30 Haz 2014

PELIKAN Dion P42 - Caran d'ACHE Chromotics INKredible Infinite Grey


Birkaç hafta önce internette dolaşırken farklı formda bir dolma kaleme rastladım… Alsam mı almasam mı diye düşünürken her alışverişim öncesi yaptığım gibi kalem ile ilgili bilgi taramaya başladım fakat bulamadım… Yine de bir cesaretle aldım bu ilginç kalemi… 

Bugün karşınıza işte o bana oldukça ilginç gelen ve neden çok fazla bilgi bulamadığımı anlamadığım kalemle çıkmaya karar verdim… Günün kalemi Pelikan'dan… Pelikan Dion P42 ve oldukça şık bir mürekkep Caran d' Ache Chromatics serisinden Infinite grey…


Pelikan Dion P42  kendisi gibi şık siyah beyaz renklerde karton bir kutuda satışa sunulmuş… Kutu özel bir tasarım hissi uyandırıyor… Pelikan Dion serisinde tükenmez ve roller kalem de bulunuyor… Dolma kalemin kutu içeriğinden dolma kalemle birlikte bir adet uzun kartuş çıkıyor… Bazı yerlerde dolma kalemin adına Pelikan Dion P42 Classic de denmekte… Açıkçası neden Classic dendiğini anlamadım sıradışı bir görünümü olduğu kanısındayım...

Dolma kalem sert silikon ve fırçalanmış metalin birleşiminden oluşan bir tasarıma sahip… Elde ettiğim bilgilere göre 2010 yılında piyasaya sürülmüş… Lamy Accent' e rakip olarak piyasaya sürüldüğü ile ilgili bilgiler edindim… Arada kalmış, pek tanınmamış-tanıtılmamış bu kaleme biraz haksızlık edildiğini düşünüyorum… 


Pelikan Dion P42 grip kısmı/tutma yerinden sonra incelen bir gövdeye sahip… Pelikan' ın günlük kullanım kalemleri arasında oldukça ilginç ve zarif bir görünümü var. Karşılaştırmak için bunların bir kısmından yararlandım...

Gövde sonuna doğru incelmesine rağmen denge sıkıntısı yaşatmıyor… Plastik ve metal malzemeler doğru ölçülerde kullanılmış… Dolma kalem 18 g ağırlığa sahip… Kapağı ise 4 g kadar...


Pelikan Dion beyaz ve siyah renklerde piyasaya sürülmüş… Ben siyahını daha hoş buldum… Dolma kalemin kapağını kapattığınızda 14,1 cm boyutu var… Kapaksız haliyle ise 13,2 cm geliyor. Boyutları itibariyle oldukça uzun… Gövdenin bitiş noktası ince olmasına rağmen kapak arkaya takılabiliyor. Kapak arkadayken boy daha da uzayarak 16 cm e ulaşıyor… Kapak klik sistemli açılıp kapanıyor, sert bir kapanışı yok tek elinizle rahatça açıp kapatabiliyorsunuz.

Dolma kalemin en kalın bölümü 13 mm çapa sahip… Grip kısmı/tutma yerinde ise çap 10 mm… Tutma yerinde silikon kullanılmış. Ele iyi oturuyor, oldukça rahat ve kaymıyor… Uzun süreli kullanımda ize rastlamadım. 

Pelikan Dion P42' nin spor tasarımı klipste de kendini belirtiyor. Klips yıldız vida şeklinde bir pimle dolma kalemin kapağına yerleştirilmiş. Kalemin gövdesi üzerinde kabartmalı olarak Pelikan yazısı işlenmiş. Kapağın tepesinde de beyaz Pelikan logosu yer alıyor… Aynı zamanda kapakta çok belirgin olmayan Germany yazısını da görüyorsunuz.


Pelikan Dion P42' nin ucu piyasadaki çelik uçlu kalemlerden biraz daha farklı formda… Daha çok tip olarak Pelikan Level 5' in ucuna benziyor. Diğer çelik uçlardan daha da kaliteli bir çeliğe sahip olduğunu düşünüyorum… 

Piyasada M ve B uç tiplerinde satılıyor… Benim tercihim daha ince olduğundan M' den yana oldu. Uç alışma aşamasına bile gerek duymadan oldukça yumuşak bir yazım sunuyor… İlk mürekkeplediğimde çelik olduğuna inanamadım diyebilirim. Mürekkep iletiminde sıkılıp da yaşanmıyor. Uç üzerine Pelikan logosu işlenmiş ucun yan tarafında uç derecesini gösterir M harfi bulunuyor...


Dolma kalemin dolum sistemi kartuş veya konvertör/dönüştürücü/pompa yardımıyla yapılmakta… Dönüştürücü olarak yine kartuşlu Pelikan' ların çoğunda olduğu gibi Dion P42' de de Pelikan' ın c499 dönüştürücüsünü kullanabiliyorsunuz. 

