30 Oca 2014

Pelikan Souveran M605 Marine Blue Special Edition & P.W. Akkerman Passage Blauw


Kırmızı ile başlayan bir haftaya mavi ile devam etmesem olmazdı sanırım… Defalarca yazdığım üzere mavi benim zayıf noktam yani en sevdiğim renk…  Genelde maviden yana kullanıyorum seçimlerimi… Durum böyle olunca da bugünkü yazıma da yine mavi bir grup ortak oldu:)


Her zamanki sırayı bozmadan dolma kalemi incelemekte yarar var… 2013 Special Edition - Özel Serilerinden M605 Marine Blue, almayı uzun süredir beklediğim dolma kalemlerden biriydi… Sınırlı sayıda üretim olduğundan ve istediğim özellikte uç bulmakta zorlandığımdan edinmek bir hayli zaman aldı… Parlak, mavi, reçine gövdesini ilk gördüğüm andan bu yana sabırla beklemekteydim kendilerini… Birkaç hafta önce de kendisine kavuştum gerekli denemelerimi yaptım sonuç olarak huzurlarınıza çıkmaya hak kazandı:)

Pelikan' ın tanıtımlarındaki sözleriyle Pelikan bu kalemle okyanus ruhunu yakalamaya çalışmış… Parlak, koyu mavi, saydam, şeffaf reçine gövde ve kapağa sahip… Yine Pelikan' ın deyişiyle bir güvertedeymişçesine saydam gövdesinden içeride hareket eden mürekkebi görebiliyorsunuz…

Dolma kalemin metal detayları yani klipsi, piston ve kapak kısmındaki halkalar, kapak tepesi paladyum kaplama… Kapak tepesine klasik Pelikan logosu gümüş rengi işlenmiş… Dolma kalem klasik Pelikan çizgisinde kısacası… Boyutlarına bakacak olursak kapak kapalı haliyle 13,3 cm, kapaksız haliyle 12,4 cm, kapağı arkaya taktığımızda ise 15,4 cm geliyor. Ağırlığı ise 18 g kadar… Vidalı kapak sistemine sahip...


Dolma kalemin ucu ve dolum sistemine sıra geldi… Dolma kalemin ucu klasik m600 uçlarından farklı olarak tek renkli… 14k rodyum kaplı altın uca sahip…  Ben F ucunu tercih ettim. Zaten bekleme nedenim de bu oldu… Piyasada F uç diye M600 iki renkli ucuyla birlikte satmaya çalışanlar da olmuyor değil… Ama M605 Marine Blue' nun ucu tek renkte bunu tekrar belirtmekte yarar görüyorum… Uç performansı oldukça güzel… Takılma, mürekkep iletmede  sıkıntı/zorluk yaratmadı… M605 Marine Blue' nun dolum sistemi de Souveran serisindeki diğer üyeler gibi pistonlu… 


Okyanus mavisi dolma kaleme -yine uyum takıntım sonucu- bir mavi mürekkep olmalı diye düşündüm. Sıradışı şişesi ve renkleriyle mürekkep olarak P.W. Akkerman mavilerinden birini seçtim.

P.W. Akkerman uzun zamandır edinmek istediğim markalardan biriydi… Hollanda markası olan P.W. Akkerman' ın tarihi oldukça eskiye dayanıyor…  İlk üretim tarihi 1910 olan mürekkep yıllardır Hollanda' da -sadece Amsterdam' da - eski bir pasajda satışı yapılmakta… Sıradışı şişesi bir miktar eski likör şişelerine benziyor… 

Tarihine baktığımızda aslında 150 ml' lik geniş uzun boyunlu şişe fikri ilk olarak Fransız Jif-Waterman' den geliyor. İlk başta yuvarlak form düşünüldüyse de 1936-1965 arasında bu forma kadar değişim geçirmiş… Alt tarafı, mürekkebi esas barındıran tabanı görüldüğü üzere balkabağı formunda...


P.W. Akkerman 2010 yılında sadece Hollanda' da tanınan mürekkepleri için varlıklarının 100. yılı şerefine kendi mürekkep hatlarını kurmuş. Bu bağlamda ürün yelpazelerini genişleterek 31 renk ve nostaljik şişeleriyle satışa geçmişler. Mürekkeplere isim olarak da Hollanda ile ilgili isimler vermişler…

Aslında değişik formdaki bu şişeler bir süre sonra üretimde yerlerini daha küçük olanlara bırakacak olsa da şişenin kullanım detaylarını yine de paylaşmak istedim. Mürekkep şişesinin boyun kısmında şişenin ana materyali gibi cam bir bilye bulunuyor. Şişeyi biraz yatırdığımızda bilye kapağa doğru hareket ediyor ve şişenin boyun kısmına mürekkep geçişi sağlanıyor. Böylelikle dolma kaleminizi kolayca doldurabilmek için gerekli miktarda mürekkep boyun kısmına dolmuş oluyor… Bilyenin üst kısmı eski şişeli mürekkeplerden bildiğimiz üzere bir nevi zarf görevi görüyor...


