Perşembeleri genellikle olduğu gibi bugün de Uzak Doğu' dan yeni bir ikili ile karşınızdayım…
Platinum Modern Maki-e Serisinden Phoenix dolma kalem ve yine aynı markanın Pigment mürekkeplerinden Rose Red…
Dolma kalemlerimin farklı, hoş kutuları olduğunda incelemenin başında kutudan söz etmeden ve de göstermeden geçmeyi pek istemiyorum… Platinum Modern Maki-e' nin kutusu da göstermeden geçemeyeceğim kutulardan biri oldu…
Kutu üzerinde altın rengi geleneksel Japon resimlerinden biri var… Basit karton kutu bu hoş resim sayesinde farklı bir anlam kazanmış bence… Kutunun içi de yine oldukça şık; kırmızı kadife ile kaplanmış. Herşey o kadar özenli ki dolma kalemin tanıtım kağıdında bile renk uyumuna dikkat edilmiş kanji yazılar daha bir özenle farklı fontlarda yazılmış…
Platinum Modern Maki-e reçine siyah gövdeye, eşsiz bir lake kaplamaya, bu kaplamanın üzerinde ise Maki-e sanatçıları tarafından elde çizilmiş Anka Kuşu (Phoenix adını da buradan alıyor) ve çiçek motiflerine sahip… Dolma kalemin kaplama aşaması sırasında eski geleneksel tekniklerle elde cila çekilmeyip yeni yöntemler kullanıldığından 'Modern' adını almış.
Dolma kalemin gövdesi gibi kapağı da siyah reçineden… Metal detayları yani bilezikleri ve klipsi altın kaplamadan oluşuyor. Kapak günlük kullanıma uygun olarak klik sistemli bir şekilde kapanıyor. Tabi gövdesinde bu kadar güzel çizimlere sahip şık bir dolma kalemi günlük olarak kullanabilirseniz… Ben pek kıyamıyorum açıkçası:)
Maki-e Phoenix' in bileziği üzerinde Japan ve Platinum yazıları yer alıyor. Uç dışında başka bir yerde Platinum yazısına rastlamıyorsunuz. Ucun üzerinde Platinum' un simgesi P harfi bulunuyor.
Platinum Modern Maki-e' nin boyutları da oldukça kararında… Kapağı kapalı haliyle 13,7 cm, kapaksız haliyle 12,2 cm, kapağı arkasına taktığınızda ise 15,1 cm kadar… Ağırlığı ise sadece 17g… Kapak ağırlığını merak edenler için de kapağın 7 g geldiğini belirtmekte fayda var.
Platinun Modern Maki-e 18K altın uca sahip. Altın ucun verdiği rahatlıkla kağıt ayırmaksızın oldukça güzel yazıyor. Tabi benim dolma kalemimin M uca sahip olmasının da etkisi var. İnternet üzerindeki yorumlarına baktığımda F ucunun bir miktar sorunlu olduğu bilgisini edindim. F uçlusu mürekkebi zor iletiyormuş ve kağıtta da biraz cızırtılı yazıyormuş maalesef… M ise oldukça rahat ve ıslak yazıyor az miktarda da esnek bir yapıya sahip… Yazımı o kadar rahat ki roller hissi veriyor bile diyebilirim.
Bir kez daha belirtmekte yarar var; Platinum dolma kalemlerde uç boyutları Kanji ile ucun üzerine işlenmekte… Extra Fine: 極細, Fine : 細, Medium: 中, Broad : 太 şeklinde…
Platinum Maki-e' nin dolum sistemi yine markanın kartuş veya dönüştürücü/konvertör/pompası yardımıyla olmakta… Daha önce yazmadığımı farkettiğimden bugün Maki-e için Platinum mürekkebi sizlerin huzurlarınıza çıkartmak istedim…
Platinum Pigment Ink bir miktar kıvamlı bir yapıya sahip. Pigment Ink'ler dolma kalem için uygun nitelikte üretilse de uzun süre dolma kalem içerisinde bırakılmamasına dair bir uyarı yer alıyor kutusunda... Formülü çok iyi filtre edilmemiş bir miktar taneli yapıda. Mürekkep uzun süre dolma kalem içerisinde tutulduğunda tıkanmaya sebebiyet verebilir.
Platinum Pigment Ink piyasada 60 ml'lik cam şişeler içerisinde satılmakta… Ben dolma kalemin üzerindeki pembeli-kırmızılı çiçeklere uyması için bu yazıda Platinum Pigment Ink' in Rose Red rengini tercih ettim.