Şişe mürekkep kullanmayı daha çok sevdiğimden bugün konvertörle kullanımı seçtim. Dolma kalemin mürekkep penceresinin bulunmadığını da söylemeden geçmeyelim…


Pelikan Dion P42' nin rengine uyum sağlasın diye gri bir mürekkep seçtim… Caran d'Ache' ın son çıkan Chromatics INKredible serisinden daha önce yazdığım Ultra Violet' te şişe tasarımından birazcık bahsetmiştim. Bu yazıda aynı serideki Infinite Grey' i kullandım…

50 ml 'lik cam şişede yer alan Infinite Grey birazcık puslu, sisli iç karartıcı havayı andırıyor ama yazım sırasındaki gölgelenmeleri oldukça hoş… Mürekkep alt tonlarında birazcık yeşil tonlarına rastlanıyor… Krem rengi kağıtta da alt tonlar kendini gösteriyor… Farklı tonlara bürünmesiyle son zamanlarda kullandığım griler içinde en ön sıraları kaptı diyebilirim… Biraz daha çabuk kurusa tam anlamıyla kusursuz olurdu. Kuruduktan sonra bulaşmaya rastlamadım. Formül olarak bu serinin eski Caran d' Ache mürekkeplerden biraz daha ıslak olduğunu düşünüyorum.


Mürekkep ve yazı örneği denemelerinde genelde olduğu gibi kolay bulunabilir olması açısından yine standart, 80 g/m2' lik, beyaz, A4 fotokopi kağıdını tercih ettim… Kalem ve mürekkep iyi bir ikili oldular bir süre ikisinden ayrılamayacağım gibi :)

Mutlu haftalar dilerim...












26 Haz 2014

DIAMINE Ink Music Set-Collection



Bugün yaz aylarına uygun olacağını düşündüğüm renkli bir yazı yazmak istedim:) Diamine Music Set/Collection bir süredir koleksiyonumda olsa da kullanmaya kıyamadıklarımdan… Kıyıp da kullanamıyorum diye size göstermeden, incelemeden es geçmek olmaz diye düşündüm… 

Dolayısıyla haftanın ikinci yazısının konusunu da Diamine Ink Music Set/Collection oluşturdu:)



Diamine Music Set sert, lacivert renkte, hediyelik, karton bir kutuda satışa sunulmuş… Set içerisinde 30 ml' lik kare formlu, cam şişeli 10 renk bulunuyor… Her renk ünlü bir besteciden esinlenilerek isimlendirilmiş… Şişelerin üzerine Diamine logosunun ve rengin isminin yer aldığı etiketler yapıştırılmış. Şişe etiketlerindeki renklerin bazıları mürekkebin tam tonunu yansıtmamış maalesef...

Genel olarak bakıldığında Diamine Ink skalasındaki renklerden farklı mürekkeplerin olduğu görülüyor… Renk seçimleri birbirinden güzel… Klasik renkler gibi dursalar da gölgelenmeleriyle oldukça farklı karakterlere bürünüyorlar… 




Mürekkeplere daha yakından bakabilmek için seti, iki parça halinde incelemenin iyi olabileceğini düşündüm… Birinci bölümde kutunun üst sırasındaki mürekkeplerden kısaca bahsetmek istedim… İlk mürekkep Franz Schubert' e ithafen tasarlanmış… Renk olarak mavi ve yeşilin karışımı bir çeşit koyu petrol mavisi diyebilirim… Gölgelenmesi pek belirgin değil alt tonda yeşil baskın görünüyor…. 

İkinci mürekkep ise Tchaikovsky adını almış… Gece mavisi tonunda… Diamine Majestic Blue' ya yakın tonda… Birazcık daha parlak… Üçüncü mürekkep Strauss… Kırmızı ve turuncu ile harmanlanmış bakır tonlarında… Sonbahar yapraklarını andırıyor hoş bir gölgelenmeye sahip… 

Sanırım bu sette en sevdiğim mürekkebe geldi sıra… Vivaldi… Gri ve mor karışımı bir tonu var… Gölgelenmesi bir harika… Benzeri Diamine Damson' dan birazcık daha açık bir tonu var… Beşinci mürekkep ise Mozart… Koyu kırmızı, kızıl kahve tonunda… Benzer renkleri piyasada oldukça fazla…


Kutunun ikinci bölümündeki beşli daha parlak renklere sahip… Koleksiyona sahip olanların en sevdiği renklerden biri olan Handel ile başlıyoruz… Handel gül kurusu tonunda bordoya yakın bir mürekkep… Gölgelenmesi oldukça hoş… Koyulaştığı yerlerde garip bir şekilde kahverengiye yakın bir renk görülüyor… İkinci mürekkep ise Bach… Birazcık Mozart' a benziyor… Ara bir kahverengi rengi… Tek satılıyor olsa pek tercih etmezdim diyebilirim…

Sırada Beethoven var… Çam yeşili renginde… Koyu yeşil mürekkep mavi ve yeşilin nerdeyse birebir karışımı ile oluşturulmuş… Wagner ise Beethoven' ın aksine sarı baskın bir yeşil tonu… Yağ yeşili ile çeltik renginin karışımı gibi sanki… Sıradışı bir tonu var bu mürekkebin de… Yine harika bir renkle koleksiyonun son mürekkebine geldik… Chopin… Gri ve mavi-siyah karışımı… Gölgelenmesi sırasında koyu gri/fümeye bürünüyor… Yer yer de laciverte… 


Mürekkep sayısı fazla olunca birbirinin aynı 10 dolma kalemi bulmak birazcık zor olacağından Lamy Safari koleksiyonumun bir kısmını bu işe adamaya karar verdim… Uç olarak F olanlarını tercih etmeye çalıştım… 

Mürekkeplerin karakterleri birbirine oldukça yakın birazcık kuru olduğundan kalemlerle uyumda bir sıkıntı yaşamadım… Lamy Safari dolma kalemlerle birlikte Z26 konvertör/dönüştürücü/pompaları kullandım. Mürekkeplerin kuruma süreleri birbirine yakın, yazı kuruduktan sonra elde veya kağıtta bulaşmaya rastlamadım.