P.W. Akkerman' da birazcık klasik adledilebilecek bir mavi seçtim… Aslında internet yorumlarına göre ton oldukça farklı geldi bana… Adı itibariyle geçiş mavisi olarak adlandırılan mürekkep bir çok incelemede turkuaz tonu gibi tanıtılmıştı… Bana ise daha çok saks mavisi gibi geldi nedense… Benzerliği adına rengi merak edenler için Diamine Majestic Blue da önerilebilir… Passage Blauw da Majestic Blue da içerisinde bir miktar kırmızılık/kırmızı tonları barındırıyor:) Mürekkebin kıvamı da bir miktar kuru ama yazarken pek hissettirmiyor. Yazım ve kuruma sonrası ele bulaşma yapmadı... 


Farklı kağıtlarda gölgelenmeler yapan mürekkebi gösterebilmek adına hem standart fotokopi kağıdında hem de bugünkü tanıtımda kullandığım Fabio Ricci defterde denemeler yapıp fotoğrafladım. Standart fotokopi kağıdında bir miktar gölgelenmeler ve açıklı koyulu farklı mavi tonları mevcut. Fabio Ricci defterde ise kağıt renginin krem olmasından  ve kağıt yapısının farklı olmasından dolayı daha açık bir mavi tonlaması ile karşıma çıktı diyebilirim. Yine de tam bir turkuaz değil tabiki:)


Fabio Ricci defterin özelliklerine yakından bakacak olursak; defterde dış kaplama olarak termo deri kullanılmış, 13X21 ebatlarında, iç kısmında lastikle tutturulmuş   80 sayfalık 3 adet defter bulunduruyor. Defterlerin biri çizgili diğerleri kareli ve düz… Defter dışta, orta kısmından bir adet lastikle sabitlenmiş, kalemleri tutturabilmek adına küçük bir deri parçası konulmuş… Defter rengi olarak ben Lycian' ı seçtim yani maviyi... Defter sayfaları 80 gsm' lik… 

Bütün özellikleri bakımından mükemmel gibi görünse de maalesef defter F uçlu dolma kalemi pek benimseyemedi. Aşırı derecede arka sayfaya geçirme yapmasa da mürekkebi yer yer arka sayfaya küçük noktacıklar şeklinde geçiriyor…  Yine arka sayfada gölgelenme de yapıyor maalesef… Daha kalın uç tercihlerinde ve ıslak mürekkeplerde nasıl olabileceğini düşünemiyorum:(

Yine mavilerle bezenmiş bir yazının da sonuna geldik herkese mutlu, güzel haftasonları:)








27 Oca 2014

LAMY Studio Limited Edition Royal Red & ROHRER KLİNGNER Alt-Bordeaux


Soğuyan havaların, gri gökyüzünün aksine bu haftaya renkli bir dolma kalemle başlamak istedim… Aslında kırmızıyla aram yoktur ama nedense bazı dolma kalemlerde kırmızının çekiciliğine karşı koyamıyorum:) Sözü uzatmadan bugünkü konuklarımı yakından tanıyalım…


Kırmızı güzeller güzeli bu dolma kalem Lamy Studio' nun 2012 Limited Edition' ı… Royal Red adı verilen dolma kalem aslında yakından baktığımızda farklı bir kırmızı tonuna sahip… Biraz kırmızı, biraz turuncu hatta biraz da bakır renginin harmanı gibi… 

Dolma kalem metal gövdeye sahip… Metal gövdenin üzeri mat bitişli lake ile kaplanmış… Bu da dolma kalemi kavradığınızda soğuk metalin aksine ipeksi, pürüzsüz bir gövde hissetmenizi sağlıyor. Gövde formuna ortadan hafifçe bombe verilmiş. Denge durumuna bakıldığında dolma kalem oldukça iyi durumda, kullanırken bazı metal gövdeli dolma kalemlerde olduğu gibi öne kaçma sorunu yaşamadım.

Dolma kalemin tutma yeri/grip kısmı, klipsi, tepe kubbesi ve bitiş yerinde krom kullanılmış… Tutma yeri oldukça ergonomik dolma kalem elinizde uzun süre bulunduğunda dahi rahatsızlık vermiyor.

Gövde ölçülerine baktığımızda; kapalı hali yaklaşık olarak 14 cm, kapaksız iken yaklaşık olarak 12,8 cm, kapağı arkasına takılı iken ise 15,3 cm olduğunu görüyoruz. Dolma kalem metal olmasına rağmen ağırlığı oldukça iyi yaklaşık olarak 30 g, yalnızca kapağı ise 8 gr… 

Dolma kalemin dolum sistemi genelde Lamy dolma kalemlerde tercih edildiği üzere yine T10 Lamy kartuş veya Z26 konvertör (dönüştürücü) yardımı ile olmakta...



Sıra geldi dolma kalemin ucuna… Lamy Studio Royal Red 14 K çift renkli altın uca sahip… Ben mi böyle hissediyorum bilmiyorum ama Lamy Studio Royal Red' deki altın uç bir miktar roller hissi veriyor… 

Uç kağıda dokunduğu anda pürüzsüz bir yazma deneyimi yaşıyorsunuz. Benim genel tercihim F uçtan yana olduğu üzere Royal Red' de de F uç kullanıyorum… Mürekkebi sıkma iletimde sıkıntı yaşatmıyor… Mürekkeplendiği anda yazmaya başlayabiliyorsunuz.



Rohrer & Klingner mürekkepler hakkında küçük bir bilgi vermekte yarar var sanırım...

