28 Nis 2014

PELIKAN P55 Future - PELİKAN EDELSTEIN Ink Of The Year GARNET Kartuş


Çekiliş biraz kısa sürünce haftanın ilk yazısının da günü aksamamış oldu… Haftanın ilk yazısı yine birazcık renkli... Bugünkü  yazacağım dolma kalem başlangıç seviyesi aynı zamanda günlük hayatta da kullanabileceğiniz kadar kullanışlı… Mürekkep ise mürekkep ailesine yeni katılan üyelerden biri...

Kısacası günün ikilisi Pelikan P55 Future dolma kalem ve yeni çıkan Edelstein kartuşlardan yılın mürekkebi Garnet...


Pelikan Future Serisi; Pelikan' ın giriş seviyesi dolma kalemlerinden… Bu seri dolma kalemler maalesef artık üretilmiyor net bilgi olmasa da tahminen ilk olarak 2009 yılı sonu 2010 yılı başlarında piyasaya sürülmüş… Üretimi bitmiş olsa da internet üzerinde ve bazı küçük kırtasiyelerde bulmak mümkün…

Pelikan p55 Future daha çok kırmızı ve mavi sert gövdeye sahip olarak piyasada bulunuyor… Uzak doğu piyasasında yeşili de mevcut… Aynı serinin p56 versiyonu ise gümüş metalik renkte üretilmiş…


Future p55 sert plastik olmasına bağlı olarak oldukça hafif bir gövdeye sahip… Dolma kalemin uç dışında metal bir kısmı bulunmuyor… Yine de oldukça şık bir görünüme sahip bence… Plastik olmasına rağmen ucuz bir görüntüsü yok yani...

Gövde üzerinde mürekkep penceresi bulunuyor… Grip kısmı/tutma yeri kırmızı- siyah renkte… Siyah kısımlarında silikon bölümler yer alıyor. Kullanımı oldukça rahat saatlerce yazsanız da bir sıkıntı yaşatmıyor. Elde iz bırakmıyor...



Görünüm olarak son dönem Pelikano 480' lerden de oldukça şık… Pelikano daha çok çocuk kalemi gibi duruyor diyebilirim bunun yanında… Dolma kalemin kapağı klik sistemli açılıp kapanıyor, plastik yay şeklinde bir de klipsi bulunuyor… Klips de grip/tutma yerine uyumlu olarak siyah renkle detaylandırılmış…

Kapak tepesine Pelikan logosu basılmış… Kapak tepesi dışında bir de tutma yerinde küçük puntolarla Pelikan yazısı bulunuyor.

Dolma kalemin boyutları kapalı haliyle; 13,7 cm , kapaksız haliyle; 12,5 cm, kapağı arkaya taktığınızda ise 15,4 cm kadar... Gövdenin genişliği ise; 12 mm... Pelikano 480' in gövde genişliği  14,5 mm gelmekte… Yani Future, Pelikano'dan bir miktar daha ince… p55 Future' ın gövde ağırlığı 14 g kadar. Yine Pelikano'yla kıyaslayacak olursak Pelikano 480 18 g kadar yani Pelikano' dan daha hafif…


p55 Future diğer başlangıç seviyesi serilerde olduğu gibi yine çelik uçlu üretilmiş… Bugün mürekkep denemesi yapacağım kırmızı gövdeli p55 Future' da  da genelde olduğu gibi F ucu tercih ettim… Piyasada F, M, B gibi uç boyutlarına rastlayabilirsiniz. Uç çelik olmasına rağmen oldukça rahat, takılma, cızırtı yapmıyor. Mürekkep iletimi de kusursuz… Kağıt ayırmaksızın her yerde kolaylıkla kullanabiliyorsunuz. Günlük olarak tercih etme nedenlerimden birisi bu zaten...

Dolma kalemin dolum sistemi kartuş veya Pelikan c499 konvertörle yapılabilmekte… Kartuş olarak uzun ya da kısa tip uluslararası Avrupa standartı kartuşları kullanabilirsiniz...


Kartuşlarla aram hiç iyi olmasa da bu günlük kullanımda çantamdan eksik etmediğim dolma kalemin performansını gösterirken sizlere kartuşla tanıtmak istedim… Ne kadar istemesem de seyahatlerde en büyük kurtarıcı sonuçta kartuşlar… Kartuş olarak ise Pelikan' ın yeni çıkan Edelstein kartuşlarını tercih ettim. 

Edelstein kartuşlar şişelerini aratmayacak şıklıkta metal kutular içerisinde piyasaya sürülmüş… Metal kutu seven beni oldukça etkiledi… Kutu içerisinde 6 adet Edelstein kartuş bulunuyor. 4001 uzun tip kartuşlardan daha iyi bir sunum şekline sahip… Bildiğiniz üzere Pelikan uzun tip kartuşlar karton kutulu ve 5' erli adetler şeklinde satışta bulunuyor… Edelstein kartuşların üzerlerinden marka serisinin adı da gümüş renklerde yazılmış… Bu da hoş bir detay olmuş… 


Sıra geldi kartuş rengine… Pelikan, Edelstein Serisi' nde her yıl yeni bir mürekkep tanıtıyor… Geçen yılki Amber renginden sonra bu yıl da kırmızı tonlarında bir renk piyasaya sürdüler… Edelstein Garnet 2014 yılının yeni rengi… 

Kırmızı tonlarında mürekkep pek kullanmadığımdan şişeden önce kartuşunu alma nedenim biraz da bu oldu açıkçası… Ayrıca mürekkebi test edebilmek adına öncelikle kartuşunu kullanmak daha mantıklı oldu benim için… Mürekkep az da olsa turunculuklar barındıran parlak, açık bir kırmızı tonunda… Güzel bir gölgelenmeye sahip...


