Kısa süreli çekilişimizle verdiğimiz küçük mola bittiğine göre artık incelemelere kaldığımız yerden devam edebiliriz:)
Bugün uzun uğraşlar sonucunda elde ettiğim koleksiyonumun yazım-tutuş-kullanım açısından en mükemmel kalemlerinden, özel tasarım Japon markası Nakaya Writer Serisinden Piccolo Aka-Tame ve onunla güzel bir uyum sağlayacağını düşündüğüm Pilot Iroshizuku serisinden Tsutsuji ile karşınızdayım…
Özel ahşap kutusunda gelen dolma kalem ayrıca kimono kumaşından yapılmış bir kılıfa sahip… Kutu içeriğinde dolma kalemin sizin için özel olarak yapıldığına ve nasıl kullanmanız gerektiğine dair kraft zarf içinde kullanma talimatları ve tanıtım yazıları bulunmakta… Nakaya ve dolma kalemin özelliklerine bakalım...
Nakaya; 1919 yılında Platinum Kalem Şirketi tarafından tamamen el işçiliği ile üretim yapması amaçlanarak kurulmuş. Nakaya' nın günümüze kadar uzanan misyonu diğer firmalardan oldukça farklı…
Nakaya hala sadece kişiye özel üretim yapmakta… Her kullanıcının kendine özgü bir yazım şekli, kalem tutuşu olduğu için dolma kalemleri tasarlarken tamamen kişiye özel tasarımlarla piyasadaki yerlerini almaktalar…
Nakaya' da oldukça fazla çeşit mevcut aslında… Günlük kullanım için; Cigar, Writer, Briar, Neo-Standard gibi seriler… Daha özel seriler de bulunuyor tabiki onların üzerinde de Maki-e figürleri yer almakta… Yani özel çizimler, geleneksel Japon motifleri hatta kaplamaları bulunuyor bu özel serilerde...
Günlük kullanımda bolca yazı yazdığım için ben Nakaya Writer Serisini tercih ettim. Her seride farklı boylarda dolma kalemler mevcut ama ben rahatlık açısından ve elimin büyük olmamasından küçük olan modeli Piccolo' yu seçmiştim benim için doğru bir tercih olmuş… Nakaya' da istediğiniz her ekstra özellikte araba misali ücret artmakta bunu da belirtmekte fayda var…
Dolma kalemin gövdesi ebonitten elde yapılmış. Ebonit olması sayesinde oldukça hafif… Toplam ağırlığı 23 g, bunun 15 g' ı ise gövde ağırlığından meydana geliyor.
Aka-Tamenuri' deki, "Aka" Japonca kırmızı anlamında… "Tame" havuz, "nuri" ise lake anlamlarını simgeliyor. Dolma kaleme baktığınızda sanki bir havuza bakıyormuş gibi lake katlarını görebileceğiniz anlatılmaya çalışılmış… Gövdede şeffaf bir görünüm elde edebilmek için bir aydan fazla süre elde cilalandığından bahsedilmiş tanıtım yazısında… Dolma kalem birden fazla kırmızı ve şarap tonunu barındırıyor.
Aka-Tamenuri' nin uzunluğu kapalı haliyle 16 cm, kapaksız haliyle ise 13 cm geliyor. Biraz tombulca bir kalem çapı ise 1,5 cm… Oldukça rahat bir gövdesi var kaymıyor. Gayet kolay kavrıyorsunuz...
Dolma kalemin kapağı vidalı sisteme sahip ama oldukça rahat vidalanıyor. Ben bir aksilik olmazsa uzun yıllar kullanmayı düşündüğümden acaba klips olsa mıydı diye çelişkiye düşmemek için klipsinin de olmasını istedim. Dolma kalemin klipsi altın kaplama metal.
Aka-Tamenuri' nin sıra geldi ucuna… Sürekli olarak kullanabilmek adına 14K altın M uç tercih ettim. Çok detaya girmemek adına ucun metal birleşiminin açılımına girmek istemiyorum ama kısaca % 65 'inin iridyum olduğundan bahsedebilirim. Uç tanıtımında 14 K altın ucun dolma kalem için en iyisi olduğundan söz edilmiş. Bunun için de birkaç nedenden bahsedilmiş. Bu nedenlerden ilki 14 K ucun esneklikte payı olduğu, ikincisi paslanma riski olmadan uzun süre kullanılabilir olması, üçüncüsü ise iridyumun altınla kolayca bağlanabilmesi...
Bu nedenler göz önüne alınınca dolma kalemin yazımının oldukça yumuşak olması ve esnekliği gayet net anlaşılıyor… Uçta tıkanma, mürekkebi iletmede sıkıntı gibi en küçük sorunla bile karşılaşmıyorsunuz oldukça iyi düzeltilmiş. Uç hava deliğine kalp formu verilmiş. Bu da oldukça şık bir detay olmuş. Üzerinde Nakaya' nın amblemi, Japonca M (中) ve 14K Altın yazıları yer alıyor.