Rohrer & Klingner, litografi (taş baskı) sanatçısı Johann Adolf Rohrer (1850-1918) tarafından ilk olarak 1892 yılında Leipzig' de üretimine başlanmış olan bir Alman markası... Johann Adolf Rohrer' in yine litograf olan oğlu Johann Adolf Rohrer Jr. 1907' de Felix Arthur ile günümüze kadar uzanan Rohrer & Klingner Leipzig Co şirketini kurmuş… Şu an şirket 5. kuşakla üretimine devam ediyor…

50 ml'lik, ilaç şişelerini andıran metal kapaklı şişelerde piyasaya sunulan Rohrer & Klingner mürekkepler geleneksel, kaligrafik, çizim olmak üzere birçok çeşide sahip… Dolma kalemler için ise piyasada birbiriyle karıştırılabilen 18 rengi bulunuyor...


Lamy Studio Royal Red için kırmızı mürekkep kullanmak yerine Rohrer & Klingner Alt-Bordeaux'u tercih ettim… Mürekkebin eski bordo diye çevirilebilecek bir adı var sanırım yıllardır tonunun/formülünün değişmediğini vurgulamak istemişler. Mürekkep bir tür mat şarap rengine sahip… Oldukça ıslak kağıt üzerinde bir hayli geç kuruyor bu yüzden gölgelenme de pek yapmıyor… 


Defter incelemesinden önce standart fotokopi kağıdında da mürekkebi denemek istedim görüldüğü üzere oldukça koyu bir şarap rengi… Geç kurumasına rağmen ıslak yazımı ile favori bordolarım arasına girdi diyebilirim. Maviler gibi bordo tonları da vazgeçemediğim renklerin arasında… Alt-Bordeaux' u da bu yüzden hemen benimsedim sanırım:)


Defter olarak ise KEEP CALM defterlerden birini seçtim bugün… Keep Calm   aslında İngilizler' in savaş döneminden kalma ünlü sloganları ve bu defter kapağında  da bu sloganın bir versiyonu kullanılmış… Keep Calm And Have A Coctail; Peter Pauper Press tarafından üretilmiş… Boyutları 18 X 13 X 1,5 cm… 160 sayfalık defter tahminen 80 g lık asitsiz kağıda sahip. Sert kapaklı defter lastikle sabitlenebiliyor.

Sayfaları kırık beyaz-krem tonlarında ve çizgili. Bu aralar sıkça kullandığım defterlerden biri… Arka sayfaya da yazılabiliyor gördüğünüz üzere (sol tarafta Kon-Peki kullandım). Hafif gölgelenme olsa da mürekkebi arkaya geçirmiyor. Ben memnun kaldım performansından kısacası… 

Güzel bir hafta olması dileklerimle bugünlük benden bu kadar:)









24 Oca 2014

HERO 359 Summer Safari Purple & Pilot IROSHIZUKU Ajisai


Uzun soluklu çekilişimizin ardından artık incelemelere kaldığımız yerden devam edebiliriz… 

Lafı uzatmadan bugünkü ikilimize bakalım… Konuklarımızın ilki Hero 359 Summer Safari Purple, ikincisi ise Pilot Iroshizuku serisinden mor dolma kalemle uyum sağlayacağını düşündüğüm bir mürekkep; Ajisai… Sözü fazla uzatmadan dolma kalemin ayrıntılarına geçelim…


Hero 359 Summer Safari, uzunca bir süredir yabancı bloglarda görüp merak ettiğim bir dolma kalemdi… Hero bilindiği üzere Çin markası… Fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere Hero 359 Summer Safari' nin tasarımında Lamy Safari' den oldukça fazla esinlenilmiş… Lamy Safari klonu veya taklidi diyebiliriz:) 



Dolma kalem şeffaf plastik kutu içerisinde bir adet konvertör/dönüştürücü ile gelmekte… Benim aldığımda kartuş çıkmadı ama internette okuduğuma göre kartuş da kutudan çıkabiliyor… 

Dolma kalemde gövde olarak sert plastik kullanılmış. Plastik gövdesi, Lamy Safari' lerinki kadar kaliteli bir plastik değil maalesef… Dolma kalemin gövde olarak 6 rengi mevcut… Siyah, yeşil, beyaz, mavi, sarı ve mor. 5 gövde rengi Lamy Safari renklerinden olunca ben farklılık olması adına morunu tercih ettim. 

Dolma kalem gövdesi üzerinde bir adet mürekkep penceresi bulunmakta… Hero yazısı Lamy' lerde olduğu gibi büyük harflerle gövdenin alt kısmına işlenmiş… Dolma kalemin sadece uç ve klipsinde metal kullanılmış… Klipsi kromdan… 

Ölçüleri Lamy Safari' lerle birebir aynı yine de tekrar edelim… Kapağı kapalı iken yaklaşık olarak 14 cm boyuta sahip, kapağı arkaya taktığımızda ise yaklaşık olarak 17 cm uzunluğa erişiyor, ağırlığı da yaklaşık olarak 17 g gelmekte ...



Kapak klik sistemli açılıp kapanıyor. Lamy Safari' den birazcık daha sert  bir mekanizması var… Kapak tepe kısmında siyah üzerine çiçek motifi işlenmiş, ortasında ise H harfi bulunuyor… Konvertörü/dönüştürücüsü ise Lamy Safari Z24 ile benzer formatta… Sadece üzerinde metal bir bilezik bulunuyor… Konvertör/dönüştürücüsü Lamy Safari'ler gibi yine Hero 359 Summer Safari' ye özel tasarlanmış.