Son olarak küçük bir yazı örneği paylaşmayı uygun buldum… Yazı örneği için ise standart, A4, 80 g/m2 'lik, beyaz fotokopi kağıdını tercih ettim. Mürekkep ve dolma kalemin eksik olmadığı renkli bir hafta sonu dilerim…

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere:)

23 Haz 2014

NOODLER'S AHAB Flex December 25th (Green-Red) - NOODLER'S INK Black Swan in Australian Roses


Bugünü son zamanlarda yine e-mailim aracılığıyla, sıkça soru aldığım kalemlerden birine ayırmak istedim… Daha önce Noodler's Standart/Nib Creaper' dan söz etmiştim hatırlarsanız. Bugün ise yine aynı markanın yani Noodler'sın farklı bir modelinden bahsetmeye çalışacağım… 

Haftanın ilk dolma kalemi Noodler' s Ahab' ın December 25th, ilk mürekkebi ise yine Noodler'sdan Black Swan in Australian Roses…


Noodler's Amerika Massachusetts' de kurulmuş bir Amerikan firması… Ahab dolma kalemler ise ilk olarak 2011 yılında üretilmeye başlanmış… Noodler' sın en geniş ve en çok satılan dolma kalemi olarak bilinmekte… Standart ile karşılaştırıldığında boyutu devasa görünüyor… Genel hatları itibariyle aslında Noodler's Ahab balina formunda tasarlanmış...

Dolma kalemin gövde malzemesi yine bir çeşit selüloit türevi… Selüloit türevi malzeme doğaya zarar vermeyen nitelikte… Rengi ebruli gibi yeşil ve kırmızılar  ile harmanlanmış… Gövde ağırlığı 18 g kadar dev bir kalem için fena sayılmaz ağırlıkta... 


Dolma kalemin kapağı vidalı/yivli şekilde yapılmış. Genel itibariyle Ahab her açıdan Standart' tan (nib creaperdan) birazcık daha ağır ve kalın… Gövde irice olsa da ele bence çok iyi oturuyor…. Tutma yeri Standart' tan daha kalın olduğundan (gövde çapı 14 mm kadar) daha iyi kavranabiliyor… Elinizden kaymıyor...

Dolma kalemin metal kısımları kapak bileziği ve klipsi krom kaplama… Kapak bileziği ve klipsi üzerinde Noodler's yazıları bulunuyor… Gümüş rengi ve yeşil-kırmızı gövde ile iyi bir uyum yakalandığını düşünüyorum… 

Dolma kalem kapalı haliyle 13,9 cm, kapaksız haliyle 12,8 cm, kapağını arkasına taktığımızda ise 17 cm geliyor.


Noodler's Ahab' ı popüler yapan özelliklerin daha doğrusu Noodler's dolma kalemleri popüler yapan özelliklerin başında ucu geliyor… Ahab' ın ucu da daha önce yakından baktığımız Noodler's Standart (nib creaper) gibi Fine-Medium esnek(flex) bir uç… 

Noodler's Standart dolma kalemde daha küçük boyutlu bir uç (2 numara;#2, ) varken, Ahab üzerinde 6 numara (#6) diye adlandırılan yaklaşık 20 mm' lik  bir uç bulunuyor. Çelikten yapılma uç üzerinde yine dikey şekilde yazılmış Noodler's yazısı yerini almış... Uç ince çelikten ve tamamen esneme amaçlı tasarlandığından küçük hareketlerinizle harflerinizin olduğundan farklı formlara dönmesine yardımcı oluyor. 

Noodler's Ahab'ın ucunu da kendinize göre tutuş açınıza göre ayarlayabiliyorsunuz. Dolma kalemin bütün parçaları kolaylıkla sökülüp takılabilir şekilde tasarlanmış. Bu nedenle temizlenmesi de oldukça basit… Bu devasa esnek kaleme alışana kadar parmaklarınız birazcık boyanabiliyor ama bu tabiki kısa bir geçiş süresi...


Noodler' s Ahab' ın dolum sistemi biraz farklı bir şekilde pistonlu olarak tasarlanmış… Piston kolunu yukarı çekerek içindeki borudan piston haznesinin mürekkeple dolmasını sağlıyorsunuz. Noodler's Standart' ta ise çevirmeli/vidalı piston kolu kullanılmış... 

Ahab, Standart' tan farklı olarak bu piston mekanizmasının sökülüp gövdeyi (eyedropper yapılabilir) tamamen mürekkeple doldurulabilir şekilde tasarlanmış. 


Dolma kalemi üzerindeki pistonuyla mürekkep çekerek kullanmak isterseniz kalemin mürekkep haznesi 1,9 ml kadar mürekkep alıyor. Eğer dolma kalemi eyedropper yapmak isterseniz ise 6 ml kadar mürekkep alabiliyor… Devasa bir mürekkep hacmi var kısacası…

Noodler's Standart' ın zarif, ince gövdesi yalnızca 1 ml kadar mürekkep hacmine sahip…


Ahab' ın gövdesindeki kırmızılıklar için bu tonlarında bir mürekkep kullanmak istedim… En sevdiğim bordolardan birini seçtim ben de… Noodler' s Ink Black Swan in Australian Roses' ı… Mürekkep kalemden kaleme performansı değişen bir mürekkep… Esnek ve normal uçlu kalemlerde farklı karakter sergiliyor...

