24 Oca 2014

HERO 359 Summer Safari Purple & Pilot IROSHIZUKU Ajisai


Uzun soluklu çekilişimizin ardından artık incelemelere kaldığımız yerden devam edebiliriz… 

Lafı uzatmadan bugünkü ikilimize bakalım… Konuklarımızın ilki Hero 359 Summer Safari Purple, ikincisi ise Pilot Iroshizuku serisinden mor dolma kalemle uyum sağlayacağını düşündüğüm bir mürekkep; Ajisai… Sözü fazla uzatmadan dolma kalemin ayrıntılarına geçelim…


Hero 359 Summer Safari, uzunca bir süredir yabancı bloglarda görüp merak ettiğim bir dolma kalemdi… Hero bilindiği üzere Çin markası… Fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere Hero 359 Summer Safari' nin tasarımında Lamy Safari' den oldukça fazla esinlenilmiş… Lamy Safari klonu veya taklidi diyebiliriz:) 



Dolma kalem şeffaf plastik kutu içerisinde bir adet konvertör/dönüştürücü ile gelmekte… Benim aldığımda kartuş çıkmadı ama internette okuduğuma göre kartuş da kutudan çıkabiliyor… 

Dolma kalemde gövde olarak sert plastik kullanılmış. Plastik gövdesi, Lamy Safari' lerinki kadar kaliteli bir plastik değil maalesef… Dolma kalemin gövde olarak 6 rengi mevcut… Siyah, yeşil, beyaz, mavi, sarı ve mor. 5 gövde rengi Lamy Safari renklerinden olunca ben farklılık olması adına morunu tercih ettim. 

Dolma kalem gövdesi üzerinde bir adet mürekkep penceresi bulunmakta… Hero yazısı Lamy' lerde olduğu gibi büyük harflerle gövdenin alt kısmına işlenmiş… Dolma kalemin sadece uç ve klipsinde metal kullanılmış… Klipsi kromdan… 

Ölçüleri Lamy Safari' lerle birebir aynı yine de tekrar edelim… Kapağı kapalı iken yaklaşık olarak 14 cm boyuta sahip, kapağı arkaya taktığımızda ise yaklaşık olarak 17 cm uzunluğa erişiyor, ağırlığı da yaklaşık olarak 17 g gelmekte ...



Kapak klik sistemli açılıp kapanıyor. Lamy Safari' den birazcık daha sert  bir mekanizması var… Kapak tepe kısmında siyah üzerine çiçek motifi işlenmiş, ortasında ise H harfi bulunuyor… Konvertörü/dönüştürücüsü ise Lamy Safari Z24 ile benzer formatta… Sadece üzerinde metal bir bilezik bulunuyor… Konvertör/dönüştürücüsü Lamy Safari'ler gibi yine Hero 359 Summer Safari' ye özel tasarlanmış.

Dolum sistemi Lamy ile birebir aynı kartuş veya konvertörle olunca kartuş olarak Lamy de tercih edilebiliyor. Uzak Doğu kalemi acaba mürekkep sıkıntısı çeker miyim diye düşündüm ama damak da aynı tarz olunca bir sıkıntı yaşamadım kartuş denemelerimde...


Hero 359 Summer Safari Purple' in ucu paslanmaz çelikten… Uçta da yine görünüm olarak bir benzerlik söz konusu… Uç üzerinde LAMY yerine HERO yazısı yer almakta… Ben M uçlusunu tercih ettim… Uç konforu yerinde tıkanma, yazarken takılma, cızırtı yapma söz konusu değil… Aynı zamanda birazcık kuru yazan Lamy Safari uçlarından bir miktar ıslak yazmakta… Lamy Safari' lerde her zaman iyi uca denk gelemediğimizi düşünürsek bu Hero 359 Summer Safari için artı bir özellik olmuş… Uç aynı şekilde Lamy Safari' ler gibi sökülüp takılabiliyor. Temizlik için güzel bir özellik diyebilirim...