Dolum sistemi Lamy ile birebir aynı kartuş veya konvertörle olunca kartuş olarak Lamy de tercih edilebiliyor. Uzak Doğu kalemi acaba mürekkep sıkıntısı çeker miyim diye düşündüm ama damak da aynı tarz olunca bir sıkıntı yaşamadım kartuş denemelerimde...


Hero 359 Summer Safari Purple' in ucu paslanmaz çelikten… Uçta da yine görünüm olarak bir benzerlik söz konusu… Uç üzerinde LAMY yerine HERO yazısı yer almakta… Ben M uçlusunu tercih ettim… Uç konforu yerinde tıkanma, yazarken takılma, cızırtı yapma söz konusu değil… Aynı zamanda birazcık kuru yazan Lamy Safari uçlarından bir miktar ıslak yazmakta… Lamy Safari' lerde her zaman iyi uca denk gelemediğimizi düşünürsek bu Hero 359 Summer Safari için artı bir özellik olmuş… Uç aynı şekilde Lamy Safari' ler gibi sökülüp takılabiliyor. Temizlik için güzel bir özellik diyebilirim...


Sıra geldi mürekkebe… Iroshizuku Ajisai aslında 'Ortanca Çiçeği' nden ismini  almış… Bence fazlasıyla koyu bir Ortanca Çiçeği olmuş… Şimdiye kadar böyle koyu bir renkte Ortanca görmemiştim:)


Mor ve mavi renkleri arasında gidip gelen mürekkep oldukça parlak, akışkan bir yapıya sahip… Yazım sırasında yer yer gölgelenmeler yapabiliyor… Klasik mavilerden sıkıldıysanız günlük kullanım için ideal olabilir. Ama renk beni pek tatmin etmedi açıkçası Ortanca' ya benzettiğimi söyleyemeyeceğim bu renk mürekkep olmasa da olur diyebilirim… Belki şişe üzerindeki etiketin tonunda uçuk bir lila olsaydı benim için daha verimli olabilirdi...



Yazı örneği için Bloc Rhodia N 16 kareli 80g/m2' lik defteri tercih ettim. M uçların arasında pek bir fark olmadığını göstermek adına da hem Lamy hem de Hero ile bir kaç kelime yazdım. Bugünlük benden bu kadar herkese güzel günler dilerim...





23 Oca 2014

Mürekkep Faresinden Hediyeler IV Çekiliş Sonuçları / Results of Giveaway From Ink Mouse IV


Uzun soluklu çekilişimizin de sonuna geldik nihayet :) Gece bitmeden  dayanamayıp random.org aracılığıyla çekilişi gerçekleştirdim. Uzatmadan sonuçlara geçelim…

1. Olarak Moleskine Hobbit Limited Edition 2014 A5 Boyutlu Çizgili Defter + Pelikan TWIST Lacivert (Blueberry Harmony) M Uçlu Dolma Kalem + Pentel SMASH 0.5 Siyah Mekanik Kalem + 1 Paket Pelikan 4001 Mor Uzun Tip Kartuş… Kazanan şanslı izleyici; hardy ,




2. Olarak Moleskine Hobbit Limited Edition 2014 A5 Boyutlu Çizgili Defter + Pelikan TWIST Turuncu (Summer Splash) M Uçlu Dolma Kalem + Pentel SMASH 0.5 Siyah Mekanik Kalem + 1 Paket Pelikan 4001 Turkuaz Uzun Tip Kartuş….
Kazanan şanslı izleyici ise Aysun Küçükçakır olmuştur.



Kazanan izleyicileri tebrik ederim… Adreslerinizi e-mail, twitter, facebook ya da g+ aracılığı ile en kısa sürede bildirirseniz sevinirim. Aksi taktirde çekiliş 24 Ocak 2014 Cuma günü tekrarlanacaktır.

Herkese katılımları için teşekkür eder, ümidinizi yitirmemenizi dilerim:)

16 Oca 2014

Mürekkep Faresinden HEDİYELER IV / GIVEAWAY IV From Ink Mice


Sonunda bu ayki hediye çekilişimiz için hediye seçimini tamamlayabildim:) Çok fazla sözü uzatmadan hediyelere ve şartlara bakalım… Hediyeler 2 kişiye gidecek…

1. Izleyicime Moleskine Hobbit Limited Edition 2014 A5 Boyutlu Çizgili Defter + Pelikan TWIST Lacivert (Blueberry Harmony) M Uçlu Dolma Kalem + Pentel SMASH 0.5 Siyah Mekanik Kalem + 1 Paket Pelikan 4001 Mor Uzun Tip Kartuş.

2. Izleyicime Moleskine Hobbit Limited Edition 2014 A5 Boyutlu Çizgili Defter + Pelikan TWIST Turuncu (Summer Splash) M Uçlu Dolma Kalem + Pentel SMASH 0.5 Siyah Mekanik Kalem + 1 Paket Pelikan 4001 Turkuaz Uzun Tip Kartuş.