Dolum sistemi olarak Platinum konvertör/dönüştürücü/pompa ya da Platinum kartuş kullanılabiliyor. İsterseniz bu konvertörlerin Maki-e desenlilerinden de alabilirsiniz tabi bu da ekstra ücretlerde… Hoş bir detay ama değer mi bilemiyorum...
Şarap tonlarında kırmızımsı bu harika dolma kalem için mürekkeplerim arasından da koyu pembe bir mürekkep seçtim.
Pilot Iroshizuku serisinden olan Tsutsuji, Ingilizce Azalea anlamına geliyor. Yani Açelya rengi… Parlak oldukça hoş, berrak bir rengi var. Alt tonlardaki kırmızı, yer yer bordo tonları hoş bir gölgelenmeye neden oluyor. Dolma kalemin ucu da mükemmel olunca performansını en üst seviyeye çıkardı bu ikili…
Yazı denemesinde kullandığım defter Clairefontaine' den… Spiralli, kareli, 21x14,8 cm ebatlarında 90 g/m2 ölçülerine sahip… Mürekkeple güzel bir uyum sağlayan defterlerden… Açıklı koyulu pembe, fuşya renkleri Açelya' ları andırıyor gerçekten de…
Ve geldik bugünkü incelemenin de sonuna… Herkesin güzel, mutlu ve en önemlisi de sağlıklı bir hafta geçirmesini dilerim...
Sadece yurt dışındaki bloglarda izlediğimiz üst düzey kalemleri Türk bloglarında görmek çok hoş. Daha önce gördüğüm renkler genelde yeşil üzerine bordo kaplamaydı (neo-standard). Bu renk de çok olmuş. Nazar değmesin, güle güle kullanın. Teşekkürler incelemeniz için.
YanıtlaSilElimden geldiğince bişeyler yapmaya çalışıyorum:) Bu tonda bordo daha hakim evet. Zaten reddish-red denilmekte… Yorumunuz için çok teşekkür ederim.
SilGüle güle kullanın, teşekkürler incelemeniz için,
YanıtlaSilKalemi görünce sitesini inceledim, bu standartlarda bir kalem için güzel fiyatlara sahip diye düşünüyorum. Orta kalite 2-3 kalem almak yerine para biriktirip bir nakaya almak daha mantıklı gibi.
Bu arada kalemi yapan ustaları gördüm, birisi dışında hepsi 80'i devirmiş. Elimizi hızlı tutmamız gerek galiba :)
Yorumunuz için ben teşekkür ederim. Aslında çok uçuk bir fiyatı var sanılıyor belki ama dünya kadar para verdiğimiz birçok dolma kalemden daha makul fiyatlara sahip. Ustalar ise bir hayli yaşlı haklısınız :)
SilKenarda kullanılmadan duran balyalar varsa nakayaya kaptırmak işten değil hakikaten :)
Silama ben aradan 350 USD'lik standart bir model yakaladım, eğer özel istekleriniz yoksa gayet yakışıklı custom bir kalemi (klipsi/dönüştürücüsü/altın ucu vs dahil) bu fiyata alabiliyorsunuz, ki bence altın uçlu bir custom kalemin min. ederi de budur.
Butik üretim yapan Avrupa/K.Amerika sitelerine bakıyorsunuz standart çelik uç ile 150-200USD fiyat varken, altın uç opsiyona girip maliyete 100-150USD daha ek getiriyor.
Bu arada kalemin hakikaten inanılmaz bir rengi var, fotoğrafın kenarına nazar boncuğu kondursaydınız keşke :)
Nazar boncuğu fikri güzelmiş :) İlk başta dokunmaya kıyamıyordum zaten. Uç performansı da gerçekten iyi dediğiniz gibi Avrupa butik üretimlere bakılırsa fiyatlarını fazlasıyla hakediyor Nakaya' lar. 350 dolarlık modeli hangisiymiş merak ettim ben de bakim:) Umarım sizin de umduğunuzdan kısa bir sürede koleksiyonunuzda yerini alır.
SilKutu, kılıf , kalem hepside çok güzel uzakdoğudan bir esinti yolladınız bize etkilenmemek elde değil, ayrıca dedginiz gibi hava deliğinin kalp formunda olmasida güzel görünüyormuş değişik formda olanlar böyle bir renk katıyor bence kesinlikle kaleme, mesela conklin mark twain'in hava deliğide hilal şeklinde o da çok hoş :) fakat bu kalemi yama-budo ile kullancağızı düşünüyorum ikisi daha bir uyumlu bana kalırsa , ama sanırım onu son twisbi tanıtımında kullandginiz için bu sefer tercih etmediniz. Ne diyelim iyi günlerde kullanın :)
YanıtlaSilBeğenmenize çok sevindim. Mürekkep hava deliğindeki detaylar hep hoşuma gitmiştir dediğiniz gibi Conklin Mark Twain da farklıdır.