Yazı örneği için bugün de deneme defterim olan Rhodia' dan yararlandım… Bloc Rhodia N 16; beyaz, çizgili, 80g/m2' lik kağıtlara sahip… Arkaya geçirme, gölgelenme gibi sorunları yok… Bugünlük de bu kadar diyelim...

Güzel bir hafta geçirmeniz dileğiyle… Mutlu günler:)

Mürekkep Faresinden Hediyeler VII Çekiliş Sonuçları / Results Of Giveaway From Ink Mouse VII


Çekilişlere katılan izleyiciler kadar ben de heyecanlı olduğum için bir an önce sonuçları açıklamak istedim her zamanki gibi:) Tabiki öncelikle vakit ayırıp çekilişime katılan herkese çok teşekkür ediyorum. 

Bu kez vakit kısıtından dolayı her zaman olduğu gibi süslü hediye paketleri hazırlayamadım maalesef… Girişi uzatmadan sonuçlara geçiyorum… Sonuçlar için adil olduğunu düşündüğümden yine random.org üzerinden çekilişi yaptım ve işte kazananlar;


1.Şanslı izleyici olup;

Sailor Clear Candy Milk Body Serisinden Strawberry Milk MF Uçlu Dolma Kalem (1 adet orjinal kartuşu ile) + Noodler' s Ink Ottoman Rose 90 ml mürekkep + Turuncu Block Rhodia N 16 Çizgili Defter.

Kazanan ; Ovul Arioglu Akan olmuştur.



2. Şanslı izleyici olup;

Sailor Clear Candy Marine Serisinden Anchor MF Uçlu Dolma Kalem(1 adet orjinal kartuş ile) + Noodler's Ink Ottoman Azure 90 ml mürekkep + Turuncu Block Rhodia N 16 Çizgili Defter.



Kazanan; Silent Figures olmuştur.

Kazanan izleyiciler 29 Nisan 2014 tarihi gün bitimine kadar bana sosyal ağlardan ya da e-mailimden (e-mail adresim için sağdaki açılan panelden yardım ve iletişim kısmındaki iletişim kısa yolunu kullanabilirsiniz) ulaşırlarsa sevinirim aksi taktirde çekiliş tekrarlanacaktır. 

Kazanamayan arkadaşlar umudunuzu kaybetmeyin nasıl olsa paylaşacak çok şey var:)

Herkese mutlu günler:)

25 Nis 2014

Mürekkep Faresinden HEDİYELER VII / GIVEAWAY VII FROM Ink Mouse


Baharın gelişini kutlamak adına sizin de beğenilerinizden yola çıkarak küçük bir çekiliş yapmaya karar verdim… Bahane ne olursa olsun amaç paylaşmak ne de olsa:) Lafı uzatmadan çekiliş hediyelerimiz nelermiş bir bakalım… Hediyeler 2 kişiye gidiyor...

1. Şanslı İzleyici;

Sailor Clear Candy Milk Body Serisinden Strawberry Milk MF Uçlu Dolma Kalem (1 adet orjinal kartuşu ile) + Noodler' s Ink Ottoman Rose 90 ml mürekkep + Turuncu Block Rhodia N 16 Çizgili Defter.

2. Şanslı İzleyici ise;

Sailor Clear Candy Marine Serisinden Anchor MF Uçlu Dolma Kalem(1 adet orjinal kartuş ile) + Noodler's Ink Ottoman Azure 90 ml mürekkep + Turuncu Block Rhodia N 16 Çizgili Defter.

Sahibi olacaktır… 

Şartlarımıza gelirsek;

1) İzleyicim olmak… Bunun için ekranın sağ kenarındaki fareyle üzerinden geçince açılıp kapanan menüden izleyiciler ikonununa  tıklayıp açılan kutudan izleyicim olabilirsiniz veya yine sağ taraftaki açılıp kapanan menüden yardım ve iletişim kısmına tıkladığınızda ''Follow'' butonu var… Blogu izlemek için o butona da tıklayabilir ve açılan penceredeki adımları takip ederek izleyici olabilirsiniz… Bunlar zorunuza giderse veya bir sorun olursa Google Plus (g+)' tan da izleyicim olabilirsiniz. Onun da yine sağdaki açılıp kapanan menüde en üstte kısa yolu mevcut bulunuyor. Çok da zor değil sanırım:) 

#İZLEYİCİ OLMANIZ ZORUNLU ŞARTIMDIR#


2) Hesabınız var ise sosyal ağ olarak twitter veya facebook sayfalarımdan da takipçi olabilirsiniz... Facebook için buradan tık tık, Twitter için şuradan tık tık. İsteyen çekiliş linkini de paylaşabilir… 

3) Instagram' dan da beni murekkepfaresi kullanıcım aracılığı ile takip edebilirsiniz:) internet üzerinden erişim için tık tık

4) Son olarak bu yazının altına 27 Nisan 2014 Pazar günü saat 23.59' a kadar  zorunlu şartımı yerine getirdiyseniz yorum bırakmanız… Zaten tek zorunlu şartım var onu da yerine getirirseniz sevinirim.