Şartlarımızı yine tekrar edelim;

1) İzleyicim olmak… Bunun için ekranın en sağ kenarındaki fareyle üzerinden geçince açılıp kapanan menüden izleyiciler ikonununa  tıklayarak, açılan kutudan izleyicim olabilirsiniz veya yine sağ taraftaki açılıp kapanan menüden yardım ve iletişim kısmına tıkladığınızda ''Follow'' butonu var… Blogu izlemek için o butona da tıklayabilir ve açılan penceredeki adımları takip ederek blogu izleyebilirsiniz… Bunlar zorunuza giderse veya bir sorun olursa Google Plus (g+)' tan da izleyicim olabilirsiniz. Onun da yine sağdaki açılıp kapanan menüde en üstte kısa yolu mevcut:)

İZLEYİCİ OLMANIZ ZORUNLU ŞARTIMDIR!


2) Hesabınız var ise sosyal ağ olarak twitter veya facebook tan sayfalarımı beğenip izleyicim olabilirsiniz... Facebook için buradan tık tık, Twitter için şuradan tık tık. İsteyen çekiliş linkini de paylaşabilir...

3) Bu yazının altına 22 Ocak 2014 Çarşamba günü 23.59' a kadar yukarıdakileri yapmış iseniz yorum bırakmanız...

En çok isteyen, hediyeleri en çok beğenen ve en hevesli olan izleyicilerim kazansın;) 

P.S. : Isterseniz Instagram'dan da beni murekkepfaresi kullanıcım aracılığı ile takip edebilirsiniz:) internet üzerinden erişim için tık tık

13 Oca 2014

Pelikan Special Edition Mount Everest M640 & Graf von Faber-Castell Luxury Bottle Stone Grey


Yine gri merakına yenik düşen Mürekkep Faresi gri bir ikili ile karşınızda:)
Bu haftayı hem farklı bir dolma kalem hem de yeni bir mürekkep serisinin gri tonuyla karşılamak istedim… Her zamanki gibi dolma kalemle başlıyoruz:)


Pelikan Mount Everest M640, Pelikan' ın 2008 yılında çıkardığı özel seri dolmakalemlerinden biri… Doğadan esinlenerek tasarlanan seride Mount Everest dışında Eternal Ice, Indian Summer, Polar Lights, Sahara, Niagara Falls bulunmakta… 

Pelikan Mount Everest M640; adından da anlaşılacağı üzere dünya üzerindeki en yüksek dağ olan Everest' ten esinlenilerek tasarlanmış… Serinin sloganı da her açıdan bu esinlenmeyi vurguluyor: Eşsiz ve görkemli tıpkı dünyanın en yüksek dağı gibi…


Dolma kalem klasik lacivert kutusundan farklı olarak oval, uzun, gri renkte  bir kutuyla gelmekte… Gövdesine baktığımızda el yapımı, kompleks oyma yüzeyler ve altın kaplama dağ figürü yer alıyor. Dolma kalemin gövde malzemesi reçine… Dolma kalemin ön kısmında, piston kapağında ve kapak kısmında antrasit renkte reçine kullanılmış… Dolma kalemin kapak klipsi ve diğer metal kısımlarında platinyum kaplama kullanılmış…

Dolma kalemin boyutlarına bakalım… Kapaklı haliyle yaklaşık olarak 13,6 cm gelmekte, kapağı çıkardığımızda ise yaklaşık olarak 12,4 cm gelmekte… Kapağı arkaya takıp kullanmak isterseniz ise boyutu yaklaşık olarak 15,5 cm geliyor…

Dolma kalem biraz ağırca 33 g ağırlıkta… Ağırlığı dışında diğer negatif özelliği ise dolma kalemin mürekkep penceresinin bulunmaması… Yine de ağırlığının fazla olmasına rağmen dolma kalemin dengesi yerinde… Mürekkep penceresinin olmaması ise pek hoş olmamış diye düşünmekteyim...

Gövdenin orta yerindeki hafif bombe ile dolma kalem klasik Souveran serisinden oldukça farklı bir görünüme bürünmüş… Dolma kaleme modern bir görünüm verilmeye çalışılmış…


Dolum sisteminde yine piston kullanılmış… En sevdiğim taraflarından biri piston dolum sisteminin olması… Diğer güzel yanı ise ucu; 18 k iki renkli olarak altın ve rodyumdan yapılmış… Ben F ucunu tercih ettim… Pelikan' ın M serisi dolma kalemleri içerisinde en iyi uç performansına sahip dolma kalemlerimden biri oldu  diyebilirim… Oldukça rahat ve zevkli bir yazım sunuyor… 


Sıra geldi günün mürekkebine… Graf von Faber - Castell son olarak standart şişeleri dışında  lüks mürekkep serisini çıkardı… Seri lüks olunca bu kez şişesine de özen gösterilmeye çalışılmış sanırım… Geniş tabanlı, kalın, ağır cam şişe azımsanmıcak ölçüde, 75 ml' lik mürekkeple geliyor… Şişenin kapağı metalle kaplanmış… Oldukça şık bir birleşim olmuş...