SilNormalde Aka-Tamenuri' yi yama-budo ile kullanıyorum ama bugün yama-budo yu yazmamdan ötürü ton olarak daha açık bir mürekkeple yazmayı uygun buldum yani kısacası tesbitiniz doğru:)Şöyle bir bakınca tsutsuji de fena durmadı aslında. Yorumunuz için ben teşekkür ederim.
Kalem gerçekten çok güzelbir duruşu var.Özellikle renk seçimi çok iyi olmuş.Kalemin çok güzel bir albenisi var.Ortalama 1.5 ayda üretilen özel bir kalem.Sipariş zamanı inanılmaz detayları var kişiye özel gerçekten kişiye özel üretiliyor,firma laf olsun diye yapmıyor bu işi.Nakaya dolma kalemlerde Platinum converterlerinin ne işi var kendileri onu üretemiyormu diye düşünürken,firmanın Platinum markasının bir alt kolu olduğunu öğrenmem çok iyi oldu.İncelemede bir dikkat çeken nokta ise Kalemin rengi ve mürekkep renginin tam bir ikili oluşturması oldu.Güzel günlerde kullanmanız dileğiyle.
YanıtlaSilBirazcık daha koyu mürekkep fena olmazdı sanırım yine de iyi görünüyor dediğiniz gibi. Yazımı beğenmenize çok sevindim. Yorumunuz için teşekkür ederim:)
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Maki-e günlük kullanımda kullanılamayacak kadar güzel biraz ben de ondan tercih etmiyorum zamanla gövdedeki desenlere zarar verir miyim kaygısı taşıyorum sürekli. Benim açımdan seyirlik sınıfına giriyorlar kısacası Aka-Tamenuriyi tercih etme nedenlerimden biri buydu zaten... Bu kadar güzel bir ucu kullanmayıp seyretmek olmazdı:)
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
SilÖncelikle hayırlı olsun, güle güle kullanın kaleminizi.
YanıtlaSilYoğunluktan bir önceki Montblanc başlığına yazamamıştım, bu kalem iyi oldu; söylemek istediklerimi burada toparlayayım.
Ben de dahil olmak üzere her dolmakalemseverin hayalinde en az bir tane Montblanc var sanırım, ama bana Montblanc kalemden öte bir şey, arzu nesnesi gibi geliyor. Aldığım her kalemi her ortamda kullanan biri olarak da bu beni rahatsız ediyor. (Vintage modelleri bunun dışında tutuyorum, markası modeli ne olursa olsun vintage her kalemi kullanırım. O zamanlar kalemler sadece yazım amaçlı üretiliyormuş galiba, hepsinin ucu çok kaliteli)
Bu Nakaya ile herhangi yeni üretim bir Montblanc'ı koysalar hiç düşünmeden Nakaya'yı seçerdim. Bir kere kalem herşeyiyle "al yaz kardeşim" diye yapılmış. Gösterişten uzak, sade ama herşeyiyle kişisel bir kalem.
Belki bu post için gereksiz fazlalık oldu söylediklerim ama Montblanc başlığı için geç kaldım.
Çok güzel özetlemişsiniz dilediğiniz yere yazabilirsiniz benim açımdan bir problem yok. Ulaşılabilirliği kolay olsa Nakaya gerçekten de birçok markanın üzerine çıkar yazım-görünüm-konfor üçlüsü bu marka için ayrılmaz bir bütün… Teşekkür ederim yorumunuz için.
SilGüle güle kullanın, Teşekkürler incelemeniz için,
YanıtlaSilArtık Namiki Sailor Visconti ve Marlen gibi kalemlerin incelemesini de bekleriz :)
Teşekkür ederim elimden geldiğince farklı markalara yer vermeye çalışıyorum önümüzdeki günlerde neler olur bilinmez:)
Silİki gündür yorum yazcam diye girip üşeniyorum. :)
YanıtlaSilKalem çok güzel gerçekten. Rengiyle cilasıyla sanki kağıda akacakmış gibi duruyor. :)
Yalnız şu medium kanjisini öğrendiğim iyi oldu, geçen gün Platinum Balance alırken ne satıcı ne de ben bulamadık uç ölçüsünü, en son başka bir medium uçla karşılaştırıp aldık. Fine'la Bold kanjilerini biliyor musunuz? :)
Az buçuk kanji bilmekte yarar var demek ki :) Extra Fine: 極細 Fine ;細 Broad : 太
SilÖğrendiğim iyi oldu. :) Ben de bir ara Japonca'ya başlamıştım ama mangaları bırakınca ilgim de azaldı. Kanji öğrenecek sabır yok ama bende. :D
SilKanji yazmak zevklidir ama ben de bir dönem Çince'ye gitmiştim de :) dediğiniz gibi birazcık sabır istiyor yine de
Sil