Bu açıdan Black Swan in Australian Roses' ın daha çok esnek kalemleri seven bir mürekkep olduğunu söyleyebilirim. Bunun nedeni ise mürekkebin hoş gölgelenmelerinde siyah kuğuyu görebilmeniz esnek kalemler sayesinde oluyor:) Koyu bordo hatta siyaha yakın tonuna esnemeler sırasında rastlıyorsunuz. Genel itibariyle baktığımızda ise mürekkebin rengine gül kurusu diyebiliriz. Biraz melankolik bir tonu var… Formülü diğer Noodler's tonlarına göre birazcık daha kuru.


Ve geldik bir yazının daha sonuna… 

Yazı örneğinde Rhodia N.16, A5 boyutlu, beyaz çizgili defteri kullandım. Mürekkep beyaz üzerinde daha belirgin olsa da krem rengi kağıtlarda da oldukça şık duruyor…

Mutlu bir hafta geçirmeniz ümidiyle… Neşeli günler...


19 Haz 2014

LAMY 99 - GRAF von FABER CASTELL Cobalt Blue


Son zamanlarda yeni kalemlerden çok vintage olanlara yönelmeye başladım…  Koleksiyonumda ilk sıralara yerleşir oldular… Bugünkü yazımda rastladığımda çok şaşırdığım hatta inanamadığım bir dolma kaleme yer vermek istedim…

Fotoğraftan da anlaşılacağı üzere dolma kalem eski bir Lamy modeli; Lamy 99 , mürekkep ise Graf von Faber Castell' den Cobalt Blue…


Şimdiki süslü püslü sunumların yerine eski/vintage kutuları daha mütevazi daha gösterişsiz kısacası daha sade oluyor… Lamy 99 da küçük, gösterişsiz karton  bir kutuda yerini almış… 

Kutu içeriğinde şimdiki fasikül fasikül uzun, kuşe kullanma ve garanti belgelerinin aksine sadece küçük bir sayfadan oluşan, garanti ve kullanım belgesi yer alıyor… Tabi bunun nedenlerinden biri belgenin sadece Almanca olması...


Hatırlayacağınız üzere bu benim tanıttığım ilk Lamy vintage dolma kalem değil daha önce 1960-1962 yılları arasında piyasada yerini alan kartuşlu Ratio 46' dan bahsetmiştim. 

Bugün tanıtmaya çalışacağım Lamy 99, 1950' lerin sonunda tahminen 1958 yılında piyasaya sürülmüş… Parlak siyah reçineden üretilmiş gövdesi klasik görünümü, altın detaylarıyla aslında Lamy ile hiç alakası yokmuş gibi gözükmekte… Eski Mont Blanc' ları, Pelikan'ları andırıyor daha çok… 

Bütün bu sadeliğin nedeni o yıllarda gösterişten ya da prestijden çok dolma kalemin yazı amaçlı kullanılmasıydı belki de… Aslında Lamy 99 çoğu dolma kalemsever tarafından bilinen Lamy 2000' in ilk versiyonlardan...


Eski kalemlerde olduğu gibi kalemin modeli 'Lamy 99' yazısı ile gövde üzerine  el yazısı ile işlenmiş… Daha önce belirttiğim gibi dolma kalemin metal kısımlarında kapak bileziği klips ve klips halkasında altın kaplama kullanılmış. 

Hafif balina formuna sahip gövdede mürekkep penceresi ihmal edilmemiş…  Dikey küçük pencereler halinde mürekkep pencereleri bulunuyor… Kapak yivli/vidalı/çevirmeli olarak açılıp kapanıyor… Yivli/vidalı olsa da uzun uzun çevirmeniz gerekmiyor istediğiniz anda kolayca açıp yazı yazmaya başlayabiliyorsunuz… Dolma kalemin kapak klipsi üzerinde de büyük harflerle LAMY yazısı bulunuyor… Tutma yeri/grip kısmında dolma kalem hafif dokunuşlarla inceltilmiş olsa da rahat bir şekilde kavranıyor uzun yazımlarınız sırasında elinizde iz bırakmıyor, sizi yormuyor...

Dolma kalem kapalı haliyle 13,5 cm uzunluğa sahip… Kapaksız haliyle ise 12,5 cm geliyor. Kapağı arkaya taktığınızda uzunluğu 15,6 cm'e erişiyor. Ağırlığı da yerinde sadece 12 g… Hafif ve dengeli...


Lamy 99' un ucu yarı kapalı formda (semi-hooded), 14K altından yapılmış uç üzerinde 14K altın olduğunun yanı sıra altın derecesi olan 585 yazısı da bulunuyor… Damak tırtıklı değil direkt düz bir biçimde yapılmış… Tek hava deliği bulunuyor. 

Bendeki Lamy 99 kullanılmamış olduğundan ucu ilk kez ben denedim. Uç derecesi OB… Oblik kalın olduğundan biraz açılı yazmanız gerekebiliyor. Daha kalın olmasını beklerken oblik orta (OM) gibi yazdığını düşünüyorum bu da benim açımdan daha iyi oldu diyebilirim… 

Ucun marifeti sayesinde harfler hoş ama farklı karakterlere bürünüyor. Uçta esneme payı da mevcut… Altın ucun verdiği rahatlıkla oldukça yumuşak, pürüzsüz bir yazım sergiliyor… Mürekkep iletiminde soruna ve cızırtıya rastlamadım… Kağıt ayırt etmeksizin iyi bir yazımı var.