Hediyelerin en çok isteyen, en çok ihtiyacı olan ve en çok beğenen kişilere gitmesi dileğiyle… Herkese bol şans:)


24 Nis 2014

MONTBLANC 320 Vintage - MONTBLANC Limited Edition Leonardo Red Chalk


Bahardı, renkli dolma kalemlerdi derken çok sevdiğim vintage dolma kalemlerimi ihmal ettiğimi farkettim… Biraz onların gönlünü almak adına bu hafta kullanmaya başladığım dolma kalemlerimden birini yazmaya karar verdim bugün… 

Montblanc 320 ve bir süre önce aldığım yazmayı unuttuğum mürekkeplerden biri yine Montblanc ailesinden Leonardo Red Chalk bugünün konuklarını oluşturuyor…


Montblanc yeni seri dolma kalemlerinin gösterişli kutularının yanında bu güzel dolma kalemin gördüğünüz gibi oldukça mütevazi bir kutusu var o yüzden göstermeden geçmek istemedim… 

Kartondan sadece 320' nin gireceği kadar küçük sevimli sarı bir kutu…  Montblanc 320, şansıma hiç kullanılmamış olarak geldiğinden kutu içerisinde kullanma klavuzu bile mevcuttu…



Girişten sonra detaylara bakalım… Önce tarihi… Alman yapımı Montblanc 320; 1960' ların sonu ile 1977 yılları arasında piyasaya sürülmüş… 

Montblanc 320 piyasada iki farklı dolum sistemi ile satışta bulunuyor bunlardan kartuşlu/konvertörlü modeli öğrenciler için, pistonlu modeli ise günlük kullanım için… Bugünkü yazımda günlük kullanımlısından bahsetmeye çalışacağım.



Dolma kalem siyah reçine gövdeye sahip... Boyutları piyasadaki yeni Montblanc' lara göre daha zarif bence… Daha önce yazdığım Meisterstück' le kıyasladığımda 320' yi daha çok sevdiğimi itiraf etmeliyim… 

Montblanc 320' nin metal detayları klipsi ve bilezikleri altın kaplama… Kapak günlük kullanım dolma kalemlerinde olduğu gibi yivsiz (vidasız), klik sistemli kolayca açılıp kapanıyor… Küçük bir mürekkep penceresi bulunuyor… Temizlik ve bakımının kolay olması için gövde tutma yerinden sonra, mürekkep penceresinin bulunduğu yerden açılabilir şekilde yapılmış… Tutma yeri/grip kısmı kalemin gövdesinde olduğu gibi yuvarlak formda ele tam oturuyor rahatsızlık, kayma gibi sorunlar yaşatmıyor. Her açıdan rahat bir dolma kalem...

Kapak tepesine ve dolma kalemin bitiş noktasına yani altına ünlü Montblanc' ın beyaz amblemi işlenmiş… Kapak bileziğine Montblanc ve 320 yazıları kazınmış…  Dolma kalem 14,8 g ağırlığında, kapalı haliyle 13,5 cm boyutunda, kapaksız hali ise 12,2 cm, kapağı arkasına takıldığında ise 14,9 cm oluyor.


Dolum sistemi başta da belirttiğim gibi pistonlu… Ucu ise 14K altın… Ucun üzerinde Montblanc amblemi yok sadece altın derecesini belirten 585 ibaresi var… 

Yarı kapalı uç, az bulunur bir şekilde esnek OB… Bu tarz orjinal uç bulmak bir miktar zor… Oldukça yumuşak, onca yıl beklemesine rağmen takılmadan, pürüzsüz bir şekilde yazıyor… Bunda ucun alt kısmında bulunan iridyum topun da etkisi var. Uç esneme payına da sahip yazım sırasında farklı karakterlere bürünen harfleri sevenler için her açıdan ideal...


Günün mürekkebi Montblanc Leonardo seririsinden… Karton kutu üzerinde Da Vinci' nin ünlü çizimlerinden biri bulunuyor… Şişesi limitli seri Montblanc mürekkeplerin bir kısmında olduğu gibi kare formunda… Bu şişeler bana hep eski likör şişelerini hatırlatıyor oldukça şık… 

Mürekkep 30 ml' lik… Son kullanma tarihlerinin olması nedeniyle 30 ml olmaları oldukça iyi bence… 



Mürekkep Red Chalk adını Leonardo Da Vinci' nin yaptığı çizimlerde kullandığı kırmızı tebeşirden almış… Oldukça hoş gölgelenmelere sahip turuncu alt tabanlı bir çeşit kızıl kahve tonunda… Kahve tonları yazı sırasında renk geçişlerinde oldukça belirginleşiyor… Yer yer kırmızı ve kahve tonları kağıtta oldukça hoş bir görünüm sağlıyor… Bir miktar kuru yazımı var...


