uç ama F ucu da piyasada bulunabiliyor… Oldukça yumuşak, takılmayla karşılaşmayacağınız bir ucu var… Uç zerine ''Diplomat Since 1922 M'' yazıları işlenmiş...

Ucun en ilginç yanı bence tamamen esnek olması… Esnek olmasına rağmen mürekkep tüketimi de oldukça az. Yazımı zevkli bir dolma kalem kesinlikle…


Günlük yazımda siyahı pek tercih etmesem de bugün siyah mürekkeple tanıtmak istedim Diplomat Traveller' i bunun için de Graf von Faber Castell siyahı tercih ettim. 

Graf von Faber Castell' in yeni şişesiyle ilgili daha önce bir yazı yazmıştım bugün ise eski klasik şişesini tercih ettim.


Graf von Faber Castell siyah oldukça koyu tonda yazıma sahip, birazcık kuru standart Avrupa mürekkeplerinden gibi görünse de zamanla solma gibi problemlerle karşılaşmayacağınız mürekkeplerden… Kuruduktan sonra bulaşma da yapmıyor...

Diplomat  Traveller her şarta uyum sağlar nitelikte bir uca sahip olduğundan iyi anlaştılar… 


Dolma kalem seyahat için tasarlanınca seçtiğim defter de biraz buna uygun olsun istedim… Calepino'yu seçtim… Calepino bir Fransız markası… Kraft kapaklı, 9X14 cm boyutlarında, 48 sayfa, beyaz kağıtlı, kareli defterini seçtim bugün… Aynı serinin düz ve çizgili versiyonları da mevcut. Bu küçük defterler 3'lü olarak satılmakta… İlk aldığımda bu kadar iyi bir kağıdı olabileceğini düşünmesem de dolma kalemler için oldukça iyi kağıtlara sahip çıktı. Dağılma, bulaşma, kanama, gölgelendirme hiçbir olumsuzluğa rastlamadan sayfaların her iki yüzünü de rahatlıkla kullanabiliyorsunuz...

Birazcık uzayan yazımı umarım keyifle okumuşsunuzdur… Herkese sağlıklı ve mutlu haftasonları!







42 yorum:

  1. Güzel bir kalemmiş ince olması uzun yazımlarda sorun etmiyordur diye umuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herhangi bir sorun yaşamadım gayet rahat Emre Bey yorum için teşekkür ederim:)

      Sil
  2. Uygun zamanda almak istiyorum bu kalemden. benim aklıma girmişti daha önce bu yazıyla da iyi kesinleşti gibi. Esnekliği soracaktım ben de yazmışsınız zaten :) teşekkürler incelemeniz için, güle güle kullanın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet siz sormadan bu kez esnekliğinden bahsettim :) En kısa sürede sizin de olması dileğiyle diyelim öyleyse…Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  3. Bu kalemi ben de almayı düşünüyordum inceleme yapmanız çok iyi olmuş tereddütlerimi giderdi. Fakat bu kez f değiş m uç almışsınız:), acaba f ucu da yumuşak ve smooth yazar mı diye düşünüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fiyat/performans olarak oldukça iyi bir kalem F ucunu da dün denedim aynı şekilde yumuşak ve pürüzsüz yazıyor.Benim aldığım yerde M uç olmasından kaynaklı bir durumdu. Kısacası tavsiye ederim:)Yorum için de teşekkür ederim.

      Sil
  4. Hayırlı olsun. Güle güle kullanın. İnşallah güzel şeyler yazarsınız...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel dilekleriniz ve yorumunuz için teşekkür ederim:)

      Sil
  5. Diplomat kalemleri ben de bir süredir merak edip duruyordum. İncelemeniz beni de sevindirdi. Excellence dedikleri ağır serisi mi daha uygun fiyatlı serilerinden biri mi diye soruyordum kendime. 300 TL ile 100 TL arasında bir karşılaştırma gibi düşünebilirsiniz. Büyük abilerini pek beğenmeyen yokken küçük kardeşler de aynı özenle mi üretilmiştir diye düşünüyorken memnun kaldığınızı görmek beni de sevindirdi. Şimdi tek dert bu kalem ince de fazla mı ince diye kompası alıp bir iki karşılaştırma yapmak sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sonunda merakıma yenik düşüp aldım ama iyiki de almışım diyorum:) Oldukça özen göstermişler fiyat,performans ve görünüm olarak oldukça tatmin edici…Boyut olarak çok ince değil aslında elinizden kayıp gitmiyor yine de deneyip almanızı öneririm.Yorumunuz için teşekkür ederim Seçkin Bey.