Lamy 99' un dolum sistemi pistonlu… Yıllar geçmiş olsa da çok iyi, rahat bir şekilde hareket ediyor piston da… Bu pistonlu şık kalem için benim gibi mavi-severlerin hoşuna gidebileceğini düşündüğüm bir mürekkep seçtim tanıtım yazısında...

Daha önce Stone Grey' in den bahsettiğim Graf von Faber Castell' in yeni seri şişe mürekkeplerinden biri de Cobalt Blue… Graf von Faber Castell' in lüks, cam, 75 ml' lik metal kapaklı şişelerinde satışa sunulmuş… Serideki diğer mürekkepler de Cobalt Blue gibi doğadan esinlenilerek isimler verilmiş… Seride Cobalt Blue ile birlikte 6 renk bulunuyor...


Laciverte yakın oldukça koyu, gece mavisini hatta mavi-siyahı ve yer yer de saks mavisini andıran bir rengi var. Mürekkep oldukça kolay kuruyor ve bulaşma yapmıyor. Sadece bu iki özelliği için bile günlük kullanımda tercih edilebilir. Suya dayanıklılığı da fena değil...

Hafif bir gölgelenmeye sahip kıvamı birazcık koyuca ve kuru karakterli bir mürekkep… Hızlı kuruması ve hafif gölgelenmeleriyle benim sevdiklerimden biri oldu diyebilirim… 


Dolma kalemin yazımını ve mürekkep tonunu gösterebilmek için yine Rhodia N6; A5 boyutlu, çizgili, beyaz kağıt defterden yararlandım. Bugün de sona geldik:)

Keyifli bir gün ve hafta sonu geçirmeniz dileklerimle...




16 Haz 2014

PILOT Elite 95S Deep Red - PILOT Iroshizuku tsukushi


Yoğun işlerim ve çekiliş yüzünden birazcık ara vermem gerekti umarım beni mazur görmüşsünüzdür… Verdiğim küçük ara sırasında koleksiyonuma yeni üyeler eklendi… Bugünkü yazımda da yeni üyelerden birini tanıtmayı uygun buldum… Bugün neler varmış bakalım...

Dolma kalem ve mürekkep ikilisi Pilot ailesinden; Pilot Elite 95s ve Iroshizuku Tsukushi mürekkep…


Pilot Elite 95S boyut olarak oldukça küçük bir kalem… Dolma kalem dünyasında 'shorty' diye adlandırılan boyutlarda… Karşılaştırma için bu boyutlarda bir kalem kullanmak istedim ve herkes tarafından bilinen Kaweco' yu tercih ettim…

Pilot Elite S serisi ilk olarak 1968 yılında piyasaya sürülmüş… O yıllarda Pilot daha çok hediyelik olabileceğini düşünmüş bu serinin… 95S Elite S serisinin ikinci nesili olarak geçmekte… 95S ilk olarak 1975 yılında piyasada yerini almış…


İşte bu kadar köklü bir tarihi olan Pilot Elite 95S, Pilot' un yıldönümü kutlamaları kapsamında tekrar piyasaya sürüldü… Bu kısa, cep kalemi oldukça şık eskiye ithafen retro bir görünüme sahip… Dolma kalem Pilot' un hediyelik kutusunda satılmakta...

Kapalı haliyle küçük gibi görünen Pilot Elite 95S kapağı arkasına takıldığında hatırı sayılır bir boyuta sahip oluyor. Küçük kalemleri seviyorsanız bu kalemi de seveceğinizi ve rahatça kullanabileceğinizi düşünüyorum.

Pilot Elite 95S akrilik reçine gövdeye sahip… Kapak ve gövde bileziğinde metal kullanılmış. Kapak metal olmasına rağmen gövde oldukça hafif. Gövde üzerindeki kapak bileziği kalemi kapattığınızda ve de kapağı arkaya taktığınızda kapağın gövdeye oturmasını sağlıyor… 


Gövde ve kapak kompakt bir tasarıma sahip… Gövde şekli biraz balina formuna benziyor. Ele iyi oturuyor… Klik sistemli bir kapağı var. Kapak üzerinde altın rengi üzerinde Pilot yazan bir de klips bulunuyor. Kapakta Pilot ve Elite yazıları da yerini almış…

Piyasada Pilot Elite 95S' in gövde ve kapağı tamamen siyah ve de benimki gibi kapak metal, gövde ise koyu bordo (deep red/burgundy) renkli iki türü bulunuyor…

Dolma kalemin ölçülerini merak ediyorsanız kapalı haliyle; 12 cm, kapaksız haliyle 10,5 cm, kapağı arkasına taktığınızda ise 14,7 cm geliyor. Gövde çapı maksimum 12,7 mm kadar. Kalemin ağırlığı ise yaklaşık olarak 12 g…


Pilot Elite 95S' in dolum sistemi kartuş veya Con20 konvertör/pompa/dönüştürücü yardımı ile oluyor… Con50 konvertör uyumlu değil… Dolma kalemin ucu yarı kapalı uç (semi-hoodedi andırıyor diyebilirim) şeklinde… 14 K altın oldukça güzel bir ucu var. Pilot' taki uçların hiçbiri şimdiye kadar beni yanıltmadı açıkçası… Bu uç da fevkalede… Çok yumuşak kağıt üzerinde sorunsuz hareket etmenizi sağlıyor…  Uç üzerinde 14 K, Pilot ve Japan yazıları yer alıyor. Piyasada EF,F,M uç boyutlarına sahip şekilde satılıyor… Benim tercihim ise M' den yana oldu...