Yazı örneğinde A5 boyutlu, 80g/m2' lik, çizgili Rhodia üstten açılır defterlerden kullandım… Kesik uçlu kalemle mürekkep oldukça belirginleşti… Uzun yazımla umarım sıkmamışımdır… Sürpriz dolu, mutlu günler:)


21 Nis 2014

SAILOR Clear Candy Milk - SAILOR Jentle Peche


Renkli kalemlerden vazgeçemeyeceğim sanırım... Bugün için de yine renkli bir dolma kalem ve ona uyacağını düşündüğüm bir mürekkep tercih ettim... Her ikisi de Sailor ailesinden… Başlangıç seviyesi dolma kalemlerinden Sailor Clear Candy Milk ve pembe tonlarında Sailor Jentle Peach Pink mürekkep… 



Sailor 1911 yılında Japonya'nın Hiroşima kentinde Kyugoro Sakata tarafından kurulmuş… Yani 100 yılını doldurmuş köklü bir firma… 100. yılını kutlama amacıyla da piyasaya farklı tüketici gruplarına hitap eden ürünler sürmüşler… Clear Candy serisi de kutlama amaçlı piyasaya sürülen başlangıç seviyesine hitap eden bir dolma kalemlerden oluşuyor..

Serinin 20' ye yakın rengi bulunmakta… Bende de 3 farklı rengi mevcut severek kullandığım her yere yanımda götürmekten çekinmediğim dolma kalemlerden…


Bugün tanıtım için kullandığım Clear Candy Milk serisinden… Bu seride 3 gövde mevcut Milk, Coffee Milk ve Strawberry Milk… Bendeki de gördüğünüz üzere Strawberry Milk… Pembe gövde üzerinde beyaz renkte, ineklerin üzerindeki alacalara benzer benekler mevcut…

Dolma kalem sert plastik gövdeye sahip. Gövde üzerinde uç dışında herhangi bir metal ayrıntı yok. Ucuz, başlangıç seviyesi bir dolma kalem olmasına rağmen vidalı kapağa sahip. Pembe-beyaz gövdenin üzerinde küçük beyaz bir klipsi bulunuyor. Kapak tepesinde yıldız şeklinde bir motif var. Grip/tutma yeri yuvarlak formda eli yormadan rahatça kullanabiliyorsunuz.

Dolma kalem oldukça da hafif 12 g civarında… Kapalı haliyle 13,4 cm, kapaksız haliyle 12,1 cm, kapağını arkasına taktığımızda ise 15,3 cm geliyor.


Sailor Clear Candy' nın piyasada genelde F ve MF uçlarını bulabiliyorsunuz. Uç sadece yazım için değil aynı zamanda çizim için de ideal... Çelikten imal edilmiş… Bendeki MF uç, Uzak Doğu kalemlerinin uçlarının ince olduğunu düşünürsek oldukça ince karakterli bir yazımı olduğunu anlayabilirsiniz… Benim yazım küçük olduğundan benim açımdan bir sorun teşkil etmiyor açıkçası… 

İnceliğine rağmen oldukça pürüzsüz bir yazıma sahip. Tıkanma, tutukluk yaşamıyorsunuz. Çok ıslak bir yazımı yok bir miktar kuru denilebilir. Esnekliği de 0' a yakın oldukça sert bir uç… Ne kadar basınç uygularsanız uygulayın esnemiyor…

Sailor Clear Candy dolma kalemler; Sailor kartuş veya konvertör/ dönüştürücü/ pompa yardımıyla kullanılabiliyor. Sailor dönüştürücümü bulamadığımdan bugün dolma kalemi Pilot Con20 yardımıyla doldurdum herhangi bir sorun olmadı. Zaten konvertörler birbirine oldukça benziyor.


Çilekli süt kıvamındaki bu sevimli kaleme yine Sailor' dan bir mürekkep seçtim. Sailor Jentle Ink serisinden Peche… 

Sailor Jentle mürekkep 50 ml'lik yuvarlak formda cam şişeye sahip… Şişe içerisinde dolma kaleminizi kolayca doldurabilmeniz için plastik bir cep bulunuyor. Şişeyi birazcık yatırdığınızda mürekkep bu cebin içerisine doluyor siz de dolma kaleminizi daldırıp rahatça kaleminizi doldurabiliyorsunuz.


Sailor Jentle Peche Ink şeftali çiçeklerinin pembesi tonunda… Lila, açık mor tonlarında alt tabana sahip bir pembe… Tatlı, uçuk bir tonda ama yine de kağıtta kendisini rahatça belli ediyor. Mürekkebin kıvamı birazcık yoğun ama yine de akışkanlığında Clear Candy' de sorun yaşatmadı. Tam filtre evresinden geçmediğinden kaynaklı bir yoğunluğu var bunu berrak olmamasından da anlayabiliyorsunuz.