Dış görünümden sonra sıra geldi mürekkebe… Yazının başında da söylediğim gibi ben gri tonunu seçtim… Stone grey oldukça koyu bir gri tona sahip… Griden çok siyaha yakın diyebilirim… Her ne kadar taş grisi olsa da ton olarak duman rengine daha yakın bence… Yazım sırasında bir miktar kuruluğunu hissettiriyor… Kağıt üzerinde yer yer hoş bir gölgelenme yapıyor… Daha önce kullandığım eski seri siyah Graf von Faber Castell' de olduğu gibi bu mürekkep de sürekli mürekkeplerimden biri olabilecek kadar beni memnun etti… 


Bu kez yazı denemesini A4 ebatlı 80 gsm' lik, beyaz, standart fotokopi kağıdı üzerinde yaptım… Keyifli bir hafta geçirmeniz dileklerimle bugünlük de bu kadar:)


9 Oca 2014

Kaweco Sport V16 Vintage & J.HERBIN Bleu Ocean 1670


Haftanın ikinci yazısı ve ayın vintage dolma kalemiyle karşınızdayım… Tabii ki bu özel dolma kaleme yine limitli seri mürekkeplerden birini seçmek gerekirdi diye düşündüm ve J.Herbin Bleu Ocean 1670 mürekkebi seçtim… Sırayla yakından bakalım… Öncelik her zamanki gibi yine dolma kalemde…


Kaweco Sport V16 oldukça özel bir kalem başta da dediğim gibi… Kaweco tarihine bakıldığında üretimi 1970' lere denk gelen bu özel dolma kalem Kaweco' nun şuanki Sport serisinin piyasada bulunabilir öncülerinden sayılabilir… Dolma kalemin gövdesi siyah akrilikten üretilmiş… Metal detayları altından… Kapak kubbesinde alışık olduğumuz Kaweco logosu bulunmakta… O yıllarda kalem modeli ve uç kalınlığı fotoğrafta da gördüğünüz gibi gövde üzerine işlenmekte… V16, OM gibi...

Mürekkep akışını ve ne kadar mürekkep kaldığını gözleyebilmemiz için mavi bir mürekkep penceresi koymayı ihmal etmemiş 70'lerin Kaweco tasarımcıları…

Gelelim kalemin boyutlarına Kaweco V16 oldukça küçük bir dolma kalem… Kapak takılı haliyle yaklaşık olarak 10 cm geliyor, kapağı çıkardığımızda boyutu yaklaşık olarak 9,5 cm' ye kadar küçülüyor… Kapağı arkasına takarak kullanalım derseniz de yaklaşık olarak 13 cm geliyor… 


Dolma kalemin klipsi bulunmadığı halde kapağını dolma kalemin arkasına taktığımızda, masa üzerinden yuvarlanıp düşerek bizi zor durumda bırakmıyor… Kaweco' da alıştığımız kapak üzerindeki dik köşeler bu dolma kalemde de yine var… Kapak çevirmeli… Yani vidalı olarak açılıp kapanıyor...

Dolma kalem, boyutlarının küçüklüğü yanında oldukça da hafif yaklaşık olarak 9,1 g ağırlığa sahip… Kaweco Sport Chess Print' in yanına konulduğunda V16' nın ne kadar zarif olduğunu anlatmama gerek yok sanırım görüntü yetiyor:)


Dolma kalemin en can alıcı noktasına geldi sıra dolum sistemi… Dolma kalem dolum sistemi pistonlu… En çok sevdiğim yanlarından biri V16' nın diyebilirim…

Kaweco Sport V16' nın ucu ise günümüz Kaweco Sportlar' dan biraz farklı… Uç görüldüğü üzere bir miktar gövde akriliği içerisine gömülü, akrilik tarafından kaplanmış da diyebiliriz… Kaweco Sport V16' nın V' si uç şeklini ifade etmekte... Dolma kalemin diğer metal detayları gibi ucu da 14k altından… Bir miktar esnek uç yapısına sahip… Piyasada çelik uçlu versiyonu da var ama onlar esnek değil...

Uç kalınlığını biraz farklı seçtim bu kalem için… Bendeki Kaweco Sport V16, OB  (Sağ oblik) uca sahip… Kağıt üzerinde takılma, cızırtı gibi sorunlarla karşılaşılmıyor… Bunca yıl beklemesine rağmen mürekkep iletiminde bir sıkıntı yaşatmıyor… Esnek ve de OB olması her kelimede farklı bir görünüm kazandırıyor, yazıyı güzelleştiriyor… 


Böylesine güzel klasik bir dolma kalemle karşılaşınca mürekkep de biraz özel olsun diye düşünüp J.Herbin Bleu Ocean 1670' i seçmeden edemedim… Kaweco Sport V16' nın mavi mürekkep penceresine yaraşır mavi bir mürekkep aradım, karşıma çekmecemde bir süredir sırasını bekleyen Bleu Ocean çıktı:)

J.Herbin Bleu Ocean 1670, Herbin' in okyanuslara olan özlemi üzerine üretilmiş limitli seri mürekkebi… J. Herbin Bleu Ocean' ın şişesi de kendi gibi oldukça özel… Bu yüzden fotoğraflamadan geçemedim…


Mürekkebi fotokopi kağıdı üzerine kulak çubuğu yardımıyla yayınca böyle tatlı mavi ve lacivert arası bir tonla karşılaşılıyor… Benim gibi mavi sever biri için oldukça hoş bir tonu var… J.Herbin Bleu Ocean adı gibi derin okyanus sularını andırıyor… Kağıt üzerine döküldüğünde mavinin neredeyse her tonunu görüyorsunuz… Mürekkebin kıvamı bir miktar kuru da olsa oldukça iyi renk veriyor… Daha önce bazı mavi mürekkeplerde karşılaştığım kuruduktan sonra ele bulaşma sıkıntısı da yaşanmıyor… Sonuç; Kaweco Sport V16 ile oldukça iyi bir ikili oldular… 