Bu güzel kaleme mürekkep olarak bordo düşündüm başta ama gövde bordodan çok kahverengiye dönük diye kahverengi bir mürekkep seçtim… Pilot Iroshizuku serisinden tsukushi ile tanıtım yazısını yazmak istedim…


Tsukushi İngilizce çevirisiyle 'horsetail' anlamına gelmekte… Bu mürekkep de Iroshizuku' nun 50 ml'lik cam şişesinde satılıyor… Doğal renklerden esinlenilerek üretilen Iroshizuku serisindeki bence en hoş kahverengi… Gölgelenmesi, kağıttaki duruşu beni fazlasıyla hoşnut ediyor… Günlük kullanımda kullandığım renklerden biri. Kuruma süresi uzun değil… Kuruma sonrası bulaşma yapmıyor.

Pilot Elite 95S ile de iyi anlaştıkları kanısındayım. Ton olarak hafif kızıl kahvelik de barındırıyor yer yer ucun kalınlığına bağlı olarak bitter çikolata kadar siyah da olabiliyor… Kahverengi mürekkeplerim arasında en sevdiklerimden kesinlikle…


Yazı örneği için Rhodia deneme defterlerimden birini kullandım bugün… Rhodia N.6 defter A5 boyutunda, 80 g/m2'lik, beyaz renkte çizgili kağıtlara sahip… Ucuz ama kaliteli defter arayanlara gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim…

Bugünlük benden bu kadar herkese neşeli ve sağlıklı haftalar diliyorum:)



Mürekkep Faresinden Hediyeler IX Çekiliş Sonuçları / Results of Giveaway From Ink Mouse IX


Gecenin en güzel ve en heyecanlı anı:) Biliyorsunuz sonuçları açıklamadan rahat edemiyorum sabaha kalsın istemiyorum… O yüzden hemen açıklama ihtiyacı hissettim… Şartlarımı yerine getirip;

1' er adet Faber Castell Loom Gümüş renkli, M uçlu dolma kalem,
1'er adet teNeues A6 boyutlu defter,
1'er adet Pelikan Edelstein Ink Of The Year Garnet kartuş
1'er adet Pelikan Edelstein Tanzanite kartuş kazanan 

#izleyicilerimden ilki; farlimas


#İkincisi ise SafaYunus olmuştur.


Çekiliş sonuçlarını açıklarken yine random.org' u kullandım. Kazanan izleyicileri tebrik ediyorum. 

Küçük bir hatırlatma yapmamda da fayda var diye düşünüyorum… Kazanan izleyicilerin 17 Haziran 2014 tarihi saat 12.00' ye kadar bana sosyal ağlardan veya sağ taraftaki açılır kapanır penceredeki yardım-iletişim bölümünden ulaşmaları gerekiyor… Aksi taktirde çekilişi tekrarlamak zorunda kalabilirim Herkese mutlu günler dilerim:) 

12 Haz 2014

Mürekkep Faresinden HEDİYELER IX / GIVEAWAY IX From Ink Mouse


Sıra geldi ayın çekilişine… Bu ayki çekilişte neler var bakalım...

#Çekilişi kazanan şanslı, 2 izleyicim;

1' er adet Faber Castell Loom Gümüş renkli, M uçlu dolma kalem,
1'er adet teNeues A6 boyutlu defter,
1'er adet Pelikan Edelstein Ink Of The Year Garnet kartuş
1'er adet Pelikan Edelstein Tanzanite kartuş

kazanacaktır.

#Kazanabilmek için her zamanki gibi şartlarım var…

1) İzleyicim olmak… Bunun için ekranın sağ kenarındaki fareyle üzerinden geçince açılıp kapanan menüden izleyiciler ikonununa  tıklayıp açılan kutudan izleyicim olabilirsiniz veya yine sağ taraftaki açılıp kapanan menüden yardım ve iletişim kısmına tıkladığınızda ''Follow'' butonu var… Blogu izlemek için o butona da tıklayabilir ve açılan penceredeki adımları takip ederek izleyici olabilirsiniz… Bunlar zorunuza giderse veya bir sorun olursa Google Plus (g+)' tan da izleyicim olabilirsiniz. Onun da yine sağdaki açılıp kapanan menüde en üstte kısa yolu mevcut bulunuyor. 

#İZLEYİCİ OLMANIZ ZORUNLU ŞARTIMDIR#


2) Hesabınız var ise sosyal ağ olarak twitter veya facebook sayfalarımdan da takipçim olabilirsiniz... Facebook için buradan tık tık, Twitter için şuradan tık tık. İsteyen çekiliş linkini de paylaşabilir… 

3) Instagram' dan da beni murekkepfaresi kullanıcım aracılığı ile takip edebilirsiniz. Internet üzerinden erişim için tık tık ...

4) Son olarak bu yazının altına 15 Haziran 2014 Pazar günü saat 23.59' a kadar  zorunlu şartımı yerine getirdiyseniz yorum bırakmanız… 

En çok isteyenler kazansın:)

9 Haz 2014

MERLIN Merlina - Diamine Eau de Nil


Bugün benim için çok özel birinden, geçmiş doğum günüm sebebiyle gelen bir dolma kalemi paylaşmaya karar verdim… Farklı marka arayışında olanlar ve vintage severlerin beğeneceğini umuyorum...