Sıra geldi mürekkebe… Iroshizuku Ajisai aslında 'Ortanca Çiçeği' nden ismini  almış… Bence fazlasıyla koyu bir Ortanca Çiçeği olmuş… Şimdiye kadar böyle koyu bir renkte Ortanca görmemiştim:)


Mor ve mavi renkleri arasında gidip gelen mürekkep oldukça parlak, akışkan bir yapıya sahip… Yazım sırasında yer yer gölgelenmeler yapabiliyor… Klasik mavilerden sıkıldıysanız günlük kullanım için ideal olabilir. Ama renk beni pek tatmin etmedi açıkçası Ortanca' ya benzettiğimi söyleyemeyeceğim bu renk mürekkep olmasa da olur diyebilirim… Belki şişe üzerindeki etiketin tonunda uçuk bir lila olsaydı benim için daha verimli olabilirdi...



Yazı örneği için Bloc Rhodia N 16 kareli 80g/m2' lik defteri tercih ettim. M uçların arasında pek bir fark olmadığını göstermek adına da hem Lamy hem de Hero ile bir kaç kelime yazdım. Bugünlük benden bu kadar herkese güzel günler dilerim...





25 yorum:

  1. mürekkebin rengi klasik waterman mavisine çok mu benziyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Waterman' in mavisine de klasik her maviye de fazlasıyla benziyor:)

      Sil
  2. Lamy ile bire bir aynı özellikteler gibi ama Lamy daha ulaşılabilir olduğu için onu tercih edeceğiz gibi görünüyor
    Güzel incelemeleriniz için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lamy daha ulaşılabilir haklısınız mecburen de tercih edilir durumdalar.Yorumunuz için ben teşekkür ederim...

      Sil
  3. Teşekkürler güzel inceleme için.

    YanıtlaSil
  4. lamy kalemlerin kopyası herhalde ,nasıl oluyor ben anlamadım ,patenti falan yokmu lamy kalemlerin,herkes herşeyi kopyalayabiliyormu? fiyatları daha mı ucuz aceba ? tasarım hırsızlığı , bu çinlilerden korkulur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çinliler' in kopyalayamadığı bişey yok sanırım evet internet üzerinden bakıldığında oldukça fiyat farkı var… Üstelik dolma kalemin yanında konvertörünün de çıkması Lamy' den bir tık öne geçmesini sağlıyor bence..

      Sil
  5. Lamy kalemler aslında yıllardır, en azından 20 yılı aşkın bir süredir bulunduklarından artık patent hakları topluma açılıyor. Yani illegal bir durum yok ama taklitçi zihniyet var. Nasıl düşünürseniz, taklit edip birkaç noktayı iyileştirmek var, yararımıza, taklit edip yetişememek var zararımıza. Hero Lamy'nin yarı fiyatına ve üzerinde pistonuyla geliyor diye biliyorum. Kullandığı kartuşları ise daha genel, enternasyonel kartuş formatında olması lazım. Özel Lamy kartuşları kullanmak istemeyenler, konvertör için üstüne para vermek istemeyenler, yine de renkli bir kalemi olsun diyenler için bence Hero hala cazip bir kalem. Bu arada çok çeşitli 5'in üzerinde Hero kalemim ve Hero mürekkeplerim var. Hepsi de gayet güzel, ayarlı yazan kalemler. Plastik kalitesi haricinde Hero'nun Lamy'den geri kalacağını sanmıyorum.

    Teşekkürler güzel incelemeniz için. Aslında tam da benim sevdiğim bir mavi renkmiş mürekkep, lakin o paraya çok benzer görünen Waterman Serenity Blue'dan 4 şişe alabiliyor olmak dengeyi biraz bozuyor. Hafif morumsu mavi istediğimde Waterman Tender Purple ve Serenity Blue'dan farklı oranlarda karıştırıp istediğim ayarda elde edebiliyorum. Böyleyken böyle, yine de Iroshizuku Murasaki-Shikibu ısmarlamadan da duramadım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için ben teşekkür ederim fiyat performans olarak gerçekten Hero oldukça iyi… Mürekkep ise hayalkırıklığı:) Karışım denemelerinde bulunmuyorum ben ama güzel fikirmiş… Murasaki-Shikibu üzerine de mor tanımam doğrusu :D sizin de hayırlı olsun umarım beğenerek,severek kullanırsınız:)

      Sil
  6. Seviyorum bu Çinlileri...
    Jinhao hiç kullanmadım ama kullandığım Hero ve Wing Sung'larda yazım kalitesinde bir sıkıntı yaşamadım ama gövde kaliteleri çok iyi değildi. Tabi benim kullandığım kalemlerin 3-5 dolarlık olduğu gözönüne alınırsa mucize de beklememek gerekir diye düşünüyorum.