      Sil
  6. kalem benimde hoşuma gitti,sade ve dediğiniz gibi başlangıç seviyesi için ideal bir kalemde olabilir, fakat mürekkep biraz geç kuruyan bir mürekkep mi acaba? baya ıslak gözüküyor.İnceleme için teşekkür ederim ve size de iyi haftasonları:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalemi size de tavsiye ederim sanırım bir ara başlangıç seviyesi kalem arıyordunuz yanlış hatırlamıyorsam Traveller bütçeyi sarsmıcak dolma kalemler sınıfında… Mürekkep birazcık geç kuruyor ama fotoğrafa bakarsak biraz benim de aceleciliğime gelmiş:) Yorumunuz için ben teşekkür ederim:)

      Sil
    2. Evet benimde o yüzden dikkatimi çekip hoşuma gitti doğru hatırladınız. Sanırım zaman kaybetmeden hemen fotoğrafladıginiz için kurumya fırsatı kalmamış garibin :D

      Sil
    3. Evet bu kez aynen öyle oldu çok hızlı davranmışım :))

      Sil
  7. Mürekkep şişesi 4001'e mi benzemiş ne?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız benziyor zaten bu da 62,5 ml :) Yorum için teşekkür ederim.

      Sil
  8. Aslında kalem şekil olarak çok da özel değil ama esnekliği düşündürdü beni. Türkiye'de var mı bu arada?
    Calepino'lar Türkiye'de var mı?
    Bu kalem özel olarak esnek diye yapılmamış bir kalem ya hani. Acaba sürekli esnek olarak kullansak ucu yamultur muyuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şık bir kalem de görünüş olarak çok farklı bir yanı yok haklısınız evet, Türkiye'de siyah ve gümüşü var diğer renklerine rastlamadım ama… Calepino ise bildiğim kadarıyla Türkiye'de yok internetten almıştım. Ucunu sürekli esnek olarak kullansanız da yamultabileceğinizi sanmıyorum çelik uç sonuçta… Yorum için teşekkür ederim.

      Sil
  9. Benim de Diplomat'tan Excellence B model bir kalemim var. Gerçekten en güzel yazan kalemlerimden biri. Pek dinlendirme fırsatı veremiyorum. Kısa aralardan sonra tekrar mürekkepleyip kullanmaya başlıyorum. Kesinlikle her dolmakalem severin bir adet Diplomat'ı olmalı bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başka bir modelinin daha oldukça iyi olduğunu bilmek almayı düşünenlere yardımcı olacaktır sanırım:) Yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  10. Güle güle kullanın...

    Azmettim, bu aralar kendimi tutuyorum, kalem almayacağım. (Sadece bulursam uygun ve temiz Parker 51 kontenjanı ayırdım)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kararlılığınızın bana da bulaşıcı olması dileğiyle diyorum:) Ama mutlaka aklımı çelen bişeyler oluyor.Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  11. Kalemin fiyatı nedir? Ve bu kalem benzeri başlangıç modellerinin fiyatları aşağı yukarı ne kadar? Kalem satın alabileceğimiz internet sitesi önerebilir misiniz? (Çok soru sordum, farkındayım ve muhtemelen bu soruların cevapları önceki yazılarınızda vardır ama bana bir özet geçseniz :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reklam olayına girmediğim için blogumun üzerinden bu tarz bilgileri veremiyorum maalesef :) Dilerseniz mail atabilirsiniz detaylı bir şekilde merak ettiklerinizi yazarım yorumunuz için teşekkür ederim:))

      Sil
  12. Ben tekrar alıcı gözüyle bir baktimda,konvertörün kalitesini merak ettim, benim bir kaç scrikss konvertör, bir gün senin elinde kalıcaz ya hadi bakalım dercesine heryeri ayrı sallanıyor ayrıca mürekkep çekerkende bir konforu yok ve bu durumun verdiği kalitesizlik hissi hiç hoş değil , ne dersiniz bunun için?:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı durumdan ben de müzdaribim o yüzden bazı markaların konvertörlerini paraya kıyıp yedekledim:) Bu da Waterman' in konvertörü oldukça iyi, aynı şekilde plastik ama daha kaliteli.

