27 Oca 2014

LAMY Studio Limited Edition Royal Red & ROHRER KLİNGNER Alt-Bordeaux


Soğuyan havaların, gri gökyüzünün aksine bu haftaya renkli bir dolma kalemle başlamak istedim… Aslında kırmızıyla aram yoktur ama nedense bazı dolma kalemlerde kırmızının çekiciliğine karşı koyamıyorum:) Sözü uzatmadan bugünkü konuklarımı yakından tanıyalım…


Kırmızı güzeller güzeli bu dolma kalem Lamy Studio' nun 2012 Limited Edition' ı… Royal Red adı verilen dolma kalem aslında yakından baktığımızda farklı bir kırmızı tonuna sahip… Biraz kırmızı, biraz turuncu hatta biraz da bakır renginin harmanı gibi… 

Dolma kalem metal gövdeye sahip… Metal gövdenin üzeri mat bitişli lake ile kaplanmış… Bu da dolma kalemi kavradığınızda soğuk metalin aksine ipeksi, pürüzsüz bir gövde hissetmenizi sağlıyor. Gövde formuna ortadan hafifçe bombe verilmiş. Denge durumuna bakıldığında dolma kalem oldukça iyi durumda, kullanırken bazı metal gövdeli dolma kalemlerde olduğu gibi öne kaçma sorunu yaşamadım.

Dolma kalemin tutma yeri/grip kısmı, klipsi, tepe kubbesi ve bitiş yerinde krom kullanılmış… Tutma yeri oldukça ergonomik dolma kalem elinizde uzun süre bulunduğunda dahi rahatsızlık vermiyor.

Gövde ölçülerine baktığımızda; kapalı hali yaklaşık olarak 14 cm, kapaksız iken yaklaşık olarak 12,8 cm, kapağı arkasına takılı iken ise 15,3 cm olduğunu görüyoruz. Dolma kalem metal olmasına rağmen ağırlığı oldukça iyi yaklaşık olarak 30 g, yalnızca kapağı ise 8 gr… 

Dolma kalemin dolum sistemi genelde Lamy dolma kalemlerde tercih edildiği üzere yine T10 Lamy kartuş veya Z26 konvertör (dönüştürücü) yardımı ile olmakta...



Sıra geldi dolma kalemin ucuna… Lamy Studio Royal Red 14 K çift renkli altın uca sahip… Ben mi böyle hissediyorum bilmiyorum ama Lamy Studio Royal Red' deki altın uç bir miktar roller hissi veriyor… 

Uç kağıda dokunduğu anda pürüzsüz bir yazma deneyimi yaşıyorsunuz. Benim genel tercihim F uçtan yana olduğu üzere Royal Red' de de F uç kullanıyorum… Mürekkebi sıkma iletimde sıkıntı yaşatmıyor… Mürekkeplendiği anda yazmaya başlayabiliyorsunuz.



Rohrer & Klingner mürekkepler hakkında küçük bir bilgi vermekte yarar var sanırım...

Rohrer & Klingner, litografi (taş baskı) sanatçısı Johann Adolf Rohrer (1850-1918) tarafından ilk olarak 1892 yılında Leipzig' de üretimine başlanmış olan bir Alman markası... Johann Adolf Rohrer' in yine litograf olan oğlu Johann Adolf Rohrer Jr. 1907' de Felix Arthur ile günümüze kadar uzanan Rohrer & Klingner Leipzig Co şirketini kurmuş… Şu an şirket 5. kuşakla üretimine devam ediyor…

50 ml'lik, ilaç şişelerini andıran metal kapaklı şişelerde piyasaya sunulan Rohrer & Klingner mürekkepler geleneksel, kaligrafik, çizim olmak üzere birçok çeşide sahip… Dolma kalemler için ise piyasada birbiriyle karıştırılabilen 18 rengi bulunuyor...


Lamy Studio Royal Red için kırmızı mürekkep kullanmak yerine Rohrer & Klingner Alt-Bordeaux'u tercih ettim… Mürekkebin eski bordo diye çevirilebilecek bir adı var sanırım yıllardır tonunun/formülünün değişmediğini vurgulamak istemişler. Mürekkep bir tür mat şarap rengine sahip… Oldukça ıslak kağıt üzerinde bir hayli geç kuruyor bu yüzden gölgelenme de pek yapmıyor… 


Defter incelemesinden önce standart fotokopi kağıdında da mürekkebi denemek istedim görüldüğü üzere oldukça koyu bir şarap rengi… Geç kurumasına rağmen ıslak yazımı ile favori bordolarım arasına girdi diyebilirim. Maviler gibi bordo tonları da vazgeçemediğim renklerin arasında… Alt-Bordeaux' u da bu yüzden hemen benimsedim sanırım:)


Defter olarak ise KEEP CALM defterlerden birini seçtim bugün… Keep Calm   aslında İngilizler' in savaş döneminden kalma ünlü sloganları ve bu defter kapağında  da bu sloganın bir versiyonu kullanılmış… Keep Calm And Have A Coctail; Peter Pauper Press tarafından üretilmiş… Boyutları 18 X 13 X 1,5 cm… 160 sayfalık defter tahminen 80 g lık asitsiz kağıda sahip. Sert kapaklı defter lastikle sabitlenebiliyor.