    Bazen bakınıyorum Hero'nun 30-50 dolar fiyatta çok güzel kalemleri var, bu yüzden Çin malı dolmakalemlerde fiyat çıtası biraz yükselirse verdiğiniz paranın karşılığını fazlasıyla verebilecek kalemler var bence.

    Geçenlerde bir forumda arkadaş Jinhao almıştı, Mont Blanc 149'un taklidi, ilk yorumlarında gayet memnundu. Bir de şu taklit ya da kopya işini biraz aşarak özgün kalemler yapabilseler hiç de fena olmayacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Jinhao, Hero ve Wing Sung fiyatları yanında gerçekten çok iyi performans sergiliyorlar. Gövde kalitesi de o fiyata ancak bu kadar olduğunun göstergesi:) Özgün kalem ürettiklerinde bu kadar talep olur mu bilemiyorum isimlerini bir şekilde böyle duyuruyorlar bence:)

      Sil
  7. Gerçekten çok güzel bir anlatım olmuş.Her ne kadar LAMY e benzesede hiçbir zaman LAMY nin tadını vermiyecek gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim bazı özellikleriyle Lamy'i aratmıyor gibi Mustafa Bey :)

      Sil
  8. Yılın incelemesi olmuş. :D Ucu biraz da flex diyolar, doğru mu?
    Lamy bir mor kalem yapmalı artık. Böyle 2014 rengi filan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hero 359' da mor olduğundan Lamy mor renk yapmayı düşünmüyormuş gibi bişey okudum ne derece doğrudur bilemiyorum. Ucunun ise pek esnek olduğunu söyleyemem.Teşekkür ederim yorumunuz için :)

      Sil
    2. Aklıma gelmedi desem yalan olur. :)

      Sil
  9. Pes doğursu, fotoğrafı görünce lamy'nin 2014 rengimi çıktı dedim kendime meğer değilmiş, ah bu çinliler bir alem:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yabancı bir blogta ilk gördüğümde öyle sanmıştım:)

      Sil
  10. Mavi Safari'yi 2011 Aquamarine sanıp heyecanlandım bir an, sanırım o değil ama. İstanbul'da her yerde Aquamarine arıyorum, yurdışından sipariş etmek de biraz riskli ve pahalı geliyor. Bulabilir miyim ki sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Turkuaz olan 2011 Aquamarine' in ta kendisi:) İstanbul' da nerde bulunur bilmiyorum 2 yıl önce Ankara' dan bulmuştum rastlarsam tekrar size haber veririm. Eski kırtasiyelerde olabilir bence:)

      Sil
    2. Fail! :( Galatasaray'ın karşısındaki küçük kırtasiyeden oldukça umutluyum aslında. Keşke okullar kapanmadan gitseydim... Bulabilirsem, F ya da EF olmayacağına eminim ama. Lamy'lerimizin uçlarını nasıl değiştirebiliriz?

      Sil
    3. Çok kolay değişiyor zaten pul şeklinde bir ucu var dolma kalemi damak yukarı bakacak şekilde ters çeviriyorsunuz kalemin kapağını uç topu içine girecek şekilde bastırıp çekiyorsunuz uç kolayca çıkıyor.Yıkarken de ucu çıkarmak sizin için kolaylık sağlar.

      Sil
  11. İncelemeler için teşekkür ederiz, blog yazmak gerçekten emek isteyen bir iş hele ki dolma kalem ve mürekkepler hakkında kısıtlı imkanlar olduğunu düşünürsek tekrar tekrar teşekkür etmek gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim R.H. takdir edilmek çok sevindirici :)

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.