Yazı örneği için herkes tarafından kolayca bulunabildiğinden A4, beyaz, fotokopi kağıdını tercih ettim. Bugünlük de bu kadar… Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle mutlu pazartesiler:)


17 Nis 2014

LAMY SAFARI Neon Coral 2014 Special Edition - DIAMINE Peach Haze - LANYBOOK The One


Baharın etkileri haftanın ikinci yazısını da etkiledi birazcık… Günün üçlüsünde Lamy Safari' nin yeni rengi 'Neon Coral' -yani mercan-, Diamine' in parlak turuncu renklerinden birisi Diamine Peach Haze ve son zamanlarda sıkça gördüğüm bir defter Lanybook var…

Birçoğumuzun koleksiyonunda bir ya da birkaç rengi vardır Lamy Safari' nin… Hatta Safari koleksiyonu bile yapılmakta… Bazı dolma kalemseverlerin ilk dolma kalemi olan, her çıkacak rengi üzerinde haftalar öncesinde tartışılmaya başlanan,  her rengi merakla beklenen Lamy Safari' nin tarihte ne kadar eskiye dayanıyor bir göz atalım isterseniz…


Lamy Safari 1980 yılında Wolfgang Fabian tarafından tasarlanmış… Öncelikle 3 renkte piyasaya sürülmüş; terracota turuncu, savannah yeşil, kömür siyahı… İkinci nesilde bu ilk üretim kalemlerden sonra birkaç farklılık yapılmış mesela gövdenin altına 'W.Germany' yazısı gibi ayrıntılar eklenmiş, iç kapak yenilenmiş, siyah kapak somunu konulmuş, yeni renkler olarak beyaz, kırmızı, mavi eklenmiş… İlk nesilde yer alan renklerin ise -maalesef- üretimi durdurulmuş.

Üçüncü nesil tam olarak 90' ların başına denk gelmekte… Bu yıllarda pistonun/konvertörün çıkmasını engelleyen, sabitlenmesini sağlayan dişler eklenmiş tasarıma...  'W. Germany' yazısı 'Germany' halinde işlenmeye başlandı…

Dördüncü nesil ise 90' ların ortalarında piyasaya sürülmüş... Bu dönemde LAMY logosu lazerle işlenir hale getirilmiş gövdeye… Parça sayısı da zaman içerisinde 14' den 11' e kadar indirilmiş, sanırım daha pratik olmaya çalıştılar. En son Lamy' nin şeffaf gövdeli Vista' sı çıkarıldığında ise beyazının üretimine son verilmiş… Sonra da bazı renkler temel renkler olarak kalmak üzere her yıl farklı renklerde limitli sayılarla üretilmeye başlanmış...


Lamy Safari'nin gövde ve kapak malzemesi ABS denilen sert bir plastikten imal edilmekte (basit tabiri ile Lego malzemesi denilebilir)… 

Bu yılki yani 2014 rengi olarak 2013' te (neon sarı) olduğu gibi parlak/neon bir renk piyasaya sürüldü… Forumlarda ısrarla mor beklenirken piyasaya sürülen renk coral yani mercan rengi gibi oldukça göz alıcı bir renk oldu… 

Dolma kalemin ucu dışındaki tek metal yeri klipsi… Kapak tepesinde de her zamanki siyah artı işareti yer alıyor.Kapak klik sistemli olduğundan tek elle kolayca açılıp kapanabiliyor. Gövde üzerinde LAMY yazısı yer almakta...

Safari'nin boyutlarını merak edenler için ; kapalı haliyle 14 cm, kapaksız haliyle 13 cm, kapağı arkaya takıldığında ise 16,7 cm kadar… Bu sevimli dolma kalemin ağırlığı sadece 17 g… Bu ağırlığın 7 g' ını ise kapak ağırlığı oluşturuyor.


Çelik uçlu olan Safari' nin ben birçok kalemimde olduğu gibi F ucunu tercih ettim. Tabiki piyasada EF, F, M, B, 1.1, 1.5, 1.9 gibi çok çeşitli uç boyutları bulunuyor. Küçük bir bilgi olarak merak eden arkadaşlar için açıklamakta yarar görüyorum ucunu değiştirmek istediğinizde önce dolma kalemin damağı yukarı bakacak şekilde ters çevirip kalemi düz bir zemine yatırınız. Uç topunu kapağın içine alarak hafifçe kapağı bastırıp bir yandan da ucu ters yöne doğru çekerek kolayca çıkartıp yerine kullanmak istediğiniz ucu fazla zorlamadan dikkatli bir şekilde damağın raylarına oturtarak takabilirsiniz. 

Her zaman aynı kalitede güzel yazan çelik uç karşımıza çıkmayabiliyor neyseki bu kez bir aksilikle karşılaşmadım F uç gayet akıcı bir şekilde takılmadan, cızırtı yapmadan yazabiliyor.

Dolma kalemin dolum sistemi Lamy Kartuş veya Lamy Z24 konvertör/pompa/dönüştürücü yardımı ile olmakta. Ben bugün de kartuş yerine konvertörü tercih ettim.


Mürekkep olarak Diamine' den bir mürekkep kullanmak istedim. Yurtdışında  satılan plastik 30 ml' lik şişelerde aldığım mürekkeplerden birini 'Peach Haze'i tercih ettim. Aslında plastik şişelerin zamanla çözünüp mürekkep formülünü etkileme ihtimali de bulunmakta sonuçta mürekkep formülünde kimyasal maddeler mevcut… Yine de pratiklik ve taşıma kolaylığı açısından seyahatlerde işime oldukça fazla yarayacağını düşündüğümden bu şişelerden birkaç tane edindim. 