Teneues A5 boyutlu defterime yaptığım kısa bir deneme ile bugünkü yazımın da sonuna geldik… Umarım benim için olduğu kadar sizin için de keyifli bir yazı olmuştur… Herkese şimdiden mutlu hafta sonları dilerim… 

6 Oca 2014

Pelikan TWIST Blueberry Harmony & J.HERBİN Violette Pensée


Haftanın ilk yazısında yine piyasa ve de benim için yeni olan bir dolma kalem, J.Herbin' den yine harika bir mürekkep son olarak da uzun süredir severek kullandığım markalardan birinin defteriyle karşınızdayım…

Sırayla başlamakta yarar var :) Öncelikle yeni güzellik Pelikan TWIST' e göz atalım…


Pelikan TWIST; çocuklar, gençler ve dolma kalemle yeni tanışmayı düşünen/isteyenler için Pelikan' ın son çıkardığı giriş seviyesi dolma kalem modeli… Gövdesi biraz tombulca sert plastikten üretilmiş… 

Hedef kitlesi daha çok genç kesim olunca da klipse gerek duyulmamış olacak ki dolma kalemde klips mevcut değil… Klipsi olmasa da gövde formunun kısmen üçgen olmasından dolayı masa üzerinden kayıp düşme gibi bir durumla karşılaşılmıyor… Yine hedef kitle gençler ve çocuklar olunca ip takılabilmesi için kapak tepesinde delikler bulunuyor…

İlk elime geçtiğinde kalemin kullanım açısından Th.ink' e benzeyip beni hüsrana uğratmasından açıkçası biraz çekindim… Th.ink gibi üçgen formda ama adından da anlaşılacağı gibi kalemi sanki iki ucundan tutup kıvırmışlar gibi bir görünümü var… Buna rağmen kullanımı rahat…

Dolma kalemin tutma yerinde gövdeye nazaran daha yumuşak, silikonumsu bir materyal kullanılmış… Uzun süreli kullanımda parmaklarda herhangi bir iz oluşmuyor ve rahatsızlık hissedilmiyor…

Kapak klik sistemli ama Th.ink gibi zor açılıp kapanma sorunu yok gayet rahat açılıp kapanıyor… Pelikan, Th.ink' teki sıkıntıyı bu kalemde aşmış gibi görünüyor… Dolma kalem hem sağ hem de sol el ile kullanıma uygun… 


Kalem yanında bir adet Pelikan uzun tip kartuşla gelmekte… Ben yine dayanamayıp Pelikano' larımdan birinin içindeki dönüştürücü/konvertörü denedim sorunsuz bir şekilde kullanıyorum… Kısacası dolma kalemi uzun tip kartuş veya Pelikan c499 dönüştürücü/konvertörle kullanmak mümkün…

Dolma kalemin boyutlarına bakacak olursak kapalı haliyle yaklaşık olarak 14 cm gelmekte, kapaksız kullanım için boyutu yaklaşık olarak 12,8 cm kadar geliyor… Kapağını arkaya takmak isterseniz de yaklaşık olarak 17,5 cm' e kadar boyu uzamakta… Dolma kalemin genişliği ise (düze yakın kenarlarından birini ölçtüğümüzde) yaklaşık 1,3 cm kadar, oldukça geniş bir ene sahip… Ağırlığı ise yaklaşık olarak 19,1 g geliyor…


Uca bakacak olursak dolma kalemin tek metal kısmı ucu… Pelikan Th.ink' de olduğu gibi TWIST' de de çelik ve sadece M uç mevcut… Pelikan kalitesindeki ucu oldukça rahat bir yazım sağlıyor… Uçta tıkanıklık, mürekkepte iletim problemi yaşanmıyor. Dolma kalem kağıtla buluştuğu anda kusursuz bir şekilde yazmaya başlıyor:)

İnceleme yazısı için "Blueberry Harmony" yani lacivert-pembe rengini seçmiştim… Ama dayanamayıp bu eğlenceli kalemin diğer renklerinden de edindim… Toplamda 4 rengi mevcut… Diğer renklerini de merak edenler olur diye bir de onların fotoğrafını eklemek istedim:) Sırasıyla mavi-lacivert (Fresh Ocean), kırmızı-yeşil (Apple Candy) ve turuncu-turkuaz (Summer Splash)...


Sıra geldi dolma kalem için seçtiğim mürekkebe… Dolma kalem eğlenceli bir formda ve de renkli olunca mürekkep de birazcık canlı olsun istedim ve J.Herbin Violette Pensée' yi seçtim… Kulak çubuğu yardımıyla ortalama bir fotokopi kağıdında denendiğinde görüldüğü gibi dağılma olmuyor...