Sayfaları kırık beyaz-krem tonlarında ve çizgili. Bu aralar sıkça kullandığım defterlerden biri… Arka sayfaya da yazılabiliyor gördüğünüz üzere (sol tarafta Kon-Peki kullandım). Hafif gölgelenme olsa da mürekkebi arkaya geçirmiyor. Ben memnun kaldım performansından kısacası… 

Güzel bir hafta olması dileklerimle bugünlük benden bu kadar:)









18 yorum:

  1. Teşekkürler incelemeniz için. Bu haftaki mürekkep-kalem seçimleriniz çok güzel görünüyor :) size de iyi haftalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz renkli başladık haftaya nasıl olacak bakalım:) Beğenmenize sevindim size de iyi haftalar..

      Sil
  2. Şu uç sorununu çözse giriş seviye sonrası kalemleri güzel görünüyor Lamy'nin. Maalesef benim Lamy Accent Brillant'ın ucu tırtıklı çıktı, Ali abi el attı kaleme. Bu yüzden Lamy 2000 düşüncemi erteledim.

    Mürekkep iyi görünüyor, bu aralar ben de renk arayışındayım. Siyaha yakın koyu mavi, koyu kırmızı, koyu mavi düşünüyorum. Diamine'in "Deep Dark ..." serisine mi dalsam, eldeki mürekkepleri karıştırıp mı denesen bilemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koyu mavi'de Diaiminbe majestic blue öneririm. Bu blogta da incelemesi var. Viapera'da 18TL 30 ml'si. Denemeye değer bence. Noodler's Navy Blue'da yine aklıma gelen koyu mavilerden.

      Sil
    2. Benim Lamy Studio yani bu kalemim ve daha önce yazdığım Lamy Accent 98 dolma kalemimde uç sıkıntısız çıktı şansıma ama Lamy 2000' im de maalesef benim de uç problemli çıktı ben de biraz düzelttirmek zorunda kaldım. Lamy 2000 güzel kalem ama şansa bakıyor gibi uç da gövde de problemli çıkabiliyor…
      Mürekkep karıştırma konusunda biraz çekimser kalıyorum. Daha doğrusu biraz titizim desem daha doğru olur. Birbiri ile karışacak mürekkeplerin üretim tarihi farkı/formulasyon farkı olabilir gibi nedenlerinden pek bulaşmak istemiyorum. Diamine' in koyu renkleri güzel. Karar verip aldığınızda ya da karışım yaptığınızda hangi oranlarda karıştırıp ne renkler elde ettiğinizi bizimle de paylaşabilir misiniz merak ettim:)

      Sil
  3. Güzel bir inceleme olmuş emeğinize sağlık :) kalemin kırmızısıda , mürekkebin bordosuda çok hoş. Bende mürekkepte bordoyu seviyorum,karıştırma olayıda güzel süprizlere gebe, yakın zamanda lamy kırmızı rengi çok açık bulduğum için siyah lamyle karıştırıp bence hoş olan bir bordomsu renk elde ettim. Belki kalem için sakıncaları olabilir sanrım aynı marka mürekkeipleri karıştırmak biraz daha iyi, fakat güzelliğide yok değil renk size özel gibi bir şey oluyor tonu ayarlamak elinizde olduğu için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugünkü ikiliyi ve incelememi beğenmenize sevindim teşekkür ederim:) Mürekkep karıştırma daha önce de dediğim gibi biraz benim cesaret edemememden kaynaklanıyor elbetteki kendi zevkinize uygun renk bulmak güzeldir. Piyasada da ,son zamanlarda mürekkep karıştırma setleri satılmaya başladı, denemeler için ilk etapta onlar da kullanılabilir bende almayı düşünüyorum bakalım:)

      Sil
  4. Evet denemekte fayda var, sizde denedikten sonra bizede bu tecrübeyi gösterirseniz seviniriz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabiki alıp deneme yaptıktan sonra yazarım zaten:)

      Sil
  5. Bir gün L'artisan'ın Sonbahar Gündönümü'nü incelemenizi çok isterim!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. L' artisan Pastellier kullanıp memnun kalmadığım mürekkep markalarından biri, bu konuda söz veremeyeceğim o yüzden maalesef:)

      Sil
  6. Kalem rengi ile mürekkep rengi uyumlu olmayınca biraz tuhafıma gidiyor. Bu yazınızda uyumlu renkler görmek beni mutlu etti açıkçası.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elimden geldiğince o uyuma dikkat ediyorum Hüseyin Bey, ben de biraz takıntılıyım bu konuya beğenmenize sevindim:)

      Sil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tonu gerçekten çok ilgi çekici tavsiye edebileceğim birebir aynı tonda bir mürekkep maalesef yok biraz puslu, mat bir bordo/şarap rengine sahip ama belki bir ton koyusu Diamine Syrah olabilir:)

      Sil
  8. Tam Mürekkebin kapağı ilaç kutusundakine benziyor diyecektim siz benden önce davranmışsınız. Çift Renkli uç nasıl oluyor tam anlayamadım? yanardöner gibi bir şey mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki renkli altın uç kullanılmış yakından bakar iseniz ortası sarı etrafı beyaz:) Bunu kastetmiştim.

      Sil
    2. Bende tam bunu diyecektim ama fare Hanım bizden çok önce davranmış :)

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.