Diamine Peach Haze adının aksine oldukça canlı, güçlü, net ve parlak bir turuncu tonu… Herkes için uygun bir renk olmayabilir, günlük olarak da pek kullanılamayabilir ama henüz uygulamasam da oldukça iyi bir highlighter/fosforlu kalem olarak değerlendirilebileceğini düşünüyorum.


Bugünkü sevimli ikiliyi buluşturacak deftere geldi sıra… Lanybook… Uzun süredir alıp almamak konusunda düşündüğüm defterlerden biriydi. Denemek için en küçük boyunu tercih ettim. Bu defter ''The One'' serisinden… İtalyan malı,  sert kapaklı, lastikli, A6 boy defterin kağıtları çizgili ve beyaz renkte… Kağıtları 80/m2 ağırlığında. Yazı sırasında arkaya geçirmiyor, çok az gölgelenme yapıyor.  Daha kalın uçlarda durum nasıldır henüz denemedim. F uçla oldukça sevdim kağıdını ama uçuk fiyatlarına rağmen tekrar alır mıyım bilemiyorum… 

Noktayı koymanın zamanı da gelmiş… Herkese mutlu haftasonları diliyorum:)









14 Nis 2014

PILOT Capless & PILOT Iroshizuku Ina - ho


Baharın gelmesi kalemliklere de yansır bende genelde... Günün ikilisi de benim renkli kalemliğimin yeni üyelerinden oldu dolayısıyla… 

Pilot Capless dolma kalem ve Pilot Iroshizuku mürekkeplerden Ina-ho… Lafı uzatmadan yakından bakalım:)


Pilot Capless' ın tarihi 1964 yılına kadar dayanmakta… Tokyo Olimpiyatları' nı kutlamak amacıyla 1964 yılında Pilot mühendisleri birçok yeniliğe imza attılar…
Bunlardan en ilginci ise hiç kuşkusuz Pilot Capless olmuş, oldukça fazla ses getirmiş… 

Amerika piyasasında ''Vanishing Point'' adını alan bu ilginç dolma kalem kapaksız oluşuyla bu türdeki kalemlerin öncüsü olmuş…


Pilot Capless en basit tabiriyle bildiğiniz basmalı tükenmez kalem mekanizmasına sahip… Uç tepedeki buton/düğme sayesinde içe girebiliyor… 

Tamamen metal gövdeye sahip Capless' in bendeki sarı rengi… Dolma kalemin metal kısımları; ucun gizlendiği bölüm, basma düğmesi, klipsi rodyum kaplama… Boyutlarına bakalım;

Dolma kalemin kapalı hali; 14 cm, ucunu gizlendiği yerden çıkardığınızda ise; 13,8 cm… Kalem tamamen metal kaplı olduğundan bu durum ağırlığa da yansımış 30 g geliyor… 


Dolma kalemin üzerinden doldurulabilir kartuş çıkmıştı… Şahsen çok kullanışlı bulmadığımdan ben Pilot Con-50 dönüştürücü/konvertör/pompayı tercih ettim. 

Doldurulabilir kartuşun kalem için özel yapılmış bir de metal zarfı bulunuyor. Bunun içine isterseniz normal Pilot kartuşlardan da koyup kullanabiliyorsunuz. Zarf konulmasının temel nedeni dolma kalemin basma düğmesinin açıp kapatma sırasında kartuşun plastiğini zedelememesi…


Pilot Capless' in piyasada rodyum ve 18K altın kaplama olmak üzere iki tip uç materyali bulunuyor… Bendeki de 18 K altın olanından… EF, F, M, B uç seçenekleri mevcut… Ben genelde Japon kalemlerinde M uç kullandığımdan, Capless' ta da M ucu tercih ettim. Oldukça yumuşak, kesintisiz bir yazım sunuyor. Mürekkebi de Iroshizuku kullanınca herhangi bir olumsuzluk yaşamadım… 

Dolma kalemi kullanmaya başlamadan önce klipsi ele takılır mı diye birkaç kez kalemi söküp taktım her şekilde de klips üst kısma denk geldi. Yani yazı sırasında klips sizi kesinlikle rahatsız etmiyor.  


Dolma kalemin rengine çok uyumlu olmasa da mürekkep olarak açık kahverengi tonlarında olan Iroshizuku Ina-ho yu kullanmak istedim. 

Iroshizuku Ina-ho İngilizce adıyla 'Rice Ear' çeltik (pirincin kabuklu hali) rengi… Açık kahverengi tonlarında olsa da aslında içerisinde bir miktar yağ yeşilini ve altın tonlarını da barındırıyor. 

Sıradışı, açık bir tonu var mürekkebin… Bu kadar sıradışı bir renk olunca da açıkçası günlük kullanımda tercih edilebilir mi bilemiyorum ama rengin açık olmasına rağmen okuma sırasında sorun yaşatmıyor.


Yazı örneğine bakıldığında gölgelenmesinin oldukça hoş olduğu görülüyor mürekkebin… Daha kalın uçlarda gölgelenme ve renk geçişleri daha iyi yansıyor… Yazı örneğini yine standart, beyaz, A4 fotokopi kağıdı üzerinde yaptım.