Kırmızı, mercan ve birazcık da pembeye yakın bir tonu var Rose Red' in… Kağıt üzerinde doğal bir gölgelenmeye sahip, ıslak bir yazımı var ve maalesef birazcık geç kuruyor. Günlük kullanımda geç kuruması birazcık sorun yaratıyor maalesef.
Sıra geldi yazı örneğine… Bugün yine benim deneme defterlerimden biri olan Clairefontaine' in spiralli, 21x14,8 cm ebatlarındaki, 90g/m2'lik kağıda sahip, kareli defterini tercih ettim… Merak edenler için yazı örneği Cemal Süreya' nın Sevda Sözleri' nden...
Bugünlük de bu kadar… Herkese mutlu hafta sonları dilerim...
Bu Japon'ları bir kez daha takdir ettim. İşlerinde üşenmemeleri ve en küçük detayı bile eklemeleri benim gibi detaycıları gönlünü fethediyor.
YanıtlaSilÇok güzel bir inceleme olmuş, elinize sağlık. Bir şey merak ettim: "Pigment Ink'ler dolma kalem için uygun nitelikte üretilse de uzun süreli dolma kalem içerisinde bırakılmamasına dair bir uyarı yer alıyor." Burada bahsi geçen 'uzun süre' ne kadar mesela? Ya da diğer mürekkepler için de böyle bir durum söz konusu mudur?
Detaylara ben de fazlasıyla takıldığımdan beni de oldukça mutlu ediyor Japon kalem dünyası:) Uzun süre hakkında net bir bilgi verilmediğinden ben de oraya şu kadar zaman diyemedim maalesef. Okuduğuma göre bir hafta denmiş birkaç yerde. Ben de en fazla 1 hafta kadar tuttum bu mürekkebi dolma kalemimde... Diğer mürekkeplerde böyle bir soruna rastlamadım yine de aylarca içerisinde mürekkep bırakmak pek mantıklı değil. Sonuçta ne kadar doğal dense de mürekkep içerisinde de kimyasal maddeler bulunuyor. En basiti koruyucu konuyor… Günlük kullandığım dolma kalemleri haftada bir temizlemeye gayret ediyorum bazen bu süre 15 güne kadar uzayabiliyor. Yorumunuz için teşekkür ederim:)
SilPlatinum kalemle ilk defa Cool sayesinde tanışmıştım. Ve maalesef sizin de yazıda belirttiğiniz gibi ucunun F olmasından dolayı sorunlar yaşamıştım. Mürekkep iletmiyordu. Ama buna rağmen tatlı tatlı esneyen bir uca sahipti. Maki-e yi ise Brian Goulet'in Cool ve Maki-e incelemesinde karşılaşmıştım. Tam da ne güzel kalem diye düşünürken birden Brian "18K" uca sahip diyince hemen geri çekilmek zorunda kaldım :) çünkü günlük kullanımda yanınızda taşınacak cinsten bir kalem olamıyor benim bu tarz kalemlerim :) kıyamıyorum, ama ince detayları ile çok farklı işler çıkarıyor japonlar. Maki-e de buna en iyi örneklerden birisi. Teşekkürler incelemeniz için.
YanıtlaSilUzak Doğu kalemlerinde F pek tercih etmemeye çalışıyorum bunda da uzak durmakla iyi etmişim anlaşılan...Günlük kullanım kalemi değil evet haklısınız yani ben pek kıyamıyorum kullanmaya yazımda da belirttiğim gibi… Yorumunuz için ben teşekkür ederim.
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilbence maki-e güzeldir tabi her gün yazı yazmamanız gerekir yda daha çok koleksiyonluk kalemlerdir
Sil@Sayın Hocam görsel olarak yine de çok şıklar :) Dediğiniz gibi sadece imza kalemi gibi kullanılabilir belki yorumunuz için teşekkür ederim.
Sil@oğuzhan Mengir yorumunuz için teşekkür ederim:)
Silİnsana Japonya seyahati yaptıracak bir güzellik :)
YanıtlaSilben platınum , nakaya ve namiki için yaparım japonya seyahati :) hele platınumun o mültıpen'leri ço güzel http://www.platinum-pen.co.jp/products/multi/emulti5.html
SilJaponya' ya gitsem nasıl dönerim acaba:) Uzaktan sevmek en güzeli gibi:))
Sil