J.Herbin Violette Pensée; klasik Herbin formunda, 30 ml' lik cam şişesinde… Adından da anlaşılacağı üzere bir çeşit hercai menekşe moru… 

Benim gibi mor sevenleri tatmin edecek ölçüde güzel bir rengi var... Kullanım sırasında birazcık kuruluğunu hissettiriyor ama rahatsız edici değil… Yazımı da rengi de oldukça keyifli… 


Defter olarak bu kez Noteletetts' in Alpine modeli, esnek bez kapaklı, çizgili defterini tercih ettim… Noteletts A6 boyutlarında 80 gsm civarında kağıda sahip, 382 sayfadan oluşuyor… Çok kaliteli bir kağıda sahip olmasa da dolma kalem dostu diyebiliriz… 

Bu aralar eski kitap koleksiyonumdaki kitaplarımı okumaya yeniden başladım… İlk olarak da Agatha' dan bir kitap seçtim… Yazı denemesi de doğal olarak Agatha Christie' nin sözlerinden biri oldu…

Bugünlük de benden bu kadar umarım pazartesi için renkli olduğu kadar keyifli bir yazı seçmişimdir:) Herkese mutlu günler...


2 Oca 2014

Pilot COCOON & Pilot IROSHIZUKU Kon-Peki


Yılın ilk yazısı için ne yazsam diye düşünürken elimin altında sürekli bulunan kalemlerden birini yazmadığımı farkettim ve mavileriyle bu yukarıdaki ekip ortaya çıkmış oldu… Arada takım yapma dürtüme yenik düştüğüm serilerden biri Pilot Cocoon… Öncelikle tabiki her zamanki gibi dolma kalemi yakından incelemeyle başlıyoruz…


Pilot Cocoon aslında hepimizin yakından bildiği Avrupa' da satışta olan Pilot Metropolitan (MR) serisinin Japon versiyonu… Dolma kalemin Avrupa' daki versiyonundan birkaç farkı var… Öncelikle Pilot Cocoon üstte gördüğümüz şeffaf, zarif bir kutu içinde geliyor (ve tabiki karton korumasıyla)...

Gövde yapısı MR gibi pirinçten imal edilmiş kısacası metal… Metal gövdenin üstüne bir çeşit plastik kaplama uygulanmış… Direkt metal hissi algılanmıyor ilk dokunuşta… Ben alışverişim sırasında Cocoon'un MR dan farklı bir rengini tercih ettim bir çeşit petrol mavisini andırıyor… Gövdenin orta kısmında hafif bir kalınlaşma var, hafif tombik kalemleri sevmiyorsanız birazcık zorlanabilirsiniz… Bende başta biraz alışma sorunu yaşadım… Kapak klipsinde ve tutma yerindeki bilezikte metal detaylar kullanılmış… Kalemin aksine tutma yeri plastikten yapılmış… Yuvarlak tutma yeri uzun süreli kullanımda eli yormuyor...

Kalemin boyutları MR' la aynı yine de bakacak olursak; boy uzunluğu 13.9 cm, kapaksız hali ile 12.6 cm, kapağı arkaya takacak olursak 15.3 cm gelmekte… Ağırlığı ise yaklaşık olarak 24 g, tamamen metal olmasına rağmen ağırlığı fazla değil...


Sıra geldi uca… Pilot Cocoon dolma kalem Avrupa'daki versiyonunun aksine Japon karakterli uca sahip… Uç malzemesi çelikten… Uç yine Japon piyasasına uygun olarak yapıldığından incelikleri de farklı… O yüzden genellikle tercih ettiğim gibi yine tercihim M uçtan yana oldu… Uzak doğu stili uç oldukça yumuşak bir yazım konforu sağlıyor… 

Dolma kalemin dolum sistemi de farklı… Dolumu için Pilot kartuş veya konvertör/dönüştürücü kullanılabiliyor… Kutu içeriğinde de bir adet siyah Pilot kartuş çıkıyor… Konvertör/dönüştürücü için yine Uzak doğu tipi tercih edilmesi gerekiyor… Pilot Con 20 veya Con 50 konvertör/dönüştürücü kullanılıyor.


Yazının başında bahsettiğim gibi Pilot Cocoon' u takım yapmak istediğimden  0.5 mekanik kalemini de edindim… Mekanik kalem koleksiyonuma oldukça güzel bir renk getirdi… 


Mekanik kalemin detaylarına uzman olmadığımdan fazla girmek istemiyorum ama silgisi var mı nereden uç konuluyor gibisinden merak edenler olabilir diye yakın fotoğrafını eklemek istedim… 


Sıra geldi en sevdiğim mürekkeplerden birine… Iroshizuku Kon-Peki mürekkebe… Çekiliş yaparken incelemesini yapmadığımı farkettim… İncelemesi de ikinci şişeyi açtığım yılın ilk günlerine denk gelmiş oldu :)

Kon-Peki oldukça gizemli bir mavi… İngilizce adıyla Deep Cerulean Blue... İroshizuku serisinin en sevdiğim renklerinden biri diyebilirim… Biraz gece mavisi ,birazcık saks mavisi, birazcık da adı gibi gökyüzünün derinliklerini andıran bir tonu var :)

Oldukça canlı, berrak ve mavinin de bir o kadar etkileyici bir tonu kendileri… Mavi delisi olan benim vazgeçilmezlerimden… Yazımı, kağıt üzerinde bıraktığı mavi tonları oldukça doyurucu…


Kitaplardan notlar aldığım ve çantamdan ayırmadığım defterlerimden Clairefontaine spiralli A6' ya aldığım küçük notla yazıma son veriyorum… Biraz uzun ve bir o kadar da fotoğraflı bir yazı oldu umarım sıkmamışımdır:)

Herkese şimdiden mutlu haftasonları :)