Keyifli bir hafta geçirmeniz dileklerimle bugünlük de benden bu kadar:)





10 Nis 2014

DIPLOMAT Traveller & GRAF von FABER CASTELL Black


Haftanın ikinci yazısı ile karşınızdayım… Bugün neler mi var? 

Başlangıç serisi dolma kalemler sınıfına girebilecek, ummadığım kadar iyi olduğunu her kullandığımda daha çok farkettiğim bir dolma kalem… Diplomat Traveller, ona uygun Graf von Faber Castell' in klasik şişelerinden biri… Siyah mürekkep ve minik ama marifeti boyunu aşan bir defter Calepino… 


Diplomat 1922' den bu yana varlığını sürdüren oldukça köklü bir Alman firması… Klasik çizgilerinden ilk olarak 1950' lerde vazgeçerek modern dolma kalemler üretmeye başlamışlar...

Traveller gördüğünüz metal kutu içerisinde geliyor… Metal kutulara zaafı olan beni oldukça etkiledi diyebilirim. Kutu içerisinden dolma kalemle birlikte kısa boy kartuş ve kullanma talimatı/garanti belegesi çıkmakta...


Kısa ön bilgiden sonra dolma kalemin detaylarına geçebiliriz… Dolma kalemin kapak ve gövdesi kromdan yapılmış… Siyah lake kaplama... Tutma yeri ise plastik. Bir miktar ince slim diye tabir edilen gövdeye sahip… 10 mm çapında bir gövdesi var. Traveller' in gövde rengi olarak siyah dışında gümüş, yeşil, mor, mavi, turkuaz renkleri de mevcut... 

Dolma kalemin kapağı kapalı halde iken uzunluğu 13,5 cm… Kapaksız haliyle 11,8 cm boyutta. Kapağı arkaya taktığınızda ise boyu 15,2 cm' e erişiyor. Ağırlığı 18 g kadar… Oldukça dengeli bir kalem yazım sırasında arkaya gitme gibi bir problem yaşatmıyor...


Klik sistemli bir kapağa sahip. Oldukça rahat tek elinizle kapağı takıp çıkarabiliyorsunuz. Adıyla da seyahat kalemi olarak tasarlandığı belirtildiğine göre günlük kullanım, zor şartlar hedeflenilmiş olmalı… Kalemin klips ve bileziklerinde gümüş rengi metal kullanılmış siyahla oldukça güzel bir uyum sağlanmış… Kapak tepesine Diplomat' ın amblemi olan çiçek benzeri şekil oturtulmuş. Kalemin uç hariç başka bir yerinde markayı simgeleyen yazı veya işleme bulunmuyor.

Dolma kalemin dolumu kartuş veya konvertör/dönüştürücü/pompa ile olmakta… Uluslararası konvertör veya kartuşları kullanabiliyorsunuz.


Diplomat Traveller çelik uca sahip. Bendeki M uç ama F ucu da piyasada bulunabiliyor… Oldukça yumuşak, takılmayla karşılaşmayacağınız bir ucu var… Uç zerine ''Diplomat Since 1922 M'' yazıları işlenmiş...

Ucun en ilginç yanı bence tamamen esnek olması… Esnek olmasına rağmen mürekkep tüketimi de oldukça az. Yazımı zevkli bir dolma kalem kesinlikle…


Günlük yazımda siyahı pek tercih etmesem de bugün siyah mürekkeple tanıtmak istedim Diplomat Traveller' i bunun için de Graf von Faber Castell siyahı tercih ettim. 

Graf von Faber Castell' in yeni şişesiyle ilgili daha önce bir yazı yazmıştım bugün ise eski klasik şişesini tercih ettim.


Graf von Faber Castell siyah oldukça koyu tonda yazıma sahip, birazcık kuru standart Avrupa mürekkeplerinden gibi görünse de zamanla solma gibi problemlerle karşılaşmayacağınız mürekkeplerden… Kuruduktan sonra bulaşma da yapmıyor...

Diplomat  Traveller her şarta uyum sağlar nitelikte bir uca sahip olduğundan iyi anlaştılar… 


Dolma kalem seyahat için tasarlanınca seçtiğim defter de biraz buna uygun olsun istedim… Calepino'yu seçtim… Calepino bir Fransız markası… Kraft kapaklı, 9X14 cm boyutlarında, 48 sayfa, beyaz kağıtlı, kareli defterini seçtim bugün… Aynı serinin düz ve çizgili versiyonları da mevcut. Bu küçük defterler 3'lü olarak satılmakta… İlk aldığımda bu kadar iyi bir kağıdı olabileceğini düşünmesem de dolma kalemler için oldukça iyi kağıtlara sahip çıktı. Dağılma, bulaşma, kanama, gölgelendirme hiçbir olumsuzluğa rastlamadan sayfaların her iki yüzünü de rahatlıkla kullanabiliyorsunuz...

Birazcık uzayan yazımı umarım keyifle okumuşsunuzdur… Herkese sağlıklı ve mutlu haftasonları!







7 Nis 2014

PILOT TANK (Non Self Filling) & PILOT Irosizuku Tsuki-yo


Haftanın ilk ikilisi ile Uzak Doğu' ya doğru yol alıyoruz… 

Bugün size bu aralar yeni favorim olan bu harika ikiliden bahsetmeye çalışacağım. Öncelik yine ve herzaman ki gibi dolma kalemde… Günün dolma kalemi Pilot Non Self Filling diğer bir adıyla Pilot Tank, günün mürekkebi ise Pilot Iroshizuku Tsuki-yo…


Pilot Tank vintage sınıfında yer alabilecek niteliğe sahip bir dolma kalem… Pilot tarafından 80' lerin başında üretilmiş şu an üretimi yok maalesef… Alıştığımız Pilot 78g' lere alternatif olabilecek hatta 78g yerine tercih edilebilecek bir dolma kalem... En azından ben öyle düşünüyorum:)



Aslında birçok açıdan Pilot Tank, Pilot 78g' ye benzemekte. İki dolma kalem de  sert plastik bir gövdeye sahip… Pilot Tank' ın kapağı farklı olarak altın renkli metalden üretilmiş. 

Kapak klik sistemiyle gövdeye oturuyor kolayca tek elinizle açıp kapatabiliyorsunuz. Günlük kullanıma elverişli dolayısıyla… Her yere kolayca takabileceğiniz bir de sağlam klipsi mevcut. Kapak tepesi gövde ile aynı renkte plastikten, üzerinde Japan yazmakta… Klipse ise Pilot yazısı işlenmiş.


Dolma kalemin gövdesinde uç ve kapak dışında herhangi bir metal ayrıntı bulunmuyor. Oldukça sade... Gövdeye yakından baktığımızda tutma yerinin elden kaymaması için halkalarla bezendiğini görüyoruz. Halkalar pek  derin işlenmediğinden ve rahatsız edici olmadığından uzun süreli kullanımda elde iz bırakmıyor. 

Gövde olarak siyah, petrol mavisi(teal), koyu yeşil ve kırmızı renklerinde üretilmiş. Bendeki görüldüğü gibi petrol mavisi...

Pilot Tank kapalı haliyle 13,5 cm, kapaksız haliyle 12,6 cm, kapağı arkasına takıldığında ise 14,8 cm geliyor. Pilot 78g gibi plastik gövdeye sahip olduğundan oldukça hafif… 11 g kadar.


Pilot Tank' ın ucu Pilot 78g ile birebir aynı altın kaplama çelikten yapılmış. Boyut olarak da herhangi bir farkı yok… Tabiki yazım açısından da oldukça yumuşak, pürüzsüz… Bendeki M uç… Piyasada da zaten sadece F ve M uçları bulunuyor.  Okuduğum, araştırdığım kaynaklardan edindiğim bilgilere göre Pilot 78g' de var olan B uç üretilmemiş.


Sıra geldi en zevkli bölüme… Dolum sistemi Pilot Tank' ın dolum sistemi eyedropper yani gövde tamamiyle mürekkep haznesi olarak kullanılabiliyor. Tank ismi de buradan geliyor zaten... Enjektör yardımıyla mürekkebi gövdeye doldurup vidalıyorsunuz. Hazne yaklaşık olarak 2 ml mürekkep alabiliyor güvenlik sebebiyle çok alışık değilseniz eyedropper kalemlere 1,9 hatta 1,8 ml  kadar mürekkep doldurmanızı öneririm… Eyedropper olması nedeni ile kaleminize mürekkep doldururken uç kısmını kullanmanız gerekmediğinden sonrasında ucunu temizlemeniz de gerekmiyor. Pilot 78g de meraklıları tarafından eyedroppera dönüştürülebiliyor fakat bu kalemde  lastik gibi ekstra bir aparata ihtiyaç duymuyorsunuz… 

Dolma kalemin gövdesini açtığınızda, uca yakın bölümde iç tarafa tam oturan şeffaf plastik bir iç vida bulunduğunu görüyorsunuz bu vida mürekkebi sızdırmamak için lastik görevini yerine getiriyor. Güvenle mürekkep sızar mı diye düşünmeden çantanızda ya da üzerinizde kalemi taşıyabiliyorsunuz… Günlük kullanımda benim gibi fazla mürekkep alan kalemleri tercih edenler için ideal…


Pilot Tank için günün mürekkebi olarak yine aynı tonlardaki Pilot Iroshizuku tsuki-yo yu tercih ettim. Tsuki-yo İngilizce adıyla moonlight… Bir gece rengi… Koyu mavi siyaha yakın tonuyla bir çeşit mat lacivert. Her zamanki 50 ml' lik  cam Pilot Iroshizuku şişesinde piyasada bulunuyor. Başta da belirttiğim gibi bu aralar günlük kullanımda severek kullandığım renklerden… Uçta kurumuyor kalemle birlikte her an yazıma hazır bir mürekkep… Pilot Tank ile gayet uyumlu oldular…


Yazı örneğini yine standart, beyaz, A4 boyutlu fotokopi kağıdında yaptım. Mürekkep kağıtta dağılma, kırçıllanma yapmadı. Hoş bir gölgelenme yapıyor…

Severek okuduğunuz bir yazı olması dileğiyle mutlu haftalar!