Dolma kalem vintage sayılan eski -NOS- kalemlerden Merlin' in Merlina  modeli, mürekkep ise -pek uygun olmadı farkındayım ama- hoş bir mavi tonu… Nil' in Rengi; Diamine Eau de Nil… Sırayla mercek altına alalım:)

Yabancı kaynaklara bakıldığında 1940-1950' li yıllarda Almanya' da kalem üretiminde bulunan çok sayıda küçük aile şirketi olduğu görülüyor… Merlin firması da bunlardan biri… 

1950' li yıllarda varlığını sürdüren Merlin; ürettiği kalemleri Hollanda' ya satmaktaymış… Bu yüzden kalemin farklı model ve markalarına Hollanda' da oldukça sık rastlanmakta… Merlin Merlina dışında markanın daha çok model no:33 ' ü piyasada bulunuyor… Model no:33 ' ün 57 rengi olduğu söylenmekte…


Merlin Merlina; Merlin ailesinin en küçük kalemlerinden… Tahmini üretim yılı yine 50' ler… Kalemi piyasada bulunan ince ve küçük boyutlu dolma kalemlerle karşılaştırdığımda - Reform 1745, Pelikan m300 ve Pelikan m150 ile- gövdenin bir hayli ince ve kısa olduğunu görüyoruz… 

Merlina' nın gövde ve kapağı siyah çizgilerle ayrılmış inci renginde selüloitten üretilmiş… Piston kapağında siyah renkte selüloit kullanılmış… Bütün halde  bakıldığında kalemin gövde üzerindeki siyah çizgilerle piston kapağının uyum sağladığını görüyoruz… Aynı zamanda siyah piston kapağındaki selüloit kapak tepesinde ve grip kısmı/tutma yerinde de kullanılmış… Dolma kalemdeki metal detaylarda; klips ve bilezikte altın kaplama kullanılmış… Klips üzerinde MERLIN yazısı bulunuyor…. Gövde üzerineyse el yazısı fontuyla altın rengi Merlina yazısı işlenmiş… 



Dolma kalemin boyutu kapaklı haliyle; 11,6 cm, kapaksız haliyle ise 10,9 cm geliyor. Kapağı arkaya takılabilir şekilde tasarlanmış onu da taktığımızda 13,8 cm gelmekte…  Merlina' nın ağırlığı ise yalnızca 10 g. Gövde çapı yaklaşık olarak 8 mm.

Merlina' ın siyah renkteki grip kısmı/tutma yeri rahat, eliniz küçük ise ve küçük -ince kalemleri kullanmayı seviyorsanız kolaylıkla kullanabilirsiniz. İnce kalemlerden hoşlanmayanlar biraz zorlanabilir. Kapak vidalı/yivli olarak açılıp kapanıyor...



Merlin Merlina' ın dolum sistemi Parker Duofold dolma kalemlerde - bu türde en çok bilinen Parker Duofold olduğu için söz etmesem olmazdı- olduğu gibi düğmeli dolum sistemine sahip… 

Mürekkep şişesine daldırırken düğmeyi basılı tutup içerdeki havayı boşaltmanız gerekiyor sonra ise parmağınızı çekerek boşalan havanın yerine mürekkep dolmasını sağlıyorsunuz. Biraz sıkma tip doluma benziyor…



Bu küçük ve zarif dolma kalemin en şaşırtıcı kısmını sona saklama gereği hissettim… Dolma kalemin ucu 14 K altından imal edilmiş… Boyut olarak gövdesine yakışır şekilde oldukça küçük bir ucu var…

Merlin' in bazı modellerinde tamamen esnek uca rastlayabiliyorsunuz. Merlina yarı esnek formda… Yazarken harfler yerine göre form değişebiliyor oldukça yumuşak, pürüzsüz bir yazım deneyimi sunuyor. Dolma kalemin uç derecesi hakkında kalemde bir ibare/yazı bulunmuyor Tahminim üzerine uç F-EF arasında gidip gelmekte… Uç üzerinde Merlin' in amblemi olduğunu tahmin ettiğim güneş benzeri bir şekil bulunuyor. Ayrıca 14 K ve 585 yazıları da işlenmiş… 



Günün mürekkebinde Diamine var… Eau de Nil aslında biraz Diamine Teal' i de andırıyor mavi yeşil arası bir renk tonu var. Birazcık kuru… Kağıt üzerinde kuruduktan sonra bulaşma yapmıyor. Gölgelenmesi sırasında lacivertlere de rastlabiliyorsunuz. Sevdiğim, günlük hayatta kullandığım renklerden… 

İlk önce deneme amaçlı 30 ml' lik alsam da ardından 80 ml' liğini alıp yedekledim bile… Taşıması kolay olduğundan plastik 30 ml' lik şişe boşaldıkça 80 ml' lik şişeden takviye ediyorum:)



Yazının sonuna da böylece gelmiş bulunuyoruz… Yazı örneği için beyaz, standart, 80 g/m2' lik fotokopi kağıdını tercih ettim. Gölgelenme ve kalemin ucunun esnediği yerleri görebilmeniz adına umarım yararlı olmuştur…

Sevgi dolu mutlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle...



5 Haz 2014

PELIKAN Classic P205 - PELIKAN Edelstein Onyx - ECE Bahçekapı


Bir haftanın daha sonuna yaklaştık… Her ne kadar yaz mı kış mı çözemediğimiz  günler geçirsek de tatil hazırlıkları yapmaya başladı birçoğumuz… Bu yüzden -her ne kadar ben kullanmayı pek sevmesem de- kartuşlar depolanmaya başlandı bile… Yolculuklarda ve günlük hayatta kolaylıkla kullanabileceğimiz bir setten bahsetmek istiyorum birazcık bugün...

Uzatmadan günün setinde neler varmış bir göz atalım isterseniz... Pelikan' ın kartuşlu yeni serisinden P205, yine yeni piyasada yer alan Edelstein kartuşlardan Onyx ve bir süre önce aldığım incelemesine yeni sıra gelen bir not defteri ECE Bahçekapı…


Pelikan p205 Pelikan' ın yıllar sonra klasik türde piyasaya sürdüğü kartuşlu kalemlerinden birisi… Kartuşlu seride aynı zamanda P200 de bulunuyor. Altın detayları pek sevmediğimden ben P205 i tercih ettim…

Dolma kalem aslında Pelikan M205 serisinin pistonsuz versiyonu… Dolum sistemi ile birlikte pek bir değişiklik yok kalemde aslında… Yine asil, hoş bir duruşu var. Kısacası adında geçtiği gibi klasik ama kartuşlu bir dolma kalem...


Pelikan P205 gümüş kaplama klips, kapak bileziği, taç gibi metal aksamlara sahip… Gövde ve kapak kaliteli reçineden yapılmış… Gövdede mürekkep penceresi bulunmuyor...M205 ile aralarındaki farklardan biri bu, ayrıca piston kolunu ayıran bölüm olmadığından o bölümde bilezik de yer almıyor… Kapak vidalı olarak açılıp kapanmakta… Güvenlik için bence iyi düşünülmüş bir ayrıntı. Dolma kalemin kapak tepesinde Pelikan logosu yer alıyor. Klipsi Pelikan' a özel gaga formunda… Kapaktaki bilezikte de yine Pelikan yazısı da yer almakta...

Dolma kalemin dolum sistemi kartuşlu (uluslararası standart kartuşlu) olduğundan Pelikan c499 konvertör/pompa/dönüştürücüsü de kullanılabiliyor. Dolma kalemin grip kısmı/tutma yeri de yuvarlak formda bu sayede kullanımı gayet rahat...

Boyutları M205 ile aynı da olsa ölçülerini vermekte yarar görüyorum. Dolma kalem kapaklı haliyle 12,5 cm, kapaksız haliyle 12,1 cm, kapağı arkasına takıldığında ise 15 cm geliyor. 

Gövde çapı 12 mm… P205' inğırlığı 14 g, M205' in ağırlığı ise yine 14 g piston çıkınca kalemde bir değişim olmuş mu diye merak edenler için onu da ekleme gereği hissettim.



Pelikan P205' in ucu yine klasik modellerinde olduğu gibi kaset formunda gayet kolay bir şekilde söküp takabiliyorsunuz. Temizlik ve ucun değişebilirliği açısından oldukça rahat… Uç üzerinde Pelikan logosu, yazısı ve uç derecesi yer alıyor.

Dolma kalemin gümüş detaylarına uygun olarak ucu da çelik seçilmiş. Ben bu kez EF uç tercih ettim. İnce olmasına rağmen oldukça rahat, mürekkebi sıkmadan, pürüzsüz bir yazım sağlıyor.



Kartuşlu klasik P205 dolma kalem için bugün konvertör/dönüştürücü değil de  kartuş kullanmak istedim. 4001  uzun veya kısa kartuş kullanmak yerine ise Edelstein koleksiyondan bir kartuşu tercih ettim. Edelstein kartuşlarla ilgili daha önce Garnet yazımda bilgi vermiştim yine burada da ilk kez okuyanlar için birazcık detay vermek gerekir diye düşünüyorum…

Edelstein kartuşlar metal/teneke kutular içinde satışa sunuldu. Metal kutu içerisinde üzerinde Edelstein yazıları bulunan 1,45 ml' lik 6 adet kartuş/mürekkep tüpü bulunmakta… Ülkemizden de artık temin edilebilmekte...


Dolma kalemin siyah olmasından yola çıkarak kartuş olarak da klasik bir renk tercih ettim… Bunun için de Pelikan Edelstein Onyx' i seçtim. Onyx adını Edelstein serisindeki diğer mürekkepler gibi kıymetli bir taştan almış... Oniks taşından…

Onyx oldukça koyu renkli siyah mürekkepler arasında sayılıyor… Son zamanlarda yazma rutinimde siyah mürekkep tercih ettiğimden bir süredir kendisini kullanmaktayım. Gölgelenmesi bir hayli az… Tonu oldukça güzel, kuruma süresi de uzun değil… 


Sıra geldi ECE Not Defterine… Ece ajandalarını bilmeyeniniz yoktur diye tahmin ediyorum. Bir süre önce bir alışveriş sırasında görünümü oldukça şık bu defterlere rastladım… 
Ece Bahçekapı (Porta Neorion) Serisi diye adlandırılmış. Defter  sırtı bez ciltli… Boyutları 10x15 cm… 128 sayfalık, 90 g/m2' lik, çizgili, krem rengi kağıtlara sahip… Defterin yanları ebruli renklerde (somaki) boyanmış oldukça şık bir görünümü var.


Bu güzel defter maalesef yazı örneğinde sınıfta kaldı… EF uçlu olmasına rağmen fazlaca gölgelenme ve bolca da kanama yaptı kağıtta… 90 g/m2 olması yeterli olmadı maalesef…

Bugünlük de benden bu kadar… Mutlu, güzel, keyifli ve tabiki sağlıklı haftasonları diliyorum...