      Sil
    2. Waterman konverter gerçekten iyi. Bir de Monteverde Prima ile gelen. O da gövdeye vidalanıyordu

      Sil
    3. Alternatif olarak bir de Waterman'le aynı şekilde Pierre Cardin yeşil konvertör aldım onu da bulursanız tavsiye ederim:)

      Sil
  13. Bu standart waterman konvertörü o halde değilmi? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu fotoğraftaki Waterman :)

      Sil
    2. Teşekkürler bunu öğrendiğim iyi oldu,böyle iyileri sizin yaptıginiz gibi yedeklemekte fayda var o halde :)

      Sil
    3. Ben teşekkür ederim:)

      Sil
  14. Merhaba arkadaşlar,ayni kalem 8 aydir bende de var altin renkli Diplomat traveller ,Waterman konvertör de almistim fakat kalem 2 ay kusursuz yazdi murekkebi dengeli akitiyordu fakat 3.aydan sonra murekkebini cok akitmaya basladi biraz ucuyla oynadim daha beter oldu acu açildi suan ne yapicağimi bilmiyorum ilk defa dolma kalem alcaklara kesinlikle tavsiye etmiyorum dolma kalemden soğuttu beni..
    Onun yerine scrikss 39 almayi duşunuyorum murekkebi dengeli akitir inşallah siz nedersiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba nasıl oynadınız bilmiyorum ama sorunu sadece kalemde aramamak lazım dolma kalemleri arada yıkamanız gerekiyor ve kullandığınız mürekkeple de alakalı akıtma yapabiliyor.Ben 2014 nisan ayında yazdım bu yazıyı yaklaşık 1 yıl oldu ve hala sorunsuz kullanıyorum. Scrikss 39 ise benim çöpe attığım kalemlerdendir. Ucunun cızırtılı yazdığını söylemem yeterli olur sanırım?

      Sil
    2. Merhaba Mürekkep faresi, Ben kalemi hem konvertör hemde kartuşla kullandim murekkebin markasi parker kartusun Waterman ikisinin arasinda bi fark gormedim.problem kesinlikle kalemle alakaliydi kalemi her murekkep koyusumda temuzledim hatta kolonyayla bile temizledim degisen bisey olmadi ucunu biraz sıkistirmak isterkendaha beter oldu :))

      Sil
    3. Scrikss 39 icin bazi formlarda cok guzel oldugunu yazmislar hatta youtube de Stephen Brown'un yorumlari olumlu yönde. Ya cross yada scrikss almayi dusunuyorum ama scrikss konusunda tereddütte biraktiniz beni :)

      Sil
    4. Stephen Brown sizin beğenmediğiniz Diplomat' ı da çok övmüştü:) Cross da Scrikss de benim tercihlerim arasında olmayan markalardan illaki Scrikss alacaksanız vintage modellerinden edinebilirsiniz.Bu arada kolonyayla temizlememenizi öneririm kalemlerinizi alkol zarar verir. Kaleminizi kurcalamadan önce Diplomat' a da mail atıp durumunu bildirebilirdiniz diye düşünmekteyim.

      Sil
    5. Zaten Diplomati Stephen' den gordugum icin aldim şık guzel galem fakat ben faydasini gormedim.Kolonya işin mübalağsı fakat temizledim.
      Siz hangi markayi ve modeli önerirsiniz ?

      Sil
    6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    7. Bence pistonlu kalemler daha mantıklı en azından parasını hakediyor ve ömürlük oluyorlar belki fiyatı biraz daha çıkıp Pelikan m200 alabilirsiniz.

      Sil
  15. merhaba Mürekkep faresi diplomat traveller pistonlu mu peki konu hakkında pek bir bilgim yok.Pistonlu ve konvertörlü diye bilgi bulamadım farkı nedir ki ömürlük oluyorlar acaba çünkü bu kalemden almak istedim açıkcası hoşuma gitti görünüşü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Diplomat Traveller kendinden pistonlu değil yazıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi uluslararası konvertör/dönüştürücü/harici piston yardımı ile şişe mürekkeple kullanabilirsiniz.Şişe mürekkeple uğraşamam derseniz kartuşla da kullanabilirsiniz.Kalemin ömürlük olması biraz kullanıma bağlı uzun süre içinde mürekkep bırakmamak gerekiyor.Arada temizlik yapılması lazım en basiti uç ve tutma yerinin olduğu kısmı açıp bir bardak normal suda bir gece bekletip mürekkepten arındırıp kurutup kullanabilirsiniz.Bunu ayda bir yapsanız aynı zamanda kaleminiz de daha verimli çalışacaktır.Detaylı bir şekilde yardıma ihtiyacınız olursa mail de atabilirsiniz.

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.