Kırmızı ile başlayan bir haftaya mavi ile devam etmesem olmazdı sanırım… Defalarca yazdığım üzere mavi benim zayıf noktam yani en sevdiğim renk… Genelde maviden yana kullanıyorum seçimlerimi… Durum böyle olunca da bugünkü yazıma da yine mavi bir grup ortak oldu:)
Her zamanki sırayı bozmadan dolma kalemi incelemekte yarar var… 2013 Special Edition - Özel Serilerinden M605 Marine Blue, almayı uzun süredir beklediğim dolma kalemlerden biriydi… Sınırlı sayıda üretim olduğundan ve istediğim özellikte uç bulmakta zorlandığımdan edinmek bir hayli zaman aldı… Parlak, mavi, reçine gövdesini ilk gördüğüm andan bu yana sabırla beklemekteydim kendilerini… Birkaç hafta önce de kendisine kavuştum gerekli denemelerimi yaptım sonuç olarak huzurlarınıza çıkmaya hak kazandı:)
Pelikan' ın tanıtımlarındaki sözleriyle Pelikan bu kalemle okyanus ruhunu yakalamaya çalışmış… Parlak, koyu mavi, saydam, şeffaf reçine gövde ve kapağa sahip… Yine Pelikan' ın deyişiyle bir güvertedeymişçesine saydam gövdesinden içeride hareket eden mürekkebi görebiliyorsunuz…
Dolma kalemin metal detayları yani klipsi, piston ve kapak kısmındaki halkalar, kapak tepesi paladyum kaplama… Kapak tepesine klasik Pelikan logosu gümüş rengi işlenmiş… Dolma kalem klasik Pelikan çizgisinde kısacası… Boyutlarına bakacak olursak kapak kapalı haliyle 13,3 cm, kapaksız haliyle 12,4 cm, kapağı arkaya taktığımızda ise 15,4 cm geliyor. Ağırlığı ise 18 g kadar… Vidalı kapak sistemine sahip...
Dolma kalemin ucu ve dolum sistemine sıra geldi… Dolma kalemin ucu klasik m600 uçlarından farklı olarak tek renkli… 14k rodyum kaplı altın uca sahip… Ben F ucunu tercih ettim. Zaten bekleme nedenim de bu oldu… Piyasada F uç diye M600 iki renkli ucuyla birlikte satmaya çalışanlar da olmuyor değil… Ama M605 Marine Blue' nun ucu tek renkte bunu tekrar belirtmekte yarar görüyorum… Uç performansı oldukça güzel… Takılma, mürekkep iletmede sıkıntı/zorluk yaratmadı… M605 Marine Blue' nun dolum sistemi de Souveran serisindeki diğer üyeler gibi pistonlu…
Okyanus mavisi dolma kaleme -yine uyum takıntım sonucu- bir mavi mürekkep olmalı diye düşündüm. Sıradışı şişesi ve renkleriyle mürekkep olarak P.W. Akkerman mavilerinden birini seçtim.
P.W. Akkerman uzun zamandır edinmek istediğim markalardan biriydi… Hollanda markası olan P.W. Akkerman' ın tarihi oldukça eskiye dayanıyor… İlk üretim tarihi 1910 olan mürekkep yıllardır Hollanda' da -sadece Amsterdam' da - eski bir pasajda satışı yapılmakta… Sıradışı şişesi bir miktar eski likör şişelerine benziyor…
Tarihine baktığımızda aslında 150 ml' lik geniş uzun boyunlu şişe fikri ilk olarak Fransız Jif-Waterman' den geliyor. İlk başta yuvarlak form düşünüldüyse de 1936-1965 arasında bu forma kadar değişim geçirmiş… Alt tarafı, mürekkebi esas barındıran tabanı görüldüğü üzere balkabağı formunda...
P.W. Akkerman 2010 yılında sadece Hollanda' da tanınan mürekkepleri için varlıklarının 100. yılı şerefine kendi mürekkep hatlarını kurmuş. Bu bağlamda ürün yelpazelerini genişleterek 31 renk ve nostaljik şişeleriyle satışa geçmişler. Mürekkeplere isim olarak da Hollanda ile ilgili isimler vermişler…
Aslında değişik formdaki bu şişeler bir süre sonra üretimde yerlerini daha küçük olanlara bırakacak olsa da şişenin kullanım detaylarını yine de paylaşmak istedim. Mürekkep şişesinin boyun kısmında şişenin ana materyali gibi cam bir bilye bulunuyor. Şişeyi biraz yatırdığımızda bilye kapağa doğru hareket ediyor ve şişenin boyun kısmına mürekkep geçişi sağlanıyor. Böylelikle dolma kaleminizi kolayca doldurabilmek için gerekli miktarda mürekkep boyun kısmına dolmuş oluyor… Bilyenin üst kısmı eski şişeli mürekkeplerden bildiğimiz üzere bir nevi zarf görevi görüyor...
P.W. Akkerman' da birazcık klasik adledilebilecek bir mavi seçtim… Aslında internet yorumlarına göre ton oldukça farklı geldi bana… Adı itibariyle geçiş mavisi olarak adlandırılan mürekkep bir çok incelemede turkuaz tonu gibi tanıtılmıştı… Bana ise daha çok saks mavisi gibi geldi nedense… Benzerliği adına rengi merak edenler için Diamine Majestic Blue da önerilebilir… Passage Blauw da Majestic Blue da içerisinde bir miktar kırmızılık/kırmızı tonları barındırıyor:) Mürekkebin kıvamı da bir miktar kuru ama yazarken pek hissettirmiyor. Yazım ve kuruma sonrası ele bulaşma yapmadı...
Farklı kağıtlarda gölgelenmeler yapan mürekkebi gösterebilmek adına hem standart fotokopi kağıdında hem de bugünkü tanıtımda kullandığım Fabio Ricci defterde denemeler yapıp fotoğrafladım. Standart fotokopi kağıdında bir miktar gölgelenmeler ve açıklı koyulu farklı mavi tonları mevcut. Fabio Ricci defterde ise kağıt renginin krem olmasından ve kağıt yapısının farklı olmasından dolayı daha açık bir mavi tonlaması ile karşıma çıktı diyebilirim. Yine de tam bir turkuaz değil tabiki:)
Fabio Ricci defterin özelliklerine yakından bakacak olursak; defterde dış kaplama olarak termo deri kullanılmış, 13X21 ebatlarında, iç kısmında lastikle tutturulmuş 80 sayfalık 3 adet defter bulunduruyor. Defterlerin biri çizgili diğerleri kareli ve düz… Defter dışta, orta kısmından bir adet lastikle sabitlenmiş, kalemleri tutturabilmek adına küçük bir deri parçası konulmuş… Defter rengi olarak ben Lycian' ı seçtim yani maviyi... Defter sayfaları 80 gsm' lik…
Bütün özellikleri bakımından mükemmel gibi görünse de maalesef defter F uçlu dolma kalemi pek benimseyemedi. Aşırı derecede arka sayfaya geçirme yapmasa da mürekkebi yer yer arka sayfaya küçük noktacıklar şeklinde geçiriyor… Yine arka sayfada gölgelenme de yapıyor maalesef… Daha kalın uç tercihlerinde ve ıslak mürekkeplerde nasıl olabileceğini düşünemiyorum:(
Yine mavilerle bezenmiş bir yazının da sonuna geldik herkese mutlu, güzel